adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (14)

In Gradina, Sfaturi plante

Trandafirii pitici înfloresc mereu. Hai să afli cum îi îngrijești

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

ing. horticultor Carli Marian, designer florist la Trias

Mulți dintre noi avem acasă sau am primt cadou trandafiri pitici. Dar avem impresia că ei trebuie să fie exact ca cei din glastră, adică mereu înfloriți. Nu uita însă că trandafirul pitic este o plantă la ghiveci și se comportă ca tare, adică florile se mai și ofilesc. Asta nu înseamnă că trandafirul trebuie aruncat sau abandonat. Nu! El merită să fie îngrijit ca să te bucuri în continuare de flori. Cum faci asta? Uite, Carli Marian își oferă sfaturile despre asta și dacă mai ai întrebări legate de trandafirii tăi pitici nu ezita să postezi întrebarea la secțiunea de comentarii de sub acest articol. Până atunci sper să-ți prindă bine informațiile de mai jos și să te bucuri de imaginile selectate pentru tine în care ai să găsești și idei de ghivece pentru trandafiri, dar și combinații frumoase pentru jardiniere, cum sunt trandafirii pitici cu campanula.

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (15)

Trandafirii pitici (Rosa hybrid) la ghiveci cu siguranță îți vor da un tonus bun în fiecare dimineață. Deoarece sunt puține acele zile în care ei nu-ți vor zâmbii prin flori parfumate și frumos colorate. Fie că-i cultivi la ghiveci sau în jardinieră, trandafirii pitici se încadrează perfect la pervazul ferestrei deoarece au înălțimea limitată. Iar dacă uneori cresc mai mult decât ți-ai dorit, să știi că-i poți tunde când și cât vrei tu. Chiar îți recomand la un moment dat să aplici o tăiere pentru a stimula ramificarea și respectiv înflorirea.

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (10)

Procesul de înflorire în sine se desfășoară din primăvară până în toamnă, așadar este companionul perfect pentru ferestrele tale. Ai grijă doar să îndepărtezi tot timpul florile fanate (ofilite) pentru a face loc noilor boboci. Dar pentru toate aceste delicii florale trebuie să-i asiguri un spațiu luminos la geam, neapărat cu câteva ore de insolație, un pământ reavăn, adică nici prea umed dar nici prea uscat. Să știi că vara poate suportă fără probleme temperaturi ridicate de circa 25-26°C și iarna temperaturi de cuprinse între 5-10 °C. Aceste temperaturi scăzute sunt excelente pentru a intra într-o binemeritată perioadă de repaus.

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (4)

Însă elementul esențial pentru o dezvoltare armonioasă este strict legat de volumul de pământ. Acest tip de trandafir are nevoie de un ghiveci cu un volum mare de pământ, respectand însă proporțiile bunului simț. Și pentru că înflorește mai tot timpul anului, iar pământul la un moment dat sărăcește în nutrienți, îți recomand aplicarea unui fertilizant special pentru plantele cu flori. Îl găsești în florării la prețul de circa 10-15 lei flaconul, iar pe el ai și instrucțiunile de folosire în funcție de planta ta.

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (8)

Nu în ultimul rând trebuie să-ți menționez că și aspectul ventilației este extrem de important pentru trandafirii pitici. Aceștia adoră curenții de aer, motiv pentru care te sfătuiesc din când în când să mai deschizi fereastra. Să știi că o bună aerisire a spațiului în timpul iernii va ține la distanță și dăunătorii. Acest tip de trandafir este atacat în mod constant iarna de păianjenul roșu și de păduchii lânoși, iar primăvara și vara de purici de frunze. Dacă te vei confrunta vreodată cu acest gen de problemă, apelează cu încredere la un tratament cu Mospilan (pe care-l găsești în farmarciile fitosanitare). Pe timpul sezonului cald poți să-l scoți pe balcon și să-l plantezi în jardiniere. Te-ai convins că acest tip de trandafir pitic merită să ocupe un loc de cinste în mini grădina de la geam, nu? Deci nu-l arunca dacă nu-ți mai face flori, ci îngrijește-l ca să te bucure în fiecare zi. Aștept eventualele întrebări la secțiunea comentarii de sub acest articol. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (17)

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (17)

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (16)

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (13)

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (12)

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (11)

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (7)

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (6)

adelaparvu.com despre trandafirii pitici, ingrijirea trandafirilor pitici, Rosa hybrid, text Carli Marian, Foto Floradania (1)Sursa foto: Floradania

 

97 Responses to Trandafirii pitici înfloresc mereu. Hai să afli cum îi îngrijești

  1. vasile spune:

    Buna ziua,
    Util si interesant articol cu sfaturi pertinente dar mai ales aranjamente superbe.
    O zi buna.

    • Adela Parvu spune:

      O zi frumoasa si tie Vasile!

      • anca spune:

        Buna ziua,am cumparat un trandafir pitic din kaufland,era foarte frumos ,l am schimbat intr un ghiveci mai mare,a mai facut o floare si a inceput sa se ofileasc.Ce sa ii fac?

        • Claudiu spune:

          Buna dimineata, asa am facut si eu Anca. Tot din Kaufland l-am cumparat. Este neaparat nevoie sa-l tin la lumina soarelui? Da, stiu, suna ciudat, dar sunt un baiat mai sensibil si m-am „indragostit” de acest trandafir si vreau sa-l tin cat mai mult.

          • Rodica spune:

            Bună, Anca și Claudiu, am și eu doi trandafiri pitici superbi cumpărați de la supermarket, unul este galben iar celălalt portocaliu. După aproape două săptămâni s-au ofilit florile și au început să se usuce câteva tulpini. Am tuns aproape toate tijele lăsând pe ele doar 2-3 noduri pentru a revigora planta și a da posibilitatea de a forma alte tulpini care vor produce alte flori. Trandafirii pitici se comportă ca și cei de grădină și necesită tăieri drastice pentru a-i stimula să dezvolte noi lăstari. Succes!

      • Mircea spune:

        Ce pământ se pune la trandafirul pitic multumesc

    • Stoichitescu Ana spune:

      ma intereseaza cum se ingrijesc trandafirii pitici de gradina.Am plantat cativa in curte si au tot inflorit , dar fac putine flori.

  2. Carmen -Moni spune:

    Multumesc pentru sfaturi.Se pot planta si in pamant afara? ce fel de ingrasamant recomandati?E mai bun ingrasamantul lichid(foliar) sau cel granulat?

    • briela spune:

      Da, Carmen. Se pot planta si in gradina. Eu am nenumarati asemenea trandafiri pe care i-am primit cadou si apoi i-am plantat. Sunt superbi si se comporta exact ca ceilalti trandafiri, cu mentiunea ca vor creste putin mai mult decat ar face-o in jardiniera. Ingrasamantul pe care il folosesc este lichid, special pentru trandafiri. o zi placuta!

    • Carli spune:

      Fara probleme ii poti planta si in gradina. Ca si fertilizant iti recomand unul granulat, care se solubilizeaza mai greu si care asigura un aport de nutrienti un timp mai indelungat.
      Si Carmen, te scuteste si de o munca in plus!

      • Carmen -Moni spune:

        Multumesc pentru sfaturi! O primavara minunata!

      • tamara panaete spune:

        eu am nevoie de un sfat-am gasit la container un brad care din pacate are vf taiat.Are radacina eu l-am pus intr’un ghiveci mai mare si il ud mereu, poate nu moare,este inca verde cu toate ca nu au dat muguri noi.Intrebare- ii va creste un alt varf? Bradutul are cam 10 ani dupa grosimea trunchiului

        • carlimarian spune:

          Seara buna Tamara! Un alt varf nu-i va mai creste, insa cea mai apropiata ramura cu siguranta va incerca in timp sa preia functia dominanta de varf. Poti folosi un tutore pentru a sustine in pozitie verticala ramura.
          Pacat, pentru ca un asemenea exemplar nu va mai putea avea niciodata postura zvelta cunoscută, a unui brad! Pentru brazi si molizi o asemenea interventie nesocotita este o adevarata crima!
          Felicitari Tamara pentru ceea ce faci si sper sa poti scrie povestea lui si peste 25 de ani!

          • Florin spune:

            Buna seara! Intervin si eu cu un coment, deoarece eu am in curte plantat un brad la care de 2 ori o ramura dominanta a preluat rolul de virf , iar acum la 3,5 m acel „bradut” ce a fost odata este un brad falnic si foarte bine proportionat , uniform pe toate partile si de care mi-e tare drag , alaturi de celalalt din curte . Cu stima

  3. raluca spune:

    buna,

    cum se aplica ” tăierea pentru a stimula ramificarea și respectiv înflorirea”?
    multumesc

    • Carli spune:

      In momentul in care nu se mai vad boboci la orizont poti aplica o taiere deasupra unui nod (punctul de prindere al frunzei).Inaltimea la care efectuezi taierea este strans legata de inaltimea pe care tu ti-o doresti! Insa cu cat taierea este mai aproape de baza cu atat tufa va fi mai compacta si va determina mai multi boboci.

  4. briela spune:

    La mine trandafirii sunt peste tot in gradina. II ador si ma bucur de ei din mai-iunie pana tarziu in noiembrie. Multumesc Adela pentru toate aceste imagini rascolitor de frumoase.

  5. Carmen-Ana spune:

    in toamna am cumparat din floraria Tria’s un ghiveci cu un trandafir pitic (rosu),cand i-au cazut florile ,l-am plantat si pe el in gradinita,peste iarna l-am lasat acolo,dar acoperit cu un suport de plastic ,sa-l fereasca de zapada si acum,cand am curatat gradinita si am plantat cateva radacini de trandafir cumparate din auchan, am vazut ca micul trandafir n-a murit,i-au dat frunzulite verzi si astept mai tarziu sa-nfloreasca …tot in toamna am plantat 2 radacini de coacaze (rosu si negru) ,ma rog sa le mearga bine,deja au dat frunzulite,sa vedem urmarea …

    • Adela Parvu spune:

      Cred ca te-ai bucurat foarte mult sa-ti vezi trandafirasul Carmen 🙂 Sper sa ti se prinda si coacazele!

      • anuta spune:

        Si eu am primit un trandafir in ghiveci si incep sa-i cada frunzele si sa se ofileasca si florile si unul din boboc la-m udat de cum la-m primit .credeti ca ar trebui sa-l pun intr-un ghiveci mai mare?

  6. mangoa spune:

    buna. am o mare problema, mie mi s a ofilit au ramas doar tulpinile. ce fac??

  7. Alexandra spune:

    Si eu am o problema. La un ghiveci pamantul e mereu prea umed.. Il ud doar o data la 2 zile si ii pun in farfurioara si totusi e prea ud pamantul. Care ar putea fi cauza si ce as putea sa fac? Mai precizez ca aproximativ acum o luna i-am schimbat pamantul..

    • silvia spune:

      Uda planta o data pe saptamana si alege de fiecars data aceeasi zi z saptamanei, asa esti sigura ca nu uzi mai mult.

  8. Iulia spune:

    Buna ziua! Exista o anumita perioada in care se planteaza acesti trandafiri?

  9. Cristina spune:

    Buna ziua!

    Sunt tare curioasa, daca imi puteti raspunde cum se numeste planta din cea de-a 13-a imagine din articol. Am una si nu stiu nici cum se numeste nici cum ar trebui ingrijita.
    Multumesc anticipat!

  10. Ioana spune:

    buna! unul dintre trandafirii mei de ghiveci a atins aproape un metru?imi este frica sa ii schimb ghiveciul pt a nu pati ceva!! UN SFAT????merci muult 🙂

  11. cristina spune:

    buna am si eu 2 trandafiri pitici unul rosu si altul galben care si miroase ,iam cumparat de curand si nu stiu cum sa procedez cu ei momentan ii tin pe balcom si este cam soare … vreau si eu mai multe sfaturi pentru canu vreau sai pierd

  12. cecilia spune:

    Carli,materialul prezentat este la superlativ din toate punctele de vedere.Ceeace vad este minunat.FELICITARI!
    te-as ruga insa sa ma edifici in urmatoarea problema:iubesc in general trandafirii pitici motiv pt care am cumparat dea lungul anilor zeci de astfel de trandafiri(la ghiveci),dar care din pacate,la scurt timp de la cumparare mi-au murit,Ce ma sfatuiest sa fac pt ai avea in locuinta?
    Multumesc si iti doresc numai bine!

  13. florin spune:

    fl. este inceput de oct. trandafirul pitic nu mai are flori, cum il ingrijim pana in primavara , si apropo, cum si cand se tunde …?

  14. Rodica spune:

    Am nevoie de ajutor! Oricati trandafiri pitici am cumparat, palesc, se usuca si mor. Ce sa fac sa-i pot pastra – vii?!

  15. florin spune:

    cum se face taierea, cat se taie, , ce se taie, cand se taie,

  16. Mihaela spune:

    Am nevoie de un sfat…am cumparat un trandafir pitic de ghicevi pentru interior, cand l-am cumparat era frumos, inverzit si inflorit, acum dupa 3-4 zile de cand il am deja incepe sa se ofileasca florile si bobocii, iar frunzele incep sa ii cada. Inca nu l-am mutat intr-un alt ghiveci, pentru ca stiam ca daca este inflorit nu trebuie mutat, dar de udat l-am udat moderat. Nu stiu cum trebuie sa procedez cu el, pentru ca nu as vrea sa il pierd.
    Multumesc.

  17. gger spune:

    eu am primit un trandafiras pititc,si dupa 2-3 zile a inceput sa se usuce.in camera mea e destul de cald, dar il tin langa geam,acolo mai deschid,mai intra aer,si totusi,s-au uscat si frunzele si pupii.iam pus ceva fertilizant si nimic. mi-e teama sa nu fie ghiveciul de vina.poate e prea mic.ar trebui ca ghiveciul sa fie la fel ,sau mai! mare decat circumferinta plantei? ms frumos

  18. Ana spune:

    Buna ziua am si eu un ghiveci cu trandafiri pitici culoarea rosu inchis…mi-a facut cadou sotul meu…si as dorii sa stiu si eu de cate ori se uda pe saptamana sau daca se uda zilnik…si la cat timp se poate schimba pamantul de la ei si ce mai trebuie facut…Va multumesc astept raspunsul dvs

  19. Ada spune:

    Buna! Am doi trandafiri pitici si pe frunze si boboci le-au aparut pete albe ca un fel de mucegai alb fainos, frunzele se fac maro si cad. La unul dintre ei apar niste insecte foarte foarte mici (painjeni cred ), care ii impanzesc si apoi se usuca. Nu ii ud foarte des, insa apare mereu mucegai pe pamantul lor. Imi puteti da niste sfaturi pentru a-i avea sanatosi ? Multumesc!

  20. Ana spune:

    Oare dc au început sa se usuce petalele de trandafiri …? Am dupa cum am spus un ghiveci de trandafiri pitici de culoare rosu inchis

  21. Mihaela spune:

    Eu am pus in loc de apa normala, apa minerala mai rasuflata (cam de 2 ori pe saptamana, depinde de cat era de uscat pamantul) si vad ca a inceput sa isi revina si nu ii mai cade nici frunzele, ba chiar a inceput sa aiba frunzulite noi. O sa continui sa ii pun apa minerala sa vedem cum merge in continuare.
    Despre mucegai alb pe frunze a avut si eu la 2 trandafiri si i-am pierdut, nu stiu cu ce se pot da sa nu mai aiba daunatori.

  22. antonicu spune:

    Buna!am nevoie de ajutor.Trandafirul meu abia cumparat s-a si ofilit.au cazut toate frunzele,si incep sa i creasca altele
    Si sunt ingrijorat ca se vor ofili si frunzele noi… cum pot stimula cresterea?

  23. Ana spune:

    ANA
    Buna ziua am si eu un ghiveci cu trandafiri pitici culoarea rosu inchis…mi-a facut cadou sotul meu…si as dori sa stiu si eu de cate ori se uda pe saptamana sau daca se uda zilnik…si la cat timp se poate schimba pamantul de la ei si ce mai trebuie facut…Va multumesc astept raspunsul dvs

    • carlimarian spune:

      Buna Ana, udarea se face in asa fel incat intre 2 udari pamantul sa fie lasat sa se usuce usor la suprafata. Transplantarea se face in momentul in care radacinile au iesit prin orificiile ghieveciului in perioada lunii Martie sau in Septembrie.

  24. cornelia spune:

    Am si eu o intrebare si va rog un raspuns: am un trandafir pitic care a inflorit toata vara 2014, iar in toamna(octombrie) i-am taiat crengutele care crescusera prea inalte, ca sa-i formez coroana, la ce a ramas frunzele s-au uscat, apoi crengutele, am tot taiat ce se usca, pana aproape l-am taiat de tot. Nu l-am aruncat, peste iarna l-am mai udat in speranta ca-si va reveni. Spuneti-mi daca mai e vreo speranta sau sa renunt la el?

  25. alina spune:

    Buna ziua!Am si eu 2 trandafiri pitici si a inceput sa li se usuce frunzele,care ar fi cauza si ce ar trebui sa fac?va rog sa imi dati un raspuns.multumesc

    • alina-gabriela spune:

      eu il ud cu apa calaie de la boiler pentru ca uit mereu sa o tin de cu seara sa aunga la temperatura camerei. si fac asta chiar si de 2 ori pe zi. se pare ca nu e suparat pe mine pentru ca are frunzulite proaspete.

  26. pirtea emilia spune:

    eu dupa ce am cumparat 2 ghivece de trandafiri pitici si i_am
    mutat in ghivece au incepu sa mi se usuce ce sa fac sa nu mai patesc asa?

  27. Erika spune:

    Cum scapam de daunatorii trandafirilor pitici?

  28. mihaela spune:

    as vrea sa stiu si eu de ce pe frunzele trandafirului dar si pe bobocii imi apare ca un praf albicios ?? ce as putea a le fac???

  29. Ioana spune:

    Pamantul din ghivecele trandafirilor mei este veder la suprafata?? Ce pot face??? Imi este frica sa schimb ghiveciul pt ca am un tandafir la care tin foarte mult pt ca atunci cand l am cumparat era de aprox 20 de cm iar acum are 1 metru si nu vreau sa ii fac rau.. Ce pot face??multumesc

  30. Timea spune:

    Iarna pot sa pun ghiveciul cu trandafirul pe holul scarii? Acolo nu prea este lumina si sunt temperaturi de cca 15 grade.

  31. carol spune:

    Buna ziua, am si eu cateva intrebari. Iar intrebarile apar din cauza problemelor, asa ca am sa va spun pe scurt 2-3 probleme, apoi intrebarile.
    Am avut doua exemplare de trandarif pitic, si amandoua s-au ofilit, acum sunt la al treilea si nu da semne prea bune. I-am cumparat din comert (Auchan, Kaufland), aratau frumos pe raft, dar dupa o luna cel mult incepeau sa se ofileasca.
    I-am si taiat ( pentru a indeparta anumite zone ofilite) , le-am schimbat si ghivecele, inclusiv pamantul. Tin sa mentionez ca pe foliile de protectie cand i-am cumparat, scria ” a se uda abundent”. Am respectat anumite conditii, chiar si cele mentionate si degeaba.
    Cand trebuiesc taiati?
    Ce sa fac in conditiile in care ajung sa raman cu tulpinele aproape uscate? (reapar ca si alte flori?)
    Cum trebuiesc udati? Direct pe pamant, sau in farfuria de scurgere si isi trag ei de jos in spre radacini apa?
    Nu mai stiu ce sa le fac.
    Dati-mi va rog cateva sfaturi! Multumesc!

  32. Veronica spune:

    Buna ziua ,dati-mi si mie un sfat,cum pot pastra orhideea,ca de doua ori mi-am cumparat si mereu sa uscat si frunzele si radacinele.acum am cistigat la nunta iarasi o orhidee si vreau sa stiu cum sa o pastrez,mi-e teama sa nu moara si aceasta.o zi buna cu stima veronica

    • Georgiana spune:

      Luati-i un ghiveci transparent in care sa puneti apa cam 3,4 degete grosime(deci in ghiveciul exterior ghiveciului in care este orhideea) si cand scade ii puneti iar apa cat v-am scris. apa nu se pune niciodata in ghiveciul radacinii, ci doar in cel exterior. si ghiveciul cu radacina se lasa exact cum l-ati cumparat, nu-i puneti pamant.

  33. Elena spune:

    Buna seara. Frumos articolul despre trandafirasi. Am primit si eu unul de curand, foarte frumos, numai ca a inceput sa se usuce. In ce sens, ii cad frunzulitele, bobocei nu vor sa infloreasca. I-am schimbat locul la geam sa se bucure de lumina, are curenti de aer dupa cum este specificat de dvs. Ce pot sa fac pt a nu-l pierde asa repede?
    Va multumesc anticipat

  34. Camelia spune:

    Si eu ma confrunt cu aceeasi problema, cea descrisa de Elena.Pana primim raspuns de la specialisti, eu zic sa avem rabdare cu acesti trandafirasi si sa vedem cum se acomodeaza in conditiile caselor noastre.

  35. Ramona Adina spune:

    buna ziua am si eu o intrebare daca va rog,am cumparat cateva ghiveciuri cu trandafiri de astia mici si i-am plantat in gradina seara le puneam sticla s-au punga era foarte frig dar cred ca i-au prins un pic inghetul se vad pe ei ca sunt asa ca moarte,oare mai sunt sanse sa isi revina,va rog un rasp.multumesc frumos

  36. Ramona spune:

    BUNA?SUNT RAMONA..VA ROG SA MA SFATUITI IN LEGATURA CU TRANDAFIRUL MEU…FACE PANZA DE PAIANJEN…SI?..DUPA O PERIOADĂ DE CATEVA ZILE ISI PIERDE DE TOT FRUNZELE…ASA SUNT DE SUPARATA…ARE LEGATURA FLORILE CU PERS. CARE TI LE DA…EU CRED K ..DA…

  37. anca spune:

    buna ,vreau sa decorez terasa cu miniroze ,cam ce volum de pamant au necesar ,sa stiu cat de mari caut ghivecele ,multumesc

  38. Rodica Vaida spune:

    Am si eu un trandafir pitic care,din pacate s-a imbolnavit. Are pe frunze un fel de praf alb care cauzeaza uscarea frunzelor si a florilor. Il mai pot salva? Cum? Va multumesc!

  39. mirela spune:

    În primavara am primit un astfel de trandafir si după ce s-au trecut florile i-am schimbat ghiveciul insa de arunci se îmbolnăvește tot mai des.După ce dau frunzele si începe să crească crengutele,frunzele căpătată aspect de fainare si se umplu cu un soi de „pânză „de păianjen.Ce să fac n-as vrea sa-l arunc?

  40. Diana Lois spune:

    Buna Adela !am primit 3 trandafiri pitici si in primavara i-am plantat afara….ce trebuie sa fac sa -i protejez peste iarna sa nu inghete ?cunosteam metoda cu bidoane de plastic taiate si puse peste ei dar nu stiu daca e OK?

  41. Andreea Boerescu spune:

    Buna ziua! Am si eu o întrebare legată de modul de îngrijire al trendafirasilor pe timpul iernii. Pot fi ținuți in casa, in condițiile in care temperatura este de 22 de grade? Eu in aceasta vara i-am avut in curte in ghiveci, iar acum nu știu cum e mai bine pentru ei!? Afara acoperiți sau in casa?

  42. monica spune:

    buna ziua,

    am primit si eu un trandafir pitic si as vrea sa imi spune-ti cand (luna) trebuie schimbat ghiveciul si la cat timp se uda?

  43. Petrache Madalina spune:

    Buna ziua! In primavara trecuta am plantat in gradina niste trandafiri pitici care s-au prins si mi-au inflorit toata vara. Acum as vrea sa ii scot si sa ii replantez pentru ca nu imi mai place aranjamentul. Pot sa fac acest lucru. Nu se va intampla nimic cu ei? Si daca da, cand pot face acest lucru?

  44. Alexandra spune:

    Buna…As dori sa stiu ce trebuie sa fac daca trandafirilor mei le cad frumzele…Multumesc

  45. Georgeta spune:

    Trandafirul meu pitic are multe flori, dar, desi il ud zilnic, pamantul de la baza plantei e tot uscat! Ce sa fac?
    Daca are flori ii pot sch ghiveciul?

  46. Gabriela spune:

    Am si eu un trandafir cumparat si a ramas radacina si tulpina restul sa ofilit din ce cauza.Am udat moderat dar dintr-o data sa ofilit si a ramas cum am zis,ce pot sa fac cu el

  47. Kristina spune:

    De ce trandafirul meu de ghiveci face un fel de praf ca faina pe frunze?

  48. Anca spune:

    Bună seara, am și eu un trandafir pitic roz când l am primit era foarte frumos, inflorit l am schimbat intr un ghiveci mai mare și a început sa se ofileasca, ce sa ii fac?

    • carli spune:

      Buna ziua, Anca! In primul rand trebuie sa te intreb daca ghiveciul in care l-ai mutat este proportional cu planta, la ce interval il uzi si daca beneficiaza de un loc insorit si de curenti de aer?

  49. Gabi spune:

    Buna ziua am primit si un trandafir pitic la cat timp se uda?

    • carli spune:

      Buna seara! Depinde foarte mult udarea cu temperatura camerei unde este asezat. Pe parcursul sezonului rece ar trebui sa stea intr-un loc mai racoros iar udarea se face cand solul se usuca usor!Atentie, are nevoie de un spatiu unde aerul este mai des primenit!

  50. Cristiana spune:

    Buna,

    Am un trandafir pitic la ghiveci .. si din pacate ii cad mereu frunzele ( se usuca ) il ud mereu .. nu pun multa apa . HELP !

  51. Irimia spune:

    Buna ziua am un trandafir pitic de cand l am cumparat are boboci de 2 sapt si nu înfloresc deloc ba mai mult pare ca incep sa pălească,l am ținut la geam,l am udat si e si caloriferul langa geam…ce sa fac?multumesc

  52. Nico spune:

    Buna ! Am o intrebare. Am folosit pamant universal pentru trandafirul pitic si la cateva zile am observat ca incepe tot sa se ofileasca, abia mai are cateva frunze verzi. Este ok acest tip de pamant pentru trandafirul pitic sau trebuie pamant special pentru trandafiri?

    • carli marian spune:

      Buna ziua! nu pamantul este o problema, ci mediul ambiant si ingrijirea: udare, curenti de aer si lumina. dar hai sa afli mai multe din tutorialul de pe canalul meu de Youtube/Carli Marian

  53. Radu spune:

    Buna ziua, am luat o tufa de trandafiri de la țară pe care am plantat-o in curte la oraș…am observat ca bobocii s-au pleostit…un sfat? Sa îi tai?

    • carli spune:

      Da, cel mai bine sa taiati tijele deasupra unui nod! Este normal sa se plosteasca intrucat trebuie sa se obisnuiasca cu noul loc de crestere! Va inflorii mai tarziu!

  54. Cornelia Nella spune:

    Bună seara. Acum o săptămână am cumparat un trandafir frumos alb, in ghiveci. La o zi după, mi s-au innegrit bobocii și la florile inflorite, si incep să cadă. Ce să fac, ca sa-si revină?

    • carli spune:

      Buna ziua! Tundeti toti lastari cu flori, deasupra unui nod. Tratati ulterior planta cu Dithane. Amplsati trandafirul intr-un loc bine ventilat si insorit iar solul lasati-l sa se usuce intre udari.

  55. Ela spune:

    Buna… M-am intors din concediu si am gasit trandafirasul meu uscat, colegii au uitat sa il ude… I-am pus apa…si i-am lasat si in farfurioara…dar nu isi mai trage apa… Mai pot face ceva?

    • carli spune:

      Buna ziua! Trebuie taiat fiecare lastar sa vedeti dc mai este verde vreo portiune. Dc este totul uscat, atunci nu mai este nimic de facut!

  56. Caranfil spune:

    Buna ziua! Am cumparat patru ghivece cu trandafiri si la doua din ele cate doua fire au inceput sa se usuce bobocii si frunzele.Ce ar trebui sa fac sa i-i dalvez?Multumesc.Cu respect.

  57. Patrissia spune:

    Buna ziua,am si eu o intrebare,eu am primit trandafirul inflorit si acum florile se ofilesc si nu stiu ce sa fac…trebuie sa le tai de la nod sau sa las floarea sa se ofileasca complet si sa nu fac nimic ?

    • carli spune:

      Buna ziua!Lasati florile sa se usuce si le taiati de la primul nod cu frunze! De acolo vor porni noi lastari care la randul lor vor inflori!

  58. Cornelia Rusu spune:

    Buna ziua,

    Am un ghiveci cu trandafiri care i-am cumparat anul trecut si care aveau flori roz cand l-am cumparat. Apoi urmatoarea tura de flori care au rasarit au inceput sa fie rosii. Mi-as dori foarte mult sa aiba culoarea roz initiala (cred ca sunt exact soiul din a treia poza din postarea dumneavoastra). Stiti cumva ce ar trebui sa fac?

  59. Aura spune:

    Buna ziua. Am si eu 3 tulpini (tufe) separate de trandafiri intr-un singur ghivecel mic, i-am primit cadou. Se vede clar ca sunt 3 diferite. Aveau foarte multi boboci, dar dupa ce i-am adus acasa majoritatea s-au uscat si au murit, doar 2 boboci au inflorit pana la capat. Acum s-au uscat si florile si nu mai are decat frunzele (vechi si i-au dat si noi). As vrea sa separ cele 3 tulpini si sa le pun in ghivece separate pt ca imi dau seama ca este prea mic ghiveciul care este un pic mai mare ca o cana normala pt 3 tufe. Cand exact pot sa ii mut in alte ghivece si cum sa fac sa despart tufele ca sa nu moara? multumesc

    20200918_2341431

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *