adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (16)

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră de 37 mp cu aer de vacanță

Ceea ce contează foarte mult într-un spațiu mic sunt lumina naturală și organizarea cât mai optimă a funcțiunilor. Dar cum faci când într-o locuință mică există doar o fereastră, dar ți-ai dori dormitor separat față de zona de zi? Ei bine, soluții există, dar nu așa cum te-ai aștepta. Pe lângă spațiu, sunt importante obiceiurile de viață ale proprietarului, adică ceea ce este relevant pentru el. Am ales să-ți prezint azi o garsonieră de circa 37 de metri pătrați, unde proprietara și-a dorit o atmosferă cât mai relaxantă. Gătește rar, dar se relaxează citind și adoră să privească focul, așa că atunci când a apelat la designerul Anna Morozova i-a cerut acesteia ca locuința să fie amenajată cu aer de vacanță, să aibă neapărat un colț de lectură și un șemineu, iar toate lucrurile ce țin de aspectul casnic (aspirator, masă de călcat, găleată cu mop) să aibă locul lor și să fie camuflate. Designerul a creat un ambient în tonuri de alb combinate cu texturi similare lemnului și accente de roz pudrat care să dea o tușă feminină interiorului. Și da, rezultatul final a ieșit conform așteptărilor proprietarei. Dar hai să afli mai multe și să vezi planul garsonierei cu propunerea de mobilare.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (18)

Spațiul mic (lățime 4,90 și lungime 7,75 metri) a fost excelent exploatat prin înșiruirea funcțiunilor. Dormitorul a fost plasat către fereastră, iar bucătăria cu livingul formează practic centrul casei, zona tampon între intrare și locul de odihnă. Între zona de zi și zona de noapte a fost prevăzut un perete din gips-carton care se continuă cu riflaje pentru a ajunge la înălțimea de circa 3 metri a plafonului. În baie, pe lângă locul mașinii de spălat, a fost conceput un spațiu de depozitare închis, un dulap, unde sunt puse toate obiectele și produsele pentru uz casnic.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (1)

De la intrarea în locuință, se pot vedea spațiile: zona de living cu canapea și mai departe banca tapițată și fotoliul din zona de noapte. Trucul aplicat de către designer a fost ca fereastra balconului să rămână liberă, astfel ca lumina naturală să pătrundă din plin. De asemenea, modul de rezolvare al tavanului, cu pânze similare teraselor (sistem Velcro) atrage atenția și conferă un aer scenografic interiorului.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (3)

În spatele canapelei este amenajată bucătăria. Chiar dacă nu obișnuiește să gătească des acasă, proprietara are tot ce-i trebuie într-un spațiu bine organizat, cu loc între chiuvetă și plită. În lateralul bucătăriei (stânga) este peretele este adus mai în cameră pentru ca în baie să fie loc pentru cabina de duș. Către cameră este fața peretelui este placată cu o oglindă. În fața oglinzii este grila de aerisire pentru încălzirea prin pardoseală, care înlocuiește caloriferul în prima parte a locuinței.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (2)

Între blatul de lucru și canapea, este prevăzută masa, deci încă o funcțiune binevenită. Înățimea mobilierului de bucătărie, realizat pe comandă, este similară cu cea a ușilor și ferestrelor, astfel ca linia orizontală superioară să ordoneze spațiul. În acest sens și peretele despărțitor a fost gândit în această relație.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (7)

Peretele despărțitor dintre bucătărie și dormitor este finisat cu cărămidă aparentă, iar pentru a aduce o zonă de calm, designerul a prevăzut un tablou minimalist, care întrerupe reușit ritmul cărămizilor. Pe fundalul lui, vaza cu plante se proiectează frumos.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (4)

Chiar dacă e mică și compactă, bucătăria a fost proiectată minuțios. Spre exemplu, frigiderul încastrat a fost prevăzut în zona de lângă peretele despărțitor și cu spațiu liber în fața lui, tocmai pentru a putea fi accesat ușor.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (5)

Pentru un aspect cât mai ordonat, mobila de bucătărie, realizată pe comandă după schițele designerului, are mânere frezate, deci nu aplicate. Apoi, partea interioară a locului de lucru este finisat cu același tip de material cu textură similară lemnului (de fapt PAL) pentru că plita nu are flacără deschisă, ci este una electrică.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (6)

În spatele canapelei sunt două piese: una cu lemn și rășină, mai înaltă, o masă de tip consolă și apoi una mai joasă cu lățimea de circa 80 cm, care la nevoie poate fi folosită ca masă de oaspeți prin mutarea canapelei. Masa este petrecută sub consolă, astfel, efectul final este de masă bar, dar rolul structurii mai înalte este de protecție. În cazul în care se varsă ceva, totul rămâne în bucătărie și nu ajunge pe canapea. De remarcat și ideea de decorațiune pe perete cu o crenguță înrămată în două piese separate.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (8)

În fața canapelei ansamblul ce include televizorul și șemineul este realizat pe comandă. Placarea peretelui s-a făcut cu parchet, continuându-se practic pe verticală desenul pardoselii. Pe acest fundal cald o ansamblu de corpuri suspendate cu mânere frezate asigură loc de depozitare, iar șemineul marcat printr-un volum distinct cu aspect de marmură. Lemnele prezente sub ansamblul de mobilă din living sunt doar pentru atmosferă pentru că șemineul este unul care funcționează cu bioetanol. Cert este că atmosfera de vacanță visată de către proprietară a fost obținută.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (9)

Riflajele, realizate pe comandă, separă funcțiunile, dar lasă lumina naturală să treacă prin ele până la ușa de intrare în garsonieră. Un ansamblu generos de depozitare este prevăzut imediat după ușa de la intrare în locuință, ușă vopsită albă pentru a fi mai bine camuflată în ansamblul zugrăvelii.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (10)

Chiar dacă există un dulap încăpător imediat după ușă, un altul mai modest se află la îndemână în dormitor. Peretele pe care este pus acest dulap a fost gândit ca o compoziție în relație cu livingul, ca atare obiectele prezente sunt echilibrate între ele.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (12)

Un colți gândit cu nuanțe, texturi și culori relaxante, pe placul proprietarei.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (11)

Înălțimea dulapului (de la IKEA) a fost luat ca reper pentru a armoniza obiectele grupate din fața patului. Proprietara și-a dorit un aer de vacanță, dar musai și un loc de lectură. Ca atare, la înălțimea dulapului au fost prevăzute un mic cuier pentru expunerea de obiecte, apoi un șir de tablouri mici, dar fără a incomoda zona fotoliului, care beneficiază și de iluminat punctat prin prezența lampadarului.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (13)

Pentru ca spațiul să poată fi folosit la maximum, designerul a prevăzut patul alipit de peretele despărțitor. Apoi, deasupra patului mai există alte spații de depozitare, cu adâncime mai mică, de circa 40 cm, iar o nișă în acest ansamblu are rolul de noptieră.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (14)

Din zona intrării în casă se deschide baia, care are o ușă filomuro, cu tocuri ascunse, astfel ca închisă ea să fie perfect camflată. Un truc bun pentru un spațiu mic. Pardoseala din gresie este urcată pentru a forma plinta din baie.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (19)

Locul mașinii de spălat ete în baie, iar față-n față cu aceasta este ansamblul de depozitare pentru obiectele și produsele de uz casnic. Pentru ca baia să fie funcțională și ușor de folosit, toate gurile de vizitare au fost mutate la nivel superior, deasupra vasului de toaletă. De asemenea, pereții sunt placați cu faianță doar în zona cabinei de duș, în rest fiind vopsea lavabilă rezistă pentru spații umede.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (15)

Lavoarul este pe un corp de mobilă realizat pe comandă, pentru a putea fi adaptat la fix spațiului mic în care este și ghena de instalații.

adelaparvu.com despre garsoniera de 36 mp, designer Anna Morozova, Foto Dina Alexandrova (17)

O locuință de mici dimensiuni, dar foarte bine organizată și funcțional gândită. Cele mai multe locuri de depozitare sunt închise, ceea ce conferă imaginea ordonată a garsonierei. Peste tot aceleași finisaje, iar suprafețele albe sunt dominante în relație cu cele din texturi de lemn, care imprimă căldură. Și da, mici accente de culoare aduse prin decorațiunile textile – tapițerii, perne decorative și tușe scenografice imprimate prin pânzele care decorează plafonul, pânze care pe timpul serii pot fi iluminate, conferind o lumină difuză și plăcută. O garsonieră deosebit amenajată, care clar este conform gusturilor și obiceiurilor de viață ale proprietarei. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Dina Alexandrova

 

8 raspunsuri pentru Garsonieră de 37 mp cu aer de vacanță

 1. Ana spune:

  Buna,

  Mi-as fi dorit sa vad o poza si cu ”ansamblul de depozitare pentru obiectele și produsele de uz casnic”. Asta m-ar fi inspirat foarte mult. Poate in urmatoarele articole.
  merci.

 2. Adela Parvu spune:

  Bună Ana! Bănuiesc că ai nevoie de inspirație. Un astfel de dulap poate fi organizat similar cu ceea ce vezi în imagine. Ideea este că fiecare om își poate face pe comandă interiorul unui astfel de dulap, după cum are nevoie.

  adelaparvu.com-despre-casa-familie-Mihai-din-Jilava-casa-lui-Mery-emisiunea-Visuri-la-cheie-sezon-I-ProTV-43

 3. Gina spune:

  Bună am o garsoniera de 16 m pătrați cu tot cu baie bucătărie și hol.Daca ai sugestii pentru bai foarte mici de 1,20 și bucătari tot de 1,20 și camera la fel de mica. O garsoniera confort 3 e mica dar e a noastra🌆

 4. Luciana spune:

  Ma inspira, este ce cautam pentru un apartament de 38,6 MP. Multumesc Adela.

 5. Andreea Bungau spune:

  Astept fiecare postare de a ta cu mult entuziasm.
  Nu vreau sa las vreo remarca, vreau doar sa-ti multumesc pentru articolele atat de frumoase pe care le impartasesti cu noi. Pentru mine, sunt o adevarata inspiratie! 🙂

 6. Didita spune:

  36.75 m.mi.as dori un mic dormitor pat de mijloc ‘un salon plus bucatarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *