adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (8)

In apartamente, Design Interior, DIY/ Inainte si dupa

Înainte și după. Două camere în doar 38 de mp și totul decorat în stil scandinav

Provocarea majoră într-o locuință mică este configurarea locurilor de depozitare și corectarea optică a spațiilor. Când vine vorba despre două camere în doar 38 de metri pătrați, iar proprietarul își dorește să simtă mai mult spațiu, varianta sigură este folosirea din plin a albului, care să deschidă spațiile. Dar pe lângă acest lucru contează foarte mult organizarea mobilierului și a funcțiunilor. În această locuință au fost făcute modificări și ai și câteva imagini de dinainte și după reamenajare ca să-ți dai seama cât de mult poate să schimbe imaginea locuinței o abordare simplă, curată în stil scandinav. Dar hai să-ți spun mai multe.

Locuința a fost achiziționată într-o clădire veche de blocuri și prea multe modificări de spațiu nu erau posibile din cauza structurii de rezistență. Însă proprietarul polonez nu știa cum să reorganizeze spațiul și nu să-l mai simtă atât de strâmt. Așa că a apelat la designerul Katarzyna Dziurdzia, care a propus o abordare în stil scandinav, iar ca reorganizare a spațiului a deschis bucătăria către living, singura posibilitate de-a interveni în planul inițial al locuinței. Dar designerul a făcut mai mult, a păstrat parchetul vechi din lemn masiv și a propus repararea lui, rașchetarea și apoi finisarea în nuanțe deschise. Dacă în zona de zi și hol parchetul este albicios, în dormitor unde spațiul este și mai mic, acesta a fost vopsit în totalitate alb.

De asemenea, în baie, cada a fost înlocuită cu o cabină de duș. Din cauza instalațiilor vechi a trebuit păstrat un podium care să le mascheze, dar designerul a prevăzut în acesta o rigolă îngropată pentru ca suprafața pardoselii să fie cât mai liberă și apa să se scurgă ușor. Un panou fix de sticlă securizată separă locul de duș de restul micuței băi, iar suprafața pereților a fost tratată în alb, deși texturile diferită (la duș e faianță, în zona de oglindă e cărămidă vopsită în alb). De asemenea, vasul wc a fost montat suspendat, iar tot sistemul mascat cu pereți de gips-carton aduși în linie cu zona de duș. Chiar dacă pare că a sacrificat o parte din dimensiunile băii, câțiva centrimetri în minus nu erau relevați, atât timp cât designul a corect vizual spațiul prin contrastul de alb și negru.

De altfel, modul cum sunt tratate pardoselile contează mult în percepția spațiului. Cu cât centrul camerelor este mai liber și suprafața pardoselilor mai puțin fragmentată, cu atât încăperile par mai mari și mai spațioase. Aici, în living, designerul a aplicat alt truct. Centrul camerei este liber, dar s-a folosit de un covor cu dungi pentru a crea impresia de spațiu mai lat. A corectat optic astfel încăperea. În rest, a subliniat înălțimea livingului prin prezența draperiilor și perdelelor, montate chiar de la nivelul plafonului și a poziționat lângă fereastră o bibliotecă la fel de înaltă. Canapeaua este fix pe lungimea peretelui din zonă, iar griul tapițeriei este similar cu cel al draperiilor, deci nu există contraste mari în zonă. Și totuși, vei vedea cât de mult contează prezența unui accent de culoare, cum ar fi florile galbene și fotoliul galben. Poți să faci și comparația cum arată fără acest fotoliu, căci ai imagini și cu și fără el.

Dar cum s-a rezolvat cu spațiile de depozitare? Designerul a prevăzut pe hol un dulap încăpător cu rol de cuier și pantofar. Apoi, în livingul deschis către bucătărie, în zona de gătit, înălțimea pereților a fost exploatată pentru mobilă și a prevăzut corpuri suspendate peste tot, inclusiv deasupra frigiderului. Aceste corpuri sunt la același nivel, nu au mânere, ci sisteme push, de aceea tot ansamblul apare ordonat și curat, fără senzația că ar încărca. De asemenea, în dormitor patul a fost poziționat către fereastră, astfel încât să existe o zonă liberă pentru un dulap încăpător spre interiorul camerei, deci ceva care să nu acopere geamurile. Dulapul este închis până sus nu cu uși, ci cu o pazie falsă, care să nu lase loc de goluri la nivelul plafonului.

Dacă vei observa cu atenție fiecare zonă, vei constata că liniile mobilierului sunt foarte simple, iar detaliile sunt atent tratate. Fiecare centimetru pătrat a fost frumos exploatat, iar mobila bine încadrată, fără a fragmenta spațiile. De aici și senzația de amploare și luminozitate. Mult mobilier alb ca și pereții, tocmai pentru a nu crea contraste, pardoseli care în centrul încăperilor sunt libere, fără obiecte, iar draperiile și perdelele vin să accentueze înălțimea și să mascheze caloriferele. O locuință plăcută, cu mobilier realizat pe comandă în mare parte, canapea și corpuri de iluminat de la BoConcept și câteva piese de la Ikea (fotoliul, covorul, pernele decorative) și lucrări de artă din colecția proprietarului. Un aer scandinav care vorbește despre funcționalitate, simplitate și confort. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (15)

Zona holului de la intrarea în casă cu vedere către dormitor. Ușa de la intrare a fost și ea schimbată cu un model alb, care să se confunde cu peretele.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (13)

Dormitorul înainte și după amenajare. După amenajare mobilierul a fost organizat astfel încât totul să devină mai aerisit. Cu ajutorul draperiei se creează iluzia că fereastra ar fi mai mare, de asemenea și poziția dulapului către interiorul camerei alungă senzația de spațiu încărcat.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (14)

Baia înainte și după amenajare. S-a renunțat la cadă în favoarea unui duș cu rigolă îngropată și un vas wc suspendat. Fainața există doar în zona umedă, de duș, în rest suprafețele albe au altă textură. Gresia de pe jos e cu muchii rectificate, deci fără rosturi, ceea ce face ca suprafața să fie percepută ca fiind mai mare.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (1)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (19)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (16)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (10)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (6)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (9)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (2)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (7)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (8)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (21)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (11)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (20)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (5)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (17)

adelaparvu.com despre amenajare apartament 2 camere, 38 mp, designer Katarzyna Dziurdzia (18)
Foto via Katarzyna Dziurdzia

19 raspunsuri pentru Înainte și după. Două camere în doar 38 de mp și totul decorat în stil scandinav

 1. Neli spune:

  foarte frumos!si ce mi sa parut foarte interesant si de efect,sunt zonele in care s-au montat usi duble in loc de perete si o usa!foarte tare!!!!!!!Multumim pentru idee!!!!!!!!!!!!!

 2. Tudor spune:

  Super luminos cu pete de culoare! Dusul direct pe podea vreau sa il fac si eu, sa renunt la cada. Intrebarea este….cumva sa facut o bordura de departajare dus de restul baii?

 3. Rami Ramona spune:

  Buna Adela! Mi-a placut aproape totul, mai putin baia. Daca langa dus a fost amplasat caloriferul…. atunci, cred ca locatari vor avea o problema cu rugina. Si realizarea peretelui pe care e amplasata oglinda, nu mi-a placut deloc! 🙁

 4. Irina spune:

  Eu am facut dus tip walk in precum cel din amenajare dar am facut bordura de separatie de aproximativ 8 cm inaltime. mesterul a fost de parere ca este mai bine, de asemenea atentie la hidroizolatia de sub gresie si faianta din zona dusului. eu am facut-o peste sapa cu un mix de la Ceresit, dupa care am aplicat gresia/faianta si am folosit chit de rosturi tot de la ceresit aqua…

 5. andreea spune:

  foarte frumos!mi-a placut ca este luminos, iar spatiile sunt bine delimitate

 6. ion spune:

  Atractie mare!…am urmarit prezentarea pentru ca eram si inca sunt interesat cum sa distribui dotarile dintr-o garsoniera de 42 mp. Ma gandesc la oferta pe care ar trebui sa o fac pentru o garsoniera cu destinatie de locuinta. Frumos!…. Greu cu mobilierul su cu multiplele dotari ce trebuiesc sa fie vazute in casa. Mai astept sa vad si alte prezentari frumoase, dar inca mai am nevoie de ceva pentru destinatia pe car mi-am pus-o in gand cu aceasta garsoniera. Multumesc pentru ce am vazut pana acum si ochil artistului sa mai aduca noutati !

  • Dori spune:

   Mobilier Ikea e in pozele astea, are site ul lor un program de planificare 3D a bucatariei,,livingului, dining, baie, birou,,amenajezi online cu produselele lor,,macar orientativ, sa vezi cum arata, daca nu cumperi de la ei. Conteaza enorm sa vezi 3D spatiul, iti da multe idei si te face sa previi anumite probleme de functionalitate si aranjare.

 7. Alina spune:

  Masa rotunda din living este diferita sau mi se pare mie. Veioza cand e alba cand neagra.

 8. Marcel spune:

  Doamne, ce bine arata! Mi-a dat idei de redecorare pentru spatii mici, Adela!

 9. Ana spune:

  Un articol excelent pt cafeaua de sâmbătă dimineața 🙂

 10. Aura spune:

  Buna ziua,
  am rugamintea sa imi transmiteti cum s-a reusit deschiderea parchetului de salcam ( am si eu in casa si as vrea sa schimb nuanta )- ati scris ca a fost raschetat si finisat in nuante deschise. Cum ? – nu ma refer la vopsire.
  multumesc anticipat.

  • Dan spune:

   Cand se rescheteaza parchetul culoarea se deschide de la sine. Mai ales cel de salcam care are o nuanta naturala foarte deschisa si luminoasa. Apoi trebuie facute reparatiile si lacuirea cat mai repede.

 11. Vivian spune:

  Buna, Adela. Ce lungime are biblioteca pusa in living langa fereastra? Mi-as dori si eu ceva de genul in apartamentul pe care doresc sa mi-l cumpar. Cred ca as avea cam 50 cm spatiu pe acel perete. Crezi ca e suficient spatiu pentru a se vedea dragut sau ar putea sa nu fie chiar o reusita?

  • Adela Parvu spune:

   Vivian, are sigur 100 cm latime. Poate fi adaptata ideea si pentru o latime mai mica, dar sfatul meu ar fi sa nu te complici cu rafturi ca cele din imagine, ci sa le lasi simple. Aici a fost nevoie de o astfel de impartire a rafturilor pentru ca ele sa nu flexeze sub greutatea cartilor 🙂

 12. Ana Maria spune:

  Acum am realizat ca nu este un apartament din Romania ?

 13. […] în stil scandinav? Da, o poți amenaja cu ceea ce găsești la Leroy Merlin unde prețul la faianța metro, cea în […]

 14. […] mai ales dacă te confrunți cu o locuință de mici dimensiuni, cum este cea de față care are 38 de metri pătrați. Proprietarii locuinței au început inițial pe cont propriu prin desființarea pereților acestui […]

 15. […] sau cu texturi din lemn care imprimă căldură. Este genul de amenajare actuală, inspirată de stilul scandinav, care poate fi ușor personalizată prin decorațiuni la nivelul pereților și obiecte decorative […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *