adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (2)

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră de 35 mp amenajată pentru mamă și fiică

Când spațiul unei locuințe este mic, totul trebuie planificat și calculate la centimetru. Dar cum? Care sunt criteriile? Păi cel mai important dintre ele ține de stilul de viață și de nevoile beneficiarilor. Și ca să vezi cât de particular pot fi aceste nevoi, am ales să-ți prezint azi o locuință mică, de circa 35 metri pătrați cu tot cu logie amenajată de arhitecții de la biroul Studio Volkov pentru o mamă și fiica ei de vârștă școlară, pasionată de sport. Acum, pe lângă ceea ce-și doreau neapărat beneficiarele, și anume loc separat de dormit, spații de depozitare și un loc de lectură, arhitecții s-au văzut provocați de forma lungă și îngustă a spațiului și prezența unei singure ferestre pe lățimea locuinței, adică pe latura cea mai scurtă. Soluția? Exploatarea holului și amplasării în planul acestuia a locului de dormit cu pat, dar și o mai bună organizare a camerei de baie și a bucătăriei. Dar hai să vezi despre ce este vorba și să afli trucurile aplicate aici.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (15)

Inițial, locuința avea un mic hol din care se deschideau baia și camera. Conform arhitecților, după ce au aflat preferințele beneficiarelor, s-au concentrat pe organizarea spațiului pentru a le asigura nevoile de odihnă, depozitare, dar și pentru stilul de viață actual. Astfel, holul a fost desființat, baia reconfigurată, fără cadă pentru a putea fi instalată aici mașina de spălat vase. Apoi, camera a fost gândită în două zone: dormitorul separat de tip cușetă pentru care s-a prevăzut ventilație mecanică și delimitat cu tâmplărie metalică, bucătărie organizată pe un singură latură deschisă către zona de tv. Logia la rândul ei a fost transformată în loc de lectură și de luat masa. Arhitecții au urmărit configurarea spațiilor de depozitare, folosirea lungimii spațiului, dar totul astfel ca lumina naturală dinspre logie să pătrundă cât mai adânc, spre ușa de la intrarea în garsonieră.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (10)

Imediat la intrarea în locuință este prevăzut locul de cuier, dar încadrat de dulapuri pentru depozitare. Mobilierul realizat pe comandă este gândit fără mânere, astfel ca suprafețele să fie cât mai simple, curate, ordonate.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (9)

Mobila din hol, realiztă pe comandă, se continuă cu cea a bucătăriei, ansamblul formând un bloc compact, cu fețele care par similare unei placări. Totul alb la nivel de mobilier, astfel ca în relație cu pereții și plafoanele suprafețele să fie unitare, deschise. Pardoseala din plăci ceramice a fost aleasă din colecțiile Mainzu Ceramica cu model similar unui covor sau mochete pentru a păcăli vizual asupra dimeniunilor reale ale locuinței.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (14)

Iluminatul la nivelul plafonului se face prin intermediul unor spoturi încastrate, dar pe lângă acest tip de iluminat general mai există și cel de accent. Astfel, în zona bucătăriei, deasupra locului de luat masa configurat de tip bar în prelungirea blatului de lucru, corpurile de ilumiat vin și ca un accent de culoare. Pentru că poziția instalațiilor a fost schimbată la bucătărie (inițial erau pe partea opusă), s-a renunțat la plita și cuptor pe gaz în favoarea unora electrice. În plus, pentru ca blatul de lucru să fie mai bine organizat, plita aleasă este una cu două ochiuri, iar chiuveta simplă, rotundă, fără picurător.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (5)

Pe peretele din dreptul blatului de lucru s-a aplicat vopsea cu efect de tablă, care dă senzația de adâncime. În dreptul plitei peretele este protejat cu sticlă securizată fixată mecanic.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (4)

Zona de luat masa din bucătărie servește și ca loc de birou pentru teme, iar pentru că blatul de lucru este la înălțimea de circa 85 de cm, scaunele alese sunt unele cu picior reglabil, dar și cu spătar care să susțină coloana.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (6)

De partea opusă a locului destinat bucătăriei este organizat dormitorul, de tip cușetă, practic separat cu uși glisante. Pentru a fi exploatat la maximum spațiul îngust, patul este alipit peretelui.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (7)

Când spațiul este mic, compromisurile sunt inevitabile, dar pentru o mamă și fiica ei de vârstă școlară un pat de 140 cm lățime este absolut confortabil. Culorile predominante sunt neutre, din zona gri, alb și negru, iar accentele de culoare sunt pe suprafețe mici, respectiv roșul, care imediat iese în evidență și animă atmosfera.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (8)

Patul din zona de odihnă a fost cumpărat de-a gata, cu sertare de depozitare în lateral, iar accesul se face doar printr-un capăt al lui. Între tâmplăria culisantă și living, arhitecții au prevăzut suprafața îngustă de perete a fi placată cu oglindă pentru a mai păcăli vizual asupra dimensiunilor locuinței.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (2)

Într-un spațiu mic oglinzile ajută foarte mult, nu doar pentru a da impresia de spațiu mai generos, dar și pentru a amplifica lumina naturală. Astfel, dulapul prevăzut în living cu uși culisante, are fețele din oglinzi. De asemenea, în lateralele golului dinspre bucătărie sunt prevăzute alte placări cu oglindă.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (3)

Pentru living a fost aleasă o canapea colțar extensibilă, în cazul în care este nevoie de a găzdui pe cineva apropiat peste noapte. Spațiul fiind mic, pardoseala a fost lăsată liberă, fără covor pentru a nu mai fragmenta suplimentar spațiul și a ajuta lumina naturală să fie mai bine reflectată.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (1)

Locul de tv este simplu configurat, dar prin desenul mobilierului s-a urmărit accentuarea verticalei încăperii pentru a da impresia de spațiu mai generos și luminos.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (11)

Logia a fost gândită ca loc de lectură cu banchetă, dar și loc de luat masa cu o piesă care poate fi rabatată. Pereții îmbrăcați în lambriuri maschează firele electrice trase în acest spațiu, asortat cromatic cu restul locuinței.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (13)

Baia a fost reconfigurată, astfel încât mașina de spălat rufe să poată fi amplasată aici sub blatul lavoarului. În locul căzii de baie s-au instalat o cabină de duș și vasul de toaletă. Pentru a amplifica lumina, senzația de spațiu, dar și locurile de depozitare, arhitecții au prevăzut dulapuri suspendate placate cu oglinzi. Practic, cu cât mai puține obiecte la vedere, cu atât mai curat, ordonat și luminos devine totul.

adelaparvu.com despre amenajare garsoniera cu pat 35 mp, design Studio Volkov, Foto Yuri Grishko (12)

Finisaje simple, deschise, o combinație de culori minimală, practic totul în tonuri de alb, negru și gri cu accente de roșu care creionează o locuință bie organizată și coerentă din punct de vedere vizual. Da, este o garsonieră, dar pentru două persoane este foarte bine gândită, iar spațiul lung și îngust excelent exploatat. Cu atât mai reușit este totul cu cât s-au câștigat două funcțiuni suplimentare: locul de pat și logia transformată în loc de lectură și masă. Deci simplu, clar, cu oglinzi acolo unde trebuie, cu accente de negru care dau impresia de adâncime a spațiului, cât mai puține fragmentări la nivelul pardoselilor și pereților pentru ca întregul să fie perceput ca luminos, ordonat și armonios. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Yuri Grishko

 

 

3 raspunsuri pentru Garsonieră de 35 mp amenajată pentru mamă și fiică

 1. Popescu gabriela spune:

  Cu ce se fixeaza sticla securizata din spatele plitei. Eu tot incerc sa o fixez de faianta cu benzi dublu adezive si nu sta.

 2. veronica spune:

  Buna , cati mp are dormitorul?Referitor la usile glisante unde se pot face si cat de silentioase sunt?Cu drag!

  • Adela Parvu spune:

   Bună Veronica! Spațiul dormitorului este de circa 2,80 x 1,50 metri. Silențiozitatea ușilor culisante este dată de sistemul de feronerie. Practic, există mai multe tipuri de sisteme de glisare, evident în funcție de buget. Astfel de uși se pot face pe comandă la ateliere de tâmplărie sau se pot monta uși glisante de tip dulap, dar cu geamuri, deci pot fi comandate la firmele de mobilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *