adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (2)

In Design Interior, Garsoniere

Podul deasupra garajului transformat în garsonieră

Sunt situații când spații nefolosite pot deveni nu doar unele locuibile, ci chiar și surse de venit suplimentar, adică unele ce pot fi date spre închiriere. Dar cum amenajezi un spațiu dificil, cum ar fi cel al unui pod, cu pantele acoperișului foarte înclinate și cu o înălțime la coamă, pe centrul spațiului de doar 2,40 metri? Ei bine, o organizare bună a funcțiunilor și o altfel de abordare decât cea obițnuită în privința înșiruirii camerelor. Și ca să afli despre tructuri de amenajare, îți prezint azi un pod deasupra unui garaj transformat de către designerul canadian Jacqueline Brynjolfson într-o garsonieră la mansardă simpatică și confortabilă. Dar hai să vezi mai multe.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (4)

Designerul a luat în considerare forma spațiului, una dificilă, dar a organizat totul în două zone: cea de zi, în care se face direct intrarea din exterior, și cea de noapte, imediat după bucătărie. Primul lucru pe care l-a luat în calcul a fost ca în cea mai înaltă parte a podului să existe traseele de circulație, apoi bucătăria și baia. Pe lateralele podului mansardat a prevăzut amplasarea locurilor de ședere, respectiv sofa și birou, de asemenea și depozitările rezolvate sub forma comodelor.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (5)

Fiind un spațiu de garsonieră, designerul a avut în vedere alegerea unei canapele mici de tip sofa, amplasată într-un loc suficient de comod pentru ca înălțimea mai joasă să nu deranjeze. Cu cât canapeaua ar fi fost mai mare, cu atât riscurile de lovire, la ridicarea de pe sofa, ar fi fost mai mari. Ca atare, designerul a limitat mișcările alegând pur și simplu o piesă de mobilier de dimensiuni mai mici.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (2)

Sub pantele acoperișului, designerul a prevăzut depozitare, dar la un nivel inferior, astfel ca accidentările să fie limitate. Când ai o comodă joasă, te apleci invariabil, așa că riscurile să dai cu capul de plafonul înclinat sunt mult mai mici.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (3)

Pe centrul spațiului podului designerul a poziționat bucătăria. În lipsa pereților drepți, bucătăria a fost gândită cu masă insulă pe centrul ei, astfel ca hota să poată fi prezentă în zona cea mai înaltă. De asemenea, tot pe zona înaltă a fost gândită și poziționarea frigiderului. Stâlpul prezent din structura podului, a fost înglobat în ansamblul de mobilier, iar bucătăria separată parțial de următoarea cameră, adică dormitorul, printr-un perete fals de gips-carton.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (8)

În zona mai puțin înaltă a fost amplasate un șir de corpuri inferioare, iar în dreptul ferestrei de mansardă a fost prevăzut locul pentru chiuvetă. De ce? Pentru că aici golul pentru fereastră permite poziția verticală fără riscul accidentărilor.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (7)

În spatele bucătăriei este locul de odihnă, respectiv locul de pat. Nicio funcțiune, cu excepția băii nu este separată cu ușă astfel evitându-se problematica situație de a găsi uși interioare potrivite pantelor dificile.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (9)

Un alt stâlp prezent din structura acoperișului în spatele zonei de pat a fost înglobat într-un perete fals, ce formează locul pentru tăblia patului, pe o parte, și ascunde spațiul de depozitare, de cealaltă parte. Dimensiunile mici ale spațiului au impus ca depozitarea să fie gândită cu rafturi la vedere, deci dulapuri și etajere fără uși.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (1)

În capătul podului, opus intrării în garsonieră, este amenajată baia, care are atât loc de cadă, cât și loc pentru duș. Desigur, la mansardă locul de duș este întotdeauna în cea mai înaltă zonă. De asemenea, pentru locul vasului de toaletă designerul a ales ca acesta să fie amplasat sub un gol de fereastră, unde înălțimea este mai mare, dar pentru cadă panta nu pune probleme, mai ales că spre una dintre extremități înălțimea este confortabilă.

adelaparvu.com despre garsoniera deasupra garajului, designer designer Jacqueline Brynjolfson, Foto Victoria Achtymichuk (6)

Așadar, da un spațiu de pod care odată mansardat poate fi provocator sub aspectul amenajării, dar trebuie să ții cont de zonele cele mai înalte, să ai în vedere că unele funcțiuni necesită dotări și aparate electrocasnice care nu pot fi făcute pe comandă, cum sunt frigiderul, locul de gătit din bucătărie, dar și locul de duș și al vasului de toaletă din baie, iar în rest să prevezi locurile de ședere perimetral. Centrul spațiului, cel mai înalt, să fie unul cât mai liber ca și traseu de circulație, iar ușile interioare cât mai puține pentru ca dimensiunile și forma atipică de mansardă să fie cât mai comode pentru diverse activități și mișcări firești umane. Sper să te inspire și pe tine amenajarea de față!

Foto: Victoria Achtymichuk 

 

Un raspuns pentru Podul deasupra garajului transformat în garsonieră

  1. SILVIA spune:

    Minunat!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *