De fapt și de drept de ce ne preocupă atât de mult locuința? Unul dintre răspunsuri ar fi acela că acasă ne găsim refugiul din fața tuturor problemelor. Acasă, între zidurile locuinței noastre, în mod paradoxal, reușim să evadăm. Dar evadarea aceasta ar trebui să fie una către interiorul nostru, către adâncul ființei și conștiinței noastre. Și acesta este de fapt secretul: să-ți faci locuința astfel încât prin ceea ce vezi, ce percepi prin simțurile tale în interiorul casei să-ți reamintești constant de cine ești și cum ai putea deveni mai bun ca om. Când ai o astfel de locuință îneamnă că timpul petrecut în ambientul propriului cămin este unul de calitate. Da, exact asta au căutat și proprietarii casei pe care ți-o prezint astăzi: timp de calitate. Dar hai să-ți spun mai multe.
Proprietarii casei de față au locuit la bloc, dar după o vreme au realizat că ei și-ar dori să-și savureze cafeaua pe o terasă înconjurată de verdeață, că le-ar plăcea să-și vadă copii explorând într-o mică grădină, că atunci când prepară mâncarea, familia să poată sta împreună într-un spațiu mai amplu și mai luminos. Și da, și-au imaginat că o casă din lemn, unde inevitabil simți și auzi mișcarea celorlalți prin camere, este una care trăiește odată cu ei, redă nu scârțâieli, cum zic alții, ci sunetele vieții. Da, au ales o casă din lemn pentru că asta au considerat că li se potrivește cel mai bine. O construcție care să le aducă aminte despre faptul că omul este parte din natură.
Casa nu este mare și are o arhitectură cu aspect rustic la exterior, iar la interior acest rustic este reinterpretat. Zona de zi este una care comunică deschis, cu funcțiunile la vedere, dar este deschisă și către grădină prin ferestrele largi, fie încadrate de draperii, fie parțial protejate cu storuri, dar fără perdele. Partea de actualitate este prezentă prin mobilierul fix, unul zidit prin care s-au exploatat bine spațiile și prin care s-a imprimat ordine la interior prin linii clare, drepte, simple și finisaje preponderent albe. Pentru că mare parte din grinzi și stâlpi sunt la vedere, au lăsat suprafețele pereților albe, ceea ce lasă loc obiectelor și elementelor prezente în ambient să respire.
Nimic complicat la interior, totul simplu tratat, dar câteva decorațiuni textile sau la nivel de îmbrăcare a pereților cu tapet, vin să confere textură și culoare. Câteva perne în living, husele mai elaborate și, poate, prea pretențioase a scaunelor din sufragerie asortate cu materialul storurilor, draperii în nuanța husei canapelei au fost o alegere cumva sigură. Dar au știut să renunțe la covoare pentru a da impresia că spațiul este mai mare. O casă pe gusturile lor, care pune accent pe grădină. În toată amenajarea parterului adevărata culoare și textură este conferită de vegetația care se vede prin ferestre. De aici și accentele de roșu, care dau bine în contrast cu ceea ce se vede prin geamuri. Dar este casa în care ei se simt bine și asta e cel mai important. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Piotr Mastalerz
12
Ne place! 🙂
Incantator! O rugaminte, Adela: Ne poti ajuta cu numele companiei care a construit casa?
Au cumparat-o deja construită. Sunt sigură că și la noi găsești firme care pot face așa ceva. Eu am scris despre Ecokit de la Bacău 🙂
Buna,
Unde as putea gasi mai multe detalii despre cum a fost realizat exteriorul si ce fel de elemente de lemn s-au folosit ?
Multumesc,
Valentin, la noi firma Ecokit din Bacău poate face astfel de case.