adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (10)

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră de 36 mp colorat amenajată

De multe ori, oamenii se apucă de unii singuri să-și amenajeze locuința, dar fără să-și facă un plan de bătaie dinainte stabilit, și intră în panică atunci când meșterii pe care i-au contractat încep cu întrebările. Așa a pățit și proprietarul rus al garsonierei de față (36 metri pătrați), care chemase deja un electrician, iar acesta l-a tot chestionat unde vrea prizele la bucătărie. Proprietarul, de profesie bucătăr, știa că vrea să aibă o garsonieră colorată, cu motive etnice specifice Nordului Africii, dar nu i-a trecut prin minte că-i va fi atât de greu să stabilească unde să tragă surse electrice pentru bucătăria lui. Așa că a contactat repede un birou de design, respectiv pe cei de la Lineworks, care au fost de acord să preia lucrarea din mers și să-i facă toate propunerile rapid, ca proprietarul să nu-i piardă pe meșteri. Dar pe lângă partea de electrice și finisaje, designerii au avut grijă la funcționalitate, de la depozitare la modul cum să fie împărțite și decorate funcțiunile. Hai să afli mai multe.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (14)

Încă de la intrarea în casă, designerii au ținut cont de preferințele proprietarului, care visa la o locuință colorată și cu motive etnice, în special marocane. Ușa de la intrare cumpărată închisă la culoare a fost vopsită, astfel ca ea să fie albă, în ton cu restul amenajării. Apoi, pentru zona de cuier peretele a fost placat cu panouri din MDF vopsite într-una dintre culorile preluate din pardoseala îmbrăcată cu plăci ceramice de la Realonda. Mobilierul a fost realizat pe comandă, la fel și generoasa oglindă din hol.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (16)

Când proprietarul a apelat la designeri, deja intervenise cu ajutorul meșterilor în reconfigurarea locuinței. Știa că-și dorește bucătărie separată față de cameră, dar nu mai știa cum să organizeze lucrurile. S-a împotmolit în punctul în care electricianul l-a întrebat unde vrea priza pentru mașina de spălat rufe, aceasta fiind inițial dorită de către proprietar în bucătărie. Designerii însă a reorganizat totul, astfel ca mașina de spălat rufe să fie în baie, bucătăria să fie deschisă către hol, iar camera să fie atât zonă de canapea, dressing, cât și una de dormitor.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (7)

Pentru că bucătăria era importantă pentru proprietar, bucătar de profesie, designerii au prevăzut ca spațiul alocat ei să nu fie separat cu ușă pentru că aici era singurul loc pentru așezarea unei mese. Ca atare, finisajele pereților din hol sunt similare cu cele din bucătărie, la fel și culorile. Designerii s-au folosit de spațiul mic disponbil din bucătărie pentru a grupa, inclusiv pe colț, dotările și mobilerul necesar. Plăcile ceramice sunt de la Realonda, iar mobilierul cu fronturi din MDF a fost realizat pe comandă.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (11)

Pentru mobila de la bucătărie, designerii au prevăzut corpuri suspendate până în tavan, astfel ca spațiul să fie ocupat pe verticală, dar și să mascheze traseul tubulaturii de evacuare necesar pentru hotă. Pentru ca ansamblul de corpuri suspendate să nu fie resimțit ca un bloc masiv, designerii l-au prevăzut alb, iar două dintre corpuri cu geam pentru senzația de adâncime. Tot pentru a da impresia de spațiu mai adânc, dar și pentru personalizare, peretele din zona de frigider a fost finisat cu vopsea cu efect de tablă.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (10)

Pentru că bucătăria este și locul singurei mese din apartament, fereastra care dă înspre balcon a fost tratată mai elegant, cu perdele și draperie, prin intermediul căreia s-a adus o culoare de contrast cu albastrul și turcoazul scaunelor (găsești scaune similare și la Casa Rusu). Portocaliul înveselește ambianța creionată în tonuri reci, alături de pardoseala din parchet și masa de la IKEA cu textură din lemn.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (9)

Locul de luat masa este frumos integrat în ansamblul bucătăriei, chiar dacă două dintre laturile ei sunt lipite de perete și respectiv fereastră. La nevoie, masa se poate trage mai către centrul camerei. Decorarea din zona mesei este una de efect cu farfurii și suporturi pentru masă împletite. Scaunele au fost alese cu nuanțe combinate de lemn și turcoaz, care dau foarte bine alături de draperia portocalie.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (8)

Parchetul este prezent peste tot în locuință cu excepția holului de la intrare și a băii. De asemenea, plinta albă și ușile de interior albe au fost propuse pentru tot astfel ca imaginea finală să fie una unitară, dar și ordonată, elegantă.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (6)

În prima parte a camerei, designerii au propus un dulap pentru depozitare realizat pe comandă pentru a se potrivi la fix în spațiul disponibil și, de asemenea, de o mică canapea extensibilă (vezi modele similare AICI).

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (5)

Între zona de canapea și pat a fost gândit un ansamblu cu rol de separare parțială față de pat. Având o slujbă solicitantă, designerii i-au sugerat proprietarului să aibă clar un dormitor, unde să se poată odihni cum trebuie. Ca atare, au folosit lungimea camerei pentru a o împărți pe din două și a configura două funcțiuni clare.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (4)

Paravanul de separare dintre canapea și pat este realizat din PAL, dar riflajele lasă lumina naturală de la singura fereastră a încăperii să ajungă peste tot. În plus, în ansamblul riflajelor sunt prevăzute casete numai bune pentru depozitarea cărților sau expunerea de obiecte decorative.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (15)

Pentru a aduce un plus de relaxare în zona de pat, designerii au prevăzut un tapet cu motive vegetale (de la York) și o combinație de tonuri de verde care se potrivesc cu portocaliul, prezent ca și accent cromatic și în bucătărie. Deasupra patului, câteva imagini cu clădiri emeblematice, pe gustul proprietarului și-au găsit locul suplinind dorința lui de motive etnice sau ornamente patchworks, pe care inițial le dorea peste tot.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (12)

În atmosfera generală contează foarte mult modul de aranjare al patului, așa că designerii i-au sugerat proprietarului și ce cuverturi și pleduri să-și aleagă (de la H&M Home) pentru a putea fi frumos combinate. Așternuturile albe sunt ideale, indiferent de decor pentru că se asortează foarte bine cu orice.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (3)

Prin riflaje s-a asigurat un plus de intimitate în zona locului de odihnă, având în vedere că locuința este mică, iar patul poate fi zărit încă de la intrare. Din acest punct al garsonierei se vede dulapul, dar el nu se simte în amenajare, fiind tratat simplu, similar unei placări.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (13)

Un detaliu interesant prevăzut de către designeri a fost pentru mânerele frezate ale ușilor de dulapuri. Interiorul dulapului este luminat cu benzi LED și decorat cu licheni în dreptul mânerelor.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (2)

Lichenii au fost folosiți și în baie pentru a completa o zonă dificil de mobilat. Pe lângă dotările necesare este prezentă și mașina de spălat rufe. În locul unui blat tipic de baie, designerii au propus un blat termorezistent de bucătărie montat la înălțime mai mare pentru a face loc mașinii. Plăcile ceramice de tip patchwork au fost alese și la baie (de la Marazzi).

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 36 mp, design Line Work, foto Natalya Vershinina (1)

O locuință mică, dar foarte armonios amenajată, unde culorile și motivele preferate de către proprietar sunt prezente pentru tot, dar bine combinate și alăturate, depozitarea excelent organizată și funcțiunile clar conturate. Când ai o casă cu tot ceea ce trebuie, aproape că nici nu mai contează că spațiile ei sunt mici. Reamenajarea a durat circa patru luni de zile, iar bugetul cheltuit de către proprietarul rus pentru a ajunge în imaginea finală a fost de circa 25.000 de euro, el schimbând totul în locuință, de la instalații, tâmplării, finisaje la achiziția de electrocasnice, obiecte sanitare, mobilier pe comandă. Bugetul include absolut totul, de la proiectare, manoperă la toate bunurile care există. Când vrei ca totul să fie repede și bine făcut cu materiale mai scumpe (cum ar fi MDF pentru toată mobila), de cele mai multe ori costurile cresc. Dar fiecare după cum are bugetul și cum își planifică lucrările. Rezultatul în cazul de față este fără îndoială unul foarte frumos. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Natalya Vershinina

 

Un raspuns pentru Garsonieră de 36 mp colorat amenajată

  1. Kerekes kata spune:

    I love Adela Parvu stile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *