adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (3)

In apartamente, Design Interior

Au renunțat la living pentru camera copiilor

Sunt situații în care compromisurile pe care o familie le face în privința spațiului locuinței sunt inevitabile. Și ca să vezi despre ce vorbesc îți prezint astăzi locuința unei tinere familii cu doi copii, unde s-a renunțat la living pentru ca cei doi copii să aibă camera lor. Deși la prima vedere cei 70 de metri pătrați păreau generoși, structura de rezistență a casei vechi, recompartimentată în perioada comunistă, nu a permis modificări mari de spațiu. În plus, bugetul pentru renovare a fost mic, de circa 18200 de euro, sumă necesară atât pentru schimbarea finisajelor, instalațiilor, tâmplăriei, cât și a mobilierului. Ca atare, lucrarea a durat mult, aproape 9 luni de zile, pentru ca arhitecții de la NMProject la care au apelat proprietarii să poată găsi la reduceri diverse produse, dar și să adapteze în noul spațiu piese vechi de mobilier, pe care familia le avea deja. Cea mai mare parte din bani s-a cheltuit pentru renovare, iar când s-a ajuns la partea de mobilare și decorare totul s-a făcut cu parcimonie și cu inserarea de obiecte vechi. Dar rezultatul final este unul cât de se poate de reușit în condițiile date. Hai să afli tructurile aplicate aici.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (8)

Locuința primită cadou de către cei doi tineri era într-o stare degradată, ultima renovare fiind făcută în anii 1970. Ca atare, totul a trebuit schimbat la nivel de finisaje și instalații. Avantajul apartamentului situat într-o clădire veche la parter a fost înălțimea încăperilor de circa 3,5 metri. Astfel, plafoanele au putut fi coborâte pentru ca instalațiile electrice să poată fi mascate. Pentru a fluidiza circulația în casă, arhitecții au prevăzut ca între holul de la intrare și zona de zi cu bucătărie ușa să fie înlocuită cu o arcadă.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (19)

Inițial holul casei era mult mai generos, respectiv între ușa de la intrare și baie, strâbâtând pe lungime tot centrul locuinței. După renovare, bucătăria a putut fi extinsă către hol, dar în continuare poziția ușilor interioare a trebuit păstrată. Bucătăria și baia au trebuit refăcute sub aspectul instalațiilor, iar baia a fost la rândul ei extinsă către o fostă cămară. Proprietarii au renunțat ca una dintre camere să fie living pentru ca spațiul să fie adaptat nevoilor lor, respectiv două dormitoare mari cu mai multe funcțiuni.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (3)

Din holul de la intrare, unde este prevăzut un dulap cu oglinzi pentru depozitare, se deschide zona de zi organiată în mai multe funcțiuni. Lângă fereastră este amplasată bucătăria, locul unde existau și o parte a instalațiilor, acum refăcute.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (18)

Spațiul bucătărie este la maximum optimizat în formă de U, astfel ca suprafața de blat să fie cât mai generoasă între plită și chiuvetă. De asemenea, partea de corpuri de mobilier care înglobează electrocasnicele mari a fost grupată în lateral, astfel ca și boilerul și centrala termică să poată fi ascunse în corpurile de mobilier.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (2)

Pentru a nu mai fragmeta spațiul bucătăriei pe verticală, faianța a fost prevăzută pe toată înălțimea peretelui, iar hota a fost aleasă una decorativă, achiziționată la reducere. Corpurile suspendate lipsesc din zonă pentru a nu obtura fereastra, iar faianța este în două nuanțe, un turcoaz pe peretele de impact, la vedere dinspre cameră, și albă pe peretele mai puțin vizibil, soluție adoptată din cauza restricțiilor de buget. Până la urmă când ai banii numărați cumperi ceea ce găsești pe stoc și la reduceri, iar când plăcile de faianță nu ajung pentru suprafețele din casă se pot recurge și la combinații care să nu supere vizual.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (7)

Deși încăperea destinată bucătăriei și locului de luat masa este generoasă, ea a fost dificil de mobilat din cauza prezenței multor goluri (căi de acces și uși interioare).

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (4)

Peste tot în zona de zi pardoseala este din gresie montată în diagonală (formă de romb) pentru a păcăli vizual asupra formei atipice a spațiului. Pentru a mai încălzi atmosfera, în zona locului de luat masa s-a prevăzut prezența unui covor, care să facă ambientul mai primitor.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (5)

Piese de mobilă vechi sunt acompaniate de altele noi, de la IKEA, achiziționate la prețuri accesibile, asta din cauza restricțiilor de buget. De aceea, încă din faza de renovare arhitecții au avut în vedere configurarea de nișe ca să asigure locuri pentru depozitarea diverselor obiecte.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (10)

Din zona locului de luat masa se deschide ușa către dormitorul părinților, unde mobila veche, respectiv patul este acompaniat de obiecte mici noi de la IKEA, cumpărate la prețuri mici.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (11)

În dormitorul părinților, glaful ferestrei a fost modificat pentru configurarea unui blat mai lat care să poată fi folosit ca birou. De o parte și de celalaltă a ferestrei au fost configurate nișe cu rol de depozitare.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (13)

Camera copiilor este multifuncțională, cu loc de odihnă, loc de studiu, dar și de joacă și de depozitare. Arhitecții au avut în vedere organizarea mobilierului astfel ca centrul camerei să rămână liber.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (14)

Unul dintre copii este de vârstă școlară, așa că pentru el a fost ales un birou minimal. Colțul camerei este prevăzut cu un spalier pentru exerciții fizice, copii fiind pasionați de sport.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (15)

Spațiile de depozitare sunt deschise pentru jucării și închise pentru haine, atât prin prezența dulapului, cât și prin patul cu sertare. Pentru a se încadra în buget, mobila a fost achiziționată de-a gata, de serie, iar rafturile configurate încă din faza de șantier din grips-carton.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (16)

Camera de baie a fost prevăzută cu loc de cadă, familia având copii mici, iar faianța simplă, accesibilă a fost combinată astfel ca aspectul final să fie unul cât de cât mai deosebit.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (17)

Lavoarul mai lung și îngust a fost ales special, astfel ca dimineața, când e aglomerație la baie, să aibă loc două persoane în fața lui.

adelaparvu.com despre apartament 70 mp, design NMProject, Foto Mikhail Chekalov (6)

Locuința, în ciuda metrilor pătrați, având multe uși pare fragmentată, dar cert este că bugetul mic a fost excelent folosit pentru ca imaginea finală să fie una coerentă, iar funcțiunile conform nevoilor familiei. Finisajele alese sunt unele simple, accesibile ca preț, dar prin decorațiuni s-a ambientat totul. Când banii sunt puțini, cea mai indicată modalitate de renovare a casei este simplitatea, iar aici s-a încercat suplinirea mobilierului prin construcția de rafturi din gips-carton. Important este că instalațiile sunt noi, finisajele asemenea și că locuința oferă tot confortul necesar putând fi ușor întreținută. Un apartament interesant amenajat și configurat pentru viața de familie. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Mikhail Chekalov 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *