adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (8)

In Gradina, Sfaturi plante

De ce se îngălbenesc frunzele de la Gardenia și cum fac să înflorească?

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Cari Marian ing.horticol si designer florist

Am primit mai multe întrebări legate de problemele întâmpinate cu Gardenia, una dintre plantele iubite de români. Ca de obicei, colegul meu de blog Carli Marian, inginer horticol și designer florist o să răspundă la fiecare întrebare în parte. Planta se găsește la florării și o poți cumpăra la ghiveci, dar să știi că ea poate fi plantată și în grădină. Gardenia este o plantă arbustivă, elegantă cu un frunziș verde, lucios pe care se proiectează foarte bine florile albe, extrem de parfumate. Dar cum ce este frumos este și greu de întreținut, nici gardenia nu face o excepție. Dar nu-ți face griji că pentru orice problemă exista un remediu care te va ajuta să obții cea mai frumoasă plantă de Gardenia.

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (2)

Cea mai frecventă problemă întâlnită la Gardenia ține de îngălbenirea masivă a frunzelor. Acesta situație poate apărea indiferent dacă planta se află în aer liber sau dacă este păstrată în interior. Problema frunzelor îngălbenite este strict legată de 3 factori importanți: temperatură scăzută, drenaj defectuos și sol sărăcit în substanțe nutritive. Dacă planta semnalează aceasta problemă, te sfătuiesc să-i oferi fie un amplasamentmai cald, fie un substrat pe bază de turbă amestecată cu nisip și vermiculit, care trebuie menținut în permanență reavăn, dar nu ud.

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (6)

Cloroza la Gardenia

Cloroza la Gardenia

Cel mai important aspect pe care mulți îl scapă din vedere este pH –ul solului. Din cauza apei de udare substratul capată în timp un pH alcalin, impropriu dezvoltării armonioase a Gardeniei. Acest pH alcalin împiedică planta să absoarbă microelemente precum fier (Fe), azot (N), zinc (Zn) și magneziu (Mg), iar carența de fier și magneziu poartă denumirea de cloroză și se manifestă pe plantă prin apariția frunzelor galbene cu nervuri verzi. Dacă te confrunți cu această problemă cel mai bine este să adaugi un acidifiant de sol sau suplimente pe bază de fier sau magneziu. Ai grijă să citești cu atenție toate indicațiile de pe ambalaj înainte de aplicare.

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (7)

O alta problemă des întâlnită la gardenie sunt petele maronii pe frunze. Și asta se întamplă din pricina excesului de umezeală din sol și a lipsei luminii. Trebuie să știi că Gardeniei îi place un mediu umed însă nu-i place un substrat îmbibat cu apă sau apă pulverizată pe frunze. Ea își dorește doar un sol reavăn și un mediu ambiant cu umiditate relativă mai ridicată (poți folosi umidificatoare). În ceea ce privește lumina ai grijă să-i oferi gardeniei cel puțin opt ore de lumină bună în fiecare zi.

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (11)

Trebuie să-ți mai spun că petele brune pe frunze pot apărea și din cauza dăunătorilor. Iar în acest caz este bine să verifici plantele din când în când de dăunătorii care se pot ascunde pe sub frunze, în sol și pe tulpini. Să știi că de regula acarienii mai sunt responsabili de apariția petelor maronii pe frunze.

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (4)

Dar dintre toate problemele la Gardenia cele mai frustrante pentru iubitorii acestei plante sunt cele legate de lipsa florilor sau căderea bobocilor înainte de deschidere. Dacă sezonul de înflorire este în plină desfășurare și planta nu are nicio floare, este clar că ai tuns-o într-o perioadă necorespunzătoare. Asta pentru că tăierile la gardenia se fac imediat după ce toate florile au căzut. Dacă întârzii prea mult cu tăierile să știi că pe lastari se formează deja bobocii pentru anul următor.

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (13)

O altă situație nedorită este aceea în care bobocii există și cresc până la un moment dat când se îngălbenesc și cad. Iar acest lucru se întâmplă atunci când solul devine prea alcalin, iar nivelul temperaturii scade prea mult față de nivelul optim. Să știi că gardeniile nu vor înflorii niciodată în mod corespunzător dacă este prea frig în cameră. Dincolo de aceste probleme de nutriție și ambient trebuie să-ți mai spun că Gardenia este atacată în mod frecvent și de o serie de dăunători precum: acarieni, afide, păduchi, nematozi, musculița albă. Dar de care va scăpa rapid dacă i se va aplica tratamentele corespunzătoare. Ca și o concluzie îți spun că poți avea plante sănătoase de Gardenia doar dacă le vei oferii o umiditate corectă atât în sol cât și în aer, multă lumină și un pH corect al solului. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (10)

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre ingrijirea plantei Gardenia, Text Carli Marian (8)

6 raspunsuri pentru De ce se îngălbenesc frunzele de la Gardenia și cum fac să înflorească?

 1. Daniela spune:

  In conditiile din tara noastra poate rezista iarna in gradina ?

 2. sabina spune:

  buna,

  cum se curata frunzele gardeniei? la mine in casa se pune foarte mult praf si am incercat sa o curat cu putina apa..dar frunzele astfel curatate si-au pierdut luciul pe care il aveau.
  multumesc

 3. […] frumoasă, dar sensibilă ca o mimoză. Cea mai mare şi cea mai dureroasă problemă care apare la Gardenia este căderea bobocilor înainte de deschidere. Această situaţie neplăcută are la bază mai […]

 4. Frunzele gardenie mele sunt decolorate,un verde pal,nu culoarea frumoasa care e normala.Am înțeles că ar fi vorba de carenta de fier,unde gasesc ceva potrivit pt floarea mea?

  • carlimarian spune:

   In ac caz este vorba de o carenta de Fe dar care survine din cauza cresterii pH-ului. Tr scazut pH-ul cu scoarta de orhidee si ulterior un ingrasamant specific citricilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *