adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (11)

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră de 28 mp artistic amenajată

Când ai un spațiu mic provocările sunt legate de organizarea lui, mai ales când îți dorești funcțiuni ca într-o locuință cu toate încăperile clar conturate. Dar ce să faci când ai la disponziție doar 28 de metri pătrați și ai vrea atât canapea extensibilă, cât și un pat de dormit, plus loc de birou, depozitare, bucătărie separată și baie generoasă? Ei bine, când nu știi cum să procedezi, mai bine apelezi la un designer. Am ales să-ți prezint o soluție inedită de amenajare a unei garsoniere gândită de designerul Julia Veselova pentru o garsonieră din capitala rusă, unde proprietarii și-au dorit o atmosferă personalizată, mai artistică și toate funcțiunile în suprafața modestă. Designerul a venit cu idei neașteptate pentru un spațiu mic de la culoarea închisă de verde la mobilier manufacturat pe comandă. Dar hai să afli mai multe, nu înainte de a vedea planul.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova

Înainte de amenajare, garsoniera care măsoară 28,5 metri pătrați avea un hol lung și îngust din care se deschideau ușile interioare către baie, bucătărie și cameră. În plus, din cameră se intra pe balconul separat cu tâmplărie. Designerul a prevăzut, după o expertiză tehnică întocmită de către un inginer de structuri, să renunțe la cât mai multe din ușile interioare, astfel ca spațiul să devină cât mai fluid, iar lumina naturală să pătrundă la interior din plin. A lăsat separată doar baia, dar a deschis balconul (logia) către cameră,evident pătrând parapetul, care făcea parte din structura blocului. Astfel, a rezultat un spațiu de circa 22,3 metri pătrați pentru hol, cameră, bucătărie, la care s-au adăugat cei 3,5 metri pătrați ai logiei. Baia a fost păstrată cum era, la circa 3,7 metri pătrați.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (7)

Holul de la intrare este deschis acum către cameră. Chiar dacă peste tot în garsonieră este montat la nivelul pardoselii parchet din stejar, în hol s-a optat pentru gresie pentru a fi mai ușor întreținută. O oglindă generoasă fixată în hol, dă impresia de spațiu mai mare.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (5)

Parchetul este montat în direcția luminii și este delimitat față de pereți printr-o plintă albă, care-i conferă eleganță. Pereții sunt zugrăviți într-o nuanță de verde închis, care dau senzația de adâncime. Pe fundalul lor, orice tablou se simte imediat, asigurând un spectacol vizual prin contrast.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (10)

Bucătăria este acum deschisă către cameră, ceea ce face ca spațiul să pară mai generos. În plus, lumina naturală dinspre bucătărie, ajunge și în cmaeră. Designerul a hotărât să nu mai fragmenteze finisajele, astfel că pardoseala și zugrăveala în verde închis se continuă și în bucătărie.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (6)

Pentru a continua senzația de adâncime a spațiului mic, în bucătărie designerul a propus o faianță neagră, lucioasă, montată pe tot peretele destinat locului plitei. Mobila, realizată pe comandă a fost gândită cu un blat subțire din inox, ușor de curățat, dar și unul care reflectă lumina naturală și care se asortează electrocasnicelor cu finisaj similar.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (9)

Mobila de bucătărie este suplimentată cu rafturi, pentru depozitare mai ușoară și la îndemână, dar rafturile sunt poziționate astfel încât să nu încarce vizual perspectiva care se vede dinspre cameră.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (11)

Camera a fost deschisă către fostul balcon (logie) și s-a dorit ca aici să existe atât loc de canapea, cât și loc de pat. Deși inițial voiau o canapea extensibilă, spațiul mic nu a permis instalarea ei, așa că designerul a propus o canapea pe măsură dimensiunilor spațiului. De aceea a ales un model cu brațe mai subțiri și picioare înalte, care lasă pardoseala la vedere, ceea ce dă impresia de mai mult spațiu. În plus, picioarele înalte asigură posibilitatea de a face curățenie mai ușor.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (1)

În fosta logie a fost instalat locul de birou, care beneficiază de lumină naturală din plin. Fostul parapet al balconului este acum locul perfect pentru plante. Un dulap este prevăzut în partea opusă a biroului, fiind astfel mascat din ansamblul camerei.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (3)

Canapeaua este încadrată de două suspensii, astfel ca pe timpul serii, lumina să fie punctată, perfectă pentru lectură. Tototdată, simetria obținută ordonează spațiul. De remarcat faptul că tablourile, deși par puse la întâmplare, de fapt sunt încadrate între cele două suspensii și în relația cu lungimea canapelei. În cameră, pentru un plus de decorare, designerul a ales un covor tradițional, un chilim.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (2)

Patul a fost realizat pe comandă din lemn masiv de fag, după proiectul designerului. Suportul a fost făcut mai înalt, astfel ca sub el să existe loc pentru cărți. Ideea designerului a fost ca în cameră să nu se simtă niciun corp de mobilă masiv, de aceea dulapurile sau bibliotecile sunt tratate cât mai ascuns posibil. Covorul ales este în contrast cu verdele zugrăvelii.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (4)

Suspensiile ce încadrează patul au fost calculate astfel ca una dintre ele să fie în dreptul patului. Deasupra tăbliei, un raft suspendat cu ajutorul unor curele din piele camuflează prezența prizei și poate fi folosit pe post de noptieră.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera 28 mp, designer Julia Veselova, Foto Yuri Grishko (8)

Camera de baie este îmbrăcată cu faianță în zonele sesnsibile, cu umezeală, în rest, totul este zugrăvit cu o vopsea închisă la culoare. Din cauza dimensiunile mici, în loc de mobilă, sub lavoar designerul a prevăzut rafturi mascate de o draperie. O locuință mică, dar interesant amenajată și curajos tratată din punct de vedere al culorilor. Designerul a mizat pe efectul de adâncime al nuanțelor închise, dar și pe lumina naturală acum liberă să pătrundă în garsonieră. Spațiile de depozitare sunt închise (vezi plan), ca atare nu există corpuri masive de mobilier care să încarce spațiul. Totul calculat sub aspectul dimensiunilor și finisajelor și artistic rezolvat sub aspectul decorațiunilor. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Yuri Grishko 

 

2 raspunsuri pentru Garsonieră de 28 mp artistic amenajată

  1. Criss spune:

    FOARTE DRĂGUȚĂ.IMI PLACE MULT IDEEA DE A LOCUI INTR-UN SPAȚIU REDUS.DAR MA INTREB DACA E PRACTIC SI PTR. DOUA PERSOANE.NU AM INTELES UNDE ESTE DRESSING-ul.

  2. Lazăr Anca spune:

    Eu am o problema a culorii verzi pe pereți! Dar in ansamblu chiar a iesit foarte frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *