adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (5)

In Gradina, Sfaturi plante

Bananierul poate fi plantat la noi în țară? Da! Hai să afli cum

Carli Marian inginer horticol si designer florist

Carli Marian inginer horticol si designer florist

De cele mai multe ori îți dorești să recreezi acasă un colț de grădină cu vegetație tropicală care să-ți amintească de vacanțele petrecute în afara țării sau de locuri de suflet. Dacă ai impresia că bariera climatică face ca această dorință să fie imposibil de pus în practică am o veste bună pentru tine: există o serie de plante exotice care îți vor permite să faci o inserție tropicală în ansamblul grădinii tale. Un exponent de bază în acest demers poate fi Musa Basjoo, o specie de bananier care poate fi aclimatizat la noi. Este un bananier ce prezintă o creștere extrem de rapidă, cu frunze enorme, care cu siguranță îți va aduce acasă imaginea luxuriantă din zona mediteaneană și tropicală sau un aer relaxant al unui loc cu arhitectură colonială.

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (7)

Să știi că această specie de bananier poate atinge o înăltime de circa 6-7 metri și o lungime a frunzei ce poate măsura aproximativ 250 cm. Dacă te bate gândul să-l plantezi în grădină este musai să-i oferi un spațiu generos care să-i permită să se desfășoare în voie. Ai în vedere faptul că o amplasare lângă peretele casei este una de evitat și asta din cauza dimensiunilor XXL. Odată plantat în grădină, trebuie să-l păstrezi bine udat pe toată perioada verii și să-l hrănești suplimentar cu azot pentru a-l ajuta să susțină aceste frunze masive. Să știi că bananierul este un mare iubitor de soare și apă, pentru că în rest se adaptează foarte repede la orice alte condiții (ca și bambusul de altfel).

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (1)

Partea cea mai grea și care necesită într-adevăr atenție se desfășoară în lunile de toamnă, premergătoare iernii, când bananierul trebuie pregătit pentru sezonul rece. Vei vedea că odată cu prima brumă de toamnă frunzele vor ceda, moment în care va trebui să îndepărtezi întreg vârful de creștere și să începi procesul de protejare al rădăcinilor și al tulpinii. Pentru a creea un strat izolator pentru rădăcini îți recomand să așterni la bază tulpinii un strat gros de circa 30-40 cm de mulci realizat fie din paie, fân sau frunze uscate, peste care să așezi o folie antiîngheț. În ceea ce privește tulpina aceasta fie poate fi îmbrăcată într-un strat de paie, după care acoperită cu un sac sau cu un material din lână, fie îmbracată cu o folie antiîngheț (folie cu bule de aer) consolidată cu bandă adezivă. Poți folosi și rogojini sau saci de iută.

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (6)

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (3)

Izolarea tulpinii va proteja în sine mugurele central care va ajuta planta să se reînfrunzească în primăvara următoare. Astfel că după o iară grea planta își va relua ciclul de viață, iar la un moment dat, atunci când va ajunge la maturitate, te va răsplăti cu o inflorescență mov imensă cu aspect exotic. Așa că, dacă vrei un aer de vacanță mai tot timpul, nu mai sta pe gânduri și plantează-ți un Musa Basjoo în grădină. Și dacă ai plantat un bananier la ghiveci ia de seamă că el va necesita transvazări succesive pentru că are o creștere rapidă, deci prea mult timp n-ai să-l poți ține doar într-un vas. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele și să te poți bucura cât mai mult timp de bananierul tău!

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (12)

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (10)

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (8)

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (9)

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (4)

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (2)

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (11)

adelaparvu.com despre bananier plantat in Romania, Text Carli Marian, in Foto bananier Musa basjoo (5)

27 Responses to Bananierul poate fi plantat la noi în țară? Da! Hai să afli cum

  1. Aurel spune:

    vreu si eu sa plantez un bananier unde il pot cumpara

  2. Alina spune:

    As vrea sa stiu daca d-l ing. Carli Marian nu raspunde si la intrebari puse langa postari mai vechi. Am pus de multa vreme o intrebare , cred ca e ultima la postarea despre Goji, dar nu primesc raspuns.
    Multumesc.

  3. Emilia Cadar spune:

    Buna ziua,
    Referitor la bananier, as dori sa stiu care este perioada optima de plantare si de unde se poate cumpara.
    Multumesc

  4. Cristina spune:

    Buna ziua..tocmai ce am primit un bananier..nu stiu varietatea…dar creste peste 3 metrii inaltime. Cei care mi l-au dat erau din Constanta si eu il duc la Buzau..zic asta pt ca as vrea sa stiu cat de tare l ar influenta clima..la Buzau de obicei sunt ierni foarte friguroase si veri secetoase. Plus ca am un sol nisipos- lutos. Ce fel de pamant sa cumapar pt el?

    • carlimarian spune:

      Buna Cristina! Daca nu stii despre ce specie este vorba nu te indrum spre plantarea lui in gradina. Poate ramane afara pana prin Octombrie fara niciun fel de probleme dar iarna trebuie sa stea in interior. Numai Musa Basjoo ar rezista iernilor noastre!

  5. elena spune:

    Eu m-am indragostit de bananierii din Tenerife asa ca mi-am luat unul mitel cu mine care este special pentru apartament. In ce tip de pamant il transport in ghiveci?
    Mai ales ca este tare mititel si deja a inceput sa se usuce un pic la frunze dupa ce l-am transportat cu avionul.
    Multumesc!

  6. AndreiC spune:

    Salut, am si eu un banaier adus acum 2 ani din Turcia din Antalya (Alanya mai exact)

    Acesti 2 ani a dus-o excelent, dar de acum 3 zile , frunzele lui au inceput sa se lasa, si sa se usuce …. o recomandare urgenta pana nu moare , cum il salvez va rog ?

    De specificat , este in ghiveci in apartament la fereastra. Ghiveciul a fost schimbat cu unul mai mare in luna Mai acest an deci nu cred sa fie asta …

  7. ioan spune:

    Am inteles in principal cum sa il protejez dar cum stiu de unde sa il tai? unde se termina mugurele vegetativ? Are inaltimea de cca 1,50m cu frunze cu tot.

  8. Florin spune:

    Buna ziua sunt banani care fac banane comestibile ca cele de pe piata rezista la noi în România de unde pot sa cumpăr?

  9. Bogdan spune:

    Am inteles in principal cum sa il protejez dar cum stiu de unde sa il tai? unde se termina mugurele vegetativ? Te rog poti sa-mi trimiti pe adresa mea de mail poze de unde se taie. Mtumesc anticipat.

    • carli spune:

      Mugurele central se gaseste pe toata lungimea tulpinii, este ca la foile de ceapa verde!Pentru o prima taiere o distanta de 20-30 cm fata de punctul de formare a frunzelor este perfect! Acum depinde si cat de mare este tulpina!

  10. CAUC GETA spune:

    AM CUMPARAT DIN MARCHET UN PUI DE BANANIER ,CUM SA PROCEDEZ, UNDE SA LO SADESC, CUM SA L INGRIJESC VARA DAR MAI ALES IARNA CA LA NOI SUNT IERNI GEROASE. .

    • carli spune:

      Buna ziua! In primul rand despre ce specie de bananier este vorba? Daca nu este o specie rezistenta iarna, toamna trebuie adus in interior, intrucat nu va rezista inghetului.

  11. Florentina M spune:

    https://photos.google.com/photo/AF1QipOjZvNBjj2afBSNs6X50BV5lLYw6gKNRjxJCsYE

    Buna ziua,

    Am cumparat acest bananier, care in prima luna a evoluat fr bine, apoi a inceput sa isi piarda frunzele. Nu i-am schimbat locul sau regimul de udare – il pulverizez cu apa zilnic si il dau apa cand se usuca pamantul la suprafata. Ce pot face?

    Multumesc

  12. Marin spune:

    Care este perioade optima de plantare a centenarului Musa basjoo ?

  13. carlimarian spune:

    Pentru plantarea afara se alege ca si perioada sezonul de primavara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *