Cred că mulți dintre noi visează la spații largi și luminoase, la deschideri către peisaje frumoase ori măcar vegetație și neapărat un loc de terasă sau grădină cu un grătar în jurul căruia să se adune familia și prietenii în timpul liber. Mi-a plăcut această casă din trei motive: este simplu decorată, dar are personalitate; arhitectura este curată, fără complicații, la fel și finisajele și nu în ultimul rând pentru că multe materiale și piese de mobilă sunt unele reciclate sau recondiționate. Și da, faptul că interiorul comunică excelent cu exteriorul contează enorm, mai ales când vorbim despre o casă în mediul rural.
Proprietarii casei au visat ani de zile la refugiul lor într-o localitate mică de țară și aproape că renunțaseră la visul lor din cauza banilor, desigur. Dar nu știi niciodată când te lovește vreo idee și când dai peste un specialist care să te ajute. Au văzut că pe multe șantiere unde existau clădiri vechi (magazine, case) care erau demolate rămân o grămadă de materiale de construcție care nu mai sunt folosite – de la uși, tâmplării din lemn, la scânduri, podele, bârne. Le-a trecut prin minte că ar putea folosi așa ceva pentru viitoarea casă și au început să le adune. Și da, s-au interesat să vadă cum poți achiziționa așa ceva, în special lemn. Asta s-a întâmplat timp de cinci ani de zile. Apoi, au identificat o bucată de teren de circa 1200 de mp într-o zonă frumoasă și și-au luat inima în dinți să-și schimbe viața. Cu banii de pe locuința de la oraș se gândeau să construiască o casă nouă. Nouă, dar cum? Și cine să facă proiectul?
Acum contează enorm și în ce fel de zonă climaterică se află terenul unde urmează să se ridice o casă. Trebuie să menționez că locuința de față este în Brazilia, de aceea nu vei vedea vegetație abundentă, dar vei înțelege și soluțiile tehnice adoptate. Arhitectul José Ricardo Fois a conceput o clădire extrem de simplă, cu volume clare și cu goluri (pentru uși și ferestre) care să asigure lumină naturală din plin la interior, mai exact s-a gândit la ea ca la un mare hambar. Majoritatea zidurilor și pardoselilor au rămas la gri, ca să spun așa, și pe acest fundal neutru proprietarii au adus o mulțime de obiecte rămase de la părinții și bunicii lor care au locuit la țară. Practic, au recreat într-un fel universul copilăriei lor. În aceste spații lemnul vechi recuperat, la fel ca și piese de mobilă făcute de mâna lor și-au găsit perfect locul. Când n-ai bani cele mai bune soluții sunt cele simple. După ce ai ridicat casa ai timp să o tot umpli, așa cum au făcut și cei acești proprietari. Mi-a plăcut rezultatul. Sper să te inspire și pe tine!
[…] Decor rustic într-o casă cu arhitectură simplă […]
Exact, pe gustul meu !!!!
Dan, si mie imi plac mult casele decorate rustic si in special casele care nu se doresc a fi perfecte 🙂
Mi-a plăcut. Mulţumesc!
[…] dar modul cum este gândit totul te transportă într-un ambient primitor. Există aici o combinație reușită între soluțiile actuale, moderne și piese de mobilier clasice. Numai din imagini ambientul își […]
[…] Casa de față este situată și într-o țară unde clima este caldă și asta ajută enorm. E în Brazilia, la periferia fabulosului oraș Rio de Janeiro, pe coasta Atlanticului. A fost proiectată și […]