Sunt mulți oameni care se inspiră pentru amenajarea locuinței lor de pe Internet și salvează imagini cu interioare, dar de cele mai multe ori se uită după culori sau soluții mici, punctuale pe diverse zone. Însă dincolo de cum arată diverse colțuri sau camere, contează foarte mult să fie aflată povestea din spate pentru că fiecare amenajare este gândită pentru cineva și personalizată ca atare. Uite, ca să-ți demonstrez despre ce este vorba, am ales să-ți prezint azi o locuință mică de doar 35 de metri pătrați, amenajată pentru o familie cu doi copii. Dar nu este pentru locuie permanentă, ci este o garsonieră proiectată pentru a putea fi închiriată pentru cei dornici să exploreze orașul Gdansk și zona de litoral de la Marea Baltică. Niște foste depozite din vechiul port polonez au fost transformate în astfel de locații pentru închiriere, revitalizând o zonă moartă a orașului prin intervenții arhitecturale și de design interior. Locuința de față este doar una dintre ele, amenajată după proiectul arhitectelor de la biroul SMart Studio, dar proiectul în ansamblul lui, cu toate apartamentele, denumit Blue Buddy Apartments merită studiat pentru că poate fi o idee bună de afaceri. Scoasă din context, desigur că această locuință pare mică și incompletă la capitolul funcțiuni și depozitare, dar când înțelegi despre ce este vorba, privești cu alți ochi amenajarea. Dar hai să afli mai multe.
Locuința mică cu o singură cameră a fost organizată în mai multe funcțiuni. Dormitorul este separat față de zona de zi cu panouri de sticlă încadrate în profile de aluminiu. În spatele acestor panouri, pentur intimitate sunt montate draperii.
Spațiul alocat patului este unul mic, dar suficient pentru două persoane adulte. Compromisul făcut a fost acela de-a lipi patul de unul dintre ziduri, iar în loc de noptiere, tăblia patului a fost configurată mai lată pentru a avea spațiu deasupra și altul decupat ca o nișă. Aplicele, prizele și întrerupătorul sunt însă la îndemână și prevăzute încă din faza de proiect.
În afara dormitorului și camerei de baie, restul funcțiunilor comunică liber. Ușa de acces în locuință este singurul element închis la culoare, restul amenajării finnd pe tonuri neutre, cu accente de turoaz în zona bucătăriei și tușe de roz pentru accesorii textile. Locul de masă este la granița dintre zona de noapte și cea de zi, ca atare s-a ales un mobilier mai prietenos, masă rotundă și scaune tapițate.
Pentru că amenajarea a fost gândită pentru o familie cu copii, designerii au avut în vedere un loc de joacă mai special, dar care să fie frumos integrat în ambient. Astfel, una dintre ferestre este încadrată cu o construcție din PAL în formă de căsuță, cu rafturi și o banchetă de depozitare.
Ca finisaje totul este deschis pe suprafețe mari, parchetul și zonele cu lemn conferă căldură, iar piesele mari de mobilă și draperiile dormitorului sunt gri. Pe acest fundal neutru se simte fiecare pată de culoare, mai ales accentele roz.
Locul de tv este simplu configurat, la fel și spațiul de depozitare. Totul gândit cât mai aerisit, având în vedere că locuința este mică, iar dacă va fi închiriată de către o familie cu copii să existe suficient spațiu. Desigur, canapeaua este extensibilă pentru extra locuri de dormit, ca atare în fața ei spațiul este liber, inclusiv de covoare. Măsuța ușoară se poate muta rapid, fără probleme.
Camera de baie este învecinată cu bucătăria, dar evident separată cu ușă. O parte din pereții locuinței au fost lăsați cu cărămida vechilor ziduri renovate la vedere și ulterior vopsită în alb, pentru un plus de textură. Și ușa interioară a băii a fost aleasă albă pentru a nu face contrast cu finisajul pereților.
Bucătăria, realizată la comandă, este complet mobilată și echipată, dar pentru mai multă siguranță plita aleasă este una cu inducție, copiii fiind feriți de accidente pentru că și în timpul funcționării ei suprafața este rece. Ansamblul bucătăriei este gândit simetric cu electrocasnicele mari încorporate, iar hota telescopică mascată într-o structură cu aspect industrial, realizată pe comandă. Iluminatul deasupra blatului este asigurat de două corpuri suspendate. Pentru un plus de contrast, accesoriile metalice alese sunt aurii.
Baia mică, dar funcțională și tratată cât mai simplu pentru a putea fi rapid și ușor întreținută, dar și cu finisaje deschise care să dea impresia de mai multă luminozitate și spațiu. Zona de duș este parțial zidită, ușa din sticlă fiind accesată prin deschiderea către interiorul cabinei construite.
O locuință plăcut amenajată, bine gândită pentru o familie cu doi copii, dar evident pentru locuire temporară. Dincolo de amenajare însă, este foarte interesant proiectul în sine, o zonă de depozite portuare revitalizată printr-o destinație nouă, turistică, dar unde uite, accentul pe arhitectură și design interior contează. Vezi mai multe imagini AICI. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Tom Kurek
21