Dragoș Bucur, liderul nostru, n-a spus în autocar, înainte de a merge la Dragomirești, că va fi ultima ediție din acest an a emisiunii Visuri la cheie și ne-au încercat sentimente stranii. Pe de o parte, înțelegeam că vremea nu ține cu noi pentru a mai putea renova locuințe, pe de altă parte ne părea rău că nu putem ajuta mai multe familii. Este incredibil cât de mult s-a muncit în acest prim sezon. Am avut alături de noi voluntari, echipe de meșteri harnici și dedicați, care au locuit practic pe șantiere, dar și oameni extraordinari care lucrează pentru firmele care au sponsorizat această emisiune: Dedeman, Casa Rusu și eMag. Am fost împreună o mare echipă, o echipă de români care au muncit pentru cauze bune. Ne-au străfulgerat rapid imagini cu proiectele de până acum și ne întrebam de ce trece așa de repede timpul?
Am fost însă tare emoționați să ne întâlnim cu familia Damian, o familie greu încercată, dar toți foarte credincioși și optimiști. Fiul lor cel mare, Victor, a fost depistat cu tumoare la creier la vârsta de șase ani, iar de atunci a suferit două intervenții chirurgicale pentru extirparea ei. Acum copilul are 11 ani și este într-o stare stabilă, dar a ajuns la vârsta la care ar fi avut nevoie de propria sa cameră. Familia Damian a investit tot ce avea în tratamentele pentru Victor, dar bine au făcut pentru că au reușit să-l pună pe picioare. Ei au simțit cu adevărat forța solidarității românilor când, cu ajutorul lui Dan Sântimbreanu, specialist în PR, blogger și din păcate pacient (și el a avut tumoare pe creier) cazul familiei Damian a ajuns la știri la Acasă TV, iar în urma reportajului, în doar trei zile, au primit donații de 30.000 de euro. Cu acești bani au reușit să-l opereze pe Victor în Germania și astfel a doua interveție pe creier să fie un succes.
Dragoș Bucur alături de Dan Sântimbreanu, specialist în relații publice și comunicare, cel care a ajutat familia să ajungă la clinica din Germania. Da, și-ar fi dorit să înființeze o fundație sau o asociație pentru a ajuta cât mai multe familii, deși până acum, de unul singur a reușit să ajute circa 500 de familii. Știu că nu o să-i placă faptul că am scris asta, dar chiar este un om deosebit și îmi doresc ca visul de a găsi oamenii potriviți să facă echipă pentru o viitoare fundație sau asociație să se împlinească!
Așteptam cu sufletul la gură să ne vedem cu Roxana, Adrian, Victor și Vlăduț. Alina și Andrei întrebau pe cei din spatele camerelor video când vine familia, iar eu mă uitam către zona de dormitoare încercând să anticipez sosirea ei.
Familia Damian locuia într-o casă moștenită și construită în 1939. Pe fațada construcției exista un decor care marca anul ridicării ei. Adrian, tatăl lui Victor, a încercat de unul singur să extindă casa înglobând și fostul grajd în ansamblul casei, dar diferențele la nivelul acoperișului, ca și la interior la nivelul tavanului lăsau de dorit. Deși au montat lambriuri din PVC la interior (care mie mi se par foarte periculoase pentru că dintr-un accident nedorit se poate isca un incediu de proporții), modul în care era pusă tabla și realizată extensia lăsa loc apei de ploaie să se înfiltreze la interior.
Casa dupa renovare
Casa inainte de renovare
Pe lângă aceste probleme, ei trăiau practic în două camere. Prima era și bucătărie și dormitorul tatălui și loc de teme pentru Victor, dar și loc de cameră de zi, de primire a oaspeților. A doua era camera în care dormea Roxana, mama băiatului, cu cei doi fii ai săi – Victor 11 ani și Vlăduț un an și jumătate. Știind aceste date, noi cei din echipa Visuri la cheie am conceput un plan de bătaie: casa trebuia reconfigurată la interior pentru a separa zona de zi de cea de noapte, dar trebuiau rezolvate înainte de toate diferențele la nivelul acoperișului.
Livingul dupa renovare
Camera care acum e livingul inainte de renovare
Cum s-a procedat? Întâi a fost făcut un plan de către arhitecții Andrei Samoil și Alina Vîlcu. Apoi, pe baza acestui plan toată casa a fost decopertată, zidurile egalizate și întărite pentru ca peste ele să poate fi puse trei grinzi lamerare, solide. De ele au fost legate și prelungite în exterior bârnele care acum formează structura de lemn a terasei, dar și structura holului de la intrare. Acesta este acum folosit ca spațiu de depozitare, iar ușile cu geamuri mari asigură lumina naturală necesară aici. În planul acoperișului au fost montate ferestre zenitale (de mansardă) pentru ca toată zona de zi să fie luminoasă.
Intrarea in casa dupa renovare. Aici momentul când Dragoș a primit cheile de la constructorul Florin Brînzan
Intrarea în casă înainte de renovare.
Camera neamenajată cu sobă, ce urma să fie dormitorul părinților, a fost extinsă către debaraua care exista lângă ea (spațiul urmând să devină dressing), iar fereastra a fost mărită.
Dormitorul parintilor după renovare
Alina ne arată spațiul dressignului cu două rânduri de uși după renovarea dormitorului
Camera care se dorea dormitorul părinților înainte de renovare
De asemenea, în fostul dormitor al mamei și copiilor fereastra a fost înlocuită cu una mai mare, aici urmând să fie amenajată camera lui Victor. Familia Damian a spus că și-ar dori să aibă o sobă care să le ofere independența încălzirii în caz că centrala termică cedează pe timp de iarnă. A fost aleasă o sobă din fontă montată de această dată în living.
Camera lui Victor după renovare
Dormitorul băieților și al mamei înainte de renovare. Dormeau toți trei intr-un singur pat
În zona de zi, chiar dacă încăperile comunică deschis una cu alta, respectiv livingul cu bucătăria, există o separare vizuală dată prin modul de concepere al mobilierului. O vitrină verticală aflată în prelungirea mobilei din living maschează zona de gătit, dar lasă la vedere locul de luat masa. Bucătăria are electrocasnice încorporate, inclusiv frigiderul pentru a-i fi păstrată imaginea rustic elegantă care s-a dorit aici. Livingul este amenajat astfel încât zonele de ședere să fie cât mai numeroase. De aceea, în loc de masă a fost aleasă soluția unui taburet generos, care poate servi și ca loc de depozitare (pe o tavă), dar și ca loc suplimentar de ședere. Peretele cu soba din fontă a fost placat cu panouri care imită cărămida vopsită în alb, iar soba a fost încadrată frumos cu rafturi fixe peste care au fost așezate plăci de granit.
Bucataria dupa renovare
Bucataria inainte de renovare
Locul băii a fost păstrat cum era inițial, dar toată încăperea a fost reamenajată. Dacă pentru pardoseală a fost aleasă o gresie cu detalii metalice, acestea se mai regăsesc discret la nivelul brâurilor decorative. În rest, pentru un aspect rustic elegant a fost aleasă faianță albă până în zona de protecție, restul fiind vopsit cu vopsea lavabilă albă. Masca pentru lavoar este una cu aspect rustic, iar prin decorațiuni și corpurile de iluminat alese s-a accentuat această imagine. În zona căzii aflată pe aceeași latură cu wc-ul s-a creat o nișă. Structura aduce în același plan obiectele sanitare, având în vedere că pentru wc s-a optat pentru un rezervor încastrat și sistem pentru wc suspendat. Astfel sunt mascate țevile și imaginea băii este una elegantă.
Baia dupa renovare
Baia inainte de renovare
În camera lui Victor s-a ținut cont de preferințele lui. Îi place fotbalul și ca orice băiat de vârsta lui este atras de jocurile video. Fiind o cameră de dimensiuni modeste mobila a fost concepută pentru a-i asigura locul de odihnă, de studiu, depozitare și loc de tv. Dar s-a folosit plafonul ca loc pentru personalizarea camerei, respectiv un fototapet realizat cu sprijinul celor de la Grup Transilvae (vezi AICI despre ei), cărora la mulțumim pentru că au făcut acest lucru gratuit și într-un timp foarte scurt pentru familia Damian! De asemenea, câteva mingi de fotbal tăiate, umplute cu spumă poliuretanică, sunt lipite pe perete ca decor în zona de birou.
Dormitorul părinților este ingenios amenajat în sensul că accesul către dressing nu se observă din prima. Peretele a fost placat pe toată suprafața lui, iar ușile par a fi elementele din ansamblul unui lambriu. În rest, un tapet în dungi îmbracă totți pereții, ceea ce-i conferă camerei un aer intim. Din gama de cremuri și marouri petele de turcoaz de la nivelul draperiilor, pernelor fantezie și a banchetei tapițate vin să aducă un strop de culoare.
La exterior, există configurate loc de terasă și un loc pentru o mică seră, suficientă cât familia să-și poată cultiva verdețuri sau să-și adăpostească germeni de semințe, foarte sănătoși în alimentația oricui. La predarea casei, germenii au fost așezați pe polițele fixate în dreptului unei ferestre din hol, pentru că acolo există căldură pentru ca șemințele să încolțească, dar după asta germenii pot fi mutați fără griji, chiar și pe timp de iarnă, în seră.
Holul dupa renovare. Aici germeni crescuți în serele fraților gemeni Corbu, specialiști în agronomie și fondatorii Ecoshopping
Holul inainte de renovare
A fost extrem de dificil de finalizat această casă pentru că vremea a fost ploioasă, a fost frig și chiar a și nins. Echipa de meșteri a lucrat în condițiile grele, dar rezultatul final a ieșit de senzație. Ne-am bucurat cu toții pentru această familie frumoasă de români optimiști și luptători, dar și pentru că am reușit ca împreună să ducem la bun sfârșit proiectul. Ne-a emoționat să vedem cum s-a strâns lumea la poartă așteptându-i și mai ales pentru Victor care acum va avea cu siguranță mult mai mulți prieteni alături de el. Am mai spus-o și o mai spun: împreună ne putem face viețile unora altora mai frumoase! Crede în oameni! Poți revedea episoadele Visuri la cheie, gratuit, pe protvplus.ro, iar la final de an vei vedea un episod special cu momente care nu au mai fost incluse în edițiile de până acum, mai exact episodul Best of Visuri la cheie în data de 26 decembrie, de la ora 15:15 pe ProTV.
Toate răsadurile și verdețurile au fost trimise gratuit de la Iași de către inginerul horticol Claudiu Ivașcu care este fondatorul serelor Verde Bun, unde cultivă legume fără niciun fel de tratament chimic. Îți mulțumim din suflet Claudiu!
Momentul dinaintea sosirii familiei
O mulțime de colegi de școală de a lui Victor au venit să întâmpine familia
Întâlnirea cu familia Damian
Foto: imaginile de calitate sunt realizate de Răzvan Lupică pentru ProTV
Nemaipomenit!!!! Ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa te inscrii la emisiune? pe bune e ceva de vis ce faceti voi.
Felicitari din tot sufletul!!!
felicitari tuturor pt munca depusa, totul a iesit extraordinar de frumos, imi place tare mult de voi, o echipa de nota 100, iar casa fam. Damian a iesit super.
Buna Adela,
Este un camin minunat!! Toata admiratia!
Din punctul meu de vedere, cea mai reusita renovare din emisiune! Felicitari!!!
E atâta frumos în ceea ce faceți voi. Și atât de mult bun gust. Să se întoarcă asupra voastră, înzecit! 🙂
Superb! Felicitări ! ( ps: mobila din living si bucătărie e de la ikea?)
Mobila este de la Casa Rusu si a fost facuta special pentru acest proiect http://www.mobilacasarusu.ro/
Buna adela , vreau sa stiu si eu cum pot contacta fam. Damian , socrul meu a fost in armata cu tatal copiilor si l-a vazut la televizor , si vrea sa il revada 🙂
Uite Alex, aici e pagina de Facebook a Roxanei, sotia lui Adrian https://www.facebook.com/roxana.damian81
rezultat frumos muncit de oameni frumosi.bravo!
Imi place foarte mult. E casa ideala
Felicitari,totul a iesit nemaipomenit ,sunteti o echipa minunata ,dumnezeu o sa va rasplateasca inzecit ptr bucuria imensa pe care o faceti atator oameni care au nevoie de voi …..SARBATORI FERICITE SA AVETI SI ASTEPT CU NERABDARE URMATORUL EPISOD PE ANUL 2015!!!
poti sa-mi spui ce culoare si ce marca s-a folosit la pereti
Buna Gabi! S-au folosit vopseluri lavabile Deutek din oferta disponibila la Dedeman. Pentru living si hol codul de culoare din paletarul Deutek este 40-3 Wolf Tool. In rest alb simplu 🙂
multumesc tare mult pentru raspuns si promtitudine
[…] Adela Parvu Dragoș Bucur, liderul nostru, n-a spus în autocar înainte de a merge la Dragomirești că va fi […]
Buna.As avea nevoi de idei pt amenajarea unui apartament(mai micut),sunt in pana de idei..crezi ca ma poti ajuta?multumesc
Puteti sa imi spuneti ce faianta s-a folosit in bucatarie?
Multumesc si felicitari pentru ceea ce realizati.
Wow,asta da renovare…ce ati putut face din casa aia este absolut suberb mai mult de atat nu se putea.Sunteti foarte tari,apreciez foarte mult ceea ce faci tu.
Superb! Felicitari echipei.
Pe cizmenele decorative din sera ce s a aplicat?
Cristina, pe cizme am aplicat mai multe materiale: bucati de CD-uri, pe care le-am rupt cu clestele, bucati mici de oglinda, scoici, pietricele de rau, mozaic, betisoare de inghetata pictate. Toate au fost lipite cu silicon transparent. E ceva de munca la ele, dar e distractiv 🙂
rezultatul muncii e pe masura! felicitari!!!!
Buna Adela! Ma poti anuta cu o schita pentru pergola? Cum a-ti facut-o?
M-a impresionat povestea lor si cadoul magic primit de Craciun! Felicitari intregii echipe si voluntarilor.
Felicitari.DUMNEZEU SA VA RASPLATEASCA INSUTIT PENTRU TOT CE FACETI PENTRU ACESTE FAMILII GREU INCERCATE.
Eu sunt doar curioasa daca micutului fratior I s-a amenajat vreu spatiu pentru cand va creste si daca nu care ar fi cea mai buna solutie pentru a crea un astfeol de spatiu? Ma confrunt si eu cu aceasta problema, deoarece nu m-am gandit de la inceput sa ii fac si copilului mai mic o camera, iar acum nu stiu cum sa fac, avand in vedere ca noi stam la bloc, nu la casa. Vreo idee, ceva?
Foarte frumoasa treaba faceti de fiecare data. Idei simple si adaptivitate mare. Felicitari.
Se poate sa-mi indicati niste detalii pentru prindere si tratament pentru scandurile ornamentale orizontale de pe fatada? De asemenea pentru pergola de deasupra intrarii?
Multumesc.
Felicitari familiei si echipei! E o satisfactie interioara foarte mare sa vezi ca ai contribuit la fericirea cuiva.
Imi place combinatia de alb si crem ce a fost folosita de-a lungul casei (bucatarie, living). Este o combinatie eleganta, deseori folosita in tarile nordice, unde se prefera design-ul luminos si simplu.
Si verdeturile de la Verde Bun sunt super. Ce frumos e sa ai si o sera! Mmmmm…
Minunat. Sper sa dureze mult acesta emisiune astfel incat sa alinati cat mai multe suflete care plang.
FELICITARI din tot sufletul. Sunteti minunati .
este minunat tot ce ati facut, va admir si va iubesc
felicitari ptr.echipa visuri la cheie,din tot suflet si ptr.cei au participat,si sper ca ajungeti si pe la noi,0758787983
wowww ce frumos 🙂
Buna! Totul este superb 🙂 imi spui te rog de unde este candelabrul din living ?
Buna Adela,
Felicitari echipei pentru transformarile realizate! M-ar interesa sa stiu ce parchet ati folosit in bucatarie. Multumesc anticipat!
[…] o vezi pentru prima dată ți-e greu să crezi că nu e o construcție nouă, dar când renovarea are o temă și o direcție clare și când pentru asta se apelează la profesioniști rezultatul este […]
[…] o vezi pentru prima dată ți-e greu să crezi că nu e o construcție nouă, dar când renovarea are o temă și o direcție clare și când pentru asta se apelează la profesioniști rezultatul este […]
Buna Adela, imi poti spune te rog de unde au fost achizitionate panourile care imita caramida?
Sunt de la Dedeman Anca 🙂
De unde sunt comandate patul si covorul din dormitor? Multumesc!
e o minune pentru cei care cred pe bune ca face o casa pentru cei amarati felicitariii am trimes si eu atunci vad daca e adevarat daca visul meu se implineste
Buna ziua. De unde este cumparat semineul?
De la Dedeman Andreea. Si nu l-au cumparat ei, ci l-am ales noi cei din echipa creativa 🙂
Multumesc! 🙂
Candelabrul din bucatarie si living de unde este? Multumesc!
De la Dedeman Cristina 🙂
Buna Adela! Te rog frumos, imi poti spune din ce material sunt facute usile, respectiv cu ce material este imbracat peretele de la dressing-ul din dormitorul parintilor? Si de unde pot achizitiona asa ceva?! Multumesc mult!
Buna Lori! Usile sunt de la Dedeman din HDF (material de rasinoase presat), vezi aici http://www.dedeman.ro/bucuresti3/usa-hdf-preg-vop-860-st.html
Peretii din dormitorul parintilor sunt o parte cu tapet de la Dedeman, iar placarea ce pare din lemn este cu PAL bardolino de la Casa Rusu. Este un proiect special realizat de Casa Rusu acel perete, dar ei nu fac asa ceva decat pentru show-ul TV. In schimb poti sa vorbesti cu ei daca ar fi de acord sa-ti vanda aceste panouri de PAL. Au o textura care imita excelent lemnul 🙂
Buna Adela,
Te rog, imi poti spune de unde deste patul din dormitor?
Buna Adela,
poti sa imi spui ce parchet au folosit in livig si bucatarie?
[…] Chiar în fața ușii de la dormitorul Anișoarei și Dianei se află posterul familiei, pe care am reușit să-l realizăm cu ajutorul firmei Grup Transilvae, care l-a imprimat gratuit pentru această familiei, la fel ca și posterul din camera lui Adrian și a lui Sorin. Firma Grup Transilvae este specializată în furnizarea de imprimante profesionale dedicate celor care-și doresc să-și deschidă mici ateliere sau firme în domeniul decorațiunilor și tipăriturilor. La ei găsești imprimante pentru tapet, textile sau chiar suprafețe mai deosebite cum ar fi ușile interioare sau caloriferele din aluminiu. Tot această firmă ne-a ajutat gratuit și în sezon trecut pentru tapetul cu terenul de fotbal montat pe tavan la familia Damian din Dragomirești. […]
[…] la cheie a folosit de mai multr ori astfel de bârne pentru proiectele de renovare, Vezi AICI și AICI). Și această structură este o premieră inginerească și arhitecturală în Europa de Est fiind […]
[…] pereților sau alegerea unei tapițerii de canapea în această nuanță. Am ales să-ți prezint transformarea unei camere de zi inițial decorată și mobilată bătrânicios, care a devenit o încăpere aerisită și modernă. […]
Pentru mobila de calitate puteti accesa http://www.stilconfortsibiu.ro
BUNA ZIUA STIMATA DOAMNA. AS DORI DACA SE POATE SA MA AJUTATI CU O SCHITA PENTRU UN BALCON DIN LEMN PENTRU O CASA CARE A AVUT PREVAZUT INITIAL UN BALCON TIP LOJA SI VREAU SA CONTRUIESC UNUL DIN LEMN. VA MULTUMESC DIN SUFLET.DACA CONSIDERATI CA ESTE POSIBIL, O SA REVIN CU O IMAGINE.
Elena, pentru așa ceva ai nevoie de un arhitect, nu doar de un sfat 🙂