adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (25)

In Design Interior, Pensiuni, Romania Mea

Mihaela și Florin au muncit mult, dar au făcut o minunată pensiune în Valea Putnei, Bucovina

După multe experiențe în concediile petrecute în străinătate, în special în stațiunile de ski din Austria, Mihaela și Florin s-au decis să-și facă propria pensiune. Dar n-au vrut-o oricum, ci să fie cu totul deosebită față de ce s-a făcut până acum în zonă. O îmbinare de actual și tradițional, de rustic și industrial, unde familiile care vin aici în concediu să se simtă realmente mai bine ca acasă. Și nu doar că au reușit, dar sunt sigură că pensiunea lor Din Valea Putnei, județul Suceava, este unul din acele exemple care vor fi urmate. O evoluție firească și totuși atât de dificilă, de la simplul rustic la un stil contemporan care amintește de tradiție. Nu le-a fost deloc ușor, dar nu s-au lăsat. Merită să-ți spun aventura lor pentru că te va inspira.

Au deschis inițial în Valeputna o afumătoare de păstrăv, unde acest pește este procesat conform unor rețete vechi, cum ar fi păstrăv afumat cu fum natural de fag și conuri de brad învelit în cetină de brad legat în harzob de răchită. Da, sună complicat, dar succesul cu produsele lor dovedește că sunt delicioase (le găsești și în București). Și afumătoarea, unde sunt aganjați oamenii locului, a fost un prim proiect realizat cu fonduri europene. Apoi, Mihaelei i-a încolțit ideea să ridice o pensiune tot aici și așa au ajuns să aibă acum Bio Valeputna (denumirea scrisă împreună este de inspirație austriacă Waleputna).

Au muncit în total, înainte de șantier și în timpul lui, cinci ani de zile pentru acest nou proiect, dar lucrările de construcție demarate în aprilie 2014 au fost finalizate cu brio în decembrie 2015. Au apelat la arhitectul Ciprian Hison din Suceava (tel.0723.136.123) pentru a le face proiectul arhitectural al pensiunii pe care o vroiau cu aspect contemporan, dar cu materiale din zonă, adică lemn și piatră, iar provocarea a fost ca după finalizarea proiectului de arhitectură, Mihaela și Florin să găsească firmele, meșterii și obiectele pe care le visau.

Documentarea și alergătura au fost cele mai istovitoare, apoi reticența și mentalitatea meșterilor. După că ce a fost greu să găsească firmele și materialele potrivite, s-au lovit de prejudecăți. Da, Mihaela și Florin și-au dorit ca totul să fie cu materiale din zonă, la fel și mâna de lucru, dar și-au dorit foarte mult să folosească lemn recuperat. Însă fiind lemn de la bordeie și grajduri vechi, multe firme de mobilă au spus că e o tâmpenie să lucrezi cu așa ceva, altele au spus că nu se poate. Cert este că nu știau să lucreze cu astfel de lemn, dar până la urmă una dintre firmele la care au apelat le-a indicat un meșter care să-l prelucreze în diferite elemente și piese de mobilă.

Meșterul care le-a lucrat mobilierul din lemn recuperat a făcut o treabă extraordinară și pe lângă faptul că a muncit frumos și a înțeles ce-și doresc cei doi soți, a suportat cu stoicism porecla de Ginerică pusă de ceialți meșteri care râdeau de el. De ce rândeau? Pentru că spuneau că lucrează la cotețe, asta ca aluzie că meșterește lemn vechi recuperat din grajduri. Dar uite, omul acesta talentat a făcut piese de mobilă cu adevărat originale. Astfel, de la barul din lemn recuperat la piese de mobilă singulare, Mihaela a reușit cu ajutorul meșterului să aibă obiectele pe care și le dorea în pensiune, unele care nu se mai găsesc nicăieri. Ea a fost cea care s-a ocupat pentru amenajarea interioară și nu s-a descurajat, chiar dacă s-a lovit de reticența meșterilor.

Apoi, piatra și-au dorit-o montată într-un anume fel, fără rosturi și fără modele geometrice clare. Aici altă problemă pentru că la cariera de piatră aflată în zonă, la Pojorâta, oamenii nu înțelegeau de ce și-au dori cineva piatră care să arate neregulat. Mihaela le-a arătat poze cu construcții de genul acesta din străinătate ca ei să-și dea seama ca așa ceva s-a mai făcut și în alte părți și că nu e ea singura care vine cu o idee ce n-ar putea fi pusă în aplicare. Cea mai mulțumită a fost de meșterul fierar pe care l-a găsit, căci acesta a făcut multe piese fără să i se pară nimic aiurea și le-a făcut foarte frumos. Astfel, de la paturi la scaunele de bar, de la accesoriile din baie la corpuri de iluminat, meșterul Cornel Hârceac din Fundul Moldovei a reușit să bată fierul după schițele Mihaelei. Și a ieșit foarte frumos.

În ambientul pensiunii și-au găsit locul și obiecte vechi achiziționate de la un colecționar local, obiecte care au fost recondiționate și care din pod au ajuns în centrul atenției. Este vorba despre lăzile de zestre vechi de peste 100 de ani care acum sunt pe post de măsuțe de living. Dar mai sunt și piese care au prins o nouă viață cum ar fi o ladă veche transformată în consolă, un blidar vechi din lemn, un răcitor ca pe vremuri, un cuier mai aparte și alte obiecte mici de decor.

Mi-a atras atenția capacana de urs transformată într-o plafonieră (asta mi-a plăcut la nebunie!). Și Mihaela a mers mai departe. La târgul de la Voroneț a dat peste un meșter ceramist căruia i-a cerut să-i facă toată vesela în nuanțele dorite de ea – albastru, verde, caramel, dar fără ornamente, ci simple și pictate cu denumirea pensiunii. Apoi, pentru covoare a găsit-o pe țesătoarea Agripina Zbranca din Sadova, care le-a făcut minunatele piese care se văd în livingul generos al pensiunii. Și da, sunt multe lucruri aici făcute la comandă, în special mobilierul tapițat pentru care Mihaela a căutat mult firme care să-i ofere calitate la prețuri bune. Așa a ajuns la firma Mobexpres din Suceava, unde a comandat canapelele și fotoliile pentru care ea a ales țesăturile și culorile. În plus, dimensiunile canapelelor au trebuit adaptate conform spațiului.

Desigur că și șemineul, dar și grătarul din curte și le-au dorit mai rustice, dar cu un aspect cât mai simplu și elegant, să aibă o imagine ca și cum ar fi făcute din lut. Și pentru ele au găsit un alt meșter local. A fost dificil, mai ales cu pereții căci Mihaela i-a vrut intenționat mai văluriți, dar a fost greu pentru că meșterii au făcut și au desfăcut finisaje, căci nu se împăcau cu ideea să facă ceva care nu e drept, dar până în final au ajuns la un rezultat aproape de ce și-a dorit Mihaela. Deși pentru băi i-ar fi plăcut să poată să facă lavoarele în zonă, a ajuns să le cumpere de la un magazin din Rădăuți care le importă din Italia, dar se potrivesc de minune aici. Draperiile le-a făcut din iută, dar și pentru materialul lor a alergat mult și deși aflase de fabrica din București a ajuns până la urmă la Textila din Iași.

Cert este că la final totul a ieșit foarte frumos și că ceea ce-și doresc tinerii soți și părinți, căci au doi copii mici, este ca la pensiune să vină alte familii cu copii. De aceea au și făcut un loc de joacă în curte. Dar aici pot veni fără probleme și grupuri mici de oameni pasionați de natură și de ciclism pentru că zona este împânzită de drumuri superbe, peisaje cate te umplu de frumos.

Pensiunea se închiriază cu totul. Are șase dormitoare, deci douăsprezece locuri, iar prețul include cazarea și micul dejun. Prețurile sunt de 300 de euro pe noapte, 500 de euro în perioade de sărbători și 700 de euro de revelion. Și da, mai meționez încă o dată că prețurile sunt pentru închirierea întregii pensiuni. Eu mi-aș dori ca aici să ajungă oameni care apreciază efortul celor doi soți, oameni pasionați de frumos, care să se bucure de tot decorul și arhitectura pensiunii și desigur de minunata zonă din această parte a țării.

Mi-a plăcut foarte mult pensiunea și cred că e o reală performanță să poți face așa ceva în regie proprie și cu atât mai mult cât trebuie să decontezi totul și să ții evidența, având în vedere că este ridicată cu fonduri europene. Sunt încântată să aflu că se poate, chiar dacă e greu, și mai mult să constat că oameni precum Mihaela și Florin lasă ceva frumos în urma lor, încapsulând în această construcție o mare parte din tradiția locală, din priceperea meșterilor, care cu această ocazie au învățat mult și anume că meseriile lor se cer și sunt prețuite, dar trebuie adaptate pentru noi vremuri și noi cerințe. Felicitări din tot sufletul și arhitectului Ciprian Hison, care a știut cum să proiecteze această construcție încât să devină un etalon al zonei. Uite, dacă vrei și tu să te bucuri de o vacanță la Bio Valeputna aici poți face rezervări la telefon 0761.143.680, la e-mail biovaleputna@gmail.com și merită să vezi aici pagina lor de Facebook. Sper să petreci zile frumoase la ei!

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (1)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (2)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (6)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (4)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (7)

adelaparvu.com despre Bio Valeputna, pensiune in Valea Putnei, judetul Suceava (1)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (32)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (33)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (34)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (5)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (3)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (22)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (21)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (24)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (25)

adelaparvu.com despre Bio Valeputna, pensiune in Valea Putnei, judetul Suceava (3)

adelaparvu.com despre Bio Valeputna, pensiune in Valea Putnei, judetul Suceava (6)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (44)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (39)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (43)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (27)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (42)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (40)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (35)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (41)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (45)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (36)

adelaparvu.com despre Bio Valeputna, pensiune in Valea Putnei, judetul Suceava (5)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (20)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (19)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (12)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (17)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (13)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (14)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (15)

adelaparvu.com despre Bio Valeputna, pensiune in Valea Putnei, judetul Suceava (2)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (16)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (9)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (8)

adelaparvu.com despre Bio Valeputna, pensiune in Valea Putnei, judetul Suceava (4)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (11)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (10)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (47)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (48)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (18)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (37)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (26)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (28)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (29)

adelaparvu.com despre pensiunea Bio Valeputna, Valea Putnei, judetul Suceava (30)Foto: Bio Valeputna

63 Responses to Mihaela și Florin au muncit mult, dar au făcut o minunată pensiune în Valea Putnei, Bucovina

  1. Elena Balaianu spune:

    Splendid, de-a dreptul splendid, daca stiam, mergeam chiar asta-vara, am fost in zona…

  2. Roxana spune:

    Este atat de romantic. Iti da impresia de camin comod si calduros. as merge cu drag!

  3. Cristi spune:

    Da, sunt mai mult unice decât rare casele ca aceasta. Felicitări arhitectului, proprietarului și celor care au descoperit-o și arătat-o!

  4. Dragos spune:

    Felicitarile sunt de prisos… EXTRAORDINAR de simplu si implicit FRUMOS. Bravo !!!!!!

  5. Claudia spune:

    Minunat! Chiar ca sunt niste deschizatori de drumuri, la noi era ori rustic ori modern, ei au imbinat superb aceste stiluri, felicitari si cat mai multi oaspeti sa aiba!

  6. Lumi spune:

    Superba pensiunea! Imi plac in mod deosebit corpurile de iluminat! Imi puteți spune de unde le-ati luat?

  7. gina spune:

    Cred ca e cea mai spectaculoasa pensiune prin care ne-ai „plimbat”, Adela draga! Am vazut si revazut imaginile si nu-mi vine sa cred ca exista la noi asa ceva. Bravo Mihaela si Florin, bravo arhitectului si mesterilor care au inteles ce s-a dorit, in final.

  8. Florin spune:

    Absolut de vis…. Amplasamentul, modul in care este decorata, mobilierul… totul denota caldura si imbie la relaxare. Fiind vorba despre fonduri, cred ca ar fi de ajutor ca, Florin sa impartaseasca din experienta sa in drumul strabatut de la idee pina la finalizare. Sunt convins ca nu a fost usor… dar, daca altcineva ar dori sa urmeze exemplul, poate i-ar fi mai usor daca ar beneficia de unele sfaturi de la un om care a trecut prin asta … si astfel, poate s-ar raspindi frumosul si in alte zone.

    • luz spune:

      Felicitari,MIHAELA SI FLORIN a iesit ceva superrrr si mai spun ceva stiu cat de mult ati muncit,in parte am fost alaturi de voi dar a meritat efortu.celor care doresc sa mearga pot sa o faca cu mare incredere e un loc superb si oamenii acestia care atata au muncit au un suflet cald.

    • Florin spune:

      Da… Drumul e lung si se face pas cu pas. Sunt luni si luni in care se construieste si inca nu se vede nimic. Iti vine sa renunti de multe ori, dar nu ajungi nicaieri daca gandesti asa. Mai greu a fost cu Mihaela pentru ca nu a acceptat nici o abatere de la concept.
      Bottom line: oricine poate. Rabdare, credinta, perseverenta.

  9. Dorin spune:

    Cam pe unde este cabana ?Pe Valea Castelului,langa pastravarie sau pe artera principala ?Va doresc un an bun cu multi turisti !

  10. Dan spune:

    Buna ziua, stiti cumva la cat s-a ridicat investitia in pensiune?

    • Bio Valeputna spune:

      Valoarea proiectului a fost de 130.000 de euro.

      • Dan spune:

        NU imi vine sa Cred ca v-ati incadrat in banii astia, felicitari, ati facut un lucru deosebit! Ma interesa pentru ca si noi (eu cu sotia + 2 copii) vrem sa construim o pensiune rustica in zona de deal a Banatului. De accea va intreb In bugetul asta este inclus tot ce vedem in poze: mobilier, elementele de design din interior?

        Si daca ati avut o echipa serioasa de constructori, mi-i puteti recomanda?

        • Bio Valeputna spune:

          In buget a intrat constructia si o parte din mobila. Am lucrat cu o firma de constructii din Gura Humorului, Suceava. Daca sunteti din zona si va ajuta, va pot da numele firmei.

  11. Adela, mi-a placut foarte mult articolul tau. De vis este prea putin spus! Decorurile cu piatra m-au uns pe suflet… 🙂
    Felicitari si sa aiba parte de multi oaspeti!

  12. Bio Valeputna spune:

    Va multumim tuturor pentru aprecieri, atat noi cat si persoanele care au participat la acest proiect! Ne bucuram enorm ca tot efortul a meritat!

    • Anca spune:

      Arată minunat şi sunt convinsă că e o experienţă specială să stai, fie şi un timp scurt, acolo. Păcat că nu se închiriază decât în totalitate…

  13. iloa spune:

    chaletzermattpeak.com/en/gallery

  14. dar mai trebuia ceva sa fie sucar de tot . stiti ce ? weceul daca il faceati ca in fundul gradinii ,bine inteles in interior sa functioneze ca unul modern . restul imi pare a fi destul de desucheat . BAFTA ! !

  15. Kesarion spune:

    Pacat ca infrastructura face extrem de greu accesibila locatia pentru W-E. pentru cei din sudul tarii. in acelasi timp ajungi in Grecia si le dai banutii tai altora….

  16. Carol spune:

    Felicitari.Ati facut un lucru frumos.

  17. Jaquet Bernard spune:

    Hello,
    Very nice place, it is possible to have the email of the owner ?

  18. iacobcristina spune:

    Felicitari Florin si Mihaela!!! Am bunicii in satul Valea Putnei si ma bucur ca in sfarsit s-a realizat un spatiu atat de frumos acolo. Abia astept sa va vizitez. De pe Paraul Haului pana pe Valea Castelului nu e departe 🙂 Sa va fie de bun augur!

  19. Cornelia spune:

    Felicitari, ați plasmuit un lucru minunat. Numai intr-un alt loc din tara am mai văzut așa ceva, la Conacul Maldăr din Măldărești. Am citit pe Booking ca santeti o structura pentru persoane cu dezabilitati motorii. Ma interesează mai multe amănunte. Pot sa utilizez e-mailul pe care l-ati dat mai sus?

  20. Andrei spune:

    Pretul pe camera este de 1400 lei pe booking. Serios?

  21. Luminita Emanuela Petrescu spune:

    Foarte tare!Felicitari!Sa aveti reusite si impliniri!Ce preturi aveti la cazare?Cate camere aveti?Pentru revelionul 2017 v-ati gandit la inchirieri si la ce pret si in ce conditii?Multa bafta in continuare si cati mai multi clienti!

  22. Alex spune:

    Multe din chestiile decorative par fortate!… Nu chiar totul intra in aspect… mai ales dintr-un punct de vedere energetic!

  23. Lorena spune:

    Foarte frumos! Ati creat un concept, nu o pensiune. Va doresc satisfactii pe masura eforturilor investite!
    Va voi vizita sigur iarna asta.

  24. Dona spune:

    Ma bucur ca mai existal de astfel de oameni !Felicitari si tie, ca ii descoperi si ii prezinti!

  25. Gabriela spune:

    Arata minunat! as vrea sa va rog sa imi spuneti cine anume v-a facut geamurile.Astept contactele va rog caci imi trebuie pentru o casa in zona.Va multumesc si va felicit!
    M-am regasit in descrierea initiala si va inteleg ca cel mai greu a fost sa inteleaga mesterii ce vreti sa faceti:).Atunci cand ii gasim pe cei care inteleg ce vrem e o binecuvantare!

  26. metronomvio spune:

    O intrebare: Cum a putut fi realizata in regie proprie si cu fonduri europene?Nu este permis asa ceva.Trebuie Constructor (si nu orice constructor) cu Coduri CAEN adecvate si nu poate fi ales decat dupa licitatie din minim 3 oferte!

    • Bio Valeputna spune:

      Bineinteles ca s-au respectat toate procedurile in ceea ce a privit cheltuielile eligibile. Cheltuielile neeligibile, care nu au fost in proiect, au fost realizate in regie.

  27. Laurentiu spune:

    Splendid, felicitari, voi recomanda cu caldura. Daca tot ati muncit atat la detalii, ar trebui sa mergeti pana la capat – caloriferele nu se potrivesc atmosferei create de voi cu succes, recomand ceva de acest gen: http://www.design-boutique.ro/tag/radiatoare-moderne/
    Succes!

  28. catalina spune:

    Mobilierul imi place foarte mult. Eu am cautat un tamplar care sa poata face mobilier din lemn vechi recuperat si nu am gasit. Daca imi puteti da un contact va multumesc.

    • Florin spune:

      E dificil, nu exista asa ceva. Exista o rezistenta mentala incredibila.
      Pana vad ce iese…
      Cu greu am convins si noi colaboratorii nostri de pe lemn.
      Tratamentele ulterioare le-am facut noi, sunt mai multe etape.

  29. Cornelia spune:

    As vrea sa stiu daca una dintre camere este la parter. Mi s-a raspuns ca exista rampa la intrare pentru persoane cu dezabilitati dar nu am primit raspuns la celelalte intrebari trimise prin e-mail.

  30. Catalin spune:

    Buna ziua, toata investitia pentru realizarea pensiunii a fost din bani europeni ?

  31. Bio Valeputna spune:

    A fost un proiect cu finantare 85%.

    • IRINA spune:

      Și cu o astfel de finanțare cum explicați prețurile acestea exorbitante la cazare?! Mai accesibile sunt hotelurile de 3* din Praga.Inteleg ca va adresați unui anumit tip de turiști. 😡

  32. gugoasa teodora spune:

    Irina mie nu mi se pare deloc scump sa inchiriezi o pensiune intreaga (6 camere plus alte facilitati) cu 500 de euro pe noapte in perioada sarbatorilor. Tu ai vazut ce obiecte valoroase sunt in interior,ce confort si stare de bine transmite toata amenajarea … eu zic ca merita fiecare banut. S-ar fi putut incadra usor la 5 margarete. Si e evident ca nu se adreseaza oricui …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *