Locul 10 cele mai apreciate amenajari la bloc in 2013

In apartamente, Design Interior

Amenajare originala la bloc cu buget mic

Chiar zilele trecute am stat de vorbă cu mai mulți designeri de interioare și se plângeau că lucrurile merg greu, că amenajările se întind prea mult. Prima cauză ar fi lipsa banilor, a doua lipsa de timp a proprietarilor. Și îmi mai spuneau designerii că au ajuns să cumpere prea multe obiecte dintr-un singur loc, practic sunt multe amenajări făcute exclusiv cu lucruri Ikea. Nu văd nimic rău în asta, decât că n-ai cum să personalizezi prea mult locuința când îți cumperi totul dintr-un singur magazin. Cred că există soluții și atunci când ai buget mic. Dar contează ce așteptări ai și cum investești banii respectivi. Și dacă tot vorbeau despre firma suedeză mi-am spus să arunc un ochi prin Suedia să văd ei cum își amenajează casele. Așa am dat peste locuința aceasta, unde sunt multe idei ingenioase.

adelaparvu.com despre locunta originala cu buget mic Foto Stadshem (5)

Ceea ce-mi place la locuințele suedeze, și în special cele nordice, este că sunt asemănătoare cu ale noastre ca și dimensiuni. Dar au ei darul de-ați lăsa impresia că sunt mai mari și luminoase pentru că da, ei chiar tânjesc după lumina naturală. Uite, aici încăperile nu sunt mari, deși o să ți se pară ca atare. Motivul? Multă lumină naturală și lipsa holurilor. Zonele de trecere sunt înglobate în ansamblul camerelor, iar ușile interioare păstrate numai unde e nevoie. Uite, livingul are un mic hol înainte, dar aici a fost găsit locul perfect pentru bibliotecă. Crezi că a costat mult? Nu, sunt doar rafturi simple. Și livingul a fost amenajat într-un fost dormitor, ca să fie separat de bucătărie. Acum cea mai mare încăpere a casei, locul unde e sufrageria, este zonă de trecere către celelalte camere.

adelaparvu.com despre locunta originala cu buget mic Foto Stadshem (4)

Și fii pe fază cu livingul! Mare lucru nu e, dar arată așa de bine. Finisajele sunt simple – zugrăveală albă, pardoseală zdravănă. Astea le poți avea la prețuri bune dintr-un magazin cum e Hornbach, care aduce marfă din Germania. În ce au investit? Într-o canapea confortabilă. Un model de genul ăsta, care-l poți găsi la BoConcept spre exemplu, te duce în jur de 1500-2000 de euro, dar zău că merită. În rest lucruri simple – rafturi, cum e și glaful de la fereastră loc extra de depozitare și un perete placat cu lambriuri, care-ți oferă izolare, în caz că ai nevoie, și căldură pentru atmosferă. Tablouri și postere așezate în partea de sus la același nivel, ceea ce-ți dă senzația de ordine. Un raft deasupra ferestrei și ai spațiu economisit. Perdele? Dacă vrei lumină poți avea rolete simple, albe. Tușe de culoare și originalitate? O lampă improvizată pe o scândură de lemn pusă deasupra canapelei, o lustră orientală și un covor cu motive etnice. Și da, plante verzi! Drăguț și simplu, nu?

adelaparvu.com despre locunta originala cu buget mic Foto Stadshem (7)

Dormitoarele? Simple! În ce au investit? În saltele de calitate, care una te costă în jur de 2000 – 3000 lei, dar au renunțat la paturi extravagante ca să economisească banii. Originalitate în privința decorului? Păi da, au ales să îmbrace parțial pereții fie cu tapet, fie cu lambriuri. În loc de seturile de noptiere au folosit obiecte în care pot depozita lucruri. Într-unul din dormitoare e un cufăr, în celălalt un rol box simplu de birou. Dressingurile? Simple, cu niște perdele ce maschează rafturi și suporturi pentru haine. Un dressing te costă mult, pentru că sistemele de culisare și ușile dulapurilor trebuie să fie rezistente, așa că un astfel de sistem te poate duce și către 3000 de euro. Nu ți-l permiți acum? Îl cumperi mai târziu. Important este să ai un loc organizat pentru haine.

adelaparvu.com despre locunta originala cu buget mic Foto Stadshem (1)

Ca să-ți concluzionez îți spun că se începe cu zonele funcționale: bucătărie și baie. Aici trebuie să ai dotări bune și de calitate. De asemenea, finisajele nu le schimbi prea ușor, așa că alege ceva ce-ți place la preț bun. Tâmplărie, uși interioare și toată partea ascunsă contează. Dacă n-ai suficiente prize, pe bune că n-o să te simți bine cu nenumărate prelungitoare. Finisajele rezistente contează și ele, că doar nu schimbi parchetul o dată la cinci ani. În rest, investește în lucrurile care sunt mari și pe care le folosești zilnic – canapea, saltea. Ca notă de originalitate, merită să investești într-un scaun confortabil sau un fotoliu, o piesă de design emblematică cum ar fi cele Eames pe care le găsești la Intro sau un fotoliu de la Moroso pe care-l găsești la Delta Studio. Unul sau două îți ajung și, chiar dacă costă mai mult, privește treaba asta ca pe o investiție. Decorul? Ai grijă la lămpi, lustre suspendate și la ceea ce pui pe pereți, plus covoare simpatice, toate le poți lua la prețuri bune și sunt ușor de schimbat. Le găsești în magazine precum Bonsai, Chic Ville, Exotique sau Zara Home (ia-le când sunt reduceri :)). Și plante verzi, neapărat! Te-ai lămurit? Sper ca această locuință să te inspire și să ai curaj să-i lași pe designerii de interior să vină cu propuneri interesante pentru tine. Ei pot găsi soluții inedite și cu buget mic. Pe cuvânt de onoare!

adelaparvu.com despre locunta originala cu buget mic Foto Stadshem (3)

adelaparvu.com despre locunta originala cu buget mic Foto Stadshem (6)

adelaparvu.com despre locunta originala cu buget mic Foto Stadshem (2)

Sursa foto: Stadshem

9 raspunsuri pentru Amenajare originala la bloc cu buget mic

 1. Bartalus Cristina spune:

  Mi-a placut mult articolul si in general imi plac toate articolele tale, pe care le citesc si astept in fiecare zi cu nerabdare. Imi dau o stare de bine, ma motiveaza si inspira.

  Sunt pe cale sa achizitionez un apartament pe care il doresc amenajat unitar si in spiritul acestei locuinte. Adica sa investesc in ce e important…. ,,Sper ca această locuință să te inspire și să ai curaj să-i lași pe designerii de interior să vină cu propuneri interesante pentru tine. Ei pot găsi soluții inedite și cu buget mic. Pe cuvânt de onoare!”

  La tine pe site toate amenajarile care mi-au mers la suflet erau concepute de designeri din afara. Crezi ca sunt designeri in Cluj-Napoca care sa poate sa ofere asa ceva? Daca stii, as aprecia ceva recomandari. Multumesc

 2. Raluca spune:

  Ei uite, casa asta imi inspira simplitate si confortabilitate! Imi place tot,de la dusumele, la plante si pana la raftul de deasupra ferestrei.

 3. Alexa spune:

  Buna Adela, frumos micul camin suedez. Casele nordicilor sunt luminoase si din lipsa perdelelor, foarte putini au perdele poate 10% din case, cel putin din ce am vazut eu in Danemarca.
  P. S. Toate articolele tale sunt frumoase si utile. M-am bucurat sa vad omul din spatele articolelor, prin intermediul emisiuni de la Protv.

  • Adela Parvu spune:

   Da, bine punctat acest aspect Alexa! E o chestiune culturala tipica scandinavilor care tanjesc dupa lumina. Oricum, in general au sisteme de protectie, dar discrete de genul jaluzelelor, roletelor sau storurilor romane. Le prind bine in timpul lunilor cu lumina intensa si pe timp de noapte 🙂

 4. Alex spune:

  Ne-au placut ideile simple si de efect, precum si sentimentul de „acasa” pe care ti-l da acest apartament. As fi curios de unde au achizitionat glaful lung de la geamul din living. Multumim mult pentru tot ce faci! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *