N-ai nevoie de multe lucruri ca să fii fericit, așa spune Elena, proprietara acestei case cu adevărat speciale din Ciolpani. Și da, pe măsură ce descoperi casa asta îți dai seama că are dreptate. Împreună cu soțul ei Doru și cei trei copii au pornit într-o aventură incredibilă în urmă cu doi ani de zile, când au cumpărat terenul de lângă București și s-au mutat la cort până la finalizarea construcției. A fost greu, căci i-a prins și sezonul rece până au terminat casa, iar copiii au și răcit în perioada aia. Dar ce satisfacții enorme la final, când au terminat-o și când știu că au contribuit fiecare pentru ea! Și nu doar că ei s-au simțit împliniți, dar uite, ne inspiră și pe noi și ne dau certitudinea că se poate să ai casa și grădina visate, să trăiești în armonie cu natura și să te mulțumești cu veselia copiilor tăi și cu roadele muncii tale. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a posta una din frumoasele imagini captate de Dragoș Boldea, fotograf profesionist și blogger de-al meu, care m-a ajutat să-ți ilustrez articolul de față.
Preocupați de ceea ce înseamnă spiritualitate, Elena și Doru au traversat perioade interesante în viața lor. Au avut o vilă mare, cu etaj, frumoasă, dar ciudat: în timp ce și familia lor creștea, căci au trei copii Andrei, Alexandru și Sofia, s-au trezit în căutare de altceva… Elena spune că mereu și-a dorit ceva simplu, ceva cât mai aproape de Dumnezeu, dacă vrei. Când a dat peste vorbele înțeleptului nostru sculptor Constantin Brâncuși a înțeles dintr-o dată mai multe: „Simplitatea nu este un scop în sine, dar ajungi la ea fără să vrei pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor”. Și nu doar că a înțeles, dar a trăit asta odată cu construcția casei lor, pe care au denumit-o Casa Brândușa. Elena și-a schimbat de câteva ori meseria. În 2006 a ales să se reprofileze pe peisagistică, deși, cu ceva timp înainte de asta făcuse o bună carieră în domeniul finanțelor. Dar aproape de flori, de natură, de frumos a avut parte de revelația acestei case…
Da, au ales să-și schimbe traiul, să fie aproape de tot ce înseamnă natural. Mă feresc să spun o casă eco, pentru că e mai mult decât atât. Elena a investit mult suflet în casa asta. Și nu doar ea, ci întreaga familie. Ea spune prea frumos ca să nu-i redau vorbele aici: “Materializarea casei Brândușa a fost un drum de autocunoaștere în care am reușit să mă descopăr și astfel să mă valorizez în mod autentic. Mi-am dat voie să visez, să mă joc cu formele, materialele și culorile, să fiu din nou copil, de fapt, poate chiar pentru prima dată copil. Așa s-a născut casa, din bucuria de viață împărtășită cu bărbatul inimii mele și cu copiii noștri”. Despre asta e vorba oameni buni! Despre bucurie pură! Să o lași să curgă prin tine și s-o scoți la lumină, căci ce sens are să-ți faci o casă ca la carte, dacă nu e visul tău? Ce sens are, în general, să faci ceva pe lumea asta doar ca să fie făcut, dacă nu e materializarea visului tău?
Construcția casei a fost un proces viu și interactiv, spune Elena. Da, pentru că a fost o aventură. Multe emoții, amintiri și întâmplări au fost încapsulate în zidurile ei, în pardoseală, în fiecare bucată de lemn. Dacă această casă ar putea vorbi, cu siguranță ai auzi multă veselie. Elena mărturisește că pur și simplu casa parcă îi spunea la fiecare pas ce trebuie făcut, iar ea a știut să asculte. Așa a ales materialele și a redescoperit tehnicile tradiționale, așa s-au modelat formele curbe și s-au așternut culorile și decorațiunile. A simțit în perioada aceea de creație a casei că ceva, deasupra ei, o ghidează și o inspiră. Spre exemplu, i-a fost suficient o singură ședință la un curs de mozaic ca să descopere în ea această abilitate de-a crea singură, și mai apoi de a-și învăța și copiii, să compună mozaicurile din casă. Da, tot ce vezi, de la pereți la pardoseli să știi că este montat cu mâinile lor.
Pentru Elena, Doru și copiii lor perioada de construcție a casei a fost un proces permanent de descoperire a acelei simplități esențiale pe care numai în natură o găsești. Acel set de coduri primare, care odată accesat deschide porțile creației autentice. Nu, nu sunt vorbele mele, ci ale Elenei, care crede că viața în simplitate este o artă. Finalizarea casei le-a adus împlinire și așezare. Casa este buna lor prietenă care trăiește în același timp cu ei miracolul vieții pe Pământ, iar Elena îl citează pe Hundertwasser, artistul austriac, care spunea despre case că ele sunt al treilea înveliș al omului după piele și haine. Te-ai prins? Ce reguli? Ce stil? Când îți faci o casă, fă-o așa cum simți și ai să ajungi la concluzia Elenei și a lui Doru că n-ai nevoie de multe ca să fii fericit.
Da, casa este foarte simplă, mică, și totuși uimește. La interior nu are mai mult de 60 de metri pătrați, suprafața construită fiind de 81 mp. Amprenta casei la sol este de formă pătrată, fiecare latură având nouă metri. În spatele casei există o terasă generoasă de 34 mp orientată către grădina de legume și anexele casei, de la locul sobei cu cuptor de pâine la micul atelier, unde Elena pictează mobilier, la chioșcul de grădină acoperit cu stuf. Ca să-ți faci o idee, la interior cei trei copii (cu vârste de nouă, șapte și cinci ani) au unul din cele două dormitoare. Elena și Doru au un dormitor în care au găsit loc și pentru o masă de birou. În centrul casei e un hol de jur împrejurul căruia se deschid toate încăperile, adică pe lângă cele dormitoare mai este o baie, o cămară și zona de zi cu bucătărie deschisă și sufragerie. Da, deși de afară n-ai spune, dar casa are și un pod, locul preferat de lectură și joacă a celor mici.
Ei bine și acum să-ți spun despre finisaje, decorațiuni și mobilier. Casa a fost ridicată pe o fundație de piatră și are structura din lemn de rășinoase. Zidăria este din chirpici, da, din cărămizi de chirpici peste care a fost aplicată tencuială de pământ, inclusiv la nivelul tavanelor peste care s-a zugrăvit cu vopsea de var. Are toate instalațiile necesare, de la cele electrice la cele termice, iar pentru încălzire să știi că soba din bucătărie este vitală căci nimic nu se risipește, ci este direcționat către caloriferele din celelalte încăperi. Izolația podului este din pâmânt și vată bazaltică (așa cum prevede legea pentru construcții pe structură din lemn). Dar uită-te la finisaje, cât de originale sunt, observă muchiile rotungite ale pereților și tâmplăriei interioare, vezi geamurile lor pictate de mână și admiră mozaicurile făcute cu bucăți de ceramică și pietricele decorative.
M-am simțit extraordinar aici în această casă! Culmea ironiei este că deși nu e foarte mare, simți că e atât cât trebuie. M-a surprins că n-am găsit un living, o cameră de zi așa cum suntem obișnuiți noi, cu canapea, cu rafturi de bibliotecă. Dar în casa asta nimeni nu stă degeaba, căci toți sunt creativi și nu pot sta locului, iar televizorul impozant din sufragerie e doar o amintire de altădată, din altă casă, căci foarte rar este deschis. Păi când ai așa o curte, când a atelier, îți dai seama că nici copiii n-au niciun fel de atracție către televizor. Ei se bucură de curte, stau pe lângă ai lor sau prietenii care vin în vizită. Pisicile sunt niște răsfățate, la fel ca și cei doi câini care apără proprietatea. Ei da, ăsta e trai sănătos când mergi în curte să rupi frunzele de leuștean pentru ciorbă și când ieși pe terasa din spatele curții să-ți strigi copiii să vină la masă, căci ei bântuie în aer liber. Cum adică unde merg la școală? Păi crezi că la Ciolpani nu e grădiniță și școală? Crezi că acolo nu se învață? Ba fii sigur că da, dar viața adevărată e asta când ești aproape de natură și când amintirile tale au culoarea pădurii din apropierea casei, au atingerea vântul blând de primăvară, mirosul florilor de vară și a zăpezii proaspete iarna.
Ce să-ți mai spun? Dincolo de emoțiile care m-au năpădit, de frumusețea casei, o construcție care te îmbrățișează și pe care simți nevoia să o îmbrățisezi, m-am gândit la tine, cel care visezi la așa ceva. Elena și Doru și-au propus să facă ceva în acest sens. Vor să facă aici, la Ciolpani, o adevărată comunitate de oameni ce visează să trăiască armonios, un fel de cartier, dacă vrei, care are și denumire deja Poiana Florilor. Au cumpărat suficient teren pentru asta și împreună cu arh. Raluca Suru au conceput mai multe modele de case pe care le poți vedea aici. Costurile pentru casa lor au fost de circa 570 de euro pe metru pătrat, iar casa a fost finalizată în câteva luni, respectiv iulie-decembrie 2012. O casă similară, cu tot cu teren te-ar costa în jur de 40.430 de euro, din care doar casa 27.930 euro. Deja un lot de teren s-a vândut și pe el urmează a fi construită o casă similară cu a lor. Dacă te interesează și pe tine îl poți suna pe Doru la numărul de telefon 0745.085.653. Simplitate, creativitate, respect față de natură și bucuria de-a trăi! Da, asta am simțit când am vizitat Casa Brândușa. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Dragos Boldea blogger pe photostudio.ro și tourist-guide.ro 12
foarte frumos, mi-as face si eu o casa asa daca ar fi la jumate de pret, mai simplu, fara mozaicuri ca sa tai din pret. cit costa terenul acolo? mi-ar face placere sa vizitez pe acolo. felicitari inca odata. frumos reportaj.
Nick, am anticipat ca vor fi intrebari de genul acesta de aceea am dat numarul de telefon a lui Doru de la care poti afla mai multe. Vezi ca e la finalul articolului 🙂
m-a lăsat plăcut impresionat, felicitări pentru articol și proprietarilor pentru casă !!
pereţi din trunchiuri tăiate dimensiuni egale, stivuite şi lipite cu pământ galben, asigură ruperea optimă de temperatură şi vara dar şi iarna iar riscul de incendiu este mic-mic..
-aşa cum oamenii stivuiescl lemnele tăiate pentru iarnă, aşa se construieşte peretele.. am văzut undeva reţeta asta aplicată şi cred că o voi încerca şi eu la prima ocazie pentru că se spunea acolo că prăbuşeşte preţul construcţiei
═)
da, frumos, nu zic nu, DAR unde sunt spatiile de depozitare, oameni buni? unde tin hainele, borcanele cu dulceata, oalele etc?
Gabi exista o camara si exista si loc de haine. Acum n-am pozat chiar totul 🙂
pai imi incipui ca exista, dar de ce nu sunt aratate si aceste spatii cand se prezinta locuinte unde … se locuieste?
Pentru ca sunt greu de fotografiat Gabi 🙂 Si nu prea se intelege mare lucru din imagini, din pacate.
asta era si intrebarea mea, unde sunt obiectele de uz cotidian?casa e foarte draguta, dar asa cum e prezentata pare mai mult o chestie artistica decat un loc functional, de locuit. Cred ca pe foarte multi i-ar interesa tocmai aceasta parte practica.
….pai nu era fotograful profesionist ? :))))
Pentru detalii amanuntite, se poate vizita casuta daca stabiliti anterior cu Doru acest lucru. Personal am vazut casa de cateva ori, inca decand s-a pus temelia, si o cunosc in detaliu; exista spatiu de depozitare lucruri, camara pt alimente, etc. In realitate casa este mult mai frumoasa decat apare in fotografii, peisajul naturii este superb, mai ales ca exista padure si lac in apropiere. Elena a facut o munca extraordinara, mana ei a fost peste tot, pana si perdelutele sunt lucrate dupa ideile ei, mozaicul este lucrat de ea si copii, cristalele roze sunt cumparate la kg de la chinezi si aranjate de ea, picturile de pe geamurile usilor, scaune si mese, pana si florile create in relief pe fatada casei sunt create de Elena, cu mana- Elena e pare ca are arta decorarii in sange, lucru fara de care nu poti pune in valoare nimic. Pretul ca si bani, nu este mare si nu reflecta deloc adevarata valoare a acestei munci, pentru ca tot ce s-a construit acolo, fiecare caramida, fiecare piesa de mozaic (Elena si copii au fost la cursuri sa invete arta mozaicului) a fost plasata cu iubire, cu energia armoniei si simti aceasta energie de la primul pas acolo…a fost o munca uriasa, pentru ca muncitorii nu intelegeau ce si cum vrea Elena, si i-a fost greu sa gaseasca oamenii potriviti. Gletul de pe pereti este o combinatie ”inventata” tot de Elena, astfel ca atunci cand am fost sa vad cum au rezistat peste prima iarna acolo, am avut incantarea sa descopar ca gletul nu fusese deloc afectat cum sa intampla in locuintele noi unde dupa o iarna apar mici fisuri exterioare. Detaliile care nu se vad sunt multe, inclusiv modul in care este construit podul pe doua straturi cu spatiu de aer pt a permite aerisirea naturala, mentine umiditatea la cote naturale si pastreaza temperatura constanta in interior. Sunt multe de spus, insa cine vede dincolo de aparente pricepe calitatea/valoarea reala a unor lucruri…este usor sa criticam, mai ales din postura in care n-am plantat niciodata un copacel, sau n-am simtit in pumn energia vie a pamantului care ne sustine si ne ofera atatea si care ne cheama sa-i acordam atentie.
Hmmmm…este intradevar o alegere a familie respective…tot respectul pentru modul in care educa proprii copii si pentru modul in care au ales sa isi traiasca viata!Intradevar se vad lucruri frumoase imbinate intre ele intr-un mod cat mai placut posibil…insa…personal nu ma convinge priza 220V deasupra chiuvetei in bucatarie,tubul de scurgere din plastic ordinar gri sub chiuveta din baie,tot in baie mozaicul din spatele robinetului a fost inlaturat in mod grosolan si ieftin,dunga neagra formata de apa statuta in cada…etc ,etc,etc…nu din rautate insa cel putin pentru tubul de scurgere din baie o intrebare o pun: ce sens avea sa fie acolo unde e ??? VIZIBIL! … Si una pentru mozaic:de ce Doamne dupa ce s-au jucat cu mii de bucatele de mozaic nu au spart 5 bucati sa le puna in spatele bateriei de apa?… Tot opinia mea: vad un pic de „reclama ascunsa” la Ikea!…
Iulian, ma amuza faptul ca opiniile sunt atat de diferite, dar ca la urma urmei ceea ce conteaza este ca familia respectiva se simte bine. Inaintea ta o doamna spunea ca aceasta casa este mai mult decat una obisnuita, acum tu semnalezi ca pentru tine nu e ok 🙂
Adela!Mesajul pe care doream sa il transmit nu este unul negativ…dimpotriva casa imi place si place…evident insa ca la o privire mai in detaliu a serviciului fotografic sar in ochi unele mici incongruenze ca sa zic asa intre modul in care vine prezentata casa si felul in care aceste incongruenze o arata…povestea familiei si a constructiei acestei case e una frumoasa, demna de tot respectul…ceea ce de altfel afirmam mai sus…povestea casei in sine la fel…eu spun doar ,in limitele limbajului evident,ca fiind in pielea proprietarilor as fi lucrat un pic in plus la cateva detalii…detalii care oricum puteau fi „mascate” fotografic vorbind…in concluzie,fara polemica inutila, repet…casa place si imi place foarte mult…d etaliile sunt probleme ale familiei care locuieste in ea…dumneavoastra le-ati expus , eu le-am observat la o trecere rapida cu privirea peste fotografii!…
Prieteni dragi, la urma urmei casa e o inspiratie din modul de viata al strabunicilor nostrii.
Nu cred ca ar trebui sa ne limitam doar strict la casa sa intelegem trairea acestei familii minunate ci la un intreg concept de viata. Ceea ce ma tulbura, este faptul ca prea ne aratam micimea noastra prin aruncarea unor cuvinte de nemultumire la niste oameni care nu ne-au gresit cu nimica… Stimate Gheo, te-a marcat cumplit tzava aia gri? sper sa mai poti dormi noaptea! Domnule, oamenii astia au lucrat cu mainile lor, nu sunt experti! cand te gandesti la opinii de genul, nu le arunca in vant aiurea ca poate deranjezi; gandeste putin colectiv… Multumesc,
Multa sanatate!
Bravo,domnule Vecinu!!!
Stimate Vecinu’!Nu vad motivele pentru care cineva ar fi deranjat … dar e ok…cer scuze interesatilor … tubul de scurgere gri e ordinar in sensul ca e unul obisnuit si anuleaza complet efectul chiuvetei frumoase si a bateriei retro…se subintelege ca facand singuri casa poate la un moment dat desenul nu corespundea realitatii insa nu cred ca familia a investit atata dragoste in mii de piese de mozaic pentru a se pierde apoi intr-un banal tub de scurgere…povestea familiei prezentata in contextul contruirii casei e una frumoasa , place si o respect…cum spuneam in comentariile precedente!…evident insa – odata ce un jurnalist intra in casa ta,face un serviciu fotografic , il publica , etc – ca deschizand larg portile sufletului si ale casei sa scape intre fotografii si detalii mai putin placute vederii…ceea ce nu devalorizeaza in nici un fel pana la urma povestea familiei si a construirii casei lor de vis!…ceea ce pe mine m-a dezorientat e modul in care vine prezentata povestea si realitatea din fotografii domnu’Vecinu’!… Fotografii care prezinta cateva mici contraste…o fi chestie de jurnalism,de fotografie,de alegere efectiva a materialelor … Nu stiu… Ideea e ca nu vreau sa deranjez pe nimeni, dar nu pot sa nu punctualizez aceste contraste!Daca sunteti un iubitor de frumos in sensul estetic al cuvantului uitati de povestea familiei care e splendida in sine si analizati articolul prin prisma fotografiilor prezentate si a zecilor de detalii care nu se imbina intre ele…nu judecam in nici un fel povestea familiei, ci o casa frumoasa prezentata de un jurnalist de home&design!…
asa ma gandeam si eu, putina reclama la ikea si eventual clienti pt o casa care sea,ama ,ao ,ult de vacanta :))))
Aveti dreptate. Lasand la o parte faptul ca in mare totul arata frumos, detaliile acestea de care spuneti dau dovada lucrului bine facut. Dar e greu cu meseriasii .. indiferent ca iau faianta ieftina sau scumpa meseriasul o s-o zbarceasca la imbinarea cu gresia, sau o sa taie gresia in baie si o sa mi-o umple de pete de la aparatul de taiat. Deviza las ca merge si asa este la putere in randul meseriasilor. De multe ori te trezesti in fata raului facut si timpul si banii te fac sa accepti compromisurile.
Eu sunt de acord Iulian, si eu am gandit „La interior au cam obosit mesterii”… dar casa traieste odata cu ei si am convingerea ca vor cizela in timp aceste detalii… am auzit odata o vorba inteleapta „cand nu mai ai nimic de facut la casa, inseamna ca poti sa mori”
Draga Sergiu, te rog ,sa dai o privire pe la tine prin baie si bucatarie si sa vezi cateva nereguli. Poate atunci vei fi mai indulgent si vei intelege ca fiecare casa are ceva care nu convine unora. Daca ai avea ocazia sa vezi cum construiesc canadienii casele , te-ai lua cu mainile de cap si ai aprecia mai mult ceea ce fac romanii nostri. Ceea ce apreciez eu la Doru si Elena , este ce au realizat impreuna cu copiii. Este un exemplu de educatie pentru copii. Imi inchipui cate armonie este in acesta familie. Bravo!!!
Ce frumusete! Ca in copilarie…
Pai asta si spunea Elena ca si-a dat voie sa fie copil, poate pentru prima data s-a simtit copil 🙂 Asa e cand inveti de la cei mici si te transpui in lumea lor Cristina 🙂
soba este fantastica si ador si covorul de la ikea 🙂
Wow! Superba casa! O sa intru si pe blogul lor sa-i felicit mai ales ca suntem vecini in Ciolpani 🙂 ! Felicitari pentru articol si fotografii! Sunt fanul tau, ce mai :))
Da, neaparat sa intri si pe blogul lor mai ales ca Elena a povestit acolo multe din lucrurile pe care le-a invatat pe parcursul constructiei casei. o sa-ti prinda bine! Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentur ca-mi esti alaturi! Impreuna facem Romania mai colorata si mai frumoasa 🙂
felicitari fff multa imaginatie talent arte sa fie fericiti sa si implineasca toate dorintele ca merita oameni simpli da fff harnici NU AM CUVINTE
NOTA 10 NU AM CUVINTE
Multumim Lucia!
Doamne ajuta sa le mearga bine si sa fie sanatosi Lucia!
Nu-mi pot lua ochii de la…cada. Fantastica!
Eu m-am bagat in ea Simina 🙂 De abia dupa ce m-am pus in ea mi-am dat seama ce facusem 🙂 Mi-a fost rusine, dar asta e casa, daca te invita, n-ai cum s-o refuzi 🙂
Imi si inchipui ca n-ai putut s-o refuzi:)) E minunata!
si eu la fel…imi place baia de mor!!!!
Simplu si foarte frumos! Nu pot spune decat FELICITARI! Proprietarilor:S-o stapaniti sanatosi!
D-nei Adela Parvu: Felicitari pentru promovarea frumusetii!
Avem nevoie sa stim ca se poate Vali, iar oameni ca Elena si Doru ne demonstreaza asta. Pentru cei mai putini curajosi dintre noi asta e un exemplu. Iar pentru pentru mine oamenii mai putini cunoscuti, dar familisti, indrazneti, cu frica de Dumnezeu ca cei doi sunt adevaratele vedete 😉 O viata avem? Colorata sa fie!
Ai padure, ai rauri, ai lacuri, ai manastiri, ai poieni, campuri nesfarsite de grau, porumb, floarea soarelui si rosii. Parfumul ala al rosiei adevarate de vara, rosia aia care o mananci ca pe un mar. Culegi trufe si alte ciuperci, ghiocei, izma buna, brebenei, untisor. Te duci la peste „la Comitet”, stai pe mal si mananci flori de salcam, mere padurete sau macese, cu toata familia la stadion, sau la Balciul de Sf. Marie. Peste tot vezi oameni harnici, si o armonie intre romani si tigani. Comuna Ciolpani e frumoasa. Spune cineva care a copilarit acolo.
Asa este Iulian! Multumesc ca ne-ai spus parerea ta, caci numai cine a copilarit acolo poate s-o zica asa de frumos cum ai spus-o tu!
bravo IULIAN pentru comentariu…multumesc
IULIAN NU AM FOST LA CIOLPANI,DAR AM SIMTIT ATMOSFERA SI FRUMUSETEA LOCURILOR ,DIN DESCRIEREA TA.APUCA-TE DE SCRIS CA AI TALENT.MULTUMESC PENTRU CALATORIA IN LOCURILE COPILARIEI TALE
Se simte cu cat drag ai scris articolul asta, felicitari. Asta chiar ca e casuta din povesti! SUPERBA!!!
Mimi cred ca as fi putut sa scriu o carte 🙂 Da, m-am simtit extraordinar acolo!
Este extraordinar de frumoasa!!! Nu ii lipseste nimic … Felicitari pentru acest articol minunat!
Ma bucur ca te inspira Alexandra! Si multumesc pentru cuvintele frumoase <3
Foarte fain articolul si pozele 😀
Ma bucur ca-ti place si nu doar Seara la blog 🙂
Doamne , nu mi-am imaginat niciodata ca o casa atat de simpla poate fi functionala ! Iarna cred ca e cam friguroasa , nefiind izolata , nu-i asa ?
Adela, cum sa fie neizolata? Pai crezi ca sute de azi de intelepciune populara au fost in van? Casa asta are ziduri groase din caramizi de chirpici si tencuiala de pamant deasupra. Vezi ca am scris in articol suprafata construita 81 mp, suprafata util 60 mp, deci poti sa faci socoteala in privinta grosimii zidurilor. Crezi ca exista materiale mai izolante decat astea? Plus ca la interior simti ca respiri. Acoperisul are un strat de vata bazaltica pentru ca asa prevede legea la constructiile pe structura de lemn si orice tip de mansarda pe structura din lemn. Am fost acolo si crede-ma ca e foarte confortabila casa si din punct de vedere termic.
Poti sa betonezi si sa izolezi pana iti ies ochii, dar tot nu vei reusi sa izolezi o casa mai bine decat pamantul/lemnul/paiele. La constructii de genul ai un avantaj enorm la comfort termic. Casa parintilor mei e din pamant batut. Adica nu e din caramizi de pamant ci pur sisimplu facut cofrag si turnat pamant, batut si adaugat nuiele 🙂 Is tot pereti grosi, dar parca nu-ti vine sa crezi ce bine si racoros e vara inauntru si ce fain pastreaza caldura iarna. Si nu mai vorbesc de faptul ca RESPIRI! Casele din materiale „fancy” fac condens si nici nu izoleaza asa cum trebuie…o comparatie ar fi, ca si laptele la cutie din magazin cu cel natural de la tara…o fi fain ala de la magazin si lejer de procurat, dar n-are nici un Dumnezo in el :))
Adela, de ce au facut acel paravan in dreapta casei? Are vreun alt rol decat decorativ?
Da, am uitat sa mentionez despre el Alex, asa ca-ti multumesc ca mi-ai atras atentia. Este din lemn cu rogojini din papura si l-au construit dupa ce au finalizat casa pentru ca au observat cum bat troienele de zapada iarna. Practic acest paravan apara casa de vijeliile din timpul iernii si impiedica acumularea de zapada pe aceasta fatada a casei. Am si eu aceeasi problema cu casa de la tara, dar nu-mi imaginam ca poti face un paravan atat de simplu, ieftin si eficient ca cel de aici 😉 Multumesc inca o data Alex pentru ca intrebarea ta mi-a oferit prilejul sa aduc completari la articol.
Casa asta este, nici mai mult, nici mai putin decat un balsam pentru suflet!
Ca bine zici Ruxandra 🙂
Arata foarte frumos. Am trimis linkul fratelui meu are se uita dupa variate ieftine de case. Ma intreb daca se poate face si cu etaj.
Ma bucur ca-ti place Alina! Am dat numarul de telefon a lui Doru, asa ca el va poate raspunde la intrebarile de genul celor privind etajul 🙂
De ce crezi ca este asa ieftina casa?…560 euro m2 este ieftin?…daca te uiti bine la poze o sa obs ca pereti deja sau crapat, este totusi o casa de 60 de m2 utili, cresc copiii ce fac cu un dormitor? Si eu o vad ca pe o reclama, mai ales treaba cu statul in cort etc…ori casa a fost facuta in urma unor probleme financiare (ceea ce nu este de condamnat) fie este o minciuna. Nu cred ca niste parinti ar fi periclitat sanatatea copiilor foarte mici doar de dragul artei, deci undeva este o minciuna. Inca odata nu critic aceste persoane, felicitari ptr ceea ce au reusit sa faca, tot respectul. Insa nu imi place povestea asta prea cusuta cu ata alba si mai ales faptul ca se considera a fi ceva ieftin si bun. Frumos da, ieftin nicidecum nu este in raport pret/calitate
Adevar grait. In sfarsit o persoana cerebrala.
Bravo, oameni frumosi si cu suflet curat, felicitari!
Cred ca cei care s-au adunat pe acest blog sunt la fel Claudia, asa cum ai spus tu oameni frumosi si cu suflet curat!
In sfarsit, din ce in ce mai multi romani incep sa se simta cu adevarat romani si sa scoata la suprafata comoara ascunsa a acestui neam: creativitatea si dragostea de natura. Felicitari tuturor celor ce se indreapata catre asfel de investitii si pun in practica astfel de idei !!!!!
Da, ai dreptate, astia suntem Elena! Asta zace in noi!
Extraordinar de frumoasa casa.
Cand vad mozaicurile si culorile folosite nu pot sa nu ma gandesc la Gaudi si la casutele lui rotunjite.
Bravo proprietarilor pentru inspiratie!
Ma bucur ca-ti place Ligia! Da, uite, la Gaudi nu ma gandisem 🙂
Daaaa… 🙂 la Gaudi m-am gandit si eu :))
eu m-am gandit mai degraba la hammam-urile turcesti… de multa vreme tot fac combinatii cu sotul, si mai mereu ne trezim ca „se schimba modificarea” 🙂
Haha, trebuie sa va faceti un panou cu idei si sa-l urmati pe acela Raluca. O sa va fie mai usor asa 🙂 Am scris despre asta aici https://adelaparvu.com/2014/04/09/cum-amenajezi-casa-cu-bun-gust-si-buget-mic-urmezi-trei-pasi-visul-planul-si-implementarea/
Imi place,e o casa de nota 10.Vreau si eu una,cit costa aproximativ asa casa?De cite tone de lut am nevoie?
Ma bucur ca-ti place! Nelu, vezi ca am scris in articol si cat costa casa, constructia ei a durat din iulie pana in decembrie, iar despre alte informatii ai telefonul lui Doru la finalul articolului 🙂
Felicitari! E o casa de vis!
Chiar ca e de vis Anca, dar un vis posibil 🙂
M-a uns pe suflet! In ultimul timp, ma impinge ceva interior, cu o forta uluitoare, in mediul rural, in preajma gradinilor si a caselor rustice. Poate este glasul pamantului. Nu credeam in asa ceva, dar sincer, a devenit un vis care se cere realizat. Multumesc Adela!
Felicia nici eu n-am crezut, dar sa stii ca exista un glas al pamantului, asa cum spui!
Multa sanatate iti urez, ca sa nu ai nevoie de servicii medicale (de urgenta). Altfel s-ar putea sa nu-ti mai para totul atat de idilic.
Si eu urez sanatate la toata lumea si multa iubire Raul! Da, ai dreptate cu serviciile medicale si toate cele. Poate de aceea ne place la oras pentru ca avem farmacii si spitale la tot pasul. Nu ni se poate intampla nimic rau, nu-i asa? Ce de iluzii Raul! Nu exista varianta ideala decat cea pe care ne-o construim si in care credem 🙂 Prefer sa fiu idilica decat cuprinsa de teama si temeri 🙂
FOARTE FRUMOS,IMI PLACE SI NOI AVEM CASA IN NATURA APROPE DE PADURE, AER CURAT,MULTE FLORI,ACUM A INFLORIT LILIACUL,SE AUDE CANTATUL CUCULUI , MA SIMT CA LA SIHASTRIA CHIAR DACA SUNTEM LA 2000KM DISTANTA. CU MULT RESPECT PANSELA
am fost crescuta de bunici pana la varsta de 7 ani cand m-au adus parintii la oras sa ma dea la scoala. stii de cate ori m-am imbolnavit in astia 7 ani de zile ????inafara de mucii in barba din timpul iernii , nu am fost niciodata bolnava. Am 35 de ani , si m-a luat viata pe multe meleaguri si am intalnit diversi oameni, dar cea mai frumoasa perioada din viata mea a fost la tara ! Ma bucur ca nici copii mei nu se dau plecati de la sat, cand mergem in vizita, desi nu au play station, nu au dusurile si toaletele super elegante, acolo sunt ei , au libertatea lor, e bucurie pura.
Cei carora le e frica ca nu au farmacii si servicii medicale, acele persoane chiar or sa aiba nevoie de asa ceva. Cei care se duc cu bucurie si liniste in suflet , nu or sa aibe nevoie decat in cazuri extreme ca tot omul, ca pana la urma toti ne imbolnavim si ajungem tot intr-un metru patrat de pamant, depinde de calatoria pe care o faci pana la metru patrat
Se poate trai si fara servici medicale,daca ai grija de sanatatea ta…eu(a se citi familia mea) de 6 ani n-am mai fost la medic decat pentru adeverinta si suntem mai sanatosi decat cei care iau periodic medicamente si pentru o simpla raceala.
superba, cada si baia m-au fascinat efectiv nu-mi pot lua ochii de la poza…bravo lor pt reusita, bine se vede si talentul clar.
Da, e clar ca e si o doza de talent la mijloc Adina!
Poate sunt eu oaia neagra, este superba dar ceva nu se leaga… pare a afacere, un marketing de calitate. Pur si simplu nu o percep ca fiind functionala… cu siguranta, la pensie, eu cu mosul meu, undeva la munte dar acum.. cu 3 copii.. I just don’t see it.
Oricum, felicitari pentru articol si pentru seninatatea de care dai dovada!
Carmen, e clar ca nu exista casa ideala pentru toata lumea. Poate pur si simplu nu ti se potriveste. Asta nu inseamna ca esti oaia neagra 🙂
Mi-ați citi gândurile. Mai multe nu se leagă. După mine, singurul lucru care e de preluat este materialul din care este construită casa (poate mi-as dori si soba de teracota). Este prea de tot stilizat, de cele mai multe ori în detrimentul funcționalității. Unde cei trei copii își vor face temele, unde își vor ține rechizitele? Să nu mai vorbim de locurile de depozitare.
Bravo Carmen, cred ca esti singura persoana realista de pe toata pagina asta.
foarte frumos ,si atit viata simpla isi gaseste loc doar inimile curate felicitari
Foarte frumos si minunat ,dar mie imi lipsesc din acest peisaj copacii de mar ,par si prune si un brad in fata casei ..chiar si un nuc …chiar a-si planta o livada mica.
Gyongyi urmeaza si lidava aici 🙂 Dar stii cum e cu gradina, dureaza caci si plantele sunt precum copiii 🙂
Foarte frumos totul !!! Si, ca si pe multi altii (dupa cum observ), m-a fascinat baia si ….cada….:).
Pai chiar e deosebita baia Gabi 😉
eu chiar nu mai am cuvinte….m-au dat lacrimile,pentru ca de mult timp visez la asa o casuta…..am crescut mult timp la bunici mei la tara care au avut o casa la fel de calda si primitoare….doar ca nu era baia….era o simpla camaruta cu o ”copaita”.in schimb,soba e aproape la fel…..eram asa fericita,cand mergea soba,aveam acea senzatie de bine si comfort pe care nu am mai avut-o niciodata de atunci.oricum felicitari proprietarilor;sa o stapaneasca sanatosi multi ani…..iar tie iti multumesc din suflet ca mi-ai aratat visul meu devenit realitate…..chiar daca la altii.sunt fericita si bucuroasa ca cineva pe lumea asta mare gandeste la fel ca mine.simplitate si comfort…..nu mai spun nimic de sentimentele de implinire ca nu mi-ar ajunge spatiul.multumesc inca o data si felicitari….
Camelia iti doresc sa ti se implineasca visul!
”eram asa fericita,cand mergea soba,aveam acea senzatie de bine si comfort pe care nu am mai avut-o niciodata de atunci” mi-au dat si mie lacrimile citind asta, Camelia…ce dor mi s-a facut de casa bunicilor…si de bunicii care nu mai sunt…
NICI NU STII DE CAND IMI DORESC O ASA MINUNE, PROBLEMA E CA E ATAT SOARE LA CIOLPANI INCAT PANA SE VOR RIDICA POMISORII PLANTATI DE NOI NE VA CAM ARDE SOARELE.CINE NU ISI DORESTE O OAZA DE LINISTE, VA FELICIT SI VA DORESC MULT SPOR LA TREABA, NU SE STIE …. POATE VECINI IN DEVENIRE, HAHAHAHA
Vezi ca am articole pe blog cu idei de pergole si umbrare Doinita, din acelea cu rogojini de papura, deci nici nu te costa mult 🙂
superba!! fara cuvinte…..!!
Ma bucur ca-ti place Daniela 🙂
Felicitari!!!multe felicitari, pentru curaj mai ales.Si ce replica extraordinara pentru monstruozitatile construite unde vrei si unde nu vrei.E un artist la mijloc, se vede clar. „Simplitatea nu este un scop în sine, dar ajungi la ea fără să vrei pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor”. spunea Constantin Brancusi.Se pare ca voi stiati
casuta este pur si simplu superba..mi-ar placea o astfel de casa 🙂
Pai iti doresc sa o ai Lucian!
Superba…parca e din turta dulce, casuta din povesti…mult simt artistic si multa munca si migala…!
Da, a fost multa munca si multa veselie Anemona 🙂
TOTUL E FFF FRUMOS!!!!!
Ma bucur ca-ti place Iuliana!
Foarte frumos o casa simpla dar cu gust parca e ca si la bunica cind eram copil ce amintiri frumoase …multe binecuvintari sa aveti ..
e o casa frumoasa, cu gust, dar nu cred ca a fost foarte ieftina constructia ei; nu mai vorbesc despre lotul de teren; deci, degeaba postezi poze si dai sfaturi sa-si faca lumea pozand in model pt ei, caci putini au buget care sa sustina astfel de proiecte; daca nu e asa cum am presupus eu, pune te rog niste detalii privind costurile finale ale proiectului
E o casuta parca scoasa din povestile copilariei, dar observ ca are si mici neajunsuri. Am observat un calolifer elctric si o crapatura intr-unul dintre ziduri. Cred ca stabunicii nostri lasau aceste case sa se usuce inainte de a le locui, ele find din chirpici.
Baia este o opera de arta, felicitari artistului.
Mi-a fost asa dor de blogul tau, de fiecare data imi aduci in suflet o alta stare…multumesc. Postarile sunt minunate. Felicitari!
Casa asta ma duce cu gandul bunicii mei la copilarie la tot ce e pur si frumos…
Superba si felicitari
Ajung la concluzia ca intr-o astfel de casa, chiar mi-as trai copilaria… cu mintea mea de acum, ca parafraza la cantecul „Da-mi doamn anii tineretii si mintea mea de-acum”…. Sau as ramane copila,ca nu cred ca as mai avea motive sa „cresc mare” :)..E un vis casuta asta, o bucatica de basm, de fericire atinsa cu mana… Stiti ceva? vreau si eu. Clar. Ma intorc in Romania!
Felicitari pentru casa dar mai ales pentru exemplu de familie pe care il aratati
Nu mai am cuvinte…Am avut ochii inlacrimati cat timp am citit prezentarea ,,casutei de povesti,,….deoarece …de ceva timp visez si eu la o casuta din chirpici..barne de lemn..brau din pietre de rau..soba cu masina de gatit pe lemne…put in curte…livada si gradina mea de flori si de legume….Ce sa-ti mai spun..??!!! Foarte …foarte frumos…si felicitari tuturor…atat propietarilor cat si tie ..ptr acest minunat articol…cat si ptr .minunata idee de a crea o comunitate de ,,OAMNEI FRUMOSI SI CURATI LA SUFLET,,…ce-si doresc o viata simpla ..curata si plina de armonie cu natura …cu tot ce ne inconjoara…!!! …BRAVOOOO….FELICITARI PROPIETARILOR PTR. INITIATIVA LOR…!!!!
am doar doua cuvinte…jos palaria!…celelalte cuvinte sunt de prisos
O parere de nedescris, este o minunatie de casa, nu stiu cum sunt dotati cu asa idei superbe, mi-ar placea sa am asa o casa si decoratiile ce sunt inauntru…sa va dea D-zeu sanatate si fericire sa o stapaniti cu intelegere.
Foarte frumoase casuta si curtea. In mod sigur va voi contacta ptr.detalii dar as dori sa stiu daca o asemenea casa poate fi asigurata date fiind materialele din care este construita. Multumesc frumos.
Mozaicul ma dus cu gandul la Gaudi, cum bine au sesizat si alti cititori. mi-a placut mult baia, mi-a placut si culoarea verde a pardoselii. frumos !
Mai mult decat frumoasa casa,dar cauciucurile din curte nu stiu daca isi au rostul :)..parerea mea.
casa e frumos realizata … dar cel putin in opinia mea acele anvelope folosite la decorarea curtii/gradinii strica armonia …dar poate tine doar de gusturi.
Sunt foarte frumos puse anvelopele, dar ar arata si mai bine acoperite de vegetatie
este o casa superba in care bunul gust este din abundenta.
o casa ca sa fie frumoasa nu trebuie sa fie neaparat luxoasa si scumpa
Imi place foarte mult.Felicitari familiei si multa fericire in minunata casa.Am si eu o cabana din lemn.E minunata.Din pacate inca nu ne putem bucura prea mult de ea deocamdata.Pana vom sta mai mult acolo ne multumim sa mergem in fiecare we sa ne ocupam de gradina de flori si legume,de livada si sa simtim ca RESPIRAM.
Doresc sa va contactez ! 0744 601 359 .Parintele Arsenie Papacioc .
O adevarata minune! Din toata inima felicitari pentru faptul ca intr-o lume atata de agitata si avara dupa lux, aveti puterea de a va bucura de lucrurile simple.
atat*
Interesantă idee, baia arată foarte frumos 😀 Camerele sunt atât de luminoase și podeaua de lemn îi oferă un aer de casă, în cel mai puternic sens al cuvântului.
Sunt constructor, bravo, ati facut o treaba minunata, felicitari.
Buna dimineata, Adela! Am reusit sa deschid si eu spre dimineata blogul tau – am citit pe nerasuflate toate cuvintele frumoase atat de mestesugit asezate despre tine!
Stii eu sunt o fire mai discreta si nu sunt obisnuit sa citesc despre mine astfel incat am avut momente de invidie pozitiva despre acel Doru despre care scrii dar poza dinspre final mi-a confirmat irevocabil ca este vorba despre mine si familia mea ;)))!! !
Mi-am amintit despre o metafora a succesului privit ca un iceberg in care oamenii vad doar partea de deasupra, adica a 7-a (sau a 8-a?) parte din intreg, restul- care cuprinde munca, incercarile si luptele si care sta la temelia unei incununari (fie ea materiala ori spirituala) se afla sub apa, la mai putina vedere!
Admir modul in care ai surprins evolutia noastra cu accent pe ceea ce se vede si poate bucura ochii privitorilor – acolo unde se afla deja frumusetea, nu-i asa?!
Este fascinant modul in care ai reusit sa asezi lucrurile in aceasta poveste adevarata a casei in care locuim.
Vreau sa stii ca in ultimele luni am vandut 6 loturi dintre care cel despre care ti-am vorbit,a fost achizitionat luna trecuta de catre un profesor celebru de latina care locuieste si preda in strainatate dar care doreste sa revina in tara la un moment dat.
Deci au mai ramas doar 14 loturi disponibile in acest moment!
Preturile sunt discutabile cumva, in functie de context, posibilitatile cumparatorilor dar si nevoile familiei mele care si-a focalizat eforturile in acest proiect, infruntand in aceasta perioada si vicisitudinile partii mai putin vizibile ale iceberg-ului de care vorbeam la inceput!
Comunitatea se incheaga in jurul unor oameni frumosi asa cum sunt si cititorii tai care te merita pe deplin.
Sunt recunoscator pentru reusita prezentarii, multumesc inca odata, felicitari lui Dragos pentru maiestria fotografica si iti doresc mult succes in misiunea ta de a ne ne arata ca viata poate si trebuie sa fie colorata!
Casa este cumva oglinda ta, Doru! Nebanuit de iesita din tipare , colorata si frumoasa, surprinzatoare la fiecare colt, un spectacol in adevaratul sens al cuvantului! Felicitari pentru munca voastra, pentru tonele de apa pe care iceberg-ul vostru a trebuit si va mai trebui probabil sa le infrunte, dar si pentru felul in care ati decis sa va traiti a doua „copilarie”! Doamne ajuta si sanatate!
foarte frumos tot ce vad, mai putin anvelopele din curte. nu se puteau inlocui cu altceva, cu piatra de ex.?
Se numeste reciclare am impresia, sau infrumusetare daca vrei 😀
Multumesc pentru articolul minunat , aproape ca mi-au dat lacrimi de bucurie. Eu sunt student si inca nu ma gandesc la „casa mea” , dar pot fi sigur ca atunci cand o sa pornesc in creearea locuintei familiei mele „casa brandusa” e un model superb de urmat !
Culoare ,simplitate , lumina 🙂 o casa care iti aduce in fiecare zi linistea sufleteasca de care toti avem mare nevoie.
Minunat. Si-au creat vatra de familie, locul de iubire. Este exact ce spune Anastasia în cărţile ei, să ne întoarcem la natură şi să trăim în comuniune cu ea. Vă sfătuiesc să citiţi seria de cărţi „Cedrii sunători ai Rusiei”.
foarte tare baia, pacat ca masina de spalat nu e din acelasi film. dar asta e.
Si noi iti multumim, draga Doru, pentru amabilitatea de-a ne primi si povesti! Cu tot dragul!
Superba. Respect.
Buna, Adela! Superba ideea, si mi-as dori din tot sufletul sa imi construiesc si eu o casuta asemanatoare. Intrebarea mea ar fi cum faceti incalzirea? Am vazut ca sunt calorifere in camere dar de la ce vin? De la soba de jos? Si a doua inrebare: cum este facuta hidroizolatia? Multumesc mult si ma bucur ca mi-am delectat sufletul admirand proiectul vostru!
ce mai buna idee e cu cumparatul terenului din jur , altfel te pomenesti ca-ti face vecinul o mandrete de casa-bloc cu turnulete 🙂
Buna ziua
Nu cred ca suntem singurii care dorim sa plecam din Bucuresti undeva la tara sa ne facem o casa asa cum visam.
Insa as vrea sa stiu de unde au dansii utilitati in mijlocul campului, din cate am observat din cele cateva fotografii, exista
curent, apa, gaze, canalizare.
O fi frumoasa viata la tara, insa fara internet sau macar televizor, este searbada, traim totusi in secolul 21.
Cam cat costa o astfel de casa si cam cat costa un teren pe care ai putea sa o construiesti?
Nu cunosc adevaratul motiv pentru care acesti oamenii au ajuns sa locuiasca acolo, insa ma intreb cum se descurca cu cei 3 copii, presupun ca au o sursa de venit,
nu cred ca traiesc din ce produc.
Mare noastra problema este asigurarea unui venit, nu plec din Bucuresti la Ciolpani ca sa fac naveta la locul de munca din oras, in conditiile in care marea majoritate
migreaza la oras pentru un loc de munca si nici sa ma apuc de agricultura nu as dori pentru simplu motiv ca nu ne pricepem.
E frumoasa viata la tara, insa trebuie sa ai ceva care sa te tina la suprafata.
Toata simpatia pentru aceasta familie si pentru curajul de care au dat dovada. Nu e deloc usor si nici simplu sa o iei de la capat.
Insa daca ei eu reusit, sunt convis ca oricine ar putea face asta, chiar si noi, totul este sa vrei.
Cu stima,
Dan N.
Bucuresti
Oricine poate face asta, important e cu ce mentalitate pleci in joc si ce sentimente pui la bataie. Daca esti fericit si trecut prin experiente frumoase vei observa ca banii vin si fara sa te agiti, vin si fara loc de munca (nu vreau sa judec dar a observat cineva ca la noi nu se promoveaza si altceva in afara de ideea locului de munca?). Cu internetul sunt de acord, poti sa investesti in asta si sa obtii o gramada de resurse, dar cu televizorul… Cum zicea si dansu’ mai jos constructia te-ar duce in medie la 30 de mii euro casa, terenul – depinde de marime, si acum vine marea intrebare… Cum putem face rost de atatia bani? dar tocmai cum formulam intrebarea ar trebui sa ne dea jumatate de raspuns macar, deci nu cum, ci mai degraba – Sunt in stare sa investesc timp si valoare ca sa-mi construiesc o astfel de casa? Daca raspunsul este un sicer da atunci cealalta intrebare nu-si va mai avea logica. Mult succes !
exista solutii: apa din fantina plus hidrofor, in loc de canalizare fosa vidanjabila si pentru incalzire in interiorul sobei se afla bazin de apa care se incalzeste de la focul de lemne si circula prin instalatie si calorifere cu ajutorul unei pompe electrice; deci au doar curent electric ca si utilitati furnizate de catre altii;
sa va buucrati de ea pana la adanci batraneti!
wow!o casa in adevaratul sens al cuvantului!!!! totul e minunat, dar baia e… nu stiu cum sa o descriu dar stiu ca si eu as fi intrat in cada 🙂 incet-incet lumea isi da seama ca tot mai frumos e la tara; sa auzi pasarile, greierii cand dormi seara tarziu; asa ai mai mult timp alaturi de cei dragi si esti inconjurat de natura!!! felicitari acestor oameni minunati! frumos articol! astfel de oameni trebuie promovati, de acestia avem nevoie, pt. ca cu cat suntem mai multi ca ei vom reusi sa facem ca tara asta sa fie un paradis pe pamant.
Superb!!! Ma bucur ca exista astfel de oameni! Felicitari pentru modul in care au ales sa traiasca! Si multumim, Adela, pentru poze si prezentare! De milioane!
E riscant si nitel complicat sa faci o casa de genul asta (poti sa o patesti rau de tot) dar casa dumneavoastra e probabil una din cele mai reusite case vazute de mine. E superba! Felicitari!
Dupa atatea cuvinte de lauda … urmez eu … 🙂 Nu ma pricep la arhitectura sau design dar, daca ma uit mai bine sunt multe lucruri amestecate, nou cu vechi si mi se pare ca arata cel putin ciudat. Soba, masa si bancutele langa chiuveta de inox si mobila cu blat, etc. Din pacate baia mi se pare horror! Nu are nicio legatura cu casa sau ceea ce vrea sa para, o casa construita caodinioara (chiuveta din sticla, mozaicul ala colorat, brrrr). In rest, despre blog numai de bine si te urmaresc cu sufletul la gura. Sunt uimita ca multor oameni li s-a parut „de vis” casa … dar fiecare cu gustul lui, nu?
Draga Anadana, in calitate de arhitect de interior pot sa raspund ultimei tale intrebari, pentru a te ajuta sa intelegi ce ne-a placut noua, tuturor. Stilul in care este compus interiorul se numeste eclectic, adica imbina noul cu vechiul, utilitatea cu aspectul si istoria cu functiunea. Ar fi de un puritanism exacerbat sa pastram 100% din trecut fara a accepta ca suntem apartenentii momentului actual. Exista si calorifere din otel si o soba ceramica, tocmai pentru a fuziona prezentul si trecutul. Casa are multe influente si este vizibil o viziune artistica a unei persoane. Este de inteles sa nu iti placa daca nu este pe stilul tau. Mozaicul este un detaliu pretios si o arta foarte veche folosita in special in america latina, asa vad eu influenta culorilor si modelelor.
Nu cred ca ideea de baza a fost evocarea traditiilor constructive arhaice ci intoarcerea la simplitate. La o simplitate care nu se traduce in decor ci in solutiile simple si ecologice la nevoile si problemele actuale… si sa nu uitam de copiii la care s-au gandit mai mult ca sigur atunci cand au ales aceste detalii. Daca e sa puricam fiecare aspect sub aspect stilistic ne dam seama ca Gioconda e sasie, Coloana Infinitului cam plictisitoare si Gaudi un pic aiurit. Dar asta nu inseamna ca un locsor anume, cum este casa prezentata aici nu iti umple inima de caldura si nu te face sa vrei sa vizitezi macar pentru cateva minute un loc din trecut plin de veselie
Adela, ai facut o treaba excelenta cu acest material. Stiu ca mai sunt oameni care au ales sa-si construiasaca case folosind metode traditionale sau neconventionale – din pacate, putini, asa ca orice exemplu este binevenit. Transmite-le si din partea mea (chiar daca mi-am notat nr. de tel. al lui Doru!) respectul meu pentru „curajul” (pe care eu inca nu-l am) de a rupe cu comoditatea asta care ne omoara. Si tie cele mai calde urari.
Prima reactie? 2-3 lacrimi. Felicitari din tot sufletul.
Se vede investitia sufletului in lucrul simplu si complex totodata, parca Gaudi a trecut prin baie. Felicitari!
Conditie obligatorie sa fiu la pensie.Imi place super,dar sa vina postasul lunar cu doua pensii de minim 2000 de ron.A trai intr-o asemenea casa in comparatie cu blocul,e o placere.Eu mai am 6 ani pana la pensie,dar in conditiile in care se face azi servici,nu stiu daca mai am sansa.Acestor oameni:FELICITARI.
Hmmm… unde o fi simplitatea???
Frumos. Cred totusi ca-i putin cam frig, din moment ce in dormitorul copiilor, pe langa caloriferul din perete mai exista si unul electric, nu?
Foarte frumoasa casa,chiar mi-a placut mult….putine detalii nu au fost pe placul meu,dar asta tine de gusturile fiecaruia!!!Bravo lor!
O scurta intrebare,cum pot gasi blogul lor? 🙂
Izy, vezi ca ai link direct din articol 🙂
Casa e mica, un dormitor e putin pt 3 copii care nu sunt toti de acelasi sex. Dar avand in vedere ca pt ei, asa romantic cum e prezentat acest proiect, e totusi o afacere (vand si altora, ca doar tb sa traiasca din ceva), nu cred ca e totul asa roz cum e prezentat. Probabil au avut un motiv serios sa vanda cealalta casa, evident nu vor da „din casa” la reporter 😀 Atata timp cat nu pleci de la bloc, unde chiar ai motive sa iti doresti „putina liniste” restul nu sta in picioare (scuzati realismul, dar sunt destui care viseaza cu ochii deschisi pe aici). Si probabil se vor muta intr-o casa mai mare peste cativa ani.
Din casa, singura care sa zicem atrage atentia ar fi baia, cu mentiunea ca in loc de chiuveta aia horror, puteau construi un piedestal (gen dulapior), chiar pe rotund ca sa fie in ton cu cada, tapetati cu mozaic, iar deasupra o chiuveta rotunda. Ma rog, chestie de gusturi dar chiuveta chiar e din alt film.
Oricum, felicitari pt idee. Sunt destui care vand case din caramida 😉
perfecta ,felicitari!
Draga Adela, Paul Buica este cel care a creat conceptul „Viata in armonie cu natura” si de unde s-au inspirat Elena si Doru in mare masura. Mai multe despre conceptul de casa naturala si nu numai, aici dhyanna.ro
Te imbratisez cu drag!
Oana
felicitari,este o casa de poveste foarte frumoasa in simplitatea
toate bune si frumoase ,mai putin montajul chiuveta baie (scandalos) si cateva piese mozaic lipsa la bateria de la „cada”
Superba casa, ador parchetul verde pe jos ….ma imaginez locuind intr-o asemenea casa….
din ce e acoperisul?
Mega Felicitari ! si noi ne dorim demult o casa asa minunata. Sanatate la toata familia s-aveti, restul vine de la sine.
Fantastic !!!
E intr-adevar o casa frumos decorata, in rest nimic deosebit – la sate inca se construiesc case de chirpici (caramida fiind prea scumpa), ce o face pe aceasta speciala e ca proprietarii au avut situatia financiara necesara pentru a o face sigura si confortabila.
Chirpiciul facut cum trebuie e un bun izolant termic, cat timp fundatia e facuta temeinic (din alt material) astfel incat la chirpici sa nu ajunga apa, inundatiile sau.. sobolanii..
Nu stiu de ce dar tind sa cred ca e mult mai ieftin sa-ti faci o casa din propriul pamant, sa muncesti alaturi de cei dragi la constuirea ei. Casele astea desi par a fi din trecut ele sunt ceea ce va face omul in viitor cand va scapa de mentalitatea de ‘om civilizat’. E cu mult mult mai natural sa-ti decorezi casa cum simti decat sa stai intr-o ‘cutie cu 4 colturi’. Am vazut exemple de astfel de case care depasesc orice imaginatie, sunt geniale atat va zic. Cautati pe youtube Pamant primordial (First Earth) si va ve-ti indragostii. Noroc ca avem si noi exemple in tara, asa porneste o ‘revolutie’..
Felicitari, Adela! Fiecare imagine, fiecare cuvant sunt pe sufletul meu. Tatal meu, inginer constructor si visator de meserie, mi-a lasat mostenire bucuria de a ma juca si eu cu formele, culorile, plantele si florile…
multumesc…ma bucur sa vad asemenea frumuseti in CIOLPANI…dar unde?? noi ne-am construit casa…asa cum spune IULIAN mai sus…chiar in tiganie…da, sunt vecini minunati…mai ales ca am copilarit intre ei pana la varsta de 6 ani, cand m-am dus la scoala in bucuresti.Da bunicii mjei, dumnezeu sa ii odihneasca sunt din Ciolpani si am facut casa in curtea batraneasca…am amintiri placute, e o localitate frumoasa, aproape de bucuresti, balciul de SF.MARIE se face in fiecare an…se prinde peste in continuare si avem o MANASTIRE de vis…la fel si biserica din sat.DA recomand aceasta localitate…dar as vrea sa stiu si eu mai bine pe unde anume in ciolpani e aceasta minunatie de casa.
Va spun eu .Inainte de a intra in Ciolpani este indicator spre PISCU ,din sosea cred ca sunt 5-6 km.Am fost acolo cand propietarii au cumparat terenul.pe el au ridicat o cabana din lemn care sa ii apere de intemperii si un sopron cu o masa Apoi am fost cand scoteau pamantul si asezasera la soare caramizile sa se usuce Ce plimbare frumoasa am facut pana la padurea din apropiere unde am cules viorele si brebenei.Ce fericiti erau copii! Ii felicit pe Elena si Doru pentru ca si-au realizat visul si sper sa-i vizitez curand
La marginea satului Piscu, langa padurea Scrovistea.
Pe langa faptul ca-ti incalzeste sufletul cand o vezi, cred ca marea realizare este ca in 60 de mp familia traieste IMPREUNA. In casele prea mari care se construiesc acum, riscul este sa nu se intalneasca membrii familiei. Si asta este o constatare din pacate.
Ce paradis terestru! Pur si simplu minunat…
Eu am crescut la sat in Romania si pe cand aveam eu 18 ani, ai mei au decis sa emigreze in ditamai Montreal’ul din Canada. Din perspectiva materiala si financiara, nu ma pot plange, dar pe plan spiritual parca in fiecare an se mareste golul in suflet. Mi-e dor de simplitatea cu care am crescut. Galagia si haosul asta din oras sunt obositoare…
Simplitatea acestei case face ca frumusetea ei sa fie atat de complexa incat sa nu poata fi descrisa in cuvinte!
senzational
Foarte frumos.Nu stiu daca toate elementele se potrivesc: obiectele de iluminat din camere(nu cel din living), masa TV, si baia cred ca se putea face si altfel. E doar parerea unui profan in materie. Multumesc
Da, foarte frumos, dar cum spunea cineva pe-aici: nu prea pare a fi locuita ! Prea este totul impersonal, prea „de muzeu”. In alta ordine de idei, ca si in cazul mancarurilor „bio”, si aceasta casa – cu tot chirpiciul ei- costa peste media unei locuinte clasice echivalente. Nu este pentru orice buzunar, iar proprietarii, dupa ce se vede in imagini, au o gospodarie ce tradeaza un venit frumusel, ce nu e la indemana oricui. In concluzie, atunci cand ai posibilitati materiale, iti da mana sa traiesti „eco” .
frumoasa casa imi place ,a costt ceva dar se merita,bravo lor ,
Love it!
Foarte frumoasa casa,iti da impresia ca esti intr-o poveste..mi-as dori asa o casa..felicitari proprietarilor !
Ideia construirii unei case in afara Bucurestiului nu este noua.Au mai facut-o si altii ! Cum construiesti o astfel de casa , cu ce costuri, si care este utilitatea ei in conditiile in care copiii vor creste,si vor fi nevoiti sa vaca naveta zilnic intre Ciolpani si Ploiesti sau Bucurest,ieste o problema la care trebuie sa ne gândim. Daca parintii nu sunt inca pensionari,si naveta lor complica lucrurile. Viata la tara este mirifica,dar nu este deloc usoara mai ales atunci când te-ai nascut si ai copilarit in buricul Bucurestiului. Din cate am inteles ,proiectul este realizat in calitate de mici dezvoltatori,care vor sa-si recupereze investitiile facute in achizitionarea terenurilor.Le urez succes ! Referitor la locuinta proprizisa,consider ca fara cheltuieli prea mari,ar fi putut fi dotata cu o pivnita(beci),care ar putea rezolva problema spatiului de depozitare a alimentelor si altor bunuri ce se aduna cu timpul pe langa casa omului!
Mda, mult adevar spuneti. Din pacate, socializarea, concerte, spectacole, teatru, patinoar etc totul se petrece doar in mediul urban. Sa mai adaug ca atunci cand imbatranesti e o corvoada viata la tara pt ca trebuie sa platesti orice serviciu etc (vorbesc in cunostinta de cauza pt ca am participat la recesamantul populatiei la sate…erau prabusiti psihic batranii care facusera imprudenta sa se retraga la tara, ba chiar s-au intors cu mari eforturi financiare intr-o ,,nenorocita,, de garsoniera din urban pt ca acolo ai ,, la picioare,, – a se intelege mai aproape orice serviciu public de care are nevoie un varstnic. Asta e realitatea!
Casa e minunata .Spuneti ca e nevoie de curaj …da ,este ,dar fara bani si inspiratie ,te cam invarti pe loc …
Pur si simplu m-au fermecat imaginile .FELICITARI ,sunteti niste norocosi ,pentru ca ati reusit sa transformati in realitate visul vostru.
VA SALUT. CAMELIA TURDA E NUMELE MEU, URMEAZA SA-MI FAC O CASA. A VOASTRA E CUCERITOARE, VA FELICIT SI POATE MA AJUTATI SA DEVIN SI EU CREATIVA. MULTUMESC , AM SA VA CONTACTEZ.
salut; cred ca daca mai fac rost de bani sa isi puna o incalzire solara cu apa care nu e cel mai scump; poate si o instalatie fotovoltaica de circa 2-3 kw; asta e ceva mai scump si cine si-o face singur treb sa stie mai multe lucruri tehnice;eu mi-am facut acum 2 ani o inst de circa 1kw; necazul e ca totul am invatat de la americani de pe youtube pt ca in ploiesti nu sant instal ph[solare] iar firmele cer mai mult si totul dintr-o data; eu am crescut instal in timp; daca e cineva din ploiesti care are instal solara electrica poate sa -mi dea mesaj sa facem skimb de experienta; in special cei care si-au facut-o singuri id i.craciun81@yahoo.com
Sincere felicitari Adela, pentru prin acest articol. Imaginea aceastei casute m-a adus in lumea copilariei mele, in satul doljean nu departe de Dunare.
Mi-ar face placere deosebita daca ai mai aduce in atentia cititorilor astfel de initiative demne de toata isprava.
Nu in ultimul rand, felicitari si familiei, care si-a schimbat cursul vietii in ceva inedit si frumos.
Cu multa consideratie,
prof. Mircea PELEA
ex-jurnalist radio-TV
avocat
mirceapelea@yahoo.com
Conceptul e interesant DAR, pentru o casa tocmai in Ciolpani pe un lot de 350mp si o constructie cu „Suprafata totala construita: 128mp” (citez de pe situl poianaflorilor) sa dai 95 de mii de euro trebuie sa fi un mare excentric…
Altceva in afara d chiloti, tate, arestari si CRIZA! Foarte fumos, clasic si original totodata! O lectie de viata si de arhitectura pentru multe si multi cei care isi construiesc blocuri cu curte ca sa spun asa pe intelesul lor!
Senzational! Ca sa fiu in ton!
Felicitari pentru articol!
extrem de interesanta!cat a costat construirea acestei case??! 🙂
da frumos si eficient dar atentie la sobolani pe vremea bunicilor erau mai rari azi sunt peste tot.tineti pisici pe langa casa.FELICITARI!
Foarte draguta pentru o casa de vacanta sau de weekend. Felicitari. As vrea sa refac si eu o casa similara a strabunicilor mei insa m-a frapat pretul – 570 euro/mp ??? In calcul e inclus si pretul terenului ? Ca daca impartim 27930 (costul casei) la 81 (mp construiti) reszulta 344 euro/mp. As vrea sa stiu – asta e oferta cuiva ? Include si manopera ? Multumesc frumos
Exceptional articol.
Superba casa.
Felicitari.
Bucuria omului simplu…
Din ce este acoperisul??? La o astfel de casa trebuie ceva ffff usor! Daca se merge in Campia Romana cam toate casele sunt din chirpici! Singura diferenta este ca nu este asa de colorata! Sunt albe si ancadramentele geamurilor sunt vopsite in rosu!
FELICITARI PENTRU TOT,E PUTIN SPUS.
Viata la tara,in locuinte astfel realizate poate foarte frumoasa si sanatoasa.
Si in mediul rural pot fi locuinte deosebite,un mediu natural curat.
In ce priveste educatia pentru copii,vor fi destule exemple despre modul de viata sanatos, economie.
,,Vesnicia s-a nascut la sat,,…..
Sa aveti sanatate si bucurii pentru tot ce realizati alaturi de familie!
In trecut, cuvantul casa avea sensul de familie,de unitate si aceasta idee a fost demonstrata de aceasta familie deosebita.
Ar trebui urmat exemplul dumneavoastra .
Poate nu e comparatie foarte buna,dar locuintele hobbitilor,locuintele in piatra din Grecia,locuintele lacustre sau alte stiluri de constructie,nu egaleaza acest mod de realizare a caselor romanesti din mediul rural,cu materiale ecologice.
Mii de scuze, insa n`am aflat cat a costat aceasta minune!
Mi a placut foarte mult,dar am vizionat pozele si m am simtit si eu copil…..mi ar place sa folosesc unele idei pentru casa pe care as vrea sa o construiesc
super casa!!! am plecat din 2003 in spania cu gandul ca reusesc sa fac ceva asemanator pe 500 de metri pe care ii am in ciolpani,dar nu am avut cu cine… nu stiu daca ma intelegeti. trimeteam bani la sot pentru constructie si mai mult de jumatate se duceau pe datorii la bautura. pentru put am trimis bani de 2 ori in final l-am facut cand am venit eu acasa la un sfarsit de contract. vazand ca nu am cu cine, am plecat iar, iar dupa cativa ani mi-am adus cei trei copii aici cu mine.ii felicit pe cei doi soti si totodata ii invidiez….bineinteles nu invidie bolnava! sa o stapaneasca sanatosi cu intreaga familie!!!
Cat v-a costat casuta in total cu tot cu mobilier?
Felicitari!Intr-adevar este o casa de vis:frumoasa si spatioasa.Sa traiti multi ani fericiti si sanatosi.Iata,sunteti un exemplu demn de urmat.Unui om pentru a fi fericit si sanatos nu-i sunt necesre vile somptuoase si stres ci multa liniste .Ce mult mi-ar place sa am si eu o asemenea casa…..
eu m-am indragostit deja de ea; felicitari !
Curajos si apreciez efortul , alegerea facuta ,dar multe nu se leaga , se indeparteaza de ideia initiala ,in natura este o logica ,o armonie ,nu este deloc joaca .Daca de la exterior se simte scopul propus , imaginile din interor sunt din cu totul alta parte si nimic nu se leaga . Oricum va doresc o viata frumoasa si plina de armonie .
Foarte frumos! O singura dezamagire- cauciucurile folosite din abundenta; material care este toxic pentru mediu. Poate schimbati cu lemne sau pietre.
Felicitari, chiar merita sa scoti palaria 🙂
Superb…vreau si eu unaaaaaa…este asa de dulcica!!!!…oamenii astia se pot imbogatii construind aceste minunate case!
Sunt inginer constructor, si as dori sa vad casa voastra !!! Grozava idee !! Probabil ca si voi v-ati gandit, dar va sugerez sa o faceti chiar vizitabila , dupa un anume program ( ca la muzeu , pt. interior , cu papuci ….. ) Felicitari !
super de frumos…!! si eu lucuiesc intr-o ” casa” am pus in ghilimele ptr. ca ne-am dat seama ca trebuia facuta mai mica. Nu este f,f mare dar acum cand suntem decat 2 este mult ,mult prea mare, asa imi doresc o casuta cum se spune „Casuta din povesti” felicitari..!!!
interesant !
Bogatia o au in suflete,modestia si simplitatea o au in lucruri,bravo lor!!!!!Superb articol!!!
Cu siguranta, traiesc o frumoasa poveste. Cum au realizat totul, cu cati bani si in cat timp….conteaza ?Daca si-au dus visul pana la capat inseamna ca au invatat cum sa traiasca frumos si sanatos. O familie
fericita….
Da casa e foarte frumoasa si yo am o experienta asemanatoare.Dupa muti ani traiti in afara am revenit la casa de la tara care e din pamint batut cu ziduri groase de 1metru si curte de 3000 m. Cu citeva renovari si ceva dotari arata super dar inca mai lucram la ea ,e o casa de o 100 de ani Cine are casa la tara e o binecuvintare .Pot sa spun ca la noi in sat nu sunt case de vinzare
Cand te ai unul pe altul nu iti mai trebuie nimic.;-)
O incantare sa visezi cu ochii deschisi ca exista un astfel de loc si mai ales astfel de oameni frumosi! Cat despre locurile de depozitare…. nu e neaparat nevoie de ele daca totul este foarte bine organizat, si nu ma indoiesc ca in aceasta casa, este! Cu cat ai mai mult loc de depozitare cu atat „colectionezi” mai multe lucruri inutile sau pe care nu le folosesti neaparat! Este foarte important sa ai un loc al tau vesel, frumos, aerisit si plin de energie pozitiva. Si aceasta casa cred ca intruneste toate aceste calitati si multe altele in plus.
foarte tare
Si mie mi se pare foarte tare Marius! Mai ales ca n-a facut nimic peste noapte. Timp de zece ani a tot construit, a tot strans, a investit. Povestea Evei e clar una care sa ne inspire. Pana la urma nimic nu se face peste noapte, dar daca ai un vis trebuie sa actionezi pentru el!
Toate bune si frumoase, idilice, modern imbinat cu traditional , insa structura din rasinoase a casei ( probabil insuficient uscate ) isi spune cuvantul si in poza numarul 4 se vede o fisura in peretele dormitorului adultilor ….
Mozaicurile sant frumoase, dar nu sant practice , mai ales cele din bucatarie de la chiuveta, si cele de pe podeua bucatariei, in timp vor aduna multa mizerie si cele din podea se vor zmulge datorita picioarelor scauneleor .
In camera copiilor s-a simtit nevoia suplimentaii incalzirii cu inca un calorifer electric, semnn ca instalatia de incalzire centrala nu facea fata, iarna . …
Se puteau face fatadari cu materiale ecologice !
Buna,
Chiar lângă aceasta frumoasa casa am un teren de 3900 de mp ,chiar ma gândesc serios pe viitor poate dezvoltam un cartier cu case de aces gen „Brândușa”
Felicitări proprietarilor!
Pai vezi Andreea ca am dat numarul de telefon a lui Doru in articol. Merita sa iei legatura cu el 🙂
Multumesc
Cu siguranță o sa iau legătura cu el !
Omul sfinteste locul. Aceasta familie nu-l cauta pe Dumnezeu. Il are alaturi in tot ce intreprinde. Pot spune ca ce am vazut aici este o viruozitate a masurii umane. Daca exista un optim existential, astazi l-am descoperit. Cred ca planurile mele viitoare vor porni de la acest articol. Multumesc pentru ca v-am intalnit! O viata minunata va doresc
da casa extraordinara .Cineva facea referire la etaj ??? aici e vorba de iubire dragoste si simplitate se naste ce vedem. Oameni acestia ne dau o lectie de viata cu ar trebui sa fim OMUL SFINTESTE LOCUL .
Superb.
Este frumos daca mergi intr-o vizita de cateva zile. Doar atat. daca ar trebui sa locuiesti permanent acolo in conditiile in care ai pretentii la standarde ridicater, n-ai rezista si vei dori sa fugi cat mai departe. Romantismul si naivitatea nu-si gasesc loc aici.
https://adelaparvu.com/2013/12/07/absolut-de-vis-acest-interior-traditional-romanesc/
si aceasta minunata casa este tot de chirpici…:)
Ei bine, acolo n-am fost eu Mihnea, iar Sinziana n-a dat astfel de detalii 🙂 Daca scriam eu articolul as fi mentionat asta. Din pacate n-am reusit sa dau de proprietari caci as fi avut mai multe sa-i intreb 🙂 Poate voi avea noroc la un moment dat 🙂
Eu as zice ca mentioneaza acest detaliu parca …
Nu l-a scris asa din prima Mihnea, l-a editat intre timp. As fi retinut asta pentru ca pe mine exact asta ma interesa.
minunat! sunt pentru traditie, simplitate si creativitate! felicitari pentru articol!
Superb .. Imi aduce aminte de Gaudi.
„Nemurirea s-a nascut la sat”, si nu mai este nevoie sa precizez autorul. Cu siguranta reprezinta o casa care redefineste standardele de viata cu care suntem indoctrinati de mici, si am fost impresionat peste masura, eu, care ma consider destul de sceptic si „rational”. Insa pana la partea cu pretul, care este prezentat in scop comercial, costul unei astfel de constructii neridicandu-se la mai mult de jumatate din cele descrise acolo, asta daca nu iti pui termopane Saint-Gobain si marmura de Carrara. Si nu vorbesc din auzite, am crescut intr-o casa similara, desi nu atat de colorata. Deci un articol suberb si o reclama „mititica”. Felicitari!
PS. Dupa ce a citit sotia articolul, s-a razgandit in privinta statului „la bloc”, la „civilizatie” 😛
Sunt multi oameni care traiesc simplu si frumos, uneori mai greu caci pseudo-civilizatia nu este la poarta casei lor. Unul dintre acesti oameni este nea Nicolae – traieste simplu si frumos in inima naturii, pe Valea Cernei: http://alinciula.blogspot.ro/2014/05/la-dumbrava-ca-pe-vremuri.html
Adel a scris un articol fpare frumos si o felicit pt blogul ei.din pacate multa lume nu realizeaza un lucru: casa are 2 dormitoare o baie si locuiesc 5 persoane in ea. in tarile civilizate familiile se ,uta la tara ca sa aiba o casa mai mare cu gradina. nu as putea spune ca ar fi visul meu sa locuiesc cu sotul si 3 copii in 2 dormitoare mici si sa folosim toti 5 o singura baie.e ok pt casa de weekend.
din pacate multa lume nu realizeaza un lucru: casa are 2 dormitoare o baie si locuiesc 5 persoane in ea. in tarile civilizate familiile se ,uta la tara ca sa aiba o casa mai mare cu gradina. nu as putea spune ca ar fi visul meu sa locuiesc cu sotul si 3 copii in 2 dormitoare mici si sa folosim toti 5 o singura baie.
e deosebita, ca in povesti, rustica…insa nu stiu cum se comporta la seism am inteles ca chirpiciul e bun izolator termic si ca vara casele sunt racoroase si iarna calduroase. ceea ce e ok. ce ma intreb eu daca e atat de bun chirpiciul de ce au evoluat materialele de constructii si se prefera caramida cu goluri, sau bca-ul clasic sa nu mai vbm de beton, chiar si lemn? sa fie doar o strategie de maketing? ma indoiesc. a ca e mai ieftin da sunt de acord insa nu totdeauna ce e mai ieftin e calitate dupa cum nici ce e mai scump e mai bun. trebuie cantarit f bine pret-calitate…tehnico-economico-estetic. ca poza e ok.
Buna Romulus! Cred ca la toate aceste dileme tehnice iti poate raspunde arh. Raluca Suru. Daca te intereseaza subiectul iti recomand sa o suni. Ai numarul ei de tel in articol 🙂
este ….. pur si simplu MAGIC …..
Imi place ideea de simplificare a vietii prin rationalizarea dimensiunii caselor, precum si armonizarea cu natura.
Imi plac casele traditionale, atat pentru aspectul lor cald si prietenos cu natura, cat si pentru faptul ca ele au fost construite de stramosi exact conform necesitatilor reale de atunci. Astfel, la o casa rustica din ziua de azi, cel mai potrivit mi se pare stilul eclectic, care imbina noul cu vechiul si traditia cu modernitatea – tocmai pentru a adapta casa la nevoile si posibilitatile din vremea actuala.
Cat despre dimensiuni si numarul de incaperi, pentru un trai placut, acestea trebuie adaptate la necesitatile indivizilor de azi. In prezent, copiii si tinerii studiaza (de obicei), au nevoie de mese de lucru, deci e nevoie de ceva mai mult spatiu si intimitate/liniste decat aveau copiii taranilor, de exemplu. De asemenea, daca sunt copii de sexe diferite, pe la o anumita varsta (adolescenta), ar fi preferabil sa aiba camere separate pentru intimitate. (Daca sunt de acelasi sex, pot sta in aceeasi camera.) In unele cazuri, sunt parinti care lucreaza acasa, asa ca biroul de lucru in dormitorul cuplului nu e tocmai ideal din diverse motive.
Parerea mea despre casa din articol:
-are un aspect exterior placut si prietenos, ca din poveste
-imi place prezenta si culoarea lemnului din interior si, mai ales, masa cu scaune traditionale de langa soba din bucatarie/sufragerie.
-nu imi plac anvelopele/cauciucurile si nici nu mi se par prea prietenoase cu mediul. Personal, as fi cautat ceva mai natural.
-mi se pare ca a costat cam mult, 570 euro pe metru patrat. (In Romania, costurile actuale de constructie mi se par destul de piperate fata de veniturile generale ale oamenilor. Si cred ca si unor straini li s-ar parea cam mult data fiind situatia: locatie, materiale, dimensiuni)
-casa e totusi micuta pentru o familie de 5 persoane (2 dormitoare). Poate pentru moment satisface nevoile locatarilor, dar cand cei 3 copii (de sexe diferite) se vor face mai mari, lucrurile probabil nu vor mai fi atat de simple (daca e casa permanenta).
Si acum cateva remarce generale despre mutarea la tara:
In opinia mea, se poate muta permanent la tara cineva care este liber profesionist/freelancer sau are o afacere in apropiere iar veniturile ii ajung. Pentru cineva care are, la oras, job cu norma intreaga, naveta zilnica serviciu-casa (mai ales pe distante mari) nu pare un lucru prea tentant deoarece mananca timp pretios.
Deci pentru a doua situatie, casa de la tara ar putea ramane doar la statutul de casa de weekend ori de vacanta.
Dar, terminand intr-un ton optimist, imi place acest stil de constructie si de viata si cred ca tine de fiecare ce sacrificii (de confort) e dispus sa faca deoarece, intr-adevar, nu le poti avea pe toate (atat in mediul rural, cat si in cel urban). De aceea, cei mai instariti au avut, din toate timpurile, doua resedinte: una la oras si una la tara. :-))
Imi place foarte tare si mi-as dori mult sa devenim vecini 🙂
Este un loc minunat,parca decupat din cartile cu povesti
imi place foarte mult casa ,e de poveste, de mult visez la o asemenea locuinta, mobila pictata,e minunata ,mozaicurile foarte originale , frumoase.O minune ! insa anvelopele nu se potrivesc absolut deloc. Scoateti-le de acolo,strica tot peisajul!
Este o casa foarte specială! Felicitari!
Nu-mi pot lua ochii de la ea. Primul gand a fost: VREAU SI EU UNA!!! Daca nu identica, asemanatoare. E superba si stiu ca e f.buna izolatoare termic, in sensul ca vara e racoare si iarna e bine- ”cu doua ațîțături o incalzești” ar spune bunica mea, D-zeu s-o ierte. Stiu din proprie experienta, mi-am petrecut toate vacantele fie vara, fie iarna intr-una din lemn si pamant si pot sa certific asta. Zona e diferita (eu am copilarit in Ardeal) dar principul e acelasi.
Ce mai in colo-n-coace: E MINUNATA!
Back to bases!! Cam asta e ideea! Știau batrînii nostri ce e bun pentru OM!
Nici nu stiu cum sa incep, nemaipomenit, firmidabil, multe cuvinte frumoase. De vreo 2 ani visez si eu la asa o casa, in primul rind pentru sanatate, in al doilea rind, nu stiu, parca iti retraiesti copilaria, in al treilea rind te simti bine in casa ta de vis.of doamne, ce frumos e. As vrea sa nu ramina numai un vis, as vrea sa am si eu asa o bijuterie!!!!!
Totul este la superlativ.Eu am o casuta la tara,aproape de Buc.intr-o zona superba (acolo chiar sunt si case de vanzare)este din paianta,o casa veche de 70 de ani – este casa parinteasca – mi-am dorit din suflet sa pastrez aceasta casuta (copiii mei spun o „darapanatura”)Da, ea tb.renovata dar……..dar……Felicitari ptr.articol si felicitari si acestei familii.
Foarte frumoase mozaicurile…imi plac si mobila pictata si podeaua verde 🙂
Forte frumos! Asa e in RAI ?
Priza din bucatarie care este chiar deasupra chiuvetei nu e ok.
Daca sare apa in timp ce spala vase..ce face? 🙂
E un proiect f. interesant. Mai ales daca esti de acord cu conceptul mai nou ca o casa nu trebuie sa dureze o vesnicie. Copii in ziua de azi au drumul lor, deci nu trebuie sa te astepti sa traiasca in casa parinteasca. Totusi, din punct de vedere tehnic am un „dar”. Am vazut casele bunicilor mei si ale rudelor mele din parte lor facute tot din chirpici. La ele nici o freastra sau usa nu se inchidea bine. Toate tocurile erau haite. Intrebarea mea este: Problema asta nu apare la toate constructiile din chirpici? Ma gCand se monteaza tocurile usilor si ferestrelor peretii din pamantul nu sunt perfect uscati. Apoi, chiar daca intre timp se usuca, in perioadele ploiase peretii trag umezeala si in timp ajung „sa lucreze”. Si un alt aspect legat de sistemul „open plan”. Cand se gateste, nu se imprastie mirosul de mancare in toata casa intrand in haine, in pereti?
Salut Dragos! Sa sti ca faza cu frestre strambe sau chestii la nelocul lor tine doar de cum au fost construite. Referitor la cat tine o casa, iti garantez ca e exact ca si o casa din materiale „noi”, oricum ele toate trebuie intretinute. Ai mei au o casa din pamant batut. Noahpai, sa sti ca nu faci diferenta intre asta si alte case. Casa e foarte veche. Faci diferenta numa vara pe canicula cand la vecinu ii sauna in casa si la noi e racoare aproape ca intr-un beci (daca tii tot inchis sa nu bata soarele si aeru de afara). Cat despre umezeala, n-ai nici o treaba. La fel ca si la zidaria „normala” si aici lasi sa se usuce inainte sa termini si sa varuiesti. Gandeste-te ca la zidarie normala cu glet peste, peretele nu mai respira. Ala daca are umezeala in el, ii nasol de tot..ramane acolo. La pamant batut sau chirpici nu ai treaba, peretele respira. Si inca ceva. Asa cand te plictisesti, poate vi incoace si ii conving pe ai mei sa te lase sa faci o gaura in peretele asta de pamant. Iti garantez ca o sa pomenesti toti sfintii pana il spargi :))))
Felicitari!
Super frumos!
Nu am cuvinte…
„N-ai nevoie de multe lucruri sa fii fericit…” spune Elena. Asta nu seamana cu casa din chirpici a bunicilor mei in care am copilarit si in care ardea iarna mocnit o soba cu rumegus. Asta are dotari de lux, centrala termica, nu e facuta din putin … trebuie sa ai bani sa faci asa ceva, numai bateria de la cada e o mica avere. E greu de multumit d-na Elena…daca spune ca nu-i trebuie mult sa fie fericita cand de fapt are … destul…
Draga Mariana, trebuie sa fim constienti de faptul ca o casa din chirpici nu inseamna una ca acum 80 de ani, adica doar o constructie simpla cu wc in curte. Daca ne gandim bine se fac foarte multe reamenajari la bloc, unde existau bucatarie si wc incluse. De ce nu s-ar utila si dota si casele din chirpici? Ceea ce au facut Elena si Doru dovedeste ca poti avea standarde firesti de confort intr-o casa ridicata din materiale cunoscute de oamenii de la tara. Mie mi se pare ca parerea ta nu este sustinuta cu argumente. Casa este mica si daca ai avea curiozitatea sa o vizitezi te-ai convinge de ingeniozitatea ei.
Cu tot respectul, eu am vrut doar sa spun ca oamenii acestia au avut de la ce porni, adica au avut o baza materiala și cine nu ar fi fericit daca ar avea o astfel de casa. Numai cand te gandesti cat de linistit dormi in cazul unui cutremur … in casa ta din chirpici și cu picioarele pe pamant. Pana la urma ai nevoie de ceva palpabil, sa fii fericit, ai nevoie de o caruta de bani sa o construiesti din vara pana’n toamna … Casa bunicilor mei din paianta nu a fost la tara ci aproape de centru orasului si daramata de comunisti, in decembrie 1989, ce stupid, micuta casa ar fi scapat daca mai supravietuia cateva zile … acum mai fa-ti casa daca poti …
Obisnuiti sa stergeti comentariile pertinente???
Mariana, obisnuiesc sa nu aprob comentariile care contin un limbaj neadecvat, injurii sau jigniri la adresa celorlalti cititori sau opinii exprimate intr-un mod necivilizat. E blogul meu si acestea sunt regulile mele. Atata timp cat comentariile sunt argumentate si scrise intr-un mod civilizat le aprob. Altfel, nu.
Te astept si pe la Porumbacu de Sus cind ai drum
Abia astept Razvan! Te rog, spune-mi mai multe intr-un mail pe adresa adelaparvu@gmail.com
O casa care se compara cu o comoara ascunsa de o valoare nestemata.
Da, ma inspira dar nu-mi da „certitudinea că se poate să ai casa și grădina visate”. Ramane sa ma bucur doar de „veselia copiilor” sa sa-mi amintesc cu nostalgie de casa si gradina – daramate.
o casa destul de frumoasa. da este si destul de scumpa din ce vad totul e facut manual
Pai, daca e totul facut manual, nu ti se pare corect sa fie mai scumpa Sda?
Nu am vazut in viata mea ceva mai frumos. Felicitari si sa va aiba Dumnezeu in paza Lui!
casa din visul meu de-o viata !
Felicitari pentru reportaj, dar mai ales proprietarilor pentru curaj si pentru tot ce au reusit sa construiasca!
Exceptional! Fiecare imagine imi confirma curatenia simplitatii si modestia firescului. Sunt interesata de o astfel de casa. Pot primi detalii si contact? Multumesc
Buna Adina! Vezi ca am scris in articol despre datele de contact ale lui Doru Malureanu număr de telefon 0745.085.653.
baia e de vis 😀
Iti trebuie sufle mult si daruire , mai apoi.. timp . Superb! Oamenii acestia chiar traiesc vieti de oameni !
EXCEPTIONAL!!!
Cada…..Wow 😮 .E superba
f frumos!
Parerea mea??????? Raiul linistii,frumusetii….fericiriii!!!!!
La noi in Moldova sant multe case construite din chirpici ,unele fara structura lemnoasa multe au vechime de peste 6q de ani si sant functionale,dar in codul fiscal sant trecute sub denumirea case de lemn Le este rusine unora sa se stie ca romanii construesc si case din chirpici !
Mie nu-mi este rusine Neculai! Poate ca n-au trecut asa din rusine, ci din faptul ca nu inteleg tehnologia 🙂
Asa este. Cred ca e si o chichita birocratica: casele din chirpici nu pot fi asigurate.
Insa unii fac si confuzia paianta – chirpic. Insa metodele de constructie, casele sunt total diferite.
Strabunicii mei aveau o astfel de casa. Casa are peste 100 de ani, e inca in picioare si o familie locuieste si are grija de ea.
Foarte frumoasa casuta, nimic de zis. Dar uitandu-ma la detalii, sunt convinsa ca ar costa mai mult decat o casa obisnuita. Cu mult!
Sa stii ca nu e chiar asa. Multe din lucruri si finisaje sunt simple, dar cand sunt facute cu drag arata mult mai bine Anca.
Nu este o simplă casă din chirpici ci o operă de artă… Felicitări celor doi soți…
Excelent articolul. Felicitari!
Daca esti interesat de subiecte de dezvoltare personala, te astept si pe blogul meu http://fanautodidact.ro/
La inscriere poti sa descarci gratuit ebook-ul Aminteste-ti cum sa fii fericit!
Fantastic.
Sint gelos foc…… Intradevar simplitatea este deosebit de greu de realizat.
Dar aici balansul artistic și arta inginerii, atinge un apogeu măreț.
Cudo … vouă creatorii acestei minunate construcții.
Detaliile sint minunate și mângâie privirea. Sufletul se lasă cuprins de relaxare și mintea îmbrățișează efemerul familiei.
Va îmbrățișez în stima .
Fantastic
FFFF FRUMOS BRAVOOOOOOO FELICITARI
Foarte calda! Felicitari proprietarilor!
Draga Adela, spune-mi te rog, pretul care l-ai scris este doar manopera sau si materialele…? O minunatie de casa…….
Lili, acesta este pretul casei cu totul 🙂
Adela, usor, usor ne intoarcem la natura. Asa – zisa civilizatie avansata a ajuns sa ne sufoce si simtim nevoia sa ne eliberam de tot stresul cotidian. Dar unde sa evadam si cum sa ne relaxam? Doar in natura putem face asta si sper sa nu descoperim doar cand va fi prea tarziu. Multumesc, Adela! Esti minunata in tot ceea ce faci.
felicitari pentru originalitate si simplitate.sunteti inca un roman care a realizat ca nu ferrari si icrele negre sunt cele care aduc fericire si implinire in viata unui om.astfel de exemplu inca mai trezeste oamenii din egoismul in care s-au infundat,facandu-i sa isi imagineze macar pentru cateva minute ce-ar fi daca si ei ar avea asa ceva.la sfarsit de drum toti plecam cu mainile goale,dar dumneavoastra l-ati ales pe acesta.felicitari inca odata si sa traiti clipe de neuitat in noua casa.
Felicitari pentru casuta minunata din povesti! Mi-a placut foarte mult atentia deosebita pentru detalii.
Adela ai reusit sa faci un promo f bun la aceasta casa evocand niste valori care rasuna foarte pregnant in multi dintre noi, mai ales daca am mai si copilarit la tara si avem amintiri minunate de acolo (intoarcerea la natura, simplitate, spiritualitate etc). Toate bune si frumoase si tot respectul familiei care a decis sa-si schimbe viata in acest fel pana insa la partea de business. In fapt ce inteleg eu printre randurile tale este asa: o familie dezvoltatoare a cumparat mai multe loturi de pamant, au facut o casuta drept mostra pe care ne si invita sa o vizitam oricand si vand aceasta idee de viata idilica la tara. Premeditarea de business este evidenta (nu cumperi degeaba asa multe loturi de pamant) si mai mult decat atat din spusele lui Doru le merge chiar bine si se mandresc cu asta. Nimic rau in asta si bravo lor ptr o asemenea idee de afaceri. Ce ma deranjeaza insa este ca in acest proces de marketing se pune accentul pe niste valori care nu isi au locul intr-o idee de afaceri / intr-un business, ideea de spiritualitate, de apropiere de Dumnezeu etc.
In rest casa e frumoasa, imi aminteste de casa bunicilor si as merge acolo de cateva ori pe an, ba chiar si toata vara insa nu as putea sa o consider o resedinta permanenta.
Si daca vreti cea mai buna dovada ca aceasta casa este o mostra/un muzeu, unde sunt jucariile copiilor, podul, de fapt toata casa ar trebui sa fie plina de ele la 3 copii. Eu am numai unul si am jucarii peste tot.
Te-ai gandit vreodata Lidia la faptul ca cineva care isi face o casa si are un vis indraznet, respectiv sa aiba un teren generos pe care sa cultive legume, sa faca permacultura, sa aiba locuri de tabere si ateliere de creatie ajunge in ipostaza in care nu poate sa-si indeplineasca visul din lipsa de fonduri? Si da, ajunge la dureroasa concluzie ca trebuie sa parceleze lotul respectiv de teren ca sa-l vanda. Si cu toate acestea tine mult la cine vor fi vecinii si la ideea de la care au pornit totul. Au visat ca in jurul casei lor sa se stranga o comunitate care are aceleasi valori, principii si credinte. Ei bine, mi se pare normal sa si le pastreze chiar daca planurile s-au modificat pe parcurs. Doru si Elena au refuzat sa vanda teren celor care vroiau sa construiasca case din beton, au refuzat familiile care nu aveau aceleasi principii. N-au tras de nimeni, n-au vrut sa convinga pe nimeni. Abia daca au vrut sa ma primeasca si pe mine. Eu am fost cea care a insistat. Am simtit ca locul acesta e special, ca are o magie aparte. Pe mine nu doar ca nu ma deranjeaza modul lor de-a gandi si de a actiona, dar mai mult, mi se pare absolut necesar sa ai o asemenea abordare! Pana la urma chiar si cand vorbim despre afaceri, de ce nu s-ar baza ele pe niste principii si valori sanatoase? Nu cumva si in afaceri, ceea ce nu e totusi cazul aici, oamenii lucreaza cu oameni si pentru oameni? Despre jucarii, te-ai gandit ca un copil care creste aproape de natura nu mai are nevoie de atat de multe obiecte? Nu cumva noi ca parinti incercam sa suplinim afectivitatea, vinovatia ca nu suntem aproape de copiii nostri, daruindu-le prea multe jucarii? Copiii Elenei si a lui Doru isi umplu timpul pictand, gradinarind. Prietenii lor sunt cainii, pisicile, pasarile. Suntem asa de inchistati si avem atatea prejudecati incat uitam ce inseamna de fapt cu adevarat copilarie, natura, bucuria de a zburda fara griji, bucuria de-a fi liber pe langa casa parintilor tai. Am scris din suflet totul si asta fac cu articolele mele intotdeauna! Dincolo de orice ma intereseaza oamenii, motivatia lor si valorile in care cred. Si cred cu tarie ca e timpul sa fim atenti la partea spirituala, la sufletul nostru, sa fim cu grija fata de semenii nostri si fata de planeta asta pe care suntem impreuna! Obiectele se naruiesc, se duc, dar ceea ce simtim, ceea ce gandim, experientele noastre, oamenii pe care-i intalnim, lucrurile pe care le invatam, minunile si bucuriile simple ale vietii de zi cu zi le vom purta cu noi pentru totdeauna!
Hello,
Casa are un aspect placut si inspira calm. Ce nu inteleg este chirpiciul. Cat de rezistent este in timp? Daca e asa bun si ieftin, de ce se mai folosesc caramizi si ciment? Bunicii mei au casa de paianta si are nevoie constanta de mentenanta (la 5 se crapa, trebuie refacuta tencuiala).
Multumesc
Foarte frumos ! Felicitari !
O casa aparte, cu personalitate….sunt curios ce buget a necesitat pt constructie (fara contorizarea efortului artistic facut de proprietari si greu de cuantificat) si ce buget de reparatii va necesita si cu ce frecventa, ca intr-adevar o casa din chirpici lucreaza, se lasa, crapa, mai sapa si rozatoarele / cartitele /furnicile etc …
Acest articol mi-a dat o energie pozitiva si m-a influentat foarte mult in luarea unor decizii deoarece am o casa in constructie la tara ! Multumesc Adela Parvu si multa sanatate proprietarilor!
Foarte fain arata, casa din vis, si la interior este grozav. Mult succes si toate cele bune !
Mai casa este frumoasa nu am ce spune , dar tinand cont ca pretul ei la final ajunge undeva la aprox 30.000 euro si mai este si din chirpici, care stim cu totii ca chirpiciul este foarte ieftin …am o oarece indoieli privind realitatea povestirii.
Superba!!!
Mi-a placut. Mult. In primul rand soba, apoi baia si restul in interior, dar adevarata valoare (cred eu) o da exteriorul. Felicitari arhitectului si proprietarilor.
Mie mi a placut tare mult casuța! Bravo familiei! Cred ca e important ca le place proprietarilor casa pe care au ridicato și sunt fericiți acolo. Parerea celorlanti nu contează. Fiecare are vise si gusturi diferite.Eu cred ca au facut ce au visat si ma bucur ca le a reusit. Cea mai frumoasa copilarie e la țară acolo in libertate. O știu din propria experiență. La bloc e altfel. Nu poate sa sară, strige, alearga, deranjezi vecinii care vin si ti reproșează ca nu pot sa se odihneasca. Mi ași dori si eu pentru copii mei o astfel de casuță ar fi multumiti. Sa speram ca va fi cindva.
Frumos! Se poate si mai frumos….Pretul piperat….In Romania nu se mai cunoaste valoarea banului….Toata lumea exagereaza la pret….Inca mai avem nevoie de putina educatie in a intelege ce inseamna -> Pret, Cost si Valoare..
Multa sanatate!!!!
570 euro mp?!? Scump, dom’le, scump!!
superb!mai frumos nu exista!
buna ziua, cum pot lua legatura cu acesti oameni…poate imi ofera sprijinul in proiectul personal pe care doresc sa il demarez?
Încearcă pe mail la adresa: doru@malureanu.ro
Foarte frumos totul: o casa care are suflet. E umana, gingasa, practica, calda… Complimente!
Sunt o persoana care prefera casele patrate cu geamuri imense care inlocuiesc peretii si acoperis patrat. Genul cladirilor de locuit ultra-moderne. Fiind total opusa design-ului preferat de mine, aceasta casa m-a fascinat complet. Cred ca s-a investit in casuta asta o incredibila atentie la detaliu, de munca ce sa mai zic, chiar nu am cuvinte…Se vede ca oamenii astia au iubit din tot sufletul fiecare coltisor in parte si au muncit ca sa creeze un coltisor de rai. De-a dreptul mirific.
You ve done great job, Thx!