adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen  (12)

In Design Interior, DIY/ Inainte si dupa

Înainte și după. Cameră de zi frumos modernizată

Dacă-ți place portocaliul îl poți avea în living, dar prezent altfel decât prin zugrăveala tuturor pereților sau alegerea unei tapițerii de canapea în această nuanță. Am ales să-ți prezint transformarea unei camere de zi inițial decorată și mobilată bătrânicios, care a devenit o încăpere aerisită și modernă. Cei doi tineri care locuiesc aici știau un singur lucru: le place portocaliul. Așa că, atunci când s-au mutat în locuință, au acceptat să cumpere și după sfatul părinților o canapea colțar portocalie însoțită de o mobilă din lemn, dar cam desuetă. S-au gândit să zugrăvească întreaga cameră într-o nuanță de portocaliu pastelată, dar rezultatul final nu i-a mulțumit deloc. Au avut șansa să participe la un concurs organizat de revista germană Zuhause Wohnen, care le-a trimis un expert, Birgit Knutzen, să le reconfigureze camera de zi cu mobilă și decorațiuni de la Ikea. Și da, în noua amenajare și-au găsit loc și nuanțele de portocaliul, dar altfel decât și-ar fi imaginat cei doi tineri. Dar hai să-ți spun mai multe.

La intrarea în cameră, imediat pe dreapta, era așezată biblioteca masivă, iar pe peretele opus canapeaua colțar, care se desfășura și sub fereastră. Practic, la intrarea în cameră canapeaua era primul obiect vizibil, astfel că, în lipsa decorațiunilor deasupra ei, totul părea ușor dezolant. Vechea bibliotecă avea vitrină și nu permitea montarea cum trebuie a unui televizor, iar cablurile erau oarecum mascate după canapea și trase pe lângă perete. Totul părea dezordonat pentru că parchetul vechi avea un ritm destul de pregnant, canapeaua avea o formă prea încărcată, cu multe volume, perne, iar biblioteca foarte fragmentată cu zone de geam, cu goluri și uși. Și da, multă lume se uită doar la mobila goală atunci când cumpără ceva din magazin, dar întotdeauna e bine să faci un exercițiu de imaginație și să-ți închipui cum ar arăta o mobilă în care-ți pui diverse obiecte – de la cărți la rame foto, de la televizor la dvd-uri sau jocuri.

Designerul a avut în vedere poziția prizelor, mai ales că știa că cei doi tineri și-ar fi dorit o zonă de media. Așa că a schimbat locul canapelei pe peretele opus, dar această schimbare face ca peretele cu tv-ul, ce se vede direct la intrarea în cameră, să nu mai pară gol. În plus, atunci când la intrarea în cameră există un obiect mai jos, precum canapeaua, lumina naturală de la fereastră circulă mai bine către acces (și către hol) și de aici și senzația că totul e aerisit. Un panoul de PAL plachează zona de media la o înălțime de 180 cm, iar în spatele acestui panou au putut fi trase și mascate toate cablurile necesare pentru zona de media. De asemenea, în partea inferioară au fost concepute sertare pentru depozitare, iar în partea superioară corpuri de mobilă suspendate cu mici lămpi deasupra. Cu cât ai mai puține obiecte la vedere cu atât camera capătă un aspect ordonat. Apoi, imediat lângă zona de tv o bucată de perete a fost vopsită într-o nuanță de portocaliu intens, care este dusă până la aceeași înălțime cu mobila de tv. Astfel, zona de masă se citește clar și înveselește partea din cameră situată cel mai departe de fereastră. Canapeaua este una simplă, dar un taburet pus în față lasă impresia de colțar, dar totodată poate fi folosit ca un loc suplimentar de ședere atunci când tinerii primesc oaspeți. Măsuțele dispuse în lateral sunt la fel disponibile a fi mutate la nevoie în fața canapelei.

Merită să-ți spun mai multe despre fereastră. Nu ți se pare că e mai mare după redecorare? Ei bine, nu e deloc întâmplător. A fost făcută din gips-carton o mască la nivelul superior al plafonului pentru a ascunde șinele pentru draperii. Acestea sunt intenționat grupate de o parte și alta a ferestrei pentru a sublinia verticala camerei și pentru a da senzația de înălțime, de spațiu aerisit. Dar chiar dacă draperiile pot fi manevrate pentru intimitate există deja storuri simple, albe. Acestea au fost montate tot de sus pentru a masca bucata de perete de deasupra ferestrei. Astfel, s-a creat senzația că fereastra ar fi mult mai mare. Ochiul percepe ca și cum storul maschează și la nivelul de sus tot geamul ferestrei. Și da, draperiile sunt compuse din două tipuri de materiale. Primul alb ca și zugrăveala pereților, al doilea spre interiorul ferestrei cu imprimeu vesel care se regăsește și ca fețe pentru pernele de pe canapea. Și da, nuanțele de portocaliu se regăsesc în perne și desenul materialului pentru al doilea rând de draperii, ceea ce înveselește atmosfera. Un simplu raft, curat, alb este poziționat deasupra canapelei care are husă detașabilă, iar un covor moale, într-o nuanță de gri neutru vine să ofere senzația de confort și să ascundă desenul ritmat al parchetului. Nu-i așa că arată mult mai bine? Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (2)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (11)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (1)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (4)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (10)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (6)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (7)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (5)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (3)

adelaparvu.com despre modernizarea unei camerei de zi, designer Birgit Knutzen, Foto Zuhause Wohnen (12)Foto: Jalag-Syndication.de

 

3 raspunsuri pentru Înainte și după. Cameră de zi frumos modernizată

  1. Danutza spune:

    Foarte frumos! Mi-ar placea o sufragerie asa frumoasa 🙂 … Caut idei pentru sufrageria mea… caut caut caut, inca nu ma las = ))

  2. elens spune:

    buna ziua. imi puteti spune de unde sunt storurile albe? m-ar interesa cateva recomandari de firme specializate in montarea de jaluzele romane. multumesc frumos.

  3. Rodica spune:

    Wow, ce diferenta de aspect in favoarea celui actual! 🙂 Imi place mult imprimeul draperiei …iar noul mobilier, desi are doar cam jumatate din spatiul de depozitare pe care il avea cel vechi, arata muuuult mai bine. Unde mai pui si faptul ca s-a inglobat cu succes si locul de luat masa in spatiul livingului!? Bravo! Foarte frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *