Când dai peste o construcție veche, fie ea și o casă de la țară, e păcat să-i ștergi istoria doar de dragul confortului. În ziua de azi, când toate obiectele par a se face pe bandă rulandă, să ai parte de patina autentică imprimată de timp și vreme, când mai vezi urmele meșterilor de altădată în finisajele casei e o adevărată bucurie nu doar să le păstrezi, ci să le scoți în evidență. De ce? Pentru că astfel de detalii conferă unicitate. Și da, poți avea parte și de confort într-o casă veche dacă știi cum să o refaci. Și dacă nu știi poți apela la un specialist. Am ales să-ți prezint o astfel de construcție într-o zonă rurală poloneză, veche de 200 de ani, care a fost transformată într-o locuință cu șarm.
Casa este una modestă ca și dimensiuni, ridicată cu ziduri de cărămidă și structură de lemn. Bârnele groase, masive și sănătoase încă ale podului au fost păstrate de către arhitectul Mateusz Trojanowski, care s-a ocupat de transformarea casei pentru clienții săi, un cuplu polonez-olandez. Da, parterul era destul de coborât, deci camere mici și întunecoase, dar după ce structura a fost scoasă la iveală și spațiul de sub acoperiș debarasat, totul s-a simțit mult mai mai aerisit. În plus, ferestrele de pe timpanul casei, din lateralul ei, prezente și la nivelul podului, au adus un plus de lumină în partea superioară a parterului, deci senzația de claustrofobie a fost înlăturată.
Și pentru că la parter n-a fost suficient loc pentru un dormitor suficient de mare, dar și pentru că panorama către peisajele locului e frumoasă, arhitectul a prevăzut mansardarea parțială a padului casei, deasupra bucătăriei. Accesul către pod se face prin intermediul unei scări elicoidale din fier, o piesă cu alură sculpturală aflată la vedere din zona de zi, cu ale ei trepte dantelate aducând o notă de romantism ambientului. Pardoselile, o parte din ele recuperate și recondiționate, au fost completate de altele cu plăci ceramice în zonele umede (bucătărie, baie) și podele din lemn pentru dormitor. În rest, parchetul vechi a fost lăsat special cu aspectul lui vechi, evident după ce a fost curățat și refinisat cu finisaj antichizat. Merită observate ușile interioare, fiecare colorată altfel, un plus de culoare și textură, binevenit la interiorul casei unde predomină suprafețele albe la nivelul zidurilor.
Și pentru că zidurile din cărămidă ar fi închis foarte mult camerele, în special a parter, s-a luat decizia ca totul să fie zugrăvit în alb. Astfel, spațiile au devenit mai luminoase, lucrur amplificat și de lipsa draperiilor sau perdelor la ferestre. Golurile acestora au rămas libere, tocmai pentru a nu încărca spațiul. Și ce fel de mobilă poți alege pentru o casă veche? Ei bine arhitectul i-a îndrumat pe proprietari către târgurile de vechituri, de unde au fost achiziționate majoritatea pieselor, de la sofale la scaune, de la mici decorațiuni la corpuri de iluminat. Pentru baie în schimb, deși obiectele sunt noi, ele sunt alese pentru a creiona parfumul clasic al casei. Peretele placat cu piatră contează mult în imaginea încăperii și atrage atenția. Mi-a plăcut mult și șemineul de la parter, un alt element ce conferă personalitate. O casă plăcută, care pare mult mai mare în imagini decât în realitate, dar în care combinația de rustic și clasic este frumos armonizată. Sper să te inspire și pe tine!
Abia astept sa deschid calculatorul dimineata sa descopar cu ce imi mai bucur sufletul si sa-mi incarc bateriile pentru o alta zi grea! Foarte frumoasa aceasta casuta! ce imbinare autentica de mobilier, decoruri si culori! si tapetul cu citrice, si piatra de pe pereti, mobilierul minunat. Gata, mi-am incarcat bateriile si am deja un zambet „zen”!
Ma bucur daca am reusit sa te incarc pozitiv Roxana! Si tu ai facut asta pentru mine cu acest comentariu, deci iti multumesc!
Subscriu la parerea Roxanei….si ma gindeam la asemenea comentariu chiar zillele acestea. Nu de putine ori am respirat plin de satisfactie vizualizind prezentari frumoase si identificind idei practice. Multumesc Adela!
Fermecatoare casa! Si noi ne lucram acum la o casuta de vacanta si ma bucura aceste articole, si cele mai vechi, pline de inspiratie! Va multumim!
[…] Adela Parvu Când dai peste o construcție veche, fie ea și o casă de la țară, e păcat să-i ștergi […]
As adauga la ceea ce au mentionat predecesorii mei ca intotdeauna reusesti sa ne surprinzi cu ceva nou ceea ce este o incantare.
Ref. la casuta de mai sus, baia imi pare deosebita si imi place de asemenea dimensiunea living-ului.
Dupa casa, as spune ca proprietarii sunt oameni cu valori/principii foarte faine.
Buna ziua. Pe site-ul dumneavoastra gasim surse de inspiratie minunate. As dori sa stiu daca se poate, de unde au procurat minunata scara interioara?