adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (27)

In Design Interior, Idei pentru acasa

Dormitor reamenajat, de la rustic la modern

Cum poți să reamenajezi plăcut un dormitor în care simți că lucrurile nu sunt ordonate? Și cu ce ai putea înlocui dulapul clasic, comode și noptierele din lemn masiv? Desigur, la aceste întrebări există nenumărate variante de răspuns, dar am ales să-ți prezint o soluție practică și elegantă materializată într-un dormitor cu laturile de 3,60 m (peretele cu fereastra) pe 4,40 m (peretele cu ușa interioară). Forma camerei este dreptunghiulară pe una din laturile mari este ușa de acces, iar pe una din laturile mici fereastra. Înainte de reamenajare la intrarea în cameră era imediat dulapul masiv, apoi se putea vedea patul pus mai lângă fereastră. Între dulap și pat exista o comodă tot din lemn masiv, iar în fața patului un alt dulap din PAL.

Problema majoră dezordinea și lipsa de coerență între piesele de mobilier. Dacă inițial tinerii care locuiesc aici și-au dorit un ambient rustic, au ajuns să nu mai aibă loc suficient în dulap și în comodă să depoziteze lucruri, apoi au cumpărat un alt tip de dulap care a ajuns și el neîncăpător și care nu se mai potrivea cu stilul vizat la început. În plus, deși inițial n-au vrut televizor în dormitor, au ajuns să-și dorească unul.

Dar de ce era dezordine? Mulți oameni nu sunt atenți la compartimentarea interioară a dulapurilor. Dacă ai multe haine pe care ții pe umeraș, n-are rost să-ți faci dulapuri cu rafturi, mai bine alegi să ai la interior bare pentru umerașe. Apoi, pentru lucrurile mici e mai indicat să ai sertare decât rafturi, pentru că pe rafturi ajungi să înghesui toate hainele sau accesoriile, fără să le poți ține ordonat sau să le ai la vedere. Ideea este simplă: dacă ai dulapul și comodele cu interioare bine organizate atunci îți este mai ușor să găsești lucrurile și să le păstrezi în ordine.

Cum s-a făcut reamenajarea? În primul rând s-a ales cea mai lungă latură liberă pentru dulap. Această latură era peretele pe care era pus inițial patul. De la perete la fereastră exista loc suficient pentru lățimea dulapului de 60 cm, cât trebuie să fie pentru umerașe, dar și loc pentru ca la mijloc să fie mascat după o ușă glisantă televizorul. Astfel s-a mărit considerabil suprafața de depozitare, dar a devenit și mult mai ordonată. Patul a fost pus în fața dulapului, dar și la baza acestuia există sertare pentru depozitare, deci un nou spațiu câștigat.

Zona de tratare din jurul patului vine să accentueze mobila nouă și actuală. Un gri frumos înlocuiește clasicul alb, dar pune în evidență mobila albă. Un alt doilea strat de gri metalizat sugerează o tăblie extinsă a patului și marchează locul pentru lămpile suspendate. Cuvertura patului este asortată cu panelurile de la ferestre, paneluri peste care s-au venit cu o perdea fină. Aspectul general este unul aerisit, modern, iar personalizarea dormitorului s-a făcut prin alegerea inspirată a decorațiunilor, corpurilor de iluminat, dar și prin amplasarea de impact a tablourilor. În plus, noptierele nu sunt la set, ci par să fie dedicate pentru fiecare în parte. O comodă îngustă, cu sertare pentru accesorii și obiecte mici este la intrarea în cameră alături de un fotoliu cu alură grafică, numai bun pentru lectură. O soluție simplă, dar de mare efect. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (14)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (10)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (15)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (11)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto ZuHause Wohnen (1)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (17)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (12)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (13)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (16)

adelaparvu.com despre dormitor reamenajat, de la rustic la modern, Foto Zuhause Wohnen (27)Foto: Quelle

24 Responses to Dormitor reamenajat, de la rustic la modern

 1. Larisa P spune:

  Super! Cand voi avea disponibilitate din mai multe puncte de vedere, sigur voi folosi ideile acestea geniale. Oricum, reusesc sa-mi insenineze ziua si sa visez … cu ochii deschisi. Multumesc!

 2. Maria Fratila spune:

  Dormitorul cu pricina chiar are parte de o suprafata generoasa. Adela, cum ai aranja lucrurile intr-un dormitor de 3/3 fix, in asa fel incat sa incapa si patul, si dulap pentru haine, si alte lucruri(la fel de importante) care sa bucure ochiul si sufletul?

  • Adela Parvu spune:

   Depinde unde e situata fereastra si usa de acces Maria. Si mai depinde si de cat d emare se doreste a fi patul. Se poate alege un pat de 140 cm latime ca sa fie mai mult loc in camera 🙂

   • Maria Fratila spune:

    Patul exista si e chiar de 1,40. Fereastra este amplasata fix pe mijlocul unei laturi, usa fiind pe peretele opus ferestrei. Am citit sugestia data de tine mai jos si-mi surade, anume aceea cu patul incadrat de 2 dulapuri. Multumesc mult, draga noastra Adela!

 3. alina spune:

  Foarte frumos!!!Imi place cuvertura foarte mult. De unde as putea-o achizitiona?

 4. estera spune:

  Imi place foarte mult,multumesc pentru minunatele postari

 5. Roxana Pitis spune:

  Foarte frumos. Spatiul de depozitare este important, altfel nu poti pastra ordinea intr-o incapare.

 6. Roxana spune:

  De cine este făcută mobila?

  • Adela Parvu spune:

   Roxana, majoritatea pieselor sunt de la Ikea, dar din colecții mai vechi. Nu se mai gasesc in magazinul lor. Poti avea insa modele similare apeland la o firma care face mobila pe comanda.

 7. Adelina spune:

  Buna seara! Pentru un dormitor cu latimea de 2,7 m si lungimea de 4m cum as putea aranja mobila? Fereastra si usa sunt pe latime

  • Adela Parvu spune:

   Daca fereastra si usa sunt pe aceeasi latura ai mai multe variante de amenajare, inclusiv cu un dulap pe colt si patul pe mijloc. Daca Fereastra si usa sunt dispuse fiecare pe cate o latura de 2,7 metri, atunci cea mai la indemana varianta este organizarea dulapurilor de-o parte si de alta a patului. Practic, patul ar veni incadrat de dulapuri, iar intre acestea poti pune fie corpuri suspendate, fie rafturi ca sa legi piesele mari intre ele si a obtine o compozitie coerenta.

   • Dani spune:

    Buna! Pentru un dormitor dreptunghiular, cu dimensiunea de 3,10m pe 5,00m avand fereastra pe latura lunga si usa pe latura lunga opusa – in colt, cum pot aseza mobila, cu spatiu de depozitare generos pentru doua persoane? Precizez ca exista o grinda dispusa pe latura mica in dreptul usii. Inaltimea camerei este de 2,50m. Camera nu este foarte luminoasa, fiind situata catre nord, insa geamul este lung de 2m. Ce recomanzi ca mobilier, culoarea acestuia cat si a peretilor? Iti multumesc tare mult!

    • Adela Parvu spune:

     Dani, culoarea este ultima grijă. Prima grijă este poziția mobilierului în funcți de care trebuie prevăzute prizele și modul de iluminare, apoi tema camerei și mă refer la stilul ei, care trebuie să vă reprezinte. După ce stabilești tema îți este mult mai ușor să te decizi și asupra culorilor. Practic, trebuie să te întrebi: cum vreau să mă simt în dormitor? Și de la starea asta ajungi și la tema de ambientare, iar mai departe la culori, finisaje etc. Pentru că nu vă cunosc, nu știu ce vă place, nu știu ce stil preferați, nu am cum să-ți indic o culoare. http://adelaparvu.com/2016/10/09/spune-mi-cine-esti-ca-sa-ti-spun-ce-amenajare-ti-se-potriveste/

     • Dani spune:

      Apreciez raspunsul cu toate detaliile, chiar am ramas pe ganduri insa sunt motivat sa raspund. Ne dorim un dormitor clasic/modern/elegant, cu mobilier alb,crem sau nunante naturale de lemn, vesel si odihntor. Sotia este romantica si practica, eu mai conservator.Ea adora sa citeasca, sa aiba locul ei retras. Ne dorim suficient spatiu de depozitare pentru camera care are dimensiuni generoase dar e conceputa pe lungime. Multumesc pentru orice idee!

 8. Cristina spune:

  Superb dormitorul! Imi place foarte mult dulapul. Unde il pot găsi?

 9. Ioana spune:

  Buna, ai vreo recomandare pentru firma cu mobila pe comanda, in Bucuresti, si preferabil din lemn masiv?

 10. Dana Oprea spune:

  Imi plac ideile voastre ,si sincer pun in practica cand am ocazia. .Mi-am achizitionat o garsoniera de 29 mp si m-am inspirat foarte mult din aceste idei. Stiu exact ce vreau.IMultumesc!

 11. Raluca spune:

  Adela, te rog, ajuta-ma cu un sfat.
  Intr-un apartament cu tocarie si pereti albi, iar pardoseala crem foarte deschis, ce fel de mobilier recomanzi?
  Multumesc!

 12. […] – carouri, dungi, buline. E o amenajare mai romatică? Atunci stilul patchwork merge de minune. E o amenajare modernă? Desene grafice, dungi colorate sau variante în în alb și negru, fie ele și ramuri de copaci […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *