adelaparvu.com despre plante decorative deosebite, Text Carli Marian, Foto Floradania

In Gradina, Sfaturi plante

Plante la ghiveci care se întrețin ușor și arată deosebit

Cari Marian, inginer horticol si designer florist

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Sunt atâtea feluri de plante decorative pentru interior și totuși atunci când e să alegem ceva pentru acasă optăm în favoarea celor cunoscute. De ce? Pentru că știm la ce să ne așteptăm, avem o experiență cu ele, deci știm și cum să le îngrijim. Însă ar fi păcat să nu aflăm despre alte soiuri cu totul deosebite, unele pe care le regăsim în aranjamente florale sau compoziții de-a dreptul artistice. Am ales să-ți prezint câteva plante care dau foarte bine în ghivece cu alură clasică și care pot aduce acel strop de prospețime într-un interior romantic, shabby chic, rustic, provensal sau chiar în interioare actuale.

ADENDIUM OBESUM sau trandafirul deşertului este o plantă care are nevoie de foarte multă lumină chiar şi câteva ore cu soare direct. De aceea în timpul verii, te sfătuiesc să aşezi planta undeva afară în grădină, iar dacă acest lucru nu este posibil atunci să-i oferi un loc cât mai luminos. Să ştii că prezenţa luminii intense va stimula apariţia bobocilor. Adeniumul preferă un substrat aerat, care să se dreneze uşor. De aceea şi udarea se va face numai atunci când solul s-a uscat foarte bine la suprafaţă. Pentru transplantări te sfătuiesc să foloseşti un pământ pentru cactuşi în amestec cu perlit. Pentru flori spectaculoase şi frunze de-un verde intens este necesar să-l fertilizezi o dată la două-trei săptămâni cu un îngrăşământ pentru plante cu flori. Este o specie destul de rară la noi pe piață, dar o vei găsi mai tot timpul în lanțul Florăriilor Tria’s la prețul de 39,00-49.00 lei. O alternativă pentru achiziţionarea acestei plante ar fi mediul on-line de unde poţi procura seminţe sau plante tinere.

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Adenium obesum, Foto Floradania (3)

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Adenium obesum, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Adenium obesum, Foto Floradania (1)

SEDUM MAKINOI este o plantă suculentă care se dezvoltă excelent într-un mediu uscat, în soluri bine-drenate şi expuse într-un mediu luminos. Spre deosebire de celelalte specii de Sedum, aceasta în perioada de vară preferă expunerile mai umbroase ferite de soarele torid. În rest, pot să-ţi spun că are o rezistenţă foarte mare faţă de secetă și căldură. Această plantă este populară mai mult în Asia, motiv pentru care la noi se găseşte mai greu prin florării, dar o poţi comanda online. Să ştii că este excelentă pentru realizarea rocăriilor în miniatură.

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Sedum makinoi, Foto Floradania (3)

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Sedum makinoi, Foto Floradania (4)

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Sedum makinoi, Foto Floradania (2)

 

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Sedum makinoi, Foto Floradania (5)

SENECIO HERREANUS este o plantă originară din Africa de Sud şi este denumită astfel după botanistul german Hans Herre. Însă cel mai mult este cunsocută după numele popular de Şir de mărgele. Frunzele pot fi pestrițe,cu textură netedă, cărnoase asemănătoare cu nişte mici pepeni verzi, care pot avea coloraţii de roşu. Lumina puternică va asigura întotdeauna obţinerea unor frunze sferice cu noduri scurte ceea ce va face ca planta să aibă un aspect compact. Florile sunt mici, de culoare albă, neatractive, dar care au un miros puternic de scorţişoară. Creşte foarte bine dacă beneficiază de lumină multă, dar nu şi de soare direct. Are nevoie de un sol poros cu un drenaj foarte bun, recomandabil să foloseşti un sol specific cactuşilor. O plantă matură arată precum un ghemotoc de mărgele. O poţi găsi cu uşurinţă pe piaţă de la noi la preţuri accesibile.

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Senecio herreanus, Foto Floradania (1)

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Senecio herreanus, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Senecio herreanus, Foto Floradania (4)

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Senecio herreanus, Foto Floradania (3)

WAHLENBERGIA PROCUMBENS face parte din aceeaşi familie cu Campanula însă rădăcinile sale de origine provin tocmai din Africa. Trebuie să ştii că preferă amplasamentele luminoase cu soare de dimineaţă. Înflorirea se desfăşoară în perioada de primăvară- toamnă. Pentru o înflorire abundentă şi-o creştere armonioasă este musai să-i menţii solul uşor umed şi hrănit lunar cu un îngrăşământ pentru plantele cu flori. Poate fi folosită în aranjamente în coş suspendabil sau ca plantă la ghiveci. Este o plantă destul de rară şi pe care o poţi comanda doar online de la magazinul de seminţe. Sper să-ți prindă bin sfaturile mele și să-ți completezi colecția de plante cu unele deosebite!

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Wahlenbergia procumbens, Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre plante la ghiveci deosebite, Text Carli Marian, In foto Wahlenbergia procumbens, Foto Floradania (1)Foto: Floradania

 

5 raspunsuri pentru Plante la ghiveci care se întrețin ușor și arată deosebit

 1. balila877 spune:

  Carli, de mult vreau sa-ti spun ca esti o comoara ( ca de altfel si Adela). Nu doar pentru explicatiile atat de competente ci si pentru generozitatea cu care le imparti cu noi. Si pentru asta va multumesc in mod egal.
  Tocmai vroiam sa-ti scriu, sa te intreb ceva : am in balcon, intr-un ghiveci destul de mare, o vita de vie salbatica. Si de ceva timp incepe sa i se pateze frunzele. Sunt pete maronii care incep de la margine si se intind spre interior. Poti sa-mi dai un sfat, te rog?
  Iti multumesc anticipat . Tina

 2. […] SEDUM. Este una dintre cele mai bune inflorescenţe pentru prinderea îngheţurilor, deoarece formează adevărate opere de artă. Florile sunt iniţial roz urmând ca, spre sfârșitul verii, să se decoloreze treptat până să ajungă la culoarea maro-închis. Acestea pot persista chiar până în primăvară, capturând perfect orice îngheţ care se formează. […]

 3. Mari spune:

  buna ziua ,
  am achizitionat acumo vreme adeniumsi de cateva saptamani ainceput sa ii cada toate frunzele.
  i au cazut si bobocii de flori sinu stiu ce sa iimai fac pentru a o salva.
  am udat o destul de rar ( cam o data pesaptamana),insanu gasesc nicaieri pe internetcat derar ar trebui udata si cam ce cantitate de apa ar fi nevoie.
  de asemenea ma gandesc sa ij schimb si substratul pentru a ii inspecta radacinile.
  imi place foarte mult aceasta planta si am nevoie de ajutor pentru a o salva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *