adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (1)

In Colaboratori, Gradina, Sfaturi plante

Dacă-ți dorești o plantă exotică cu flori interesante, uită-te după Tillandsia cyanea

Cari Marian, inginer horticol si designer florist

Cari Marian, inginer horticol si designer florist

Tillandsia cyanea poate fi prezentată pe scurt ca un smoc de frunze verzi, subţiri din mijlocul căruia ţâşneste o floare ostentativă roz, de-a dreptul hipnotizantă. Inflorescenţele apar de regulă la sfârşitul primăverii şi se prezintă sub forma unui spic turtit din care apar flori mici de culoare mov. Tillandsia cyanea este o plantă epifită (adică în mediul natural crește în copaci, vezi foto mai jos) la fel ca şi orhideea Phalaenopsis şi este doar una dintre cele 374 de specii din genul Tillandsia. Este o plantă de cameră uşor de îngrijit şi care poate înfrumuseţa lejer orice pervaz sau spaţiu interior. Iubeşte expoziţiile luminoase cu soare blând de dimineaţă, cu temperaturi de max 28°C şi cu multă umiditate în aer. Dacă ai un ochi de geam la baie, Tillandsia poate fi candidatul perfect de care ai nevoie în acest spaţiu pentru a aduce culori vibrante, gata să te trezească în fiecare dimineaţă.

În ceea ce priveşte mediul în care se plantează, Tillandsia preferă ghivece destul de mari încât rădăcina să nu stea înghesuită. Însă ai mare grijă în alegerea dimensiunii, deoarece un ghiveci mult prea mare duce în cele din urma la putrezirea rădăcinilor, prin excesul de apă care rămâne în sol. Ca şi substrat de cultură să ştii că preferă un compost afânat, uşor drenabil, pe care te sfătuiesc să-l realizezi prin mixarea în raport de 1:1 a unui pământ universal de florărie pe bază de turbă, cu unul specific orhideelor. Amestecul de pământ trebuie să fie menţinut uşor umed în permanenţă, dar nu uita că apa în exces dăunează grav rădăcinilor.

În timpul iernii situaţia se schimbă radical şi se corelează cu temperatura şi lumina. Recomandarea mea este să reduci udările şi să laşi pământul să se usuce între două udări. Întotdeauna să foloseşti apă la temperatura camerei şi cu un nivel redus de clor. Dacă vrei să obţii inflorescenţe intens colorate atunci este musai să aplici şi o substanţă fertilizatoare echilibrată în perioada martie – octombrie. Atunci când inflorescenţa s-a uscat complet să ştii că este momentul s-o îndepărtezi şi să aştepţi formarea de noi puiuţi la baza plantei, care în timp te vor răsplăti cu noi şi noi inflorescenţe.

Plantele mature care au înflorit o dată să ştii că nu vor mai înflori din nou. Însă o inflorescenţă de Tillandsia cyanea durează aproximativ 3 luni de zile şi vei observa cum îşi schimbă culoarea din roz în alb-verzui. Cu toate acestea, Tillandsia este pentru mine o minune de fiecare dată când înfloreşte. Dacă vrei şi tu să asişti la o minune, lucrurile sunt foarte simple, trebuie doar să cumperi o Tillandsia cyanea! Sper să-ți prindă bină sfaturile mele!

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (6)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (9)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Tillandsia cyanea, text Carli Marian (1)

4 raspunsuri pentru Dacă-ți dorești o plantă exotică cu flori interesante, uită-te după Tillandsia cyanea

 1. Diana spune:

  Buna ziua,
  am si eu nevoie de un sfat legat de aceasta planta…am primit-o acum un an jumatate, a inflorit, dupa ce au trecut inflorescentele i-m schimbat ghiveciul si de atunci nu a mai inflorit…de verde, este verde, a mai crescut putin ca dimensiuni, dar mi-ar placea s-o conving sa mai infloresca…cum as putea face asta? (momentan e la lumina, nu directa, impreuna cu multe orhidee phalenopsis)

 2. Simona spune:

  Multumesc pt articol si pentru sfaturi… Imi plac florile exotice.

 3. Saviana spune:

  Bună. De când am cumpărat floarea, nu a înflorit niciodată. Acum a devenit verde si vârfurile frunzelor sunt puțin uscate.
  Are lumină și este udată bine
  Nu înțeleg ce are

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *