adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (1)

In apartamente, Design Interior

Mansardă amenajată în nuanțe pastelate

Dacă ți s-ar propune o amenajare colorată în nuanțele răsăritului de soare, ce ai spune? Cu siguranță, nu ți-ai putea imagina despre ce este vorba, până nu ai vedea. Exact asta a fost și presupunerea designerului italian Maria Rosaria Bocciuni, care atunci când a găsit o mansardă bine situată în Praga și-a spus că o va amenaja în tonuri pastelate pentru a le oferi oamenilor o imagine clară despre cum ar putea arăta un spațiu în culorile dimineților senine. Și-a folosit experiența de scenograf și a gândit totul cât mai aerisit, luminos, chiar dacă plafoanele erau destul de joase la circa 2,40 metri înălțime, iar ferestrele mai atipic poziționate. A debarasat cât s-a putut din compartimentarea spațiilor pentru ca lumina naturală să ajungă peste tot și s-a folosit de împărțirea pe două niveluri a mansardei pentru a configura la primul etaj zona de zi, iar la al doilea zona de noapte. A amenajat totul așa cum și-a imaginat, riscând apoi să pună în vânzare apartamentul conceput conform viziunii ei. Și nu mică i-a fost mirarea când a aflat că cel care a cumpărat-o a fost un bărbat, pentru că se aștepta ca tonurile pastelate să fie pe placul unei doamne. Dar hai să vezi ce frumos e creionată toată locuința și cât de luminoasă și plăcută este.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (11)

Accesul în locuință se face din spatele bucătăriei, unde din micul hol urcă și scara interioară către al doilea nivel al mansardei. Spațiul este deschis, luminos, iar funcțiunile comunică între ele. Pentru a amplifica senzația de luminozitate, designerul a ales ca pardoseala să fie una deschisă la culoare, iar pereții să fie tratați cu vopsea lavabilă în nuanță de crem. Pentru ca înălțimea mică (de circa 2.40 metri) să nu fie resimițită în spațiul larg obținut după desființarea compartimentărilor, designerul a fragmentat zonele de perete cu tapet, cu mobilier și cu tablouri. Cert este că la nivelul finisajelor totul este foarte simplu, atmosfera finală obținându-se după decorare și instalarea corpurilor de iluminat.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (9)

Bucătăria este organizată într-un spațiu mic, iar nuanțele sunt alese în tonuri  apropiate pentru a da impresia de spațiu unitar și generos, deci fără contraste. Mobila realizată pe comandă are fronturi din MDF lucioase (care reflectă lumina), cu mânere frezate în partea inferioară și cu sisteme push în partea superioară, astfel ca fragmentările să fie cât mai puține. În zona blatului de lucru peretele este finisat cu tencuială rezistentă la umezeală și pete, dar și plita este electrică, deci nu are flacără deschisă.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (4)

Locul de luat masa este amenajat simplu, dar se simt influențele scenografice prin corpul de iluminat (de la Innermost) cu formă aparte și masa realizată pe comandă, după proiectul designerului, masă al cărei picior hexagonal este decorat cu elemente metalice.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (7)

Zona destinată livingului este marcată printr-un tapet (de la Wall & Deco) în tonurile amenajării, un model cu imprimeuri abstracte pe verticală pentru a da impresia de spațiu mai înalt. Canapeaua gri este de la Verzelloni, iar pernele sunt asortate cu puful și obiecte decorative, ceea ce dă senzația că rozurile pudrate sunt mai prezente în cameră decât restul nuanțelor. Însă designerul a știut să dozeze nu doar culorile, ci și texturile. Astfel, covorul din împletituri aduce o notă familiară, caldă, binevenită între nuanțele pastelate reci.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (2)

Comoda din living, necesară pentru depozitarea diverselor lucruri, se află în spatele canapelei. Astfel, piesa de mobilier nu iese în evidență, iar spațiul pare mai aerisit, însă obiectele care sunt puse pe ea întregesc frumos decorul. Toate elementele din lemn, parte a structurii acoperișului, au fost vopsite în alb pentru a deschide și mai mult spațiul. Corpurile de iluminat de la nivelul plafonului sunt de înălțime mică pentru a nu încărca spațiul, iar pe lângă acestea, necesarul de lumină artificială este suplimentat cu veioze și lampadare. adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (8)

Locul de tv este creat printr-o piesă realizată pe comandă, după proiectul designerului, astfel ca partea de cabluri să fie cât mai bine camuflată. Practic, zona de zi este împărțită în două spații, unul cu rol de living, al doilea cu rol de birou și cameră de oaspeți la nevoie.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (12)

Biroul din zona de zi este orientat către fereastră, aceasta fiind prezentă în partea superioară a camerei. Locuința a fost gândită pentru cineva care ar urma să lucreze de acasă, așa că acest spațiu este la fix pentru asta, dar și pentru eventuale întâlniri. Pentru a filtra lumina în mansardă, designerul s-a folosit de perdele pe care le-a prevăzut fixate cu o bară, pentru ca ele să fie cât mai aproape de peretele înclinat. Astfel, s-a câștigat spațiu sub pantă, perfect pentru un mobilier destinat șederii, cum este o canapea. Tabloul din cameră este pictat de Alek Slon, scaunul este retapițat cu material de la GP&JBaker, lampa de birou este de la Estro, iar masa de birou de la Guadarte.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (5)

Accesul la etaj se face prin intermediul unei scări interioare destul de înguste. Pentru a nu aglomera spațiul, designerul a prevăzut ca balustrada scării să fie din sticlă. De o partea și de alta a balustradei, la vedere, fără a fi separate, sunt dormitorul și un al doilea birou. Finisajele pardoselii și pereților sunt aceleași ca la primul nivel, excepția fiind treptele scării interioare. Acestea sunt puțin vizibile, așa că a fost mai ușor să fie realizate din lemn, o textură și o culoare care nu alterează cu nimic atmosfera în tonuri pastelate.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (10)

Dormitorul este simplu amenajat, dar modul de combinare al culorilor și texturilor îl fac atrăgător. Patul este realizat pe comandă, conform schițelor designerului, iar în loc de noptiere au fost alese măsuțe de living, mai înalte, cu alură zveltă, care să nu încarce spațiul atipic de sub panta acoperișului.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (6)

Pentru un aspect cât mai elegant, luminos și pentru întreținere ușoară, finisajele din baie au fost alese în tonuri similare și montate cu rosturi foarte fine. Plăcile ceramice cu muchii rectificate îmbracă pardoseala, iar pereții din zona dușului sunt îmbrăcați cu faianță ce are un discret model în relief, ce-i dă aspect de tencuială. Mobila a fost realizată pe comandă pentru a fi potrivită cromatic cu restul. Totul simplu, aerisit pentru o senzație de luminozitate și de spațiu mai generos. Bateriile albe sunt alese de la CeaDesign.

adelaparvu.vom despre amenajare mansarda in nuante pastelate, design Maria Rosaria Bocciuni, Foto Aneta Tryczynska (3)

Amenajarea în tonuri pastelate este una odihnitoare, care devine elegantă când sunt prezente mici accente metalice, dar și tablouri și obiecte decorative bine alese. Da, în nuanțele răsăritului de soare, dar foarte frumos transpus totul în practică prin alăturări inedite de la elegant (corpuri de iluminat) la rustic (vezi covoare), de la personalizat (toată mobila pentru depozitare realizată pe comandă) la piese independente de la branduri cunoscute. O atmosferă relaxantă, unde nici nu-ți dai seama de înălțimea mică, dar nici de spațiile generoase de depozitare. Simplu la nivel de finisaje, rafinat la partea de decorare, și chiar dacă tonurile par mai feminine, nu e nimic prea dulce sau prea încărcat, deci poate fi pe placul oricui. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Aneta Tryczynska 

 

11 raspunsuri pentru Mansardă amenajată în nuanțe pastelate

  1. cernat maria spune:

    Buna ziua,

    Imi place foarte mult amenajarea, culori frumoase, linistitoare si primitoare!

    Va rog sa imi spuneti mai exact marca si codul culorii crem de pe peretele din dormitor.

    Va multumesc!

  2. O mansarda poate aduce un aport mare la designul si functionalitatea unei case. Daca exista si spatiu de terasa, care sa se poate amenaja la fel de colorat si confortabil, cu atat mai bine.

  3. Dumitru Aurora spune:

    Superb!

  4. Elen spune:

    Buna ziua,

    Foarte frumoasa asortarea culorilor! Am o intrebare, daca imi puteti raspunde: de unde putem achizitiona covorul din living in Romania? Si daca il pot pune peste parchet din lemn de fag lacuit care are culoarea covorului? Aici iese in evidenta pentru ca este pe pardoseala de culoare alba.
    Multumesc,

  5. Adriana spune:

    Este exact ce cautam! Cea mai calda combinatie de culori, o casa primitoare si linistita. Multumesc!

  6. Cris spune:

    Unde gasesc si eu un covor de genul acesta ?Atat sunt de frumos pezentate dar nu le gasesti la noi pe piata toate acestea

  7. Andreea spune:

    Ce culoare are mobila din dormitor, respectiv dressing ul?

  8. Loredana spune:

    Foarte frumoase culorile și frumos asortate… O atmosfera caldă și primitoare. Îmi poți sugera, te rog, ce culoare as putea vopsi un perete accent, dacă mobila este un gri antracit combinata cu un stejar și parchetul tot gri…canapea încă nu avem(și aici alta problema în alegerea culorii). Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *