Puțin cunoscute de către noi românii, Insulele Eoliene aflate în Marea Mediterană, la nord de Sicilia, formează un arhipeleag vulcanic cu o tradiție aparte. Aici, cele șapte insule au o istorie fascinantă, e vorba despre insulele Lipari, Panarea, Salina, Stromboli (cu vulcan activ), Vulcano, Alicudi și Filicudi. Grecii s-au stabilit aici în secol VI î.Hr. și au botezat numele arhipeleagului cu numele zeului Eol, zeul vântului despre care credeau că s-a născut pe aceste meleaguri. În secolul XX săpăturile arheologice au scos al iveală pe Panaerea și Filicudi numeroase sate din epoca bronzului, deci înaintea grecilor. Mai târziu arhipeleagul a fost punct naval cartaginez până când romanii l-au cucerit în 262 î.Hr. În Evul Mediu insulele au fost cucerite de către sarazini, apoi de către normanzi, ca ulterior angevinii din Napoli și regii sicilieni se se perinde perindat la conducerea lor în secolul XIV, ca în secolul XV insulele să intre sub dominația spaniolilor. Dinastia Bourbonilor a capitulat în 1860 și insulele au devenit parte a Regatului celor Două Sicilii, anexat ulterior Italiei moderne. Deci o istorie fascinantă, descrisă concis, dar exemplar de către Cristoforo Garigliano, o istorie care și-a lăsat puternic amprenta și asupra arhitecturii locale.
Casa pe care ți-o prezint se află pe Filicudi, aici unde majoritatea caselor au un aspect cu totul aparte. Par plămădite din pământ, dar sunt o combinație de materiale naturale, de la piatră, calcar la cărămidă îmbrăcată în tencuieli naturale. Desigur lemnul nu lipsește, iar terasele largi sunt umbrite cu rogojini. Cocoțate pe stânci, casele se pierd în vegetația bogată ce acoperă pantele munților vulcanici. Așa este și cea de față cu acoperiș în terasă, adică plată, lungă și îngustă. Aici un arhitect talentat și-a găsit refugiul perfect, dar a adus transformări funcționale pentru a oferi un plus de confort locuinței. Modificările au vizat în principal crearea legăturilor dintre camere pentru că inițial se putea accende în fiecare separat doar din exterior. Acum locuința este de tip vagon, dar fiecare încăpere are și acces către terase.
Mi-a plăcut cât de specială este arhitectura interioară, cât de simplă, dar ce personalitate extraordinară poate avea. Zidurile par clădite cu mâna, nimic nu e drept, dar tocmai acest aspect artizanal îți conferă o stare de bine. Nuanțele naturale te îmbie la relaxare, la detașare. Chiar te simți ca într-un refugiu săpat în stâncă. Și merită să remarci că ferestrele sunt mici, iar ele sunt umbrite de stucturie ample. De ce? Tocmai pentru a asigura la interior răcoare. E adevărat că și grosimea zidurilor este consistentă, dar folosindu-se doar de tehnici tradiționale proprietarul a reușit să asigure un climat reconfortant la interior fără a mai dota casa cu aer condiționat.
Bucătăria și baia mi-au atras atenția în mod special. O mare parte din mobilier pare pur și simplu modelat de mână. Chiar este săpat și configurat în interiorul zidurilor. Nișe funcționale, dar atât de plastice, de artistice. Și da, la baie locul de duș apare ca o construcție în sine. N-am mai văzut așa ceva, e cu adevărat unic. Din exterior n-ai cum să bănuiești înălțimea generoasă a încăperilor, de circa 3,5 metri, dar la interior constați că nu e deloc intimidată, ci oferă spațiu pentru ca volume interesante, cum e hota de la bucătărie, șemineul din living sau cabina de duș naturală din baie, să respire în voie.
Terasele sunt cu adevărat cuceritoare și asta nu doar pentru că au deschidere către mare, către peisajul frumos din zonă, ci și pentru că oferă numeroase funcțiuni. Ba mai mult, una dintre ele adăpostește un dormitor și o baie suplimentare, ca un fel de mini casă de oaspeți. Dar ai să vezi aici pe lângă multe locuri de ședere și o adevărată bucătărie de vară amenajată frumos, dar ferită de vânturi grație unui parapet consistent. Doar ți-am spus că această casă e pe una din insulele lui Eol. Tot mobilierul fix de pe terase este construit din cărămizi tencuite sau din piatră. De aici și forma specială și încadrarea perfect în peisaj. Și această casă să știi că este acum deschisă și turiștilor care o pot închiria cu săptămâna (vezi detalii AICI). Dar până să ajungi acolo te las să te bucuri de imagini. Sper să te inspire și pe tine!

Sursa foto Adrian Bacchella / Sopranovillas
[…] Pare plămădită cu mâna casa asta naturală cu vedere către mare […]
(rafinament si simplitate)2 ( la patrat adica) cea mai tulburatoare combinatie
Superba! E o incantare!
Baile in special mi-au placut foarte mult.
E foarte greu sa incadrezi o baie cu tot confortul in stilul simplist si natural al unei case de stil vechi, dar aici au reusit cu brio.
Imi plac foarte mult casele acestea in care nu ai nevoie de prea multe si in care te poti rupe repede si complet de tehnologia de zi cu zi!
Buna dimineata, Adela! Si astazi mi-am inceput frumos ziua, iar asta ti se datoreaza si tie. Multumesc si, sa stii, chiar mi-as dori sa locuiesc o saptamana intr-o asemenea casa.
Iti doresc sa ti se indeplineasca visul draga mea!
DE BASM 😉 DE VACANTA PERPETUA 😉 TINERETE FARA BATRANETE 😉 😉 😉
[…] de la interior, respectiv spațiul destinat unui loc de luat masa, face decorul și mai interesant. Volume frumoase, materiale naturale au o plasticitate de-a dreptul relaxantă. Și în aceste spații aerisite […]
[…] nenumărate greșeli pentru a ajunge la concluzia că nu mai trebuie să le repetăm niciodată. Casele care par simple, realizate din materiale locale, cu acel aer sălbatic natural rezonează cu mulți dintre noi, ne […]
[…] e să ai o casă la mare normal că vei avea grijă ca pardoselile să fie unele de se curăță ușor pentru că […]