Cum vede în mod obișnuit un om organizarea unei locuințe? Cu funcțiunile clar conturate, eventual înșiruite, mai ales când ferestrele sunt pe o singură latură a apartamentului. Dar arhitecții văd cu totul diferit un spațiu, iar exemplul de față o să-ți demonstreze din plin asta. Este vorba despre o locuință de tip studio, care inițial avea un interior de circa 45 de metri pătrați și o terasă de circa 25 de metri pătrați, tipic apartamentelor braziliene. Funcțiunile erau grupate de-a lungul ferestrei, dar arhitecții de la Pascali Semerdjian Arquitetos au regândit totul, după ce au aflat de la cuplul de tineri care urma să locuiască aici faptul că și-ar fi dorit un spațiu de zi mai mare, o bucătărie mai generoasă, mai multe spații de depozitare pentru haine și neapărat o bibliotecă încăpătoare cu loc de birou. Soluția propusă de către arhitecți este una absolut genială pentru că a cuprins toate cererile prorpeitarilor, plus lumină naturală din plin în locuința situată în Sao Paolo, care a ajuns acum la suprafața de circa 70 mp. Dar hai să afli mai multe detalii.
Inițial intrarea în locuință coincidea cu cea în zona mesei, bucătăria fiind destul de înghesuită și separată prin mobilier de locul livingului, modest și el ca spațiu. Apoi, dormitorul era parțial deschis pentru acces la dulap și la baie, dar nici gând pentru mai multe dulapuri sau loc de birou. După regândirea spațiului, arhitecții au prevăzut o soluție inedită: dormitorul tratat ca o cameră înconjurată de dulapuri, bibliotecă joasă și loc de birou, spațiul livingului extins către terasă cu o canapea în jurul stâlpului. Depozitare din plin, dar și o bucătărie mai generoasă. S-a renunțat practic la terasă și la toaleta de serviciu, dar s-a câștigat mult mai mult în schimb.
Schița făcută inițial de către arhitecți s-a concentrat în jurul a două aspecte: dormitorul încadrat de mobilier, separat de zona de zi printr-o draperie și livingul în relație cu stâlpul de rezistență prezent pe terasă. Practic, arhitecții au grupat zona de zi către fereastră, iar zona de noapte către interiorul locuinței, separând clar funcțiunile pe lățimea locuinței.
Intrarea în locuință coincide cu cea în spațiul bucătăriei, mult mai bine organizată acum. Toată zona de gătit este marcată prin placarea cu faianță, cu electrocasnice încorporate și cu o culoare de accent pentru corpurile inferioare, cu mânere frezate pentru un aspect cât mai ordonat. Zona de bucătărie este extinsă și către sufragerie, unde sunt depozitate aparate mici electrocasnice, tinerii care locuiesc aici fiind pasionați de gătit. A doua parte a bucătăriei a fost tratată simplu, în alb pentru ca legătura cu grinda și restul mobilierului să fie cât mai bine camuflată și armonizată. Inclusiv aparatul de aer condiționat este mascat în ansamblul alb de mobilier.
Arhitecții au găsit o soluție și pentru patrupedul familiei, astfel încât el să aibă acces pe o bucată din fosta terasă, dar și propria lui căsuță în ansamblul de mobilier.
Dormitorul este practic înconjurat de mobilier. Către cameră un birou generos cu loc de bibliotecă sub el (așa cărțile sunt jos, fără aglomera spațiul), dar și spații suplimentare de depozitare sub formă de sertare, lasă loc deasupra pentru ca dormitorul să beneficieze de lumină naturală, atunci când se dorește acest lucru.
Separarea zonei de odihnă, dar și a locului de lavoar se face simplu printr-o draperie. O soluție la îndemână, care oferă flexibilitate, dar și intimitatea dorită.
Locul de lavoar este și el configurat deschis pentru un acces facil, dar și pentru ca spațiul să fie cât mai luminos exact în zona de oglindă, fiind folosit și ca masă de toaletă. Spațiul din baie care a rămas complet separat este cel pentru vasul de toaletă și duș.
Pentru că este la vedere, lavoarul folosit și ca loc de machiaj, este bine încadrat cu mobilier, dar și armonios amenajat cu plăci din piatră pentru un aspect elegant.
Dulapurile sunt tratate ca și volume similare celei de rezistență, ca atare ele se simt mai degrabă ca și placări decât ca spații de depozitare.
Dulapurile din dormitor sunt completate de alte spații de depozitare situate imediat lângă zona de lavoar, către living. Simple, albe, similar zugrăvelii, ele nu atrag atenția, dar sunt poziționate la fix unde este nevoie de ele.
După extinderea spațiului de locuit către terasa de tip logie, stâlpul de pe fosta terasă a fost folosit pentru ca în jurul lui să fie configurată o canapea generoasă de circa 206 cm x 226 cm. Prin această dispoziție a unei canapele fără spătar, suprafața de ședere a fost considerabil lărgită. Vizionarea la tv se poate face comod cu ajutorul unor perne depozitate sub canapea, dar când sunt invitați ei pot sta lejer și către zona de sufragerie.
Peste tot în locuință pardoseala a fost tratată cu vopsea epoxidică într-o nuanță plăcută de galben, care face ca spațiul să pară mai mare și mai luminos, chiar și în zilele înnorate. În contrast cu acest gelben a fost aleasă tapițeria canapelei realizată pe comandă, un albastru catifelat binevenit ca nuanță relaxantă în ambientul ordonat organizat și cu multe suprafețe albe. Cu perne poziționate sub canapea poziția pentru vizionarea programelor tv devine mult mai confortabilă.
Ingenioase soluțiile găsite de către arhitecți, care au reușit să organizeze mult mai bine spațiul, să-l facă mai luminos, dar și mai generos la capitolul funcțiuni și spații de depozitare. Dincolo de obișnuit, dar totul gândit pentru familia care locuiește aici și care se bucură acum de un apartament mult mai fludid, mai ordonat, ușor de întreținut și plăcut vizual. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via Pascali Semerdjian Arquitetos
Interesant.
Spatios, luminos, ingenios,simplu.
Putin cam greu pentru noi care facem foarte des mincare in casa. In cazul de fata mirosul intra absolut peste tot.
Dar nu cred ca e cazul aici, oamenii nu fac sarmale si jumari in casa…
Peste toate, am vazut ceva interesant, in pozele 1-2, mascarea aerului conditionat.
Mereu gasesc lucruri interesante in postarile tale.
Multumesc frumos.