adelaparvu.com despre cotete de gaini (8)

In Amenajari Gradina, Gradina, Romania Mea

Așa cotețe pentru găini n-am văzut nici în filme

Am avut ocazia să ajung într-o localitate aproape de București, unde un grup de prieteni bucureșteni au hotărât să-și ridice casele unul aproape de celălalt. Practic sunt ca o comunitate restrânsă. Primul care a cumpărat cel mai mare lot de teren s-a gândit că dacă tot e în zonă rurală ar fi bine ca pe lângă grădina amenajată frumos cu grătar și toate cele să aibă și una de legume, de fructe, dar și propriile găini. Așa că a dat tonul în rândul tuturor de acolo la amenajat cotețe pentru găini, unele atât de aspectuoase sau de neașteptat de confortabile încât efectiv am rămas cu gura căscată. Ei bine, dacă nu credeai până acum îți spun eu că există găini fericite. Cel puțin cele pe care le-am văzut eu clar erau fericite. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre cotete de gaini (14)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (1)

Primul adăpost (așa i-aș spune și nu coteț) este o construcție ca o casă, cu mai multe încăperi, fiecare cu propria ușă de acces din tâmplărie termoizolantă. Ușile au o parte rabatabilă în partea de jos pe unde puii pot ieși sau intra la interior, iar înăuntru, deși am văzut numai ciment, am aflat că pardoseala are dedesubt sistem de încălzire. Asta ca să nu le fie rece păsărilor, dar suprafața pardoselii să fie ușor de curățat, mai ales că această operațiune se face zilnic. În fața adăpostului e o curte îngrijită parțial betonată și cu o rigolă pe toată lungimea ei, rigolă ce separă pavimentul de zona cu nisip și rumeguș, unde sunt așezate recipiente pentru apă și mâncare. Ce să zic? Totul curat și igienic. M-a mirat foarte tare faptul că păsările au venit spre mine și nu s-au speriat de mine așa cum mă așteptam, dar la ce condiții au probabil că se cred în vacanță, nicidecum înspre direcția oală.

adelaparvu.com despre cotete de gaini (44)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (2)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (3)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (6)

Al doilea tip adăpot este un model de coteț realizat din lemn sub formă de căsuță. Aratău așa de bine cele trei construcții una lângă cealaltă încât de la depărtare am avut impresia că sunt căsuțe de camping. Ei bine nu, erau pentru păsările de curte. Mi s-a părut ingenios faptul că în lateral au fost făcute cuibarele unde găinile fac ouă și la care accesul este foarte ușor deoarece acoperișul acestora se ridică precum capacul unei lăzi. Rumeguș pentru găinușe la interior, totul foarte curat și de-a dreptul confortabil. Un alt aspect legat de construcție este faptul că structura de lemn nu e așezată pe pământ, ci susținută cu elemente metalice pentru a împiedica putrezirea lemnului la bază. Cert este că oamenii aceștia au grijă maximă de păsări și ca tare dețin controlul asupra a ceea ce pun pe masă. Chiar dacă sunt vegetariană, îmi pare bine să știu că măcar cât trăiesc aceste păsări sunt răsfățate, judecând numai după boabele de porumb și cireșele pe care le aveau la discreție. Da, poate tu ai mai văzut așa ceva, eu însă n-am mai dat de cotețe și adăposturi pentru găini atât de îngrijite și confortabile. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre cotete de gaini (7)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (9)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (11)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (20)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (17)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (16)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (18)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (15)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (21)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (19)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (10)

adelaparvu.com despre cotete de gaini (12)

23 Responses to Așa cotețe pentru găini n-am văzut nici în filme

 1. daniela spune:

  foarte frumos si ingrijit….:)

 2. estera spune:

  asa da

 3. silvia spune:

  Sa tot mananci oua de la astfel de gaine crescute cage freea.

 4. […] Adela Parvu Am avut ocazia să ajung într-o localitate aproape de București, unde un grup de prieteni […]

 5. roxana spune:

  ce sa zic…gaini fericite!

 6. ELENA spune:

  excelenta ideea! stii cumva de unde au luat casutele pentru gaini?

 7. Sevenx spune:

  Ce localitate este?

 8. Eve spune:

  si gainile mele au asa casuta! si arata foarte bine!

 9. Laurentiu Ichim spune:

  Adela, eu tocmai ce am terminat un foisor+gratar, o cusca foarte mare pentru un caine Tchiorny Terrier (in curs de finalizare si urmatorul pe lista este un cotet pentru gaini. As fi atasat poze cu foisorul si gratarul facute de mesterul din Ohaba (langa Sercaia/Fagaras) dar nu gasesc optiunea de „attachment”. Eu sunt extrem de multumit de mesterul respectiv, un baiat tanar, Vasile Mircea (OhabaStar) al carui numar de telefon este 0743 107402… face lucruri extraordinare din lemn, piatra si nu numai… idei sa ai si el le pune in practica imediat… sper sa ajute informatia…

 10. Cristina spune:

  Buna ziua…Ma intereseaza adapatorile pentru apa de unde le pot lua …..Multumesc!

 11. State dan spune:

  Cotetul incalzit nu stiu daca le face fericite dar sa faca oua si iarna sigur ajuta! Incalzite sunt si marile hale ale fermelor de gaini outoare așa ca diferenta consta doar in densitate pe metrul pătrat. Ar mai fi si hrana, dar daca vorbim doar de porumb si cirese……fericirea cred ca e doar la oraseni aia care daca sterg gainatul in fiecare zi cred ca traiesc ca la tara!

 12. LAIKA spune:

  Mai complicat cand incep sa faca paduchi…in astfel de cotete.

 13. mihai spune:

  Salut…poze cu interiorul cotetului? Nu doar cuibarul…

 14. iulian spune:

  are cineva dimensiunile ???

 15. Alexandru spune:

  buna seara!

  pentru cate gaini este gandit un astfel de cotet si care sunt dimensiunile, va rog frumos!

  multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *