Un stil foarte actual, dar deloc rece, modern, dar cu tușe clasice, suprafețe întinse albe, dar multe obiecte colorate. Da, mi-a plăcut mult cum este amenajată această locuință de circa 130 de metri pătrați. Este nu doar frumos aranjată, ci și inedit organizată. După holul de la intrarea în casă ajungi în bucătărie care deși e deschisă către sufragerie și living nu deranjează deloc privirii. De altfel nici nu-ți dai seama din prima despre funcțiunea ei pentru că pardoseala este una din lemn, o soluție îndrăzneață, dar și elegantă pentru o astfel de cameră. Dar merită să punctez mai multe lucruri aici ca să te prinzi de trucurile designerițelor poloneze de la biroul Sikorska Kirylowicz, trucuri de care merită să ți cont și pentru casa ta.
Înainte de orice, când privești imaginile de la o locuință care-ți place, uită-te cu atenție la finisaje – pardoseală, pereți, tâmplărie. Este cadrul în care urmează restul. Dacă suprafețele mari sunt frumos executate și curate atunci vei avea o puternică senzație de ordine. Aici, în zona de zi, unde bucătăria este deschisă către sufragerie și living, vei vedea că lemnul a fost folosit peste tot pentru pardoseală. Dar designerițele s-au jucat. Dacă în bucătărie e un parchet montat clasic, mai departe vei da peste podele. O culoare aurie, plăcută și caldă care induce senzația de confort. Apoi, pereții sunt zugrăviți simplu în alb și nu degeaba. Știau că vor avea multe piese de mobilă cu scop de depozitare. Uite, în bucătărie un perete întreg este ocupat de vitrine care lasă la vedere obiectele din ele. Ca atare pereții albi vin să liniștească privirea. Și tot pentru armonie au ales ca și mobila să fie deschisă la culoare. Doar în zona umedă au schimbat finisajul cât să aducă un strop de constrast, dar să și ajute proprietarii în a întreține mai ușor suprafețele din zona de gătit.
În spațiul sufrageriei și livingului au fost create biblioteci generoase care ocupă zonele libere de ferestre, care sunt poziționate atipic și au forme inedite. Mă refer în special la ochiurile rotunde. Și cum procedezi când ai multe cărți? Algei ca bibliotecile să fie cât mai simple pentru că varietatea copertelor și culorile acestora oricum vor crea un model destul de vibrant. Și ca totul să fie plăcut au ales ca masa și scaunele sufrageriei să aibă o ușoară tentă rustică. Un alt constrast de stil și de textură binevenit într-o încăpere unde restul mobilierului este foarte geometric. Canapeaua modulară este însoțită de fotolii cu alută organică, forme rotungite care vin să îndulcească cuburile seci. Culorile? Cât mai pale, dar totuși se simte un contrast de gri cu galben, unul discret și elegant.
Da, mi-au plăcut mult aceste biblioteci ca și cea de la etaj unde se află un mic spațiu de birou în fața căruia un perete întreg este ocupat de o piesă făcută pe comandă ce găzduiește multe volume. De ce mi-au plăcut? Pentru că sunt simple ca formă, dar trainice și pentru că indiferent de ce se mai schimbă în ambient la nivel de mobilă și decorațiuni ele vor fi mereu potrivite în aceste spații. Merită să-ți atrag atenția asupra soluției din biroul de la etaj și anume poziționarea mesei de lucru către centrul camerei. Da, este o soluție interesantă în condițiile în care majoritatea designerilor prevăd locul de birou fie în fața ferestrei, fie lipit de un perete. Ei bine, aici designerițele au prevăzut ca lampa să fie una suspednată, dar ajustabilă pentru a asigura iluminatul în zonă. De ce? Ca să evite cablurile inestetice. Ingenios!
Și legătura dintre dormitor și baie mi-a plăcut, respectiv sunt separate, dar și legate printr-o ușă dublă din sticlă. Intimitatea? Rezolvată frumos cu o draperie. De ce o astfel de soluție? Pentru că dormitorul fiind la mansardă nu beneficiază de o fereastră largă și atunci designerițele au găsit soluția de-a păcăli privirea organizând acest gol de ușă ca pe unul de fereastră. Baia? De-a dreptul luxoasă și dinspre ferestrele ei provine și o mare parte din cantitatea de lumină ce dă înspre dormitor. Un alt argument pentru a alege uși de sticlă. Totul în baie este tratat în alb și negru, iar în acest ambient orice pată de culoare iese în evidență, fie că este vorba despre cosmetice, fie că sunt plante verzi. O locuință tare plăcută și elegantă, un stil eclectic rafinat. Sper să te inspire și pe tine!
Rafturile cu carti (sau vinyluri) sunt elemente de decor excelente. Numai sa nu uitam sa le si citim/ascultam, pe langa colectionat.
Într-adevăr, este luxos rezolvată această locuinţă. Două soluţii m-au surprins şi ştii că ele sunt reperele mele în a memora această ambientare: hibridul între lampă şi suspensie din bibliotecă — nu am sesizat nicăieri un braţ segmentat pentru iluminatul pe verticală. Al doilea, ar fi vitrarea livingului imediat sub tavan şi, din loc în loc, cu hublouri, deasupra planşeului inferior. Nu văd raţiunea pentru care n-au oferit bibliotecii nişte ferestre generoase, dar este o idee cât se poate de originală.
Unde se pot găsi lămpi suspendate ajustabile? Am văzut această soluție de iluminat și în altă amenajare prezentată aici.
În general toate corpurile de iluminat au cabluri mai lungi și se pot ajusta. În sufragerie, la care probabil te referi, corpurile de iluminat sunt legate între ele la sursa care există acolo cu o prelungire. Un electrician priceput poate face această instalație.