adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (12)

In Electrocasnice si dotari, Idei pentru acasa

Ruginește mașina de spălat dacă o așezi în baie?

La o postare pe pagina mea de Facebook cu o baie în care mașina de spălat era încadrată cu mobilier au fost foarte multe comentarii contra poziționării acestui aparat electrocasnic în camera dedicată igienei. Argumentele celor care spuneau că nu e bine să pui mașina de spălat în baie au fost că ruginește de la aburi sau că afișajul electronic este afectat de umezeală. Ei bine, am întrebat la companiile producătoare de electrocasnice dacă mașina de spălat rufe este afectată în vreun fel atunci când este prezentă în baie și răspunsul general este negativ. Deci nu, mașina de spălat rufe nu ruginește și nu este afectată dacă este amplasată în baie. Desigur, există unele aspecte de care e bine să ții cont ca să nu se întâmple acest lucru, așa că hai să afli care sunt ele, dar și să vezi idei de amplasare a mașinii de spălat în baie în imaginile care ilustrează articolul.

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (6)

Toți producătorii au atras atenția asupra faptului TREBUIE CITIT MANUALUL DE UTILIZARE și de asemenea că nicio mașină de spălat rufe nu trebuie să fie udată cu apă. Așadar, poziționarea mașinii de spălat e bine să fie făcută astfel ca apa să nu ajungă direct, constant și din abundență pe suprafața ei (cum ar fi din zona dușului sau de la lavoar). O altă condiție este ca spațiul băii să fie ventilat, fie natural, deci baia să aibă fereastră, fie mecanic cu ajutorul unui ventilator electric încastrat. Acest lucru este oricum esențial fie că ai sau nu mașina de spălat în baie. De asemenea, mașina de spălat rufe nu trebuie amplasată în nicio baie sau spațiu în care temperatura poate scădea sub valoarea de îngheț a apei pentru că acest lucru poate afecta aparatul, deoarece întotdeauna la interiorul lui mai rămâne apă (în pompă sau în racorduri). Dacă apa din interiorul mașinii îngheață, evident că sunt elemente care se pot sparge, deci pot fi avariate.

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (8)

Cei de la Whirlpool spun că dacă spațiul băii este ventilat nu există niciun risc vizavi de degradarea mașini de spălat. Cei de la Electrolux, care în aceeași companie au și brandurile AEG și Zanussi spun același lucru. Cei de la Samsung spun că mașinile de spălat rufe produse de ei sunt finisate cu un strat special de vopsea care protejează aparatele contra coroziunii și că în manualele lor de utilizare există și specificații în acest sens. Pe lângă finisare, cei de la Samsung au în manualele de instrucțiuni indicații vizavi de amplasarea în dulapuri a mașinii de spălat, respectiv ei recomandă pentru o funcționare bună ca în lateralul mașinilor de spălat rufe să existe un spațiu liber de 2,5 cm, în spate 0,5 cm, iar în față 5 cm. Aceste spații asigură o bună ventilare, dar și loc pentru cabluri și racorduri la apă.

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (3)

Cei de la Miele spun că ei sunt “singurul producător de aparate de uz casnic care a emailat panourile frontale ale tuturor maşinilor de spălat, uscătoarelor şi maşinilor de spălat cu uscător. Emailul de înaltă calitate este rezistent la zgârieturi, la coroziune, la substanţe alcaline, este impermeabil la acizi, uşor de curăţat şi poate avea orice culoare doriţi”. Cei de la Bosch spun că dacă mașina de spălat rufe este amplasată într-un spațiu corespunzător ventilat, nu este afectată de umiditate, dar tot ei spun că proprietarii animalelor de companie, în special proprietarii de câini, trebuie să fie atenți când prevăd locul patrupezilor în baia unde există și mașina de spălat rufe. De ce? Pentru că patrupezii, dacă se urinează în baie, iar această urină ajunge la sau pe carcasa mașinii de spălat, inevitabil urina, prin aciditatea ei, o va afecta. Și asta e valabil indiferent de marca mașinii de spălat.

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (5)

Printre cele mai populare mașini de spălat sunt cele de la Arctic, care sunt și accesibile ca preț, produse la noi în țară. Cei de la Arctic, care fac parte din aceeași companie ce deține și brandurile Beko și Grunding, spun că „carcasele mașinilor de spălat sunt metalice și că acestea, prin utilizarea neconformă a mașinii de spălat, pot fi afectate de rugină, dar vorbim de condiții extreme, ce pot fi evitate printr-o documentare în prealabil”. Primul sfat pe care Arctic, dar și celelalte branduri, îl oferă utilizatorilor este acela de a citi manualul de utilizare. De asemenea, este indicat ca instalarea produselor electrocasnice să fie realizată de către profesioniști, respectând recomandările producătorului. Mașina de spălat, conform Arctic, trebuie instalată într-un loc relativ izolat, ce are acces la sursă de apă, la scurgere și la curent electric, printr-o conexiune directă, fără a utiliza un prelungitor.

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (10)

Odată instalată mașina de spălat, sunt mai multe sfaturi pe care le Artic le oferă, astfel încât mașina de spălat rufe să fie ferită de rugină:

 • Protejarea de îngheț și condens: există cazuri când singura variantă de amplasare este reprezentantă de spații fără control al temperaturii, precum garaje, anexe. Mașina de spălat trebuie protejată de temperaturile scăzute din perioada iernii prin izolarea țevilor de alimentare și scurgere, prin închiderea ușii acesteia, oprirea robinetului de alimentare cu apă și deconectarea de la sursele de energie atunci când nu este utilizată.
 • Protejarea de umiditatea excesivă din camera în care este amplasată: dacă mașina de spălat este amplasată într-o cameră unde umiditatea este crescută mai tot timpul (cum ar fi o baie unde se face dus frecvent, sau o bucătărie unde se gătește), recomandată este utilizarea unui dezumidificator, pentru înlăturarea excesului de umezeală.
 • Utilizarea conformă a mașinii de spălat: este important ca mașina de spălat să fie utilizată conform, să fie igienizată constant, să nu fie lăsate rufele în mașină pentru perioade de timp îndelungate și să nu fie introduse articole de îmbrăcăminte ce conțin rugină (haine cu nasturi sau fermoare vechi și oxidate).

Ai aflat mai multe sfaturi, mai multe date despre modul de amplasare al mașinii de spălat rufe în baie astfel încât aceasta să fie ferită de rugină. Sper să-ți prindă bine toate informațiile acestea!

Un mobilier poate ascunde mașina de spălat, dar poate și proteja aparatul electrocasnic.

Un mobilier poate ascunde mașina de spălat, dar poate și proteja aparatul electrocasnic.

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (7)

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (4)

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (2)

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (11)

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (9)

adelaparvu.com despre masina de spalat rufe in baie (12)

5 raspunsuri pentru Ruginește mașina de spălat dacă o așezi în baie?

 1. Cristian spune:

  Răspuns greșit, mașina de spălat RUGINEȘTE dacă este amplasată la baie, am pațit-o de două ori ,stau la casă și am o fereastră mare și rămâne deschisă tot timpul ,una a ruginit iar cealaltă a avut probleme cu instalația electrică din cauza umezelii. Deci RUGINEȘTE in baie.

  • Adela Parvu spune:

   Bună Cristian! Îți dai seama că producătorii acestor aparate electrocasnice se gândesc la faptul că majoritatea oamenilor își amplasează mașina de spălat în baie. Așa că dacă sunt respectate sfaturile de mai sus, aș vedea ca mașinile să fie în regulă. Nu cred că există vreun producător de mașini de spălat rufe care să știe că mașinile pot rugini și să nu specifice acest lucru în manualele de utilizare.

 2. Anca spune:

  Ce bine ar fi sa incapa 😁 masina de spalat in baia 😅de la bloc in Romanica noastra.😂

 3. Madalina spune:

  Am o masina de spalat in baie de 4 ani si nici urma de rugina sau alte probleme ( e amplasata fix langa cada insa am grija sa nu ajunga apa pe sau sub masina de spalat). In concluzie articolul e ok (mentionez ca baia e ventilata mecanic)

 4. Adela spune:

  Ruginește. Geamul de la baie este închis doar atunci când se face baie, după aceea, deschis; deschis zilnic non stop pe timpul verii și închis doar iarna. Baie in incalzita iarna. LG, ruginit in 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *