Ideea de loft încântă mulți tineri, adică locuințele fără compartimentări, unde spațiul larg, amplu și cu ferestre multe conferă o senzație de maximă libertate. Dar ce faci când un astfel de spațiu trebuie adaptat la viața de familie? Cum faci compartimentările astfel ca totul să fie cât mai funcțional, dar și armonios din punct de vedere vizual? Am ales să-ți prezint azi un astfel de loft, cu suprafața de circa 70 de metri pătrați, transformat într-un apartament cu două dormitoare și zonă de zi. Specială este camera copiilor, care a fost gândită foarte inteligent pentru două scenarii: primul în care fiind mici împart aceeași cameră, al doilea când vor crește și vor dori fiecare camera lui separată. Și totul în spațiul loftului, unde între zona de zi și dormitorul părinților, arhitecții de la biroul MoserMurArquitectura a gândit o cameră compartimentată cu elemente de mobilier. Dar hai să afli mai multe, nu înainte de vedea organizarea planului.
Planul atipic al locuinței a fost inițial foarte simplu. Practic un singur spațiu amplu, ce beneficia de lumină naturală din plin dinspre două laturi (jos și drepata imaginii). Singura cameră delimitată era baia, restul fiind tot la vedere conform stilului de locuință loft. Arhitecții au prevăzut însă gruparea bucătărie și a livingului către zona de intrare în locuință, au separat dormitorul matrimonial înspre latura opusă intrării și au folosit spațiul cu unghiuri ciudate pentru a configura un dressing, dar și o zonă de lavoar deschisă, înaintea unei băi mici (cu vas de toaletă și duș) configurată ulterior. Între living și dormitor, arhitecții s-au folosit de prezența ferestrelor și au creat camera copiilor cu două intrări cu uși culisante, astfel ca pe viitor, când vor crește, camera să fie împărțită în două, dar fiecare copil să aibă propria fereastră și propria ușă de intrare.
Accesul în locuință se face de pe o zonă de tip terasă, direct în spațiul de zi, ce include living, sufragerie și bucătărie. Pentru ca suprafața pardoselii să se vadă frumos, iar senzația de spațiu și lumină să fie păstrate și după compartimentare, arhitecții au propus sistem de încălzire prin pardoseală, finisată ulterior cu microciment. Astfel, caloriferele lipsesc, nefiind necesare. Tot pentru amplificarea luminii, ferestrele sunt îmbrăcate cu storuri venețiene și cu storuri simple, care să asigure protecție contra soarelui pe timp de vară, dar care să lase în rest multă lumină la interior, fără a încărca ambientul.
Față în față cu capaneaua din living este organizată bucătăria, unde, deasupra ei, dar și la baza ei sunt mascate toate gurile de aerisire necesare pentru ventilație (sus pentru aerul condiționat, jos pentru frigider). Astfel, totul se vede armonios, compact, ceea ce imprimă multă ordine spațiului. Combinația de alburi cu texturi din lemn este una potrivită pentru o familie tânără și dinamică. Mobilier realizat pe comandă cu mânere frezate și inserții de texturi de tip placaj de lemn pentru o doză de căldură și familiaritate.
În lateralul canapelei și în dreptul ferestrei a fost amplasată masa, mobilierul ales fiind unul cu linii scandinave și texturi naturale. Holul este separat cu o ușă culisantă, care odată închisă se simte mai degrabă ca o placare și nu ca o închidere. Cu ajutorul ușilor culisante, s-a economisit mult din spațiu. Ușile au fost prevăzute din start, încă din faza de proiect, ca atare șinele de culisare de la nivelul pardoselii au putut fi montate fără a avaria în niciun fel sistemul de încălzire prin pardoseală. Practic, prin această ușă, arhitecții au separat zona de zi, față de cea de noapte, care include dormitoarele și băile.
În holul zonei de noapte, camera copiilor se vede că este separată printr-un ansamblu de mobilier. Pe o parte este zonă de depozitare cu rafturi și spații închise, pe cealaltă parte loc pentru tăblia patului. Sunt două uși de acces în camera copiilor, ambele culisante pentru utilizarea optimă a spațiului.
Camera copiilor este simetric organizată cu patul în mijloc, iar pe laterale fiecare copil are propriul dulap și propria masă de birou. Patul este etajat, o a doua saltea fiind retractabilă de dub prima. Ideea a fost ca centrul camerei să fie liber pentru joacă, cât sunt mici, dar ulterior, când vor crește, pe mijlocul camerei să poată fi trasat un perete despărțitor, fiecare copil având tot ce-i trebuie. Deci, singura piesă de mobilier care se va schimba la vârsta adolescenței va fi patul, în rest totul va putea fi păstrat exact așa cum este.
În camera părinților, unde forma spațiului este total atipică, arhitecții au prevăzut un dressing după pat. Separarea dintre funcțiuni este făcută tot prin mobilier, respectiv un dulap care devine tăblie de pat înspre dormitor și spațiu de depozitare înspre dressing. Noptierele sunt configurate ca nișe decupate în tăblia patului.
Pentru mai multă lumină naturală, în dormitor a fost instalată o fereastră de tip iluminator de la Velux, care asigură și o ventilare bună și absolut necesară, având în vedere prezența dressingului cu haine în spatele dormitorului. De asemenea, formele ascuțite ale spațiului au fost ingenios exploatate pentru ca separarea față de lavoar să fie tot prin mobilier. Doar vasul de toaletă și locul de duș sunt clar delimitate într-o încăpere separată. O locuință excelent recompartimentată și folosită la maximum, în ciuda planului dificil. Au fost de bun augur prezența în număr mare a ferestrelor, iar senzația de spațiu a fost conferită prin finisajele unitare, fără fragmetări, care lasă ca ambientul să respire. Absolut ingenioasă compartimentarea camerei copiilor, care sigur o să-ți dea idei. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: via ElMueble