adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, living rustic, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (5)

In Case, Design Interior

Hambarul a devenit o încântătoare casă rustică

Nu, nu e deloc mare, dar zău că arată superb casa asta. Și da, din niște ruine ale unui fost hambar, arhitectul a avut viziunea de-a transforma locul într-o casă șarmantă. E drept că și grădina ajută mult, mai ales că construcția este poziționată pe un colț al terenului, ca tare a fost suficient spațiu și pentru amenajarea unei piscine de mici dimensiuni, dar care arată grozav. Dar hai să-ți spun mai multe despre hambar, care de fapt era o grămadă de pietre vechi și de demult prăvălite unele peste altele. Dar vezi tu că atunci când legislația îți permite, când locul cu pricina este marcat ca și construție e mai ușor să obții aprobări de reconstrucție, decât unele pentru o clădire nouă. E un aspect important în bugetul pe care ți-l faci pentru viitoarea casă.

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, exterior casa piatra, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (1)

Probabil că te-ai prins după imagini că această casă din piatră, care nu mai amintește cu nimic de vechiul hambar, se află în altă țară. Da, este vorba dspre regiunea catalană Baix Empordà, iar proiectul de reconversie și reabilitare este semnat de arhitecții de la biroul Lluís Auquer. Ce a făcut mai exact arhitectul? A prevăzut refolosirea tuturor materialelor de construcție existente și care erau în bună stare. A creat o construcție care a păstrat dimensiunile inițiale de la sol, iar pe înălțime a împărțit casa pe două etaje, mai ales că există o grindă atipică din cărămidă pe care și-a dorit să o păstreze la etaj. Desigur că grinzile reciclate îi conferă acum un șarm de neegalat casei, dar n-a fost ușor. Cert este că noua construcție beneficiază de ferestre noi, moderne pentru ca ele să asigură lumină naturală din abundență la interior.

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, gradina cu terasa si piscina, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, gradina cu piscina mica, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (4)

Parterul este practic un singur spațiu generos în care funcțiunile se ghicesc după modul de grupare al pieselor de mobilier. Și este așa de frumos faptul că noile ferestre dau senzația de extindere a ambientului interior către grădină, care începe cu terasa acoperită de glicină. Pardoseala, deși nou montată, este manufacturată de către artizani (e ceva similar cu lucrările soților Velio de la noi, dar mai simplu) tocmai pentru a păstra patina construcției marcată de zidurile din piatră parțial lăsate la vedere. Grinzile noi sunt și ele prezente și conferă din start un aer rustic ambientului. Spațiul lung și îngust a fost excelent exploatat, practic livingul, sufrageria și bucătăria fiind organizate în stil vagon, una după alta.

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, terasa acoperita cu glicina, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (3)

Etajul este cu adevărat spectaculos, grație unei grinzi originale care a mai rezistat și care este în arcadă. Atât proprietarii cât și arhitectul și-au dorit să păstreze acest element de structură, care transformă arhitectura interioară a spațiului. Și pentru ca ea să se vadă frumos, dar și pentru a eficientiza spațiul, arhitectul a prevăzut o ușă culisantă care să separe cele două dormitorare de la etaj și să existe și loc de baie. Arcul de cărămidă a putut fi astfel salvat (deci nu umplut pentru loc de ușă standard). În plus, lumina naturală este asigurată și prin montarea unor iluminatoare generoase prevăzute în acoperiș. Arată de senzație! Vezi, nu este mare, dar zău că arată atât de frumos! Și decorul e este cald plăcut, perfect pentru o familie. Cine ar fi crezut că înainte aici a fost un hambar? Eu cu siguranță n-aș fi ghicit. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, living rustic, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, living rustic deschis catre bucatarie, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, buacatrie si sufragerie rustica, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, baie intr-o casa rustica, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, dormitor cu arcada si usa culisanta, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com hambar transformat intr-o casa rustica, arhitect Lluis Auquer, Foto ElMueble (12)Sursa foto: ElMueble

 

14 raspunsuri pentru Hambarul a devenit o încântătoare casă rustică

 1. DANNY THOMAS spune:

  Extraordinara!
  Exact pe gustul meu si ca aspect si ca loc
  Unul din raiurile de pe acest pamint.

  • Adela Parvu spune:

   Ma bucur ca ti-a placut Danny! Pe mine m-a incantat faptul ca nu este deloc mare. Cat despre loc, ce sa spun? As locui intr-o tara asa insorita. Dar ma bcuur ca la Bucuresti e cald si bine din aprilie pana in octombrie 🙂

   • DANNY THOMAS spune:

    Da, Bucurestiul are 4 sezoane bine definite, o placere. Nu mi-a displacut niciodata clima acolo. AIci in schimb…e apasatoare; este doar un lung sezon de toamna, vara vreo 3 luni de spetembire, toamna si primavara vreo 6 luni de octombrie si iarna 3 luni de noiembrie….Sa tot traiesti 😉

    Cit despre casa in discutie, superba, ma amuza cum spui tu ca iti place pentru ca nu e mare…WOW, in ce conac traiesti Adela? …you’re one funny girl!

 2. Karoly spune:

  mie imi plac liniile imperfecte. terasa umbrita cred ca e cel mai intim si placut loc

  • Adela Parvu spune:

   Stii ca de fapt imperfectiunile ne confera o stare de liniste. Pana la urma in natura nimic nu e perfect geometric Karoly. Poate de aceea pe multi dintre noi ne atrag amenajarile rustice si ne sperie cele minimaliste 🙂

 3. De-a dreptul superb! E o adevarata incantare sa privesti imaginile si sa apreciezi bunul-gust.

  M-am intrebat mereu de ce in Dobrogea, unde piatra ‘rasare’ la tot pasul, oamenii au preferat chirpicii in locul pietrei…O casuta ca cea de sus s-ar potrivi perfect in peisajul insorit al pantelor domoale ale Dobrogei.

 4. […] care să asigure lumină naturală din plin la interior, mai exact s-a gândit la ea ca la un mare hambar. Majoritatea zidurilor și pardoselilor au rămas la gri, ca să spun așa, și pe acest fundal […]

 5. […] Masuria din Polonia, unde sunt peste două mii de lacuri. Casa era dărăpănată, la fel ca și hambarul. Dar acesta măsura 800 de metri pătrați. O imensitate de clădire. S-au gândit însă că aici […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *