adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (7)

In Amenajari Gradina

Ce tip de pavaje alegi pentru grădină?

Sunt multe dileme vizavi de alegerea pavajelor pentru grădină pentru că majoritatea oamenilor se orientează în funcție de nevoi sau de buget, dar foarte de rar de rolul pavajelor, dacă sunt pentru circulație, alei carosabile pentru accesul auto sau alei de agrement pentru aspect vizual și completarea imagini grădinii. De asemenea, puțini oameni se gândesc că forma terenului și modul de drenare al apei contează în alegerea pavajelor și cu atât mai puțin iau în calcul arhitectura casei. Dar toate lucrurile enumerate contează. Ca să afli câteva secrete în a opta pentru pavajele protrivite, mai ales că noile colecții de la Elis Pavaje sunt ofertante, am apelat la doi peisagiști Florin Murgu și Dragoș Isăcescu, care-ți spun de ce trebuie să cont la alegerea acestor elemente de construcție pentru exterior.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (3)

În imagini grădini și spații exterioare amenajate cu dale și pavaje de la producătorul român Elis Pavaje. Vezi aici catalogul.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (4)

Arhitectura casei contează foarte mult în alegerea pavajelor. Pentru case cu arhitectură modernă, contemporană sunt mai potrivite pavaje cu forme geometrice clare și de dimensiuni mai mari, în nuanțe deschise, conform peisagistului Dragoș Isăcescu. Pe de altă parte, peisagistul Florin Murgu spune că în jurul exterioarelor moderne, cum ar fi cele de oțel și sticlă, alegerea unor culori vii pentru pavaje este o abordare inspirată. Cert este că un peisagist poate crea combinații atractive de pavaje astfel ca amenajarea grădinii să fie corelată cu cea a casei, dar și pentru a delimita discret zonele funcționale ale spațiului verde. Pentru casele cu arhitectură clasică sau rustică se pretează culori și modele care se regăsesc fie în detaliile fațadelor, fie în modul de îmbrăcare a soclului, a bazei casei.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (12)

Fotografii cu pavaje de la Elis Pavaje. Vezi AICI categoriile de produse.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (2)

Forma terenului este importantă în alegerea pavajelor. Un teren drept sau amenajat în terase, deci tot cu suprafețe controlabile permite montarea de pavaje de orice tip, dar terenurile sinuoase ori cu denivelări, unde se doresc în mod intenționat alpinarii (movile) nu permit folosirea de dale mari, ci sunt recomandate pavajele cu elemente mici, care pot prelua forma terenului. Un aspect important, subliniat de către peisagiști, este modul de drenare al apei. Important este ca apa să fie condusă dinspre casă către grădină pentru ca apa să nu stagneze pe lângă construcție, iar de pe suprafața aleilor ori zonelor pavate apa să fie direcționată către solul grădinii, dar să existe clar un calcul vizavi de capacitatea solului de a prelua și absorbi apa pluvială.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (13)

În imagini zone de exterior din România unde aleile sunt pavate cu produse de la Elis Pavaje.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (10)

Utilitatea aleilor sau suprafețelor este legată de calitatea și tipul de pavaje. Contează foarte mult ce rol urmează să aibă o alee sau o suprafață pavajă din grădină. Una este să fie folosită pentru accesul auto, caz în care sunt necesare pavaje cu grosimi de 6 cm, mai rezistente și alta este să fie o suprafață pentru agrement de tip terasă unde pavajele pot fi de grosimi mai mici. Deci, funcțiunea indică clar și ce model de pavaje este necesar.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (1)

În imagini pacaje din colecția de produse Elis Pavaje.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (11)

Atât peisagistul Dragoș Isăcescu, cât și peisagistul Florin Murgu spun că trebuie să existe un echilibru între zonele pavate și spațiul rezervat vegetației, iar pentru un montaj de calitate al pavajelor este obligatorie prelucrarea și tasarea solului înainte cu utilaje specializate. Altfel, riscați să alegeți dale frumoase, dar incorect montate ele nu își vor îndeplini rolul.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (7)

Terasă și foișor amenajate cu pavaje și elemente de construcție de la Elis Pavaje.

adelaparvu.com despre pavaje Elis in gradini, Foto Elis Pavaje (8)

Așa că nu ezitați să cereți sfatul unui specialist, iar la Elis Pavaje puteți cere recomandări atât din punct de vedere al amenajării peisagistice, firma românească având o rețea largă de colaboratori, cât și pe partea de montaj, cu echipe proprii foarte bine pregătite. Nu-ți mai rămâne decât să vezi noile colecții de pavaje pe site-ul www.elis.ro ori pe pagina de Facebook/Elis și să te gândești care dintre ele s-ar potrivi cu fațadele casei și cu forma grădinii tale. Sper să-ți prindă bine sfaturile acestea!

Foto: Elis Pavaje

4 raspunsuri pentru Ce tip de pavaje alegi pentru grădină?

 1. Comaniciu Maria spune:

  Eleganta,rafinament si bun gust!!!

 2. Alexandra spune:

  Buna ziua !
  Ce pardoseala recomandați pentru o terasa circulabila aflată pe acoperiș? (Care este hidroizolata, bineînțeles)
  Mulțumesc

 3. Cred ca cei care isi reamenajeaza curtea, gradina sau terasa ar trebui sa se gandeasca in primul rand la cum se vor folosii spatiile in viitor, inainte de a alege un anumit tip de pavaj. Conteaza si aspectul, da, dar asemenea lucrari sunt greoaie, si trebuie realizate corespunzator de la inceput pentru a nu fi nevoie sa se schimbe ulterior dupa abia cateva luni sau 2-3 ani. Deci, eu as da mai mare importanta fluxului pe terasa/din curte si detaliilor tehnice decat aspectului.

 4. Marius spune:

  Buna ziua, ce dimensiuni are foisorul ? Ma refer la ultimele 2 fotografii din articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *