adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (13)

In Case, Design Interior

Visul ei? Propria casă independentă energetic. Acum are o casă pe roți de 13 mp

Îmi plac foarte mult oamenii care își urmează propriile visuri, care fac lucruri neașteptate pentru ceilalți, dar care lor le fac atât de mult bine. Sunt persoane pentru care a se realiza în viață înseamnă mai mult decât o titulatură pe cartea de vizită. Da, sunt oameni pentru care contează mai mult să se implice în societate, să-i ajute pe alții sau pur și simplu să-și materializeze visele. Anii trec și odată cu ei și proiectele personale se amână. Ajungi într-un punct în care fie te lași pradă programului aparent bătut în cuie, fie te uiți mai bine și constați că acele cuie sunt doar piuneze, iar sub program este desenul, schița visului tău din tinerețe. După mai bine de douăzeci de ani în care a lucrat la mari birouri de arhitectură și design din principalele metropole americane Vina Lustado a decis să-și pună în practică visul: să-și proiecteze propria casă care să fie independentă de infrastructura clasică. Și a reușit mai mult decât atât. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (12)

A proiectat case superbe și spațioase și spații de birouri pentru mutinaționale, dar știi că vorba ai cu cizmarul se potrivește deseori și arhitecților și designerilor. Se preocupă atât de mult de binele clienților încât nu mai au timp pentru ei. Vina Lustado, după ce a acumulat experiență și evident bani, a participat la multe acțiuni caritabile, dar decisiv a fost faptul că a urmat un curs al lui Jay Shafer, unul dintre promotorii caselor mici și a caselor pe roți. După acest workshop Vina s-a decis să-și pună în aplicare cel mai drag proiect: Sol Haus, așa cum și-a denumit mica locuință din lemn. Multe din materialele folosite sunt unele reciclate, dar asta nu realizezi când faci turul casei de circa 13 metri pătrați utili. A decis să o monteze pe o platformă cu roți pentru a se putea deplasa cu ea, dar și din considerente legislative. Fiind o casă mobilă, fără fundație de beton evită plata unor taxe. Ea spune că această casă este perfectă pentru stilul ei de viață, unul care presupune prieteni mulți și petreceri în aer liber. Da, pe lângă casă are loc. Cu ajutorul unui prieten tâmplar ar ei o terasă din lemn la fel de mare cât suprafața casei.

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (11)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (8)

A închiriat un teren în Ojai California, unde împarte chiria cu un alt prieten care are tot o casă mică. Singura sursă pentru care plătește este apa, alimentarea casei făcându-se de la un furtun de grădină. În rest, casa este alimentată cu energie electrică de la patru baterii care se încarcă de la trei panouri solare montate pe acoperiș. Vina spune că și-a dorit foarte mult două lucruri: o sobă și o fereastră în acoperiș. Soba, deși ar putea fi alimentată cu lemn, funcționează pe bază de propan, și pentru asta are un rezervor special. A dat 3000 de dolari americani pe sobă, dar spune că face toți banii, ba mai mult că trasnformă căsuța dintr-una simplă într-una de lux. La fel, pentru fereastră a dat 1000 de dolari americani alegând un model bun și rezistent, dar una dintre dorințele ei a fost ca din pat să vadă cerul înainte de culcare și soarele dimineața.

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (5)

Interiorul casei este foarte bine organizat, doar e designer. A prevăzut pe lângă un loc de ședere și bucătărie, și un mic loc de birou. Sub masa de birou poate fi retrasă masa pe roți din fața canapelei, iar locul de dormit este situat la etaj. La bucătărie fiecare dulap este este prevăzut cu sisteme de culisare și glisare care-i asigură spațiu de depozitare suficient, dar și o manevrabilitatea sporită. Toate aceste detalii însă să știi că sunt costisitoare. Deși majoritatea lemnului este unul reciclat sau refolosit, toate elementele de prindere (șuruburi) și accesoriile acestea ingenioase pentru mobilă le-a achiziționat să fie de calitate.

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (4)

Pentru noi cu siguranță că suma de 40.000 de dolari americani ar însemna mulți bani pentru o casă, dar pentru Vina e înseamnat un vis devenit realitate. După ce s-a implicat în numeroase acțiuni caritabile și a activat în cadrul unor comunități preocupate de traiul independent și cu resurse regenerabile, acum Vina poate oferi consultanță pentru cei dornici a-i reproduce proiectul. Pe site-ul ei solhausdesign.com ai să găsești mai multe informații despre casă, inclusiv schițe, iar pe pagina de Facebook o poți urmări să vezi unde merge și pe cine primește în casa ei. De la propriul vis a ajuns să-i inspire și să-i ajute și pe alții cu experiza ei. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (6)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (13)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (14)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (15)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (10)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (3)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (2)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (16)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (9)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (18)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (1)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (7)

adelaparvu.com despre casa mica de 13 mp, casa pe roti, Sol House, design Vina Lustado (17)Surse foto: JohnMartinHome/ Sol Haus Design

7 raspunsuri pentru Visul ei? Propria casă independentă energetic. Acum are o casă pe roți de 13 mp

 1. Ana-Maria spune:

  Oooooo, dar am vazut la spatii in vagonasul asta cat intr-o casa cu etaj.
  Are de toate fara sa fie inghesuit.
  Mi-ar fi placut sa descopar site-ul tau Adela, inainte de a ma apuca de constructia casei mele.
  Dar mai bine mai tarziu decat niciodata, arhitecta mea, o femeie extraordinara, mi-a spus:
  O casa e un proiect pe viata, mereu o sa mai vrei sa imbunatatesti ceva.

  • Adela Parvu spune:

   Si avea dreptate Ana-Maria! Nu exista casa perfecta pentru ca nici noi suntem perfecti. Casa, ca si noi, e ceva mereu in schimbare, dar trebuie sa fim recunoscatori ca o avem 🙂

   • Ana-Maria spune:

    Da, si tu ai dreptate cu recunostinta!
    Nu am vrut sa semene a nemultumire comentariul meu.
    Ma simt binecuvantata ca o am si o consider un dar de la Dumnezeu!
    Ideea era mai degraba ca ceea ce am, e mai mult decat am nevoie.
    🙂
    Daca as fi avut mintea cea de acum, as fi facut-o mai mica.
    O casa mare presupune si costuri ridicate si munca mai multa de construire, utilare si intretinere.

    • Adela Parvu spune:

     Multumesc pentru comentariul tau Ana-Maria! Imi place sa provoc lumea 🙂 Uite, fara provocare n-am fi aflat ca ti-ai fi facut o casa mai mica, iar aceasta precizare le prinde tare bine celor care vor sa-si faca o casa noua! Multumesc inca o data!

 2. layinhay spune:

  Buna ziua Adela,
  Dar soba cum are ea in casuta, o exista prin Romanela? Ai vazut pe undeva?
  Multumesc
  Marilena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *