Când dai peste o casă veche, construită din materiale durabile, merită să o renovezi pentru că faci mai mult decât să salvezi o casă. Odată cu ea poți salva o bucățică de istorie. Până la urmă fiecare dintre noi contăm pe lumea asta, iar modul cum ne facem casele poate vorbi peste timp despre cum trăiam, cum gândeam și ce simțeam. Oamenii fac istoria și prin casele pe care le ridicăm nu facem altceva decât să lăsăm urme ale trecerii noastre pe această planetă fabuloasă. Și ca să-ți exemplific despre ce vorbesc, am ales să-ți prezint azi o casă din piatră ridicată în secolul XV în regiunea Hereforshire din Anglia. A fost o fermă țărănească, timp de secole, pentru ca mai apoi să fie abandonată. Dar familii pasionate de zona montană de aici au reclădit construcțiile din piatră începând cu anii 1970. Spre final, un om pasionat de natură, liniște și meșterit a dat peste proprietate și împreună cu fiul său au muncit mulți ani să o modernizeze, iar rezultatul muncii lor se vede din plin acum. Și mai mult, au deschis casa în regim de închiriere pentru cei care vor să petreacă aici vacanțe tihnite, în Marea Britanie. Mie mi-a plăcut modul cum au amenajat-o, cum au păstrat finisaje vechi și cum au adăugat dotări, mobilier și funcțiuni noi pentru a asigura un confort la standarde actuale. Dar hai să-ți spun mai multe.
Chiar mă gândeam cât de mult se străduiesc în ziua de azi diverși producători să imite textura lemnului și a pietrei vechi și de cât de ușor renunță unii, și de la noi în țară, la construcții unde aceste materiale mai pot fi recuperate și refolosite. E adevărat că nu orice este vechi este și valoros, dar de multe ori, din dorința de modernizare, oamenii sunt gata să renunțe la lucruri care au o poveste, care vorbesc despre istoria unui loc, a unei familii, a unor oameni până la urmă. În cazul proprietății din Anglia, denumită Charity House, tot ce s-a putut păstra a fost păstrat de la zidurile vechi din piatră la pardoselile din plăci de ardezie, de la bârnele din lemn la unelte vechi, de la învelitoarea de pe casă la bucăți de stâncă și piatră refolosite creativ pentru grădină.
Modernizarea de aici se vede din prima la nivelul suprafeței ferestrelor. Acestea au fost intenționat mărite pentru ca lumina să pătrundă din plin la interior, căci multe dintre camere, având în vedere vechimea casei, au plafoanele joase. Ca atare, modalitatea de a face aceste încăperi mai primitoare este ca ele să devină mai luminoase, iar pentru că peisajele din zonă sunt plăcute, deschiderea casei către exterior te invită să privești către ele, fără să mai simți apăsarea plafoanelor. Un alt truc a fost desființarea tavanelor, respectiv ale podurilor. Acolo unde s-a putut, structura acoperișului a fost lăsată la vedere, realizându-se astfel înălțarea camerelor (cum este spre exemplu la bucătărie). Desigur, încălzirea era necesară și prezența caloriferelor nu putea fi evitată, dar șemineurile au fost păstrate, ele fiind cele care captează atenția, în special în zona de zi (și în camera destinată jocului de biliard).
Forma proprietății este una interesantă și a fost frumos exploatată. Există o curte interioară, transformată în zonă de recreere cu loc de grătar, cu zona de îmbiere în ciubăr, care la rândul ei comunică facil cu sauna amenajată la interior, cu loc de foc. Apoi, vechiul hambar a căpătat altă destinație în lipsa animalelor. Construcția a fost renovată, debarasată de toate separările interioare și transformată în sală de mese și loc pentru proiecție home cinema. Dacă inițial accesul din camere către exterior (curte interioară) era limitat, și trebuia să traversezi camerele ca să ajungi afară, acum există șase uși. Practic, fiecare zonă a casei beneficiază de propriul acces, ceea ce ajută mult pentru confortul celor care vin aici, fiecare având independență în a circula către curtea interioară sau pentru a-și face propriul program. Și acest lucru ține de o gândire actuală, una adaptată excelent contextului, respectiv faptului că această proprietate poate fi închiriată de către un grup de oameni, nu doar de către o familie. Se pretează foarte bine și pentru un team building mai restrâns, proprietatea având în total cinci dormitoare. Ca atare, independența celor care se cazează aici contează, la fel ca și amenajarea cu baie proprie pentru fiecare dormitor.
Bucătăria este cel mai actual modern spațiu datorită electrocasnicelor și mobilierului de aici, toate alese pentru un confort la standarde contemporane. Cu toate acestea, ferestrele generoase captează atenția, la fel și plafonul cu structura acoperișului la vedere. Apoi, un loc plăcut de luat masa este creat pe glaful ferestrei care dă înspre curtea interioară, acel loc la fereastră la care visează mulți și pe care nu-l intuiești când vezi pentru pria dată spațiul bucătăriei.
Livingul comunică deschis cu bucătăria și mai departe cu sufrageria, dar totul aici este parcă desprins dintr-o poveste. Modul de amplasare al funcțiunilor nu expune bucătăria foarte mult, iar zona de șemineu atrage atenția.
Mai departe livingul comunică deschis cu sufrageria, unde accentele rustice sunt simțite din plin pe perimetrul camerei prin prezența mobilierului și a obiectelor decorative, însă accentul actual este punctat prin designul simplu, clar al mesei și scaunelor, la fel și la nivelul corpurilor de iluminat.
Sunt foarte multe piese bine alese, chiar dacă nu sunt seturi, în fiecare cameră în parte. De la covoare colorate cu motive geometrice la noptiere, de la așternuturi la tablouri, de la scaunele prezente în ambiente la nuanța și felul draperiilor. Dar merită remarcat faptul că sunt și multe zone de alb, adică suprafețe de ziduri, plafoane, care conferă luminozitate și odihnesc privirea. Culorile sunt prezente prin obiecte mici, nu prin finisaje la nivelul pereților (zugrăveli).
Exteriorul și locul teraselor, al curții interioare sunt de-a dreptul seducătoare. Către exteriorul case se desfășoară în fața ochilor peisaje cu dealuri molcome, verzi, liniștitoare, către curtea interioare poți observa textura pietrelor și a pavajelor care te provoacă să-ți imaginezi cum a fost ridicat acest loc în urmă cu mai bine de cinci secole. Este o casă primitoare, unde simți că te rupi de probleme, de griji, un loc care te face să visezi doar când îl privești în imagini, o casă care te provoacă să fii creativ și să-ți găsești tihna în lectura unei cărți, pe pânza unui șevalet sau așternând gânduri bune cu stiloul pe o hârtie frumoasă. Da, Charity House, un loc unde se vede și se simte că totul a fost făcut cu suflet și cu pasiunea. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Unique Home Stays
25
De reținut aceasta casa;)
Superba! Ce primitoare arata cu canapelele pline de perne. Au pastrat momentul acela rustic asa de bine. Minunat!
Minunat conceptul, minunata renovarea! Exterior si terasele dupa cum bine zici, sunt foarte frumoase si ingrijit aranjate, privelistea e minunata! Dar interiorul e de-a dreptul obositor si incarcat, o amestecatura de stiluri si o abundenta de obiecte, de culoari si de detalii. Cred ca e un adevarat calvar sa faci curat in asemenea casa si nu ma refer numai la dimenisunea ei! Ma deranjeaza plafonul locului de luat masa, foarte jos, masa/mesele din PAL-MDF, care nu isi au locul in decorul voit rustic, unde domina lemnul, baia din dormitor (in Austria am probat experienta acestui tip de impartire a dormitorului cu baie+grup sanitar, nu o doresc nimanui, desi pare interesant vizual), spatiul foarte restrans de dormit (desi, poate asta ar fi doar la urma), excesul de draperii, care mascheaza usile. Insa, imi place tare mult dusul rustic (minunata idee) de afara, zona de SPA, imi plac locurile de luat masa din exteriorul casei! Pare a fi ideea mai multor proprietari, insa nu e un spatiu interior unitar, este prea incarcat! Multumesc Adela, pentru toata inspiratia pe care mi-o oferi, urmarind blogul tau!
Exact aceeasi impresie mi-a lăsat-o și mie – totul foarte încărcat ! Mi-e milă de cel/cea care trebuie să facă curat …
Dupa o vacanta aici m-as intoarce cel mai fericit om! Biroul acela este absolut genial.
Cristina,mie mi se pare o casa foarte calda si primitoare.Tocmai multimea de obiecte si culori o fac sa fie diferita de tot ce vedem la tot pasul .Nu mi se pare deloc deplasat sa imbini rusticul cu modernul, chiar e necesar cand e vorba de o casa rustica pe care vrei sa o faci si comfortabila.
O casa cu putine obiecte ,e o casa rece si fara personalitate.
Superba!! .. cu gust si multa caldura.