Că tot ne izolăm în casele noastre, parcă avem mai mult timp să reflectăm la cum ne-am dori să arate ele, la ce avem nevoie cu adevărat și ce contează de fapt în viața noastră. Clar, sănătatea e pe primul plan, dar când vine vorba de case, mulți dintre noi visăm la spații luminoase, calde, plăcute, nu neapărat mari, însă ideal cu o oază de verdeață. Și cam toate aceste lucruri le-am găsit aici, într-o căsuță englezească de basm, situată în mediu rural din Cornwall, un loc denumit Pixie Nook, parcă desprins din poveștile Narniei. Pe lângă faptul că arată idilic, fiind înconjurată de o grădină plină de flori, la interior spațiile sunt original ambientate, o combinație între nou și vechi, care sigur te va inspira. Dar hai să descoperi locul acesta.
Când o casă veche este construită din piatră, patina timpului îi conferă un șarm aparte. Nu trebuie să fie mare, ca să devină un refugiu de poveste, dar trebuie îngrijită și dotată pentru a face față cerințelor actuale. Spre exemplu, pe lângă echiparea ei cu instalații actuale, tâmplăria nouă într-o nuanță vernil vine ca un accent nou, proaspăt pe fațadele din piatră veche.
Un loc pentru o mică terasă, aproape de bucătărie, în spatele casei, e ideal pentru a te bucura de zilele însorite, dar și de a face un grătar, care nu e musai să fie unul construit. Pavajele în relație cu fațadele casei, respectiv tot din materiale similare, combinație de vechi cu nou – piatră, pietriș și dale din ciment sunt prevăzute astfel ca ele să nu sufoce spațiul destinat plantelor verzi, dar să asigure o întreținere și un acces facil unde e nevoie.
La interior, chiar dacă sunt finisaje vechi, ele sunt reîmprospătate prin vopsire. Astfel, pereții din piatră sunt zugrăviți în alb, pardoselile vechi din lemn tratate, după care finisate în albastru (vezi vopselurile Jotun), aceeași nuanță fiind ulterior continuată și la nivelul mobilierului, realizat tot din lemn.
În zona de bucătărie destinată gătitului, pereții din piatră au fost tencuiți pentru a se ajunge la suprafețe drepte care să permită amplasarea mobilierului. Tavanul jos, rezultat în ruma tasării clădirii în timp, a fost supraînălțat cu reconfigurarea acoperișului. Este un truc bun la o casă veche să se renunțe la tavanul drept și să fie înălțat spațiul cu cel al podului, mai ales când acesta este și el de înălțime mică. În zona de gătit, în locul pardoselii din lemn s-a montat una din plăci ceramice cu textură ce imită lemnul. Pardoseala și lafonul deschide la culoare, permit zugrăvelii și mobilierului în albastru închis să creeze o senzație de adîncime într-un spațiu mic. De asemenea, în locul faianței s-a ales numai vopsea rezistentă pentru spații umede, iar singura zonă protejată este cea din dreptul aragazului, unde s-a optat pentru o olacare simplă cu sticlă securizată.
În spatele ușii de la intrare, mobilier din gama celui de grădină aduce un plus de culoare naturală și căldură în ambientul rece creionat în alb și albastru. În acest context și nuanța de vernil pastelat a tâmplăriei atrage atenția de la cablurile cu greu de camuflat într-o casă veche.
Camera de zi este una mică sub aspectul dimensiunilor, dar conferă un soi de intimitate care imprimă atmosfera de cămin. Piese de mobilier vechi și noi sunt combinate cu decorațiuni din registre diferite, ceea ce creionează un ambient boem. În jurul intrării în cameră, cablurile și traseele de țevi sunt camuflate cu ajutorul lambriurilor vopsite în nuanța ușii tâmplăriei care se vede dinspre exterior. În rest, aceeași pardoseală albastră, iar la nivelul pereților și plafonului alb pentru contrast și senzația de mai multă lumină naturală.
Perete din piatră vopsit într-o nuanță intensă? Da, dar una mată, care dă impresia de efect 3D peste suprafețele neregulate ale zidului din bucăți de stâncă. Aceeași culoare ca la nivelul pardoselii, ce urcă în spatele fotoliilor și care dă senzația de spațiu mai adânc. Tapițeria fotoliilor în galben muștar, pare să fie o pată de lumină solară în ambient, unde covoare împletite aduc un plus de căldură, de artizanat.
Contraste de culori, dar și de texturi compun un tablou boem. Covoarele împletite deschise la culoare dau senzația de mai mult spațiu, iar accentele de galben de la nivelul decorațiunilor textile imprimă senzația de soare, de căldură. Piesele împletite, manufacturate, conferă senzația de natural, de imperfecțiune, de lucru manual, de confort până la urmă.
Un colț perfect pentru lectură, dar și o imagine din care te poți inspira vizavi de combinațiile de culori și texturi. Catifea combinată cu blăniță, cu împletiuri și piatră, iar la nivelul culorilor alb, albastru, mov, galben, texturi din lemn, dar și accente de verde conferite de plante. Luciu? Prea puțin, doar cât să dea senzația de strălucire prin prezența a două vaze metalice.
Forma tăbliei patului și tapițeria din catifea conferă senzația de cuib confortabil, dar cu ajutorul tablourilor imediat decorul spune o poveste, parcă o continuă pe cea a grădinii ce înconjoară casa (fluturi, flori). Combinația de culori aceeași alb, albastru, galben și accente din împletituri.
Contrastele sunt și pe verticală, dar punctual, cum e și colțul dedicat balansoarului, unde albastrul pardoselii este urcat pe peretele ce devine fundal. Texturi lucioase? Doar la nivelul corpurilor de iluminat și prin prezența oglinzii, în rest totul mat, catifelat.
Camera de baie renovată, dar cu o cadă recondiționată, albastrul regăsindu-se la exteriorul ei și prin perdeaua montată similar unui baldachin. Pardoseala din plăci ceramice este una ce imită textura lemnului, dar la nivelul perețiilor un lambriu vopsit, spre a fi rezistent la apă, asigură protecția față de umezeală.
Pentru relaxare și desfătare, există și un ciubăr în grădină, dotat cu sistem cu hidromasaj și, amplasat într-un loc bine ales, pentru ca peisajul din zare să poată fi admirat.
Un alt colț al grădinii este amenajat pentru lectură, savurarea unei conversații, a unui ceai sau pur și simplu pentru a admira natura.
O casă veche, dar frumos și ingenios modernizată, o grădină cu aspect sălbatic, dar excelent îmblânzită de intervenții peisagistice, un adevărat refugiu care ne spune că ceea ce este în bună stare, merită păstrat, conservat și ușor transformat pentru a continua o poveste. Și da, din această incursiune putem înțelege că o casă mică cu o grădină abundentă poate fi tot ceea ce ne dorim de fapt (pentru rezervări vezi condiții aici). Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Unique Home Stays
27
Cat de frumos! Parcă ești intr un basm,iar casa este din piatră in stil englezesc! Superb!
Casa este DIN Anglia, deci da, este „stil englezesc’.
Adela, am si eu o intrebare mai tehnica, in momentul in care se renunta la tavan si se „inalta” camera cu podul, nu se duce toata caldura in sus? Cum se poate conserva mai bine caldura pe timp de iarna, mai ales ca este si o casa din piatra? Eu asta am observat, in casa mea de la tara unde sunt camerele foarte inalte intotdeauna erau mai greu de incalzit staiul mai ales ca era incalzire cu sobe, iar in casele tip „loft” in care am locuit si era deschis parterul catre mansarda, toata caldura urca la mansarda. Este un aspect foarte important pentru conservarea energiei.
Multumesc!
Bună Anna! Cu globarizarea asta poate fi o casă din Anglia, dar în stil scandinav sau minimalist 🙂 Referitor la cădlură, contează foarte mult un calcul termic. Invariabil căldura urcă, darimportant este ca în zonele sensibile, cum ar fi în jurul ferestrelor, ușilor de exterior, pe unde se face transferul termic, să existe surse de căldură. În cazul de față, înălțimea este joasă de circa 1,80-2,00 metri, iar înălțarea cu acoperișul a dus înălțimea către ceva normal în jur de 2,50-2,70 metri. Deci, contează foarte mult și cât se înalță totul. De asemenea, pentru construcții din piatră, deseori se recomandă încălzirea prin pardoseală, mai ales unde aceasta este tot din piatră, pentru a radia căldura la nivelul resimțit de către picioarele noastre. Există soluții pentru fiecare caz în parte.
Citind aceasta postare parca am reușit sa evadez din izolarea asta forțată. Am făcut o călătorie imaginara în Anglia, într-un loc mirific, într-o casa cu parfum de poveste!
Sunt atât de frumoase scrierile/descrierile dvs. și atât de binevenite!
Este superba casuta , amenajarea este moderna tinand cont de aspectul exterior al casei ; chiar pare o casuta dintr-un basm !
O casa cu gradina langa, o terasa de vara frumos amenajata unde sa te relaxezi este, ce-i drept, un colt de rai. Ar fi frumos sa ne putem indrepta cu totii, la un moment dat, spre un astfel de stil de viata.
Pentru recompartimentarea si modernizarea unei case vechi din cărămidă din afara Bucurestiului (300 km), cum putem să vă contactam?
Bună Ionel! Pe adresa mea de email adelaparvu@gmail.com sau contact@adelaparvu.com