adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (12)

In Case, Design Interior

Să vezi frumusețe de cabană construită cu lemn vechi

Dacă ai avut vreodată vreo reticență când ai auzit de construcții din lemn vechi s-ar putea să-ți schimbi opinia după ce ai să vezi frumusețea asta de cabană. Este realizată exclusiv din materiale recuperate și de aici și aspectul ei cu parfum antichizat. Să știi că lemnul vechi nu este așa cum te-ai gândi din prima – un material de aruncat la gunoi. Desigur, contează enorm esența lemnoasă și condițiile de mediu la care la care a fost expus, dar stejarul spre exemplu, bine întreținut, pe măsură ce trece timpul devine mai rezistent, practic se solidifică. De ce? Pentru că a avut suficientă vreme să se usuce natural. Fibrele lemnoase nu mai lucrează atât de intens ca atunci când sunt proaspăt prelucrate. Dacă la noi sunt puțini cei care realizează construcții din lemn vechi, unul dintre ei fiind Dănuț Hotea din Sighetul Marmației, peste hotare, din Italia și până în SUA, construcțiile din lemn recuperat sunt foarte prețuite. Ele ajung să fie chiar mai costisitoare decât unele noi tocmai pentru că bârnele, scândurile și panourile din lemn reciclateau o patină naturală, ca să-i spun așa.

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (11)

Cabana de față mi-a atras atenția nu doar pentru că e construită din lemn recuperat și alte materiale reciclate, ci și pentru că are o arhitectură bine gândită pentru o casă de vacanță. Proiectată de arhitecții de la biroul RMT Architects construcția situată în Swan Valley, Montana, pe malul lacului, are forma unui hambar modificat. Structura construcției este gândită în jurul unui miez dur, ca să spun așa, respectiv al șemineului și hornului placate cu piatră. De această element solid este ancorată toată construcția care se desfășoară pe un singur nivel, deși vei avea impresia că în corpul central ar exista o mansardă. Cabana pare plăcută și datorită simetriei. De o parte și de alta a corpului central, un fost hambar modificat cu ferestre, există două aripi laterale. Una adăpostește zona de living și cealaltă zona de noapte.

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (10)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (15)

Tot ce vezi la interior este realizat pe comandă, de la corpuri de iluminat la piese de mobilier, evident cu câteva excepții și mă refer la masa de biliard, electrocasnice etc. Merită să observi amenajarea băii și cea a bucătăriei, mobilierul fiind manufacturat tot din materiale recuperate, de aici și aspectul rustic cu patină. Spațiul zonei de zi este unul care impresionează prin dimensiuni, prin structura de susținere aflată la vedere și prin deschiderile către exterior. Da, șemineul se impune și el prin textură și volum, iar în jurul lui sunt organizate toate funcțiuniile zonei de zi. Separăriile sunt realizate pur și simplu prin orientarea pieselor de mobilier, fără pereți sau paravane, de unde și sentimentul de libertate care ți-l dă cabana.

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (13)

Exteriorul este de-a dreptul cuceritor, grație peisajului magnific din zonă, dar și pentru că arhitecții au avut o idee frumoasă de-a prelungi spațiul zonei de zi cu o terasă generoasă. Aici poți observa cât de mult contează să ai o continuare sau dacă vrei un spațiu tampon între interior și exterior, pentru că pe timp de vară se câștigă practic o nouă încăpere. Bineînțeles că terasa este orientată către lac, așa cum sunt poziționate și cele mai largi ferestre ale cabanei. Greu îți vine să crezi că toată această construcție este realizată cu materiale recuperate, dar zău că arată excelent. Deși pare mare, să știi că această cabană măsoară cu totul 125 de metri pătrați la interior. Cred că vei găsi multe idei și pentru decorul casei tale aici. Mie mi-a plăcut tare mult. Ți-am postat și o mică prezentare video în care ai să vezi detaliile legate de lemnul vechi recuperat. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (14)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (12)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (21)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (20)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (2)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (22)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (9)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (4)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (6)

 

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (16)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (3)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (8)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (19)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (18)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (5)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (7)

adelaparvu.com despre cabana din lemn vechi recuperat, cabana Swan Valley, Montana, RMT Architects (1)
Sursa foto: RMT Architects

6 raspunsuri pentru Să vezi frumusețe de cabană construită cu lemn vechi

 1. Florin spune:

  Da, e o adevărată bijuterie.
  Pe la noi lemnul ăsta se pune pe foc de obicei 🙁 . Totuși, din ce ai prezentat pe blog până acum, se pare că îi prinde microbul și pe români și încep să reevalueze casele vechi și valoarea lemnului, a pietrei. Poate o să dea faliment industria de bolțari de beton și BCA 🙂

  • Adela Parvu spune:

   Florin, eu cred ca e bine ca exista varietate de materiale de constructie, astfel incat fiecare sa-si poata face casa pe care si-o permite 🙂 Nu-mi doresc sa dea faliment nicio industrie pentru ca asta ar inseamna o multime de familii care raman fara venituri. Cred insa ca e bine ca oamenii sa afle despre cat mai multe solutii si sa aleaga ceea ce li se potriveste din toate punctele de vedere, incepand de la zona unde e situata proprietatea lor, la numarul de membrii si pana la bani.

 2. Florin spune:

  Ah, era o glumă aia cu falimentul, normal.

 3. […] Cabana simetrică a fost proiectată pentru două cupluri și în acord cu principiile construirii durabile. Arhitectul nu s-a speriat, ci a profitat de pantele abrupte ale terenului pentru a crea o casă suspendată care să mimeze peisajul. Practic, ea nici nu se vede de la distanță și asta a fost și ideea, să nu apară ca ceva artificial în cadrul natural. Fiecare modul are 20 de metri pătrați la interior, iar între ele există o punte de legătură. De o parte și de cealaltă a modulelor un balcon generos vine să ofere intimitate fiecărui cuplu pentru a admira priveliștea din jur. Cabana a fost ridicată pe piloni pentru a se interveni cât mai puțin posibil asupra terenului, deci fără turnare de fundații masive, ci doar cât a trebuit pentru susținerea structurii realizată din bârne solide de pin prevăzute cu conectori de metal. Fiind suspendată, cabana nu este expusă umidității solului și nici nu este afectată de ploile torențiale, apa având suficient loc să se scurgă pe panta terenului. Desigur, structura a fost calculată și executată tânându-se cont de testele de sol și de clima locului, casa aflându-se în Campos do Jordão, Brazilia. […]

 4. […] și piesele de mobilier ca ambianța să devină una deosebită. Am ales să-ți prezint azi cabana din lemn a unor norvegieni, care după ce au achiziționat construcția au transformat-o pe gustul lor. Le-a […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *