adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (7)

In Case, Design Interior, Pensiuni

Prima fermă sută la sută eco din lume ridicată în Munții Carpați

Când spun sută la sută eco mă refer total independentă de orice infrastructură obișnuită. Există și un termen specific pentru așa ceva în engleză și se numește off the grid. Și nu e doar asta senzațional, ci și faptul că ferma în sine, construcțiile sunt făcute fără niciun fel de cui, numai prin îmbinarea lemnului. Și lemnul a fost transportat de către oameni, deci fără mașini care să polueze în vreun fel. Și lemnul n-a fost tratat decât cu ulei de in, dar a fost recoltat într-o anumită perioadă astfel încât să aibă cât mai puțină sevă, deci umiditate redusă. Și hai să încep cu începutul ca să-ți dai seama de ce este unic acest loc pentru că merită să afli că se poate trăi total independent și să te bucuri totodată de confort.

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (2)

Ferma asta este pe locul unui teren care în perioada comunistă a aparținut statului polonez. În 1999 agenția statului polonez l-a scos la vânzare, iar Andrzej și Agnieszka au cumpărat cele peste 60 de hectare aproape de granița cu Ucraina. Normal că lumea i-a considerat nebuni, mai ales că terenul nu era unul fertil, aici fiind în principal pășuni și fânețe, nu existau nici drumuri, nici electricitate, nimic. Dar Andrzej este doctor în biologie, specialist în castori, dar și un împătimit al tâmplăriei, pasionat de ecoturism, faună și floră sălbatică. Partenera lui de viață Agnieszka este inginer de mediu și eco-designer, de asemenea vegetariană convinsă și pasionată de grădinărit. Nici nu se putea un cuplu mai eco, ca să spun așa. Ei bine, ei au avut un VIS: ferma eco.

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (3)

Au cumpărat ei în 1999 terenul generos din Munții Carpați, dar pentru ca visul lor să capete contur au trecut ceva ani. Au stat și au planificat totul ca doi oameni de știință, iar în 2003 au știut exact ce și cum vor să facă. Au trecut la acțiune cu planurile făcute ca să obțină aprobările necesare și să-și investească banii programat în ceea ce urmau să facă. În primăvara anului 2004 au început prin a curăța locul unde urmau să ridice casa, să construiască drumul, să caute apă, să descarce buștenii și să prepare fundația pentru casă. Din iulie 2004 munca grea a început. Au întins două corturi ce urmau să fie locuința lor și a tâmplarilor pentru următorii doi ani de zile. Da, ai citit bine – doi ani de zile. Și-au făcut practic un atelier în aer liber, iar tâmplarii, n-ai să crezi, dar au fost aduși din Ucraina, țară unde există super meseriași în construcția caselor de lemn, niște oameni zdraveni și foarte harnici cunoscuți ca neamul huțulilor.

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (24)

Prima dată au făcut fundația pentru casa principală, pentru care au turnat beton, iar prietenul lor Krzysiek, tâmplar de meserie, a început cu construcția grajdurilor pentru cai. Da, cei doi oameni de știință vroiau să crească aici cai. Ucrainienii au venit în septembrie și cuplul nostru eco i-a dus la Muzeul din Sanok pentru un scurt training în privința construcției pe care și-o doreau fără cuie, fără chimicale, dar conform tehnicilor tradiționale vechi. În doar șase săptămâni, o mare parte din construcție a fost ridicată exclusiv manual, fără scule elctrice, fără apă la îndemână, deci greu. În noiembrie 2004 au instalat prima eoliană mică, pe o vreme când deja a început să ningă. Au fost foarte fericiți, asta până când temperatura a coborât sub -15 grade Celsius, iar viața în cort n-a mai fost deloc boemă. Au hotărât să se mute într-o cameră a casei, deși aceasta nu era gata.

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (25)

În casă, au improvizat pe timpul iernii un loc de stat, unde au instalat și o mică sobă pe lemne. A fost foarte frig și o iarnă grea, au fost rupți total de civilizație, așa că mai schiau, când puteau, până în cel mai apropiat sat ca să cumpere cele necesare. În iunie 2005 au reînceput construcția casei cu al doilea grup de tâmplari ucrainieni, iar în acelaș an, în decembrie, ferestrele mari ale casei au fost instalate. Gata, puteau să treacă la finisajele interioare și să se mute în casă. Și grajdurile și anexele au fost finalizate. La mijlocul lui 2006 au terminat de tot, trasformând locul abandonat într-unul perfect pentru practica sustenabilității ecologice. Ce înseamnă asta? Ce crezi că am terminat? Nu, acum stai să-ți spun despre tehnologiile aplicate aici. E foarte interesant!

 Agnieszka, inginer de mediu si Andrzej, doctor in biologie - proprietarii Ecofrontiers

Agnieszka, inginer de mediu si Andrzej, doctor in biologie – cei doi proprietari care au construit Ecofrontiers, despre care spun ca e prima si singura ferma 100% eco off the grid din lume.

Nu știu dacă tu crezi sau nu în Feng-Shui (care se pronunță fang-șoi), dar Andrzej și Agnieszka au conceput totul ținând cont de asta, atât în privința poziționării clădirilor pe teren, cât și în raport cu punctele cardinale. Ok, dar fii pe fază, toată energia electrică este produsă de două eoliene și de panouri fotovoltaice dotate cu baterii, sistemul fiind creat și instalat de către cei doi. Când condițiile meteo sunt defavorabile, electricitatea este asigurată de un generator care funcționează cu bio diesel. Nu calcă nimic pentru casă, totul este uscat natural și întins natural. Apa caldă este furnizată vara prin sistemul cu panouri fotovoltaice, iar iarna sobele pe lemne încălzesc și apa. De asemenea, sobele asigură și încălzirea apei din radiatoare și țevile trase prin pardoseală. Pentru grajd, căldura este asigurată cu ajutorul unui șemineu larg alimentat cu lemne.

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (26)

Acum hai să-ți spun cât de ingenioase sunt sistemele de reciclare a apei menajere și a resturilor. Înainte însă trebuie să-ți spun că au făcut un iaz în care colectează toată apa de ploaie. Au în apropiere și un râu, populat cu castori. Există două stații de epurare a apelor reziduale și ambele sunt grădini! Da, ai citit bine grădini! Una purifică apelele uzate de la casa principală, cea de a doua tratează reziduurile provenite de la canalizare, adică urină și fecale. Andrzej și Agnieszka și-au folosit cunoștințele în biologie pentru a alege plantele care pot curăța natural apele uzate. Spre exemplu, floarea soarelui poate face asta, iar semințele sunt date mai apoi, pe timp de iarnă, păsărilor. Cu apele purificate de plante udă mica livadă pe care au plantat-o lângă casă. Urina și fecalele de la cai sunt colectate separat și folosite pentru fânețe, după ce se maturează timp de doi ani de zile. Practic sunt transformate în fertilizator organic pentru orhideele sălbatice care cresc pe terenul lor.

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (23)

La interiorul casei totul este făcut de cei doi. Mare parte din mobilă a fost realizată din resturi  de lemn reciclate, dar și corpurile de iluminat și obiectele decorative sunt făcute de ei, în principal de către Agnieszka. Soba de lut din living este construită tot de către ei, la fel și locul de gătit cu cărămidă refractară din bucătărie. Și saltelele sunt igienice și eco, iar ele sunt așezate pe paturi făcute de cei doi. Au muncit mult și cu pasiune. Ei spun că e primul și unicul loc de acest fel din lume. Au primit și certificări privind sustenabilitatea proiectului lor. Și este fantastic că în tot acest timp n-au renunțat la slujbele lor pentru că cercetarea se face și pe teren, nu-i așa?

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (5)

Cert este că acum oricine se poate programa să stea la ei. Au deschis casa și în regim de pensiune. Este ocazia perfectă ca în timpul vacanței să afli tot ce înseamnă o fermă eco chiar de le ei, care sunt oameni de știință, specialiști în mediu. Acum au și fermă de cai, dar au grijă să atragă și păsările rare în zonă, să contribuie la creșterea populație de castori și să încurajeze dezvoltarea faunei speciale (cum ar fi orhideele sălbatice). Viitorul lor proiect este să dezvolte soiurile vechi de pomi fructiferi și să facă aici o livadă în toată regula. Cei doi oameni de știință afirmă că este primul și unicul loc de acest gen din lume, adică prima și unica fermă 100% eco, off the grid. Eu înclin să-i cred tocmai pentru că s-au documentat și pentru că sunt specialiști în domeniu. Uite, ai multe informații AICI. Merită să intri și să zăbovești ore întregi că ai ce să găsești. Până atunci sper ca povestea lor și casa lor să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (6)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (7)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (8)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (10)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (1)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (17)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (12)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (13)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (14)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (15)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (16)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (11)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (9)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (18)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (19)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (21)

adelaparvu.com about EcoFrontiers the first off the grid ranch in the world Foto Rafal Lipski  (20)Sursa foto: Rafal Lipski/ Weranda Country

 

120 Responses to Prima fermă sută la sută eco din lume ridicată în Munții Carpați

  1. Luminita spune:

    Foarte interesant! Cum ii putem contacta? Am vrea sa mergem in vacanta acolo.

  2. Georgiana I spune:

    Interesant, cu o singura mentiune- fotoliile de la Ikea strica din farmecul amenajarii. (citat : Mobila a fost realizată din resturi de lemn reciclate).
    In rest, felicitari pentru articole, sunt deosebite, proaspete si ne dau posibilitatea sa visam la viata si culoare :).

    • Adela Parvu spune:

      Georgiana, pana la urma multe dintre obiectele Ikea sunt realizate in spirit eco 🙂 Si vezi si tu ca in casa majoritatea pieselor sunt facute de ei sau recuperate de la vechituri 🙂

      • Bogds spune:

        IKEA are cel mai mare spirit eco, isi obliga toti producatorii sa recicleze, angajatii au parte de training-uri de sustenabilitate si in mare parte mobila este eco, facuta din fibre reciclate si vopseluri pe baza de apa.

  3. s'anda spune:

    ce rasa e cainele???

  4. Cora spune:

    ciobanesc de Berna 🙂

  5. Sasha smith spune:

    Publicati articolul si in engleza, sunt multi interesati, dar putini care vorbesc romana…

  6. milina spune:

    Betonul si celulele fotovoltaice nu inseamna complet eco. E nevoie de tehnologie moderna si fabrici (care polueaza) ca sa le produci. De aia nu poti vedea soarele de smog in Shanghai pt ca se produc ieftin componente electronice pt ca locuitorii din tarile dezvoltate sa poata pretinde ca traiesc eco.

    • Dan spune:

      corect. fundatia de beton e 100% tehnologie moderna poluanta. daca s-ar respecta tehnica traditionala – ar tb. sa fie pusa pe piloni-bolovani masivi de piatra, idem surele din muntii elvetieni, fie fundatie cladita din piatra bruta, idem casele romanesti/ poloneze/ hutzule din Carpati… dar totusi merita felicitati pt. curaj si inspiratie… acum isi traiesc visul lor, in cabana lor 🙂

      • Adela Parvu spune:

        Da, sincera sa fiu nici eu nu am fost foarte lamurita in privinta fundatiei, dar se pare ca problema cu betonul e discutabila. Sunt specialisti care spun ca exista betoane eco. Am sa ma mai documentez asupra acestui lucru 🙂

        • teo spune:

          Betonul in nici un caz nu este eco va spun cu siguranta deoarece am un prieten care ar o firma de ecologijare si toate deseurile,nisipuri, toxice,netoxice,uleiuri,le duce la o fabrica de ciment unde sint arse si transformate in ciment.

      • Stefania spune:

        curaj si munca multa! curajul de a te apuca de munca multa, de a investi resursele tale toate in proiectul in care crezi, as spune dedicatie. Dan e f inspirat in ce spune si cum spune – bisericutele RO de lemn din Maramures, fermele din munti nu au confortul pe care pensiunea lor o au dar sunt de departe exemple pe care titlul citit mi-l inspira

    • Ehyeh Mircea spune:

      CORECT…

    • Gabriel spune:

      @Milina
      O da ?
      Dar mai inteligento, carcotasa de doi bani ce esti tu, celelalte metode de producere a energiei electrice nu polueaza si nu strica natura, asai ?
      Adica, in afara de de energia eoliana, solara si mareomotrica -astea au impact minim asupra mediului, toate polueaza si/sau distrug mediul enorm de mult.
      Amenajarile hidroenergetice distrug si remodeleaza suprafete uriase de teren, precum si produc modificari uriase in ecosistemul local.
      Termocentralele polueaza enorm.
      Centralele nucleare, alea polueaza si mai mult, ca oricat te straduiesti, scurgeri radioactive tot ai. Ca sa nu mai zic ca daca Doamne fereste se intampla un accident (de ex Cernobil), atunci urmarile sunt tragice.
      Ce sa vrea sa vad eu cum traiesti tu fara curent, sa vad cat rezisti, ca dupa gandirea ta de doi bani, nici o metoda de producere a energiei electrice nu e buna,

      Beton ECO exista, si exista de multa vreme, desteapto. Romanii cum crezi ca au contruit viaductele, Coloseumul si alte cladiri ? Ca pe vremea aia, pompe de beton nu existau, nici betoniere, si nici ciment Portland la magazin nu se gasea.
      Beton hidraulic ECO se poate face relativ usor, daca ai acces la toate materialele necesare:
      AI nevoie de gips, var si tuf vulcanic (merge si cenusa) pt ciment, apoi adaugi nisip si balastru, si apa, si ai facut beton ECO.

      Dar na, ce sa ii faci, asa e romanul tipic, carcatoas si ciudos, mereu giga contra, in loc sa ia exemplu de la altii, sta si carcoteste si arunca cu noroi in stanga si in dreapta.

      • Vasile spune:

        Stiti cumva si proportiile ( cantitatile ) , modul de preparare a betonului hidraulic eco !! As dori sa le stiu si eu . Va multumesc . Cu respect Vasile

        • Gabriel spune:

          Buna !
          Din pacate, nu stiu proportiile exacte.
          Teoretic, ar trebui sa fie 70% tuf vulcanic, 25% var stins si 5% gips.
          Eventual incercati si vedeti ce iese, si apoi faceti ajustarile necesare in sarjele urmatoare.

          Cimentul portland are avantajul ca toate ingredientele (carbonatul de calciu, cantitati mici de bauxita si de nisip de cuart) sunt in proportiile exacte, apoi se concaseaza, se calcineaza la 1400-1500 grade, se concaseaza foarte fin si se impacheteaza.
          Eventual incercati si vedeti ce iese, si apoi faceti ajustarile necesare in sarjele urmatoare.

          Acum, nu are rost sa fim mai catolici ca sa papa de la Roma. 100% ECO nu exista nimic pe lumea asta, ca la un moment dat tot a trebuit sa poluezi intr-un fel sau altul, idee e sa incercam sa fim cat mai ECO posibil.
          Cineva tot a trebuit sa calcineze piatra de var, indiferent ca o facem noi sau fabrica. Doar ca fabrica are metode mai putin poluante decat a taia 2 fagi si a arde carbonatul in cuptor pana il calcinezi.
          NU RECOMAND NIMANUI SA ISI FACA CUPTOR DE VAR, SI SUB NICI O FORMA SA NU STINGA VARUL.
          E mult mai simplu si mai ECO sa cumperi var stins.

          DACA VREI SA FII SI MAI ECO LA FUNDATII, ATUNC FOLOSESTI PIETRE SI PE POST DE LIANT LUT+CENUSA (NU RECOMAND, REZISTENTA IN TIMP E INDOIELNICA DACA NU E FACUT PERFECT)

          Ce va pot ajuta e cu 3 retete de beton, care se pot face acasa usor, cu betoniera, si macar stiti ce ati pus in beton si aveti linistea ca este de calitate.

          Deci, pt beton B150/ C8/10, bun pt fundatii, trotuare samd :
          290KG ciment portland, 660KG nisip 0-3mm, 340 kg nisip 3-7mm, 440kg pietris 7-16mm, 590kg pietris 16-31mm si 190 litri apa

          Beton B300/ C18/22.5, pt stalpti, centuri, buiandrugi si alte constructii unde e necesara rezistenta mare a betonului:
          380kg ciment portland, 525 kg nisip 0-3mm, 320 kg nisip 3-7mm, 425 kg pietris 7-16mm, 630 kg pietris, 200 litri apa

          Retetele mai sus mentionate sunt pt 1 m3 cub de beton.

          DACA SE DORESTE REZISTENTA EXTREMA, ATUNCI IN LOC DE CIMENT SIMPLU SE VA UTILIZA 40% CIMENT PORTLAND SI 60% TUF VULCANIC.

          Sper ca v-am fost de ajutor.
          Cu stima,
          Gabriel

  7. Raluca Sosa spune:

    Super tare! Dar nu e 100% eco, adica folosesc lemne sa se incalzeasca. Cat de eco e asta? Articol incongruent cu realitatea. Titlul este necinstit. Iar case de acest tip sunt cam prin toata lumea. Un search pe google recomand!

    • Adela Parvu spune:

      Buna Raluca, te rog sa mai citesti inca o data titlul 🙂 Nu am spus singura casa, ci prima ferma 🙂 In privinta lemnelor pentru foc, crede-ma ca sunt eco. Orice specialist in silvicultura iti va spune ca exploatarea padurilor e necesara. Nu sa se taie pe rupte, ci selectionat. Ei bine, dupa astfel de recoltari poti sa construiesti case din lemn si sa faci focul cu lemne, care este cel mai eco mod de-a te incalzi.

      • pehash spune:

        Orice specialist in silvicultura iti va spune ca nu poti incalzi toata populatia tarii cu lemne, deci nu este „ECO” decat daca o minoritate selecta beneficiaza de asa ceva. Daca intr-adevar s-ar pune problema supravietuirii doar cu lemne si cu impact minim asupra mediului inconjurator, cred ca orice absolvent de 8 clase si-ar da seama ca nu faci cabana cu atrium pe care apoi incerci s-o incalzesti cu semineu.. este o irosire evidenta de resurse si cred ca vei gasi sute de astfel de ‘ferme’ in tarile scandinave care au o amprenta (eco..) mult mai redusa.
        In rest.. arata foarte bine si se vede ca oamenii au muncit pentru un vis. Daca nu ne pierdem in ipocrizii cu ‘prima ferma 100%..’, tot putem sa apreciem bijuteria aia de ferma.

        • MAYA spune:

          Eu ma indoiesc ca acesta casa se poate incalzi confortabil (eu pragul de confort il am setat cam spre 24 grade sau mai sus) cu un simplu semineu. Sau doua. Si chiar daca se incalzeste, se va incalzi o singura camera, cel mult doua-trei. Cred ca era mult mai importanta daca se baza pe incalzirea centrala (calorifere, asta e, trebuie sa recunoastem acolo unde tehnologia a avansat fiind mai eco, intrucat o centrala termica pe lemne este mult mai economicoasa decat un semineu, iar incalzirea se face mult mai rapid/ uniform, caloriferele fiind plasate strategic in dreptul surselor de intrare a aerului rece. In plus, cu o cantitate de lemne mai mica incalzesti toata casa uniform, placut, fara socuri de ruptura termica de la o camera la alta.

          • John spune:

            ancalzirea si racirea ar trebui sa fie geotermale….si altele… e departe…dar bravo lor… nu au aplicat nimic…. aproape nimic.. din technologia adevarata… an special din punct de vedere energetic… unde sant rain scrinurile…colectarea apei…shatare la ferestre pt conservarea energiei…

          • mimi spune:

            Exista un sistem de incalzire centrala: ” De asemenea, sobele asigură și încălzirea apei din radiatoare și țevile trase prin pardoseală.”
            Oricum, mi se pare ca cei doi consuma cam multe lemne pentru viata lor eco.

          • irina spune:

            uite ca eu cred ca aceasta casa se incalzeste cu usurinta. daca ai citit cu atentie, oamenii au montat pe langa calorifere seminee, etc si incalzire prin pardoseala. casa fiind din lemn, nici nu cred ca consuma multi metri cubi de lemn pe iarna, cu tot spatiul vitrat imens (si o spun din experienta)

        • Gabriel spune:

          Am impresia ca multi dintre voi vorbiti in necunostinta de cauza.
          Un sistem de climatizare geotermal e greu de realizat, din mai multe puncte de vedere.
          In primul rand, o pompa de caldura sol-apa (ca astea sunt cele mai eficiente si mai practice), cele mai bune din lume au un COP undeva la 5.5 -adica, pt un 1KW energie electrica se produc 5.5 KW energie terminca.
          Problema e ca, la o casa mai mare, izolata bine, necesarul termic e undeva la 25KW.
          Deci tot iti trebuie ~5KW doar pt a alimenta pompa de caldura.
          Asta nu e o problema foarte mare daca poti sa generezi suficienta energie electric prin panouri fotovoltaice si o mini centrala eoliana. Daca nu, trebuie contrat cu companie de electricitate.
          Problema e costul instalarii pompei de caldura, sunt necesare foraje, si costul pompei in sine, care e ~10-15000 Euro, plus costul caloriferelor, boilerelor, schimbatoarelor de caldura si tot ce mai e necesar.

          DAR DACA VREI ECO 100%, SE POATE. GENEREZI ENERGIE VERDE (FOTOVOLTAIC, EOLIAN, MINI TURBINA HIDROELECTRICA) SI APOI UN SISTEM DE CLIMATIZARE PRIN POMPA DE CALDURA. APOI POMPA DE APA DE MARE ADANCIME (DACA NU AI SURSA DE APA) SI FOSA SEPTICA ECOLOGICA.
          Costurile initiale vor fi ridicate, dar in cativa ani se va amortiza cheluiala, iar apoi vei fi pe profit. Gandul in sine ca nu va mai trebui niciodata sa platesti nici o factura de intretinere e superb.

          Cat despre scandinavi, le-as recomanda tuturor celor ce nu au fost in Scandinavia si/sau nu traiesc intr-o tara scandinava, sa se abtina de la comentarii aiurea.
          „ferme” eco, aici ? Ce gluma…
          Ferme o sa gasesti in Danemarca si in sudul Suediei, Norvegiei si Finlandei. SI nu sunt tocmai „ECO” si nici clasice/traditionale. In rest, nu o sa mai gasesti ferme. (pt ca e impractic sa tii o ferma de animale intr-o zona unde apraope jumatate din an temperturile sunt cu mult sub pragul de inghet)

          Cred ca atunci e vorba de locuintele traditionale, situate la latitudine noridca mare.
          Acolo, casele sunt din lemn, au pereti grosi, si sunt incalzite cu lemne. Lemnul izoleaza termic foarte bine
          Normal ca nu e practic sa incalzesti o tara intreaga cu lemne, dar daca un procent restrans traieste in zone izolate, practic acolo nu se recolteaza masa lemnoasa, ci se ingrijeste padurea. Pt ca, o padure neingrijita, cu copaci bolnavi, e in pericol de autodistrugere.
          Iar despre aia cu 8 clase, sa ii lasam la o parte. Gandirea matura apare dupa varsta de 20-25 de ani, un copil de 14 ani habar nu are cum functioneaza lumea asta.

  8. C. M. spune:

    Interesant articolul, si intr-adevar lumea ar trebui sa stie despre acest loc, banuiesc ca pana si romanii s-au saturat de destinatiile IDENTIKIT de pe litoralul nostru si din Valea Prahovei. Insa putea fi investit mai mult efort in scrierea lui. Greselile de gramatica si scriere nu au ce cauta intr-un articol serios.

  9. Liviu spune:

    Ma bucur ca cineva promoveaza asa ceva.Casa este atat de „eco” cat poate sa fie.E un mare pas inainte.De gasit greseli putem oricare dintre noi.Felicitari pentru articol

  10. Stefan spune:

    Un articol tare placut. Lasand la o parte carcotelile celor care se considera eroi doar pentru ca ei nu au purtat nici un razboi ci doar i-au privit pe altii cu il poarta (pentru ca nici macar nu s-au obosit sa incerce sa ne incante cu ceva) iti urez sa continui in aceeasi maniera patimasa de a impartasi ce gasesti prin lumea asta mare, variata si plina de frumos. Iar termenul Eco este atat de relativ…cat de eco sunt cei care critica fundatia casei? Poate ca ei locuiesc intr-un apartament de bloc care este mult mai aproape de a defini termenul sau de a fi mai prietenos cu mediul, caci majoritatea suntem inconjurati de jungla de asfalt. Deci, cei care nu pacatuiesc sa arunce cu pietre insa daca circumstantele in care locuiesc nici macar nu se apropie de cele de care dispune ferma atunci multumiti-va sa cititi, sa va bucurati de reusitele altora si criticati abia dupa ce realizarile personale le depasesc pe ale celor pe care ii criticati…dar atunci cand vor ajunge la un asemenea nivel, criticile vor parea inutile iar comentariile constructive bine venite.

  11. pendul constantin spune:

    N-am vazut ceva mai hipsteresc.

  12. Armand spune:

    Oare de ce ne tot miram si minunam de acest cuvant Eco….a devenit un lux sa consumi si sa traiesti Eco cand nu demult asta era singurul mod de trai….

  13. flo_aka_me spune:

    ECO….e cam mult spus…cand vad panouri solare in secunda doi vad un convertor(componente electronice…bun poate or fi ROHS)…in secunda 3 vad si niste bateri(care pot fi de condensatoare sau clasice cu acid..etc)..pentru ca vezi tu…panourile produc electricitate cand e lumina…noaptea nu prea…deci trebuie sa ai lumina in casa noaptea.Plus vad un cuptor…vad gresie,vad faianata….eu nu i-as spune ECO…i-as spune putin rustic independenta energetic…caci acel off grid cam asta inseamna…numa bine

  14. del rew spune:

    Exista multe cabane in Carpati care sunt mult mai „eco” decat: fundatie de beton, celule voltaice, eoliene, mobila de la ikea… casa din articol nu este sustenabila pentru ca depinde de curentul electric generat prin mijolace industriale moderne care expira in 10 ani…

  15. Alex spune:

    Aragazul din bucatarie functioneaza pe???

  16. Polonezul spune:

    🙂 este o afacere, care trebuie sa produca! Iar ”carligul” este o poveste eco! Felicitari pentru marketing, insa eco, nu corespunde cu modul de construire si materialele utilizate …

  17. Goe spune:

    Cat de iprocriti putem fi toti. Analizam gramatical, am vazut un mic lucru care nu seamana cu titlu… Vai de noi. Cand o sa ne putem bucura de ceva frumos si doar atat. Sa ne bucuram !!!
    Va doresc o zi buna si … sa ajungeti sa traiti intr-o asemena comoara de casa, intr-un peisaj superb si sa respirati acel aer pe care cei doi reusesc sa il respire.

    Felicitari pt articol. De asa ceva avem nevoie daca vrem sa crestem. De exemple . Pacat ca ni le dau alte natii ( sunt polonezi si traiesc in ROMANIA ….)

    P.S.: e mai comod sa dai drumul la centrala si sa te uiti la TV sorbind cu nesat o sticla de bere si respirand gaze de esapament nu ????

  18. ema spune:

    in bucatarie este un aragaz ? inseamna ca sunt conectati si la gaz

  19. Bogdan spune:

    Cat a costat toata treaba asta?

  20. marco spune:

    Fara cuie? Dar sindrila pe acoperis cum e fixata si celelalte componente metalice?

  21. johnnyntm spune:

    E un site pe care il urmaresc (nu spun care) si care are o mare bila alba de la mine pentru ca la sfarsitul fiecarui articol de genul acesta scrie cu litere mari: ACEST ARTICOL ESTE O RECLAMA. As aprecia daca ai face acelasi lucru. Din punctul meu de vedere, ceea ce au facut oamenii astia se cheama kitch (sau cum s-o scrie). Au facut un lucru de mantuiala, si-au luat o hartie si acum se asteapta sa incaseze din turism. Le urez succes de la distanta.Pe mine nu m-au convins. Ferma eco gasesti la Albota. Casa eco gasesti la Sasca.

    • Adela Parvu spune:

      Reclama se numeste cand iei bani in schimbul articolelor. Eu nu fac asta Johnny si nici nu vreau sa conving pe nimeni de nimic. Eu cred ca merita sa aflam despre idei care sunt altfel, despre oameni care nu doar viseaza, dar fac visul sa devina posibil. Si eu apreciez foarte mult oamenii care fac lucruri si nu ma feresc sa scriu despre ei! Si nu doar ca scriu, dar o fac cu mare, mare drag!

  22. Piratu' spune:

    Oamenii sînt polonezi, au lucrat cu ucrainieni și întîmplător terenul se afla în România, prin urmare o ocazie foarte bună pe care n-au ratat-o. Un proiect frumos, dar să fim realiști, nu există ECO 100% ci doar tindem să lăsăm o amprentă poluantă cît mai mică. Mie nu-mi place tonul pe care a fost scris articolul, mă ia la pertu deși nu ne cunoaștem…

  23. Toager ciprian spune:

    Este o casa rustica nicidecum o casa ECO.Nu ar avea ce sa caute acolo tamplaria cu geam termopan, semineul si soba si multe altele.Daca vreti sa vedeti o casa care tinde mult mai mult spre ECO cititi articolul acesta.Este de la noi din Romania.

  24. Toager ciprian spune:

    Scuze am uitat sa atasez
    agrointel.ro/14476/casa-de-paie-de-la-turda-experimentul-locuintei-de-15-000-euro-cu-intretinere-zero

  25. Zdupeș spune:

    Cred că singura problemă e acel „100%” din titlu.
    Sistemul lor are desigur hibe dacă se vrea sută-n sută eco. Dar e frumos ce-au făcut, iar noi să ne bucurăm mai bine decât să căutăm cu atenție erorile.

  26. Sanda spune:

    Citesc de ceva vreme articolele de pe acest blog. Multe articole frumoase, la obiect, cu fotografii care mi-au starnit imaginatia si mi-au creat cateva nopti de insomnii…visand cu ochii deschisi, in intuneric, la casuta ideala. Dar acest articol m-a provocat sa reactionez. Si nu atat contradictia dintre titlul articolului si imagini, cat unele comentarii… Stimabililor, nu va recomand cititul „in diagonala” sau… „din cinci in randuri”.
    Ferma este frumoasa, trebuie sa recunoastem, dar „suta la suta eco” mi se pare cam mult spus, cred ca s-ar potrivi mai bine cuvantul „rustic” sau „semi-eco”. Singurele lucruri eco mi se par a fi sistemul de reciclare al apei si modul de obtinere al fertilizatorilor (imi amintesc de permacultura) Celor care se intreaba cu ce functioneaza aragazul, le reamintesc ca mai exista pe lumea asta butelii, sau poate ca este un aragaz electric.Unde mai pui ca este si o masina de spalat vase… Si celor care au tras concluzia ca ferma este in Romania, le reamintesc de lectiile de geografie de la scoala. Muntii Carpati se intind pe suprafata a mai multor state. Daca aveati curiozitatea sa aflati unde se afla, era suficienta o vizita pe site-ul lor personal. Autoarea nu a scris nici un cuvintel despre Romania, am recitit articolul si nu am gasit o astfel de mentiune.

  27. Mandu spune:

    Dezamăgitor şi descumpănitor… De ce trebuie să existe critici maliţioase şi chiar atâţi denigratori („cârcotaşi” dacă vă unge mai mult la suflet pe unii).
    Fiecare dintre noi are un vis… mulţi sunt însă lipsiţi de curajul unei astfel de întreprinderi…
    Ba că nu e 100% eco pentru că mai are nevoie de uscături pentru a fi „off the grid”.. ba că panourile nu sunt ROHS… ba că sunt cuie la şindrilă… Dacă erau cuie din Silex sau oase era OK?
    Imaginaţi, concepeţi, proiectaţi şi realizaţi voi cei critici, ceva mai bun… „mai perfect decât perfectul” şi apoi puteţi ieşi în faţă…
    Intradevăr, nu există 100% ECO ci doar cu amprente cât mai mici… (şi da, de exemplu, geamurile termopan reduc drastic amprenta pentru că reduce atât capacitatea/cantitatea acumulatorilor cât şi cantitatea de uscături arse… apropos, ce produce un consum/o amprentă mai mare? Biodegradarea cu Nitrobacter şi Nitrosomonas sau arderea cu degajare de CO2?)
    Dacă titlul spunea 95,98% ECO era oare toată lumea mulţumită?
    Felicitări!

  28. Vladimir spune:

    Bravo lor si tie pentru ceea ce faci.Totusi marturisesc ca am fost dezamagit bazindu-ma pe titlu, il consider exagerat si fara legatura cu textul. Definitia ta data pentru „100% eco” ,,,ca fiind autonomie totala este gresita si de aici totul se naruie. Prima din lume? … ajungem aproape la limita superficialitatii.Nu am inteles fobia fata de cuie cind termopane, acumulatori electrici, si alte plasticarii se gasesc si sint mai putin ecologice decit un biet cui de fier sau lemn. Eu sint un ultra ecologist si traditionalist si am crezut ca pe linia asta se inscrie materialul. Este insa vorba de „out of the grid” cu pastrarea confortului nestirbit. Faptul ca recicleaza apele uzate este unul din punctele tari. Sa auzim de bine.!
    Mandu, ai dreptate trebuie sa vedem partea buna dar cred ca problematuturor a fost discrepanta dintre senzationalul titlului si realitatea gasita in text. Cred ca toate criticile s-ar stinge daca autoarea ar recunoaste ca a fost putin cam exaltata in alegerea titlului. Este un articol lung si frumos care cere timp sa fie parcurs si in final constati ca nu este ceea ce se anunta. Craciun cu bucurii si sanatate tuturor.!

  29. johnferaru spune:

    SUPERB!!!!!

  30. unu spune:

    comentariile sunt in pare parte rautacioase,am sa incerc sa nu fiu si eu,chiar daca trebuie sa recunoastem ca multi au dreptate.Nu este 100% eco,pentru ca exista materiale care nu sunt produse in mod ecologic (nici chiar panourile termosolare,si fotovoltaice),dar sa zic 80% e eco ce se intampla acolo.O mentiune: (citat:Apa caldă este furnizată vara prin sistemul cu panouri fotovoltaice).Gresit.Fotovoltaicele produc curent,si panourile solare-termosolare sau cum vreti produc doar apa calda.Daca se referea la pompa de recirculare a apei calde pentru sistemul de incalzire ok,desi se poate face in termosifon pentru apa calda (cautati pe google).Apoi faza cu betonul clar nu e ecologica,insa solutii sunt.Cel putin pentru o diminuare a impactului se putea face fundatie pe stalpi de beton peste care structura de lemn a cladiri(lor).Chiar si asa impactul stalpilor de beton este extrem de redus fata de o fundatie normala,datorita suprafetei de contact beton-pamant mai redusa.Apoi din ce am vazut in fotografii,scocurile din ce sunt realizate? Aluminiu?…se dezintegreaza in 1000 de ani,deci nu prea ecologic.Apoi consumul de lemn care este enorm pentru ce au ei.Ar fi fost interesanta ca idee biogazul,ca doar e ferma.Biogazul sa alimenteze o centrala,fie ea si pe lemne,arzator pe gaz…si in rest incalzire in pardoseala (necesita max 45*C temp agentului de incalzire).Asadar sunt mici abateri care scad procentul de 100% insa nu este de legrijat vizul celor doi care demonstreaza ca se poate face economie substantiala.Felicitari

  31. gica spune:

    Sunt de 5 ori mai „eco” casele taranilor nostri, case facute din paianta, acoprite cu tigla si fundatie din piatra; la aceasta se mai adauga dusumeaua din scandura, chiar lut si sobele din teracota ori pamant. Consuma si ei (ai nostri) 50kw/ luna pentru un bec si un televizor, adica in vreo 50 de ani energie ce s-a bagat in termopanele si gresia fermei eco de prin „muntii Carpati”.

    • Mandu spune:

      Gică… pe tine te mai cheamă şi Contra nu-i aşa?
      Arată-mi un ţăran român care îşi mai construieşte casa „din paiantă, acoperită cu ţiglă şi fundaţie din piatră; la aceasta se mai adaugă duşumeaua din scândură, chiar lut şi sobele din teracotă ori pământ.” şi eu îi spăl şi ţuc picioarele… mai mult, îi plătesc 50 de ani becul eco (că de plasma manelistă de 147cm n-am bani…” Pe bune…
      Să nu fim maliţioşi… (deşi aş putea să întreb de ce nu îşi luminează casa la opaiţ?)… Poate 100% eco e în peşteră… dar orice străduinţă de a minimiza amprenta unei gospodării, ferme, construcţii este ceva la care poţi lua aminte şi din care poţi învăţa şi nicidecum de a lua în derâdere între ciclul pat-birou-pat…
      P.S. 1 bec „eco” şi un TV n-ar trebui să depăşească 10kWh/lună (apropos… kW e unitatea de putere… kWh e unitatea de energie… iar w se scrie cu W capitalizat pentru că e unitatea de putere (energie/timp) întru memoria lui James Watt).

  32. Bratescu elena spune:

    Nemaipomenit! Bravo lor!

  33. Costin spune:

    Mi se pare un vis!!! Nu poluează si e superba casa!!! Rustica si primitoare!!!! Bravo!

    • Costin spune:

      Eu cred ca Eco vine de la a economic …cel puțin in caZul asta…si cel mai important lucru este ca nu are nevoie de a se conecta la nici o rețea: de curent apa canalizare samd…. Asa ca nota 10 sa luam exemplu!!!! Si nu mai căutări nod in papura la tot!!! Ca asa pierdeti ce e mai important….independența si libertatea pe care o au!!!!

  34. anna spune:

    nu am inteles ce anume produce aceasta ferma?M-a surprins ca nu am vazut langa casa nici cea mai mica gradinita de legume,flori….Ce mananca acesti oameni?Ferma eco presupune o productie de alimente nepoluate cu chimicale,nemodificate genetic etc.De unde isi procura mancare?Cu ce isi hranesc cainele?Nu vreau sa fiu rea,dar cred ca au exagerat mult cu afirmatia lor! In Rusia,de exemplu ia tot mai mari proportii intoarcerea poporului catre pamant.Isi iau cel putin un hectar de pamant si creaza pe acest SPATIU DE IUBIRE un simbioz intre oameni si natura.Casele in principiu se fac din materiale naturale,fundatia din pietre,au gradina,stupi de albine,etc.Dar au si vecini ce gandesc lafel si cu care pot sta de vorba, se ajuta.Totul a pornit de la niste carti scrise de un om de afaceri,ce s-a intalnit in taigaua siberiana cu o femeie,Anastasia,care i-a povestit multe lucruri deosebite.Seria de carti se numeste”cedrii sunatori ai Rusiei”,autor Vladimir Megre,editura dianusa; au fost traduse si in romana,pe langa alte zeci de limbi straine.Celor interesati de viata curata pe PAMANT le recomand din toata inima.Exista si prima vatra de familie in Romania,se numeste VALEA CURCUBEULUI si le puteti vizita blog-ul.Sunt la inceput de drum,dar au din ce in ce mai multi sustinatori si prieteni.Iar pt.cei ce se descurca bine cu engleza cautati pe youtube informatii despre cedrii sunatori si vetre de familie.

  35. Calin spune:

    promit sa te citesc, apreciem aceleasi valori. Felicitari Adela !

  36. Construcția acestei case este deosebită și reprezintă visul și dorința locatarilor de a fi cât mai aproape de natură ceea ce îi face fericiți și poate și pe cei care îi vizitează și acest lucru este foarte important. Vă urez tuturor să vă împliniți frumos visele în anul 2014 și în anii care vor urma !!! Nu mai fiți cârcotași, pot înțelege nedumeririle, observațiile pertinente dar îmi displac atitudinile încărcate de negativism… poate în 2014 vă regrupați energia și o folosiți în scop creator și benefic pentru voi și ceilalți semeni..
    .Acum la cumpăna dintre ani vă doresc tuturor bucurii sfinte și bogate împliniri !

  37. Tomy spune:

    Aceasta casa arata bine din punct de vedere estetic si al design-ului , este bine lucrata si arata bine la momentul de fata dar sa vedem cum va arata dupa cinci ani pentru ca acum lemnul inca nu este uscat .Imbinarile si chertarile sunt bine executate , dar in momentul in care spinteci busteanul cilindric in doua orice imbinare sau chertare faci acasta nu poare fi atit de rezistenta ca in cazul cind busteanul este prlucrat patrat adica 14 pe 14 cm.minim.
    In 3-4 ani lemnul se va usca , o sa apara crepaturi si curburi care foarte greu se vor putea repara , iar estetica va avea de suferit atit la interior cit si la exterior. In ceia ce priveste incalzirea aceasta trebuie sa functioneze non stop indiferent de sursa de energie folosita, pentru ca peretii find subtiri nu reusesc sa retina caldura.Ecologica da frumoasa dar cu ce costuri? Se pot face inca multe comentarii atit pro si contra referitor la aceasta constructie dar acestea nu pot venii decit de la cei care au construit asa ceva si se pricep la constructii , atit la cele din lemn cit si la cele construite din caramida sau BCA. La noi foarte multi isi dau cu parerea dupa cum cred , altii ca asa au auzit ei , altii ca au vazut ei , dar asta nu inseamna ca parerea lor este si autorizata. Eu vorbesc in cunostinta de cauza , am construit casa din lemn din BCA din caramida , pot sa va recomand care este cea mai buna izolatie si de ce ,in funcrie de zona etc , dar ati auzit de casa construita din BALOTI DE PAIE ? foarte ieftina si are o izolarie foarte buna.Pentru consultatii sau pareri autorizate ma puteti contacta la nr.0743 344586.TOMY.

  38. Ina spune:

    Mai nene, incetati ma cu ideile de 100% ECO. Ce au facut oamenii astia doi este extraordinar si bravo lor pentru asta! Gradul de poluare este cu mult redus fata de miliardul de pensiuni rustice din muntii Romaniei. Chiar suntem atat de indobitociti de sistemul de valori defecte incat nu mai functionam decat daca moare capra vecinului?
    Hai sa fim seriosi, vrei 100% ECO? Te muti, prietene, in padure intr-o pestera (cortul nu e ECO) bei apa de la izvor, inveti sa culegi ciuperci si sa vanezi si te imprietenesti cu ursul si restul de jivine salbatice. Care dintre voi e asa zmeu sa renunte la confortul oferit de gradul de tehnologizare pe care il avem in momentul actual?
    Mai mult de jumatate dintre voi strambati din nas daca vedeti ca soba e pe lemne si o ardeti ca mimozele, dar condamnati panourile fotovoltaice.
    Cati dintre voi cunoasteti la modul serios metodele de productie ale acestor produse? Care este durata lor de viata? De cate este nevoie pentru a incalzi si sustine eletric xy mp? Care este impactul lor asupra zonei in care sunt amplasate, etc?
    Articolul e bun si e scris frumos ( felicitari Adela) si chiar daca ar fi doar o reclama, ar fi una de bun simt si care ofera o informatie faina.
    Toata lumea urla ca si-au facut oamenii fundatia de beton, dar unul n-ati bagat la cap ca au un sistem natural de epurare al apelor uzate, ca si-au folosit cunostiintele pentru a proteja cat mai mult mediul in care traiesc. Cati dintre voi astia cunoscatori de DE TOATE faceti macar efortul de a va recila propriile resturi menajere la voi acasa ?
    In concluzie, decat sa deschideti gura doar pentru a umple linistea din jurul vostru, mai bine n-o mai deschideti. Mai bine cascati gura in ograda proprie si calculati simplu unde risipiti ceea e ar trebui protejat si conservat!
    My two cents!

  39. George A spune:

    cred ca e nitel exagerat – doar de dragul de a fii off-the-grid
    sobe pe lemn 🙂 clar foarte eco si sustenabil ca NOI TOTI x miliarde sa ne facem case care ard copaci. si ca sa faci asta intr-o zona de mare densitate e clar imposibil. n-ai loc de statiile alea gradina de epurare de ex 😉
    asta e un vis care l-au avut 2 oameni, aproape imposibil de replicat de majoritatea oamenilor si chiar nerecomandat sa fie replicat la scara globala – dar deh, suna bine ca stire

  40. ES spune:

    Eh…bio. sunt site uri de specialitate care se ocupa de tema aceasta. Casa e departe de termenul bio, poate rustica. Avand in vedere ca foloseste combustibil fie el bio e tot prin procese chimice, nenaturale creeat. Rotite, fotolii, carpete… cautati site uri gen sustenable.com…

  41. Anghel Ion spune:

    O casa ecologica inseamna o casa realizata dupa principii ecologice:
    – este o casa „prietenoasa cu mediul inconjurator”;
    – este o casa amplasata intr-un mediu prietenos (se vor studia: existenta emanatiilor de RADON, compozitia pamăntului, pânza freatica, calea torentilor, inundabilitatea, insorirea, fertilitatea solului, etc.)
    – este realizata doar din materiale naturale sau putin prelucrate (din seria ECO);
    – este prevazuta cu un sistem de incalzire solara a apei calde (montat pe acoperis) si cu sistem de incalzire centrala bazat pe lemn;
    – are un sistem de izolare superior;
    – o casa ecologica nu inseamna neaparat o casa din lemn sau o locuinta pasiva (desi definitiile acestora sunt asemanatoare);
    – este o casa inteligenta, care nu prezinta pierderi deoarece este foarte bine izolata si totul este reciclabil (chiar si apa de la toaleta provine din apa de ploaie), inclusiv materialele din care este realizata pot fi reciclabile ( de exemplu poate fi construita din pamant presat);
    – se aseamana foarte bine cu o casa pasiva deoarece nu elimina noxe;
    – foloseste betonul si armatura atât cât este necesar d.p.d.v. structural;
    Peste 70% din materialele de constructii existente pe piata nu sunt ecologice (se produc cu consum mare de energie, sunt greu reciclabile, emana gaze si radiatii toxice, etc.)
    Câteva materiale ecologice la indemâna proiectantilor si constructorilor (naturale sau prelucrate): pământ galben (blocurile de pamânt realizate în mulaje de lemn, fiind „armate” cu agregate vegetale şi uscate natural), cărămida ecologica, teracota (denumeşte cărămizile pline şi elementele din teracotă realizate manual), dalele din pardoseală din teracotă, argila expandata, lemn de diferite esente pentru realizarea structurilor si finisajelor, rumegus, talas, paie, fulgi din celuloza (hârtie reciclata), polistiren reciclat (beton celular polimeric), caramida arsa reciclata, pardoseala din plută, lâna de oaie prelucrata, placi de ghips carton din seria eco, anumite sortimente de piatra (inclusiv pietris si nisip), invelitori vegetale (sindrila, paie, stuf), etc.
    Mod de incalzire(racire) ecologic: o serpentina din teava amplasata in curte la adâncimea de cca.2m prin care circula aerul atmosferic (se cheama PUT CANADIAN), introduce in locuinta aer la temperatura de 14grade.
    A trai ecologic: fiecare dintre noi trebuie sa facem câte o fapta buna pentru MAMA NATURA.

  42. Paula spune:

    Mi se pare nemaipomenit. Ar trebui facuta publicitate acestor locuri din Romania, asa s-ar dezvota turismul!!!!

  43. pingab spune:

    FELICITARI pt articol si FELICITARI fericitilor posesori…o casuta de vis pe care si-o doreste si ultimul carcotas din cei care se agita mai sus (din pacate traim in Romania si avem si noi buruienile noastre – scuzati-mi rautatea..dar e sincera si frustranta) ECO 100% -70%-50%…nu conteaza…este cu mult mai eco decat >90% din constructiile din „romanica” noastra scumpa si draga… asa ca…hai sa vedem partea plina a paharului…si poate incercam sa invatam si noi putin…cat poate fiecare…de la acesti oameni 🙂

  44. alexandru popescu spune:

    LUX RUSTIC..iar cel care a scris articolul,cu siguranta traieste intrun apartament de bloc.Eco? Acumulatori be baza de plumb si generator? Doamna are o alimentatie ecvestra, dar o tenta „grandomanica”, casa este plina de obiecte a caror fabricare este extrem de poluanta,dar nu in curtea lor,nu? Detergentii cu care va spala lenjeriile de pat ale eco-turistilor unde ii deverseaza? Asadar un simulacru de pensiune eco,sunt consternat de ipocrizia unora,in 1993 aveam 13 ani vand impreuna cu familia mea am construit o casa de 5/10 intro zona salbatica,100% din lemn brut,netratat,nelacuit,nu am turnat fundatii de beton,nu am facut fosa septica si nici masina de spalat nu am carat in padure,gatim la foc,intro vatra neschimbata de 21 ani,si nu din lipsa banilor nu am tâtât tehnologia secolului 21 in inima Mamei Naturi! Poate va ganditi de doua ori inainte de a sustine ECOLOGISTICA domnilor..Nota 10 insa pentru proiectul reintroducerii castorilor! Ganduri bune!

  45. claudiu bratu spune:

    zic si eu: citeste toate comentariile …ia de bun tot ce zic oamenii astia(ca au dreptate toti)
    Pastreaza-ti entuziasmul si scrie in continuare
    Cel mai important este sa iasa la suprafata orice initiativa …reusita sau partial reusita.
    Asta ii ajuta foarte tare pe cei care vor incepe sa se miste si ei in directia asta.
    TanQ

  46. silvia spune:

    Buna Adela. Àm citit comentariile si m-am zbarlit toata. Blog-ul tau este o celebrare a creatiei omului si a inventiviitatii lui, o lectie de frumos si nou si sincer nu m-am asteptat la asemenea reactii. Nu cred ca trebuie sa fim atat de critici, fiecare are o anume experienta si noi ceilalti trebuie sa o imbratisam. Daca toate lucrurile create de noi ar fi perfecte, lumea ar fi plictisitoare .
    Cat despre ecologie, lucrurile nu sunt atat de simple. Ne gandim la materiale ecologice dar uitam ca de fapt aerul pe care il respiram este cel mai afectat, pamantul pe care stam este poluat, apa pe care o bem este plina de chimicale. Un simplu BRAVO celor care au ridicat casa si tie, Adela, pentru ca postezi articole atat de diverse si interesante.

  47. justbeefree spune:

    Salut, ai putea te rog posta un link functional pentru ecofrontiers? Multumesc. P.S.: Excelent articolul. Bis.

  48. Sergiu Rat spune:

    Nu inteleg: de ce cuiele nu sunt ECO? Fierul e un element natural abundent si usor de obtinut… Ma gandesc ca prelucrarea lemnului a fost facuta cu scule electrice profesionale, altfel proprietarii ar fi aratat cu 20 de ani mai in varsta. La fel, curentul electric e ECO! La fel si caldura, televizorul sau internetul, de exemplu. Nu inteleg de ce ECO pentru multi inseamna intoarcerea la evul mediu sau design-ul idiot gen Toyota Prius…

  49. Iulian Fleșner spune:

    Doar ….: – Sincere felicitari!!!!!!!!!!!!!!!

  50. valeria varlan spune:

    Pentru mine a fost o placere sa citesc articolul…este impresionant ce au realizat acesti minunati specialisti…in vara as vrea sa si vizitez..sa stau macar o saptamana in vacanta cu familia mea…as dori sa stiu adresa exacta si sa-mi fac rezervare…doresc mult succes in continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *