adelaparvu.com despre soba cu aspect de lut, mester prof. Ovidiu Devisevici (1)

In Gratare, Mesteri, Oameni talentati, Romania Mea

Ovidiu Devisevici profesor de religie și sobar? Da, hai să vezi ce face

Face sobe încă de când era adolescent, căci își însoțea tatăl, sobar de meserie la șantierele pe care le avea aceasta. De la 13 ani a lucrat alături de tatăl său și își aduce aminte cum la 15 ani a fost lăsat să facă singur prima lui sobă. Practic, a fost păcălit să înceapă singur, dar de fapt Ioan Devisevici, tatăl său l-a lăsat să construiască de unul singur și să-și dea seama că deja învățate din tainele meseriei. Primele sobe au fost de teracotă, din cahle, dar mai apoi cererile s-au diversificat. Anul trecut, în 2015, a primit o comandă mai neobișnuită, să facă o sobă între un living și o bucătărie care să aibă un aspect mai artistic, similar celor făcute de germanii de la Inderwies Keramik, despre care ți-am scris aici. Dar hai să-ți spun mai multe.

Ovidiu Devisevici din Dărmănești, județul Suceava este cunoscut ca profesor de religie. Copii îl iubesc pentru că este un profesor modern, care mai vine la școală cu motocicleta. Da, Ovidiu și-a dorit de mic copil să se facă preot, așa că deși era bun ca sobar a făcut Facultatea de Teologie în Oradea și n-a abandonat gândul că va ajunge cândva și preot, chiar dacă acum este profesor de religie. Însă meseria pe care a învățat-o de la tatăl său nu doar că nu a uitat-o, dar face lucrări din ce în ce mai complexe și încă mai lucrează alături de seniorul familiei. Cererile sunt în special pentru sobele din casele private și pentru grătarele de la pensiunile din zonă, adică din Bucovina.

L-am întrebat cum poate să îmbine cele două profesii și mi-a spus că are timp berechet pentru că predă la școală până la ora 14, iar vacanțele sunt libere pentru el ca să construiască sobe. În plus, îi place foarte mult ce face. Cel mai așteptat moment este acela când aprinde focul în sobă ca să-i facă proba pentru că anticipează entuziasmul clienților săi și îi place enorm să se bucure alături de ei. Și da, lumea reacționează: cum adică ești profesor de religie și faci sobe? Ei bine, pentru Ovidiu este foarte natural. Are o mare satisfacție să vadă cum ies lucrările, există o mare plăcere să faci ceva cu mâinile tale. Ovidiu este convins că a ști o meserie, chiar dacă ai absolvit o facultate, te ajută mult să vezi cu alți ochi lumea și să apreciezi altfel lucrurile din jurul tău.

Eu cred că un meșter ca Ovidiu nu doar că-ți construiește sobe și grătare funcționale și pe placul tău, dar ai parte și de o experiență inedită. Conversațiile cu un astfel de om n-au cum să fie decât cel puțin interesate. Pentru lucrarea cu soba pe care o vezi mai jos, pe care clienții săi și-au dorit-o ca în articolul publicat AICI, a folosit șamotă, iar la exterior a modelat totul cu CM17 de la Ceresit, un adeziv flexibil și rezistent, pe care ulterior l-a tratat cu vopsea. În locul plăcilor de ceramică a folosit un desen care să reproducă plăcile de ceramică, iar luciul este conferit de un lac pentru piatră.

Dar soba, nu doar că este prezentă în două camere alăturate, cu focarul în living și cu partea de ședere în bucătărie, dar are la interior și o centrală, mai exact o instalație și un cazan cu ajutorul cărora este încplzită apa pentru caloriferele din casă. Sunt făcute tot de către Ovidiu, iar clienții sunt foarte multțimiți să aibă parte de mai multă căldută de la un singur foc. Eficiență la maximum. A muncit mult la soba aceatsa, circa o lună de zile pentru că era în timpul școlii și a trebuit să facă și naveta, deci a avut la dispoziție cam 3 ore în zilele lucrătoare, dar spune că poate face ceva similar în circa 7-10 zile, dacă este la fața locului tot timpul. Costurile au fost de circa 2500 de euro, preț care a inclus manopera și materialele.

Dacă ești din zona Bucovinei și vrei să ai parte de experiența de-a lucra cu Ovidiu Devisevici îl poți contacta zilnic, după ora 14, la telefonul 0755.849.149 sau să-i scrii pe adresa de mail ovidiudevisevici@yahoo.com. Eu mă bucur să constant că există oameni care prețuiesc meseriile, care continuă tradiția din familia lor, indiferent de alegerile și opțiunile pe care le fac ulterior în viață. Da, să știi o meserie și să fii bun în ceea ce faci, chiar dacă ai absolvit o facultate, contează enorm, căci indiferent de vremuri nu doar că te descurci, ci faci față cu brio la greutățile vieții. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre soba cu aspect de lut, mester prof. Ovidiu Devisevici (1)

adelaparvu.com despre soba cu aspect de lut, mester prof. Ovidiu Devisevici (2)

adelaparvu.com despre soba cu aspect de lut, mester prof. Ovidiu Devisevici (3)

Grătarul de mai jos este construit în curtea Pensiunii Tea și funcționează ca o bucătărie de vară. Aici îl poți vedea și pe Ovidiu Sevisevici în ținută de șantier 🙂

adelaparvu.com despre soba cu aspect de lut, mester prof. Ovidiu Devisevici (4)

adelaparvu.com despre soba cu aspect de lut, mester prof. Ovidiu Devisevici (5)

adelaparvu.com despre soba cu aspect de lut, mester prof. Ovidiu Devisevici (6)

14 raspunsuri pentru Ovidiu Devisevici profesor de religie și sobar? Da, hai să vezi ce face

 1. Dragan spune:

  Mortale

 2. Adrian spune:

  execelent articol! E greu sa gasesti un sobar bun in zilele noastre.

 3. ion spune:

  Frumos! Locuiesc intrun aprtament de bloc in Bucuresti….si….privesc cu drag si admiratie la ce se mai poate face pentru a-ti incanta ochiul, zi de zi.
  Totus, am reusit sa ma desprind de viata ,,de bloc” traita limitat conf. unor liste comune si am reusit sa-mi ridic o casuta intr-o zona la poalele muntilor Fagaras. Am reusit si am conturat profilul casei si acum, descoperind aceste seminee, ma face sa-mi modific putin orientarile artistice catre un semineu (cu un cazan sau sistem de conducte) pentru a combina practicul cu utilul.
  Multumesc! -Multumesc, draga Adela!

 4. Ruluca spune:

  Vai Adela, multumesc pentru pont! Caut un asemenea om de mult timp. Si mai este si aproape de unde locuiesc!!! Am vazut si celelalte articole cu sobarii din Covasna, dar nu mi-a placut faptul ca ei fac rulele prea sus; un meserias face rula la o soba de bucatarie un pic mai jos de nivelul plitei, altfel nu se incalzeste si nu mentine caldura bine.

 5. Si eu am beneficiat de talentul lui Ioan , mi-a făcut un semineu englezesc din marmura. Super!

 6. Stefano spune:

  Sarumana Parinte!

  Va multumim pentru ca existati,si va rugam sa continuati. Iahve sa va dea viata vesnica, sa va iubeasca si sa va ocroteasca

 7. ela spune:

  si pt zona munteniei eu chiar vreau sa fac in martie aprilie astfel de soba
  nu stiu daca domnul poate calatori atat

 8. Stefano spune:

  Buna Ela!

  Daca vrei niste persoane adevarate si meseriasi desavarsiti in trale sobelor si semineelor iti recomand pe Razvan Telef-0754571785 sau 0722506073.Chao

 9. Flavius spune:

  Mie imi plac toate articolele dvs. pentru ca sunt pasionat de amenajari de calitate si nu mai zic de sobe care sunt ca un microb pentru mine.La mine pe pagina puteti intra oricand nu este nici o problema. Va multumesc pentru munca depusa si pentru tot ceea ce faceti si cum se zice aici in banat aveti un blog cu dă toace. Multa sanatate va doresc si sa auzim numai de bine

 10. filipiuc samson spune:

  am de reparat doua sobe.se poate in suceava?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *