adelaparvu.com despre case traditionale in Delta Dunarii, Pensiunea Tony, Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii (2)

In Pensiuni, Romania Mea

Cu mari eforturi, dar au păstrat casele tradiționale din Deltă și le închiriază turiștilor

La începutul anilor 90 nu prea se înghesuiau oamenii să cumpere proprietăți în Delta Dunării, deși erau printre cele mai ieftine. Da, este vorba despre casele vechi pentru care se găseau și meșteri, erau și oameni pricepuți care făceau acoperișuri din stuf sau știau să facă sobe ca pe vremuri. Socrul lui Vasile Hering a avut însă intuinția să cumpere atunci rând pe rând trei căsuțe. Marea lui pasiune era pescuitul așa că și-a dorit un loc a lui acolo. Dar pe măsură ce trecea timpul a realizat că lumea nu prea mai pune preț pe tradiție. Vedea cum acoperișurile din stuf erau înlocuite cu plăci de azbociment, cum casele din paiantă erau dărâmate și în locul lor construite unele noi, dar departe de spiritul locului. Asta se întâmpla la Sfântu Gheorghe, satul de unde vezi cum Dunărea se varsă în Marea Neagră. Dar el a achiziționat cele trei case tradiționale și împreună cu familia sa le-a pus la punct. Printre cei care au muncit la repararea lor a fost și Vasile Hering, ginerele său.

adelaparvu.com despre case traditionale in Delta Dunarii, Pensiunea Tony, Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii 6

Domnul Hering (nume predestinat pentru Deltă, nu-i așa?) nu și-a fi închipuit că o să ajungă să aibă grijă de case în Delta Dunării sau că va fi angrenat într-un fel pentru păstrarea tradiției. Dar odată cu aceste căsuțe a învățat enorm, de la cum se recoltează stuful pe timp de iarnă, când apa e înghețată, până la ce prevede legislația atunci când primești un certificat de urbanism în care afli că în Delta Dunării, considerată zonă inundabilă, n-ai voie să construiești case din chirpici, dar că cele din paiantă cu structură de lemn sunt admise. Așa sunt și cele trei case de care s-a ocupat, cu structură de lemn și pereți din paiantă. Dar greu mai găsești meșteri care să lucreze cu glod extras din Dunăre și să facă zidurile ca odinioară. De ce? Pe lângă faptul că acum un zilier, adică un muncitor necalificat, cere 100 lei pe zi, e multă muncă și localnicii preferă să facă altceva ca să câștige mai ușor banii. În plus, dacă lumea și-a pierdut interesul pentru casele tradiționale e normal ca și meșterii să fi plecat peste hotare, iar cei rămași să fie ori foarte ocupați ori foarte costisitori. Vasile Hering spune că pe vremuri comunitatea te ajuta să-ți ridici casa. Da, veneau rudele și prietenii și împreună cu ele îți clădeai locuința pentru familia ta. Era prilej de sărăbătoare și de celebrare a înființării unei noi case în sat. Acum vremurile sunt altele, dar nu întâmplător ne plac casele tradiționale pentru că ele încapsulează acest spirit altruist.

adelaparvu.com despre case traditionale in Delta Dunarii, Pensiunea Tony, Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii 8

Oricum, cu toate greutăți casele astea trei pe care socrul le-a cumpărat au fost renovate, dar ei s-au gândit că n-are rost să le țină doar pentru ei, așa că au făcut acolo o pensiune mică. Nu e mare lucru, adică au tot confortul necesar, dar e totul modest pentru că le-au gândit ca pentru ei. În plus, au fost printre primii care au deschis așa ceva la Sfântu Gheorghe, un loc unde în ultimii ani tinerii se strâng pentru Festivalul Anonimul. De altfel ei sunt clienți fideli, alături de familiile cu copii. Mie mi-au plăcut tare mult cum arată casele pe dinafară și am vrut să aflu motivația acestei familii de a le păstra. Vasile Hering spune că fără arhitectură țărănească tradițională Delta își pierde farmecul. În ciuda faptului că acum să ai o asemenea casă presupune ceva costuri nu se lasă tocmai pentru a oferi un exemplu, un reper. Dacă vrei să vezi și tu o astfel de casă, să simți cum ar fi să locuiești în ea, du-te la ei în vacanță. Ai date și informații pe site-ul pensiunii lor pensiuneatonydelta.ro. Pe mine m-au atras căsuțele astea cu grădini bogate și colorate și cred că în ciuda greutăților astfel de locuri vor avea succes pe viitor. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre case traditionale in Delta Dunarii, Pensiunea Tony, Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii (1)

adelaparvu.com despre case traditionale in Delta Dunarii, Pensiunea Tony, Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii (3)

adelaparvu.com despre case traditionale in Delta Dunarii, Pensiunea Tony, Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii (5)

adelaparvu.com despre case traditionale in Delta Dunarii, Pensiunea Tony, Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii (4)

adelaparvu.com despre case traditionale in Delta Dunarii, Pensiunea Tony, Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii (2)Sursa foto: Dragoș Dibla

11 raspunsuri pentru Cu mari eforturi, dar au păstrat casele tradiționale din Deltă și le închiriază turiștilor

 1. vlad spune:

  palmierii aia (am vazut mai mult de unul in poze) sunt ca nuca in perete …… la peisajul respectiv…. parerea mea

 2. Iulia spune:

  Sunt bananieri de fapt si se pot aclimatiza si la noi. Am vazut in multe curti din Apuseni.

 3. Dorin Craciun spune:

  Au fost aclimatizati si la Baile Tinca, in judetul Bihor…de peste 20 de ani. Sunt un element deosebit in peisaj…

 4. petrea ghiulnaz spune:

  mi-a placut tare mult casa pe exterior. si soba alba. eu zic ca ar mai trebui sa mai lucreze un pic la interior , sa scape de mobila din pal si sa o decoreze in stil rustic. se poate face si cu bani putini.

 5. alina spune:

  M-am hotarat sa cumpar si eu o casa veche la tara pe care sa o amenajez. Casa nu se afla intr-o zona turistica si nu are o arhitectura speciala, dar imi place zona respectiva, unde am si rude, si e si relativ apropiata de oras.

  • Aveti sugestii referitoare la ce sa fiu atenta inainte de a cumpara? Casa nu pare demolabila, dar nu am de unde sti eventualele probleme ascunse.

  • Din experienta dumneavoastra, este mai economic sa renovam o casa decat sa construim una noua? (Aspectul financiar ma intereseaza mai ales deoarece nu vom locui deocamdata permanent acolo.)

  Daca doriti, imi puteti raspunde aici sau pe mailul furnizat. Va multumesc!

  • Adela Parvu spune:

   Buna Alina! Nu sunt specialist, dar ceea ce stiu de la specialisti este ca trebuie sa iei in considerare anul in care a fost ridicata constructia, materialele din structura ei, starea instalatiilor si evident cat de bine izolata este (vezi acoperisul si mergi intr-o zi ploioasa :). O casa veche iti ofera avantajul ca poti locui deja in ea, chiar daca nu are toate imbunatarile, dar dezavantajele pot fi in privinta costurilor de manopera pentru modernizare. Ce vreau sa spun? Ca fiind o casa veche gasesti greu meseriasi care sa ti-o faca ca si noua cum era pe vremuri si de aici și costurile. Cel mai bine consulti un inginer de structuri sau un arhitect.

 6. PAUSESCU ELENA spune:

  Ca om de specialitate cu experienta in constructii de peste 30 ani,recomand urmatoarele:Pentru vizualizare inainte de cumparare trebuie sa fiti insotiti de un inginer constructor care isi da seama de
  fundatie,hidroizolatii,structura,sarpanta invelitoare.Dupa experienta mea orice rezolvi cand gama variata de materiale iti sta la dispozitie.Iar despre meseriasi sa fie verificati tot de cineva de specialitate,faptul ca
  a lucrat ,,afara” nu-i confera autorizarea ca om de specialitate,este ca
  lautarul care canta dupa ureche,gresind ,si toate greselile regasindu-se
  in costuri si siguranta in exploatare.
  Cat priveste ce este mai ieftin renovare ori constructie noua ,daca alegeti o casa cu structura sanatoasa renovarea este avantajoasa.
  Terenul din jurul locuintei sa fie de cel putin 500 mp,ideal pentru gradina si pomi,petrecere in natura.
  Sper sa va fi fost de folos.

 7. Jianu razvan spune:

  Interesant articol!chiar am achizitionat o casa asemanatoare in Delta construita pe furci,intr-o stare de degradare…..si am dificultati cu renovarea pt ca nu gasesc pe cineva care sa o reabiliteze cat mai aproape de forma originala!toti constructorii vorbesc de bca,betoane,polistiren,termopane,etc.

 8. Razvan spune:

  Ma surprinde sa aflu ca nu sunt permise cladirile din chirpic conform CF. Cunosc o constructie recenta din Chilia Veche realizata in 2015 tocmai din chirpic http://www.victorkapra.ro/2015/08/experiment-detinuti-delta-dunarii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *