Din locul de odihnă se vede lumina naturală, ceea este important. De asemenea această poziționare a patului a permis configurarea unui dulap generos. Ușile dulapului încastrat sunt culisante și au pe față oglinzi, care reflectă lumina naturală și alungă senzația de claustrofobie din zona patului.

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră cu dormitorul separat prin mobilă

Fiecare locuință are specificul ei, dar ceea ce este important în reorganizarea ei ține și de modul cum sunt amplasate ferestrele și ușile interioare. Într-o garsonieră cu cât sunt mai puține uși interioare cu atât spațiul este mai ușor de utilizat. Apoi, pentru ca fiecare funcțiune să beneficieze de ventilație și lumină naturală e importantă prezența ferestrelor. Cum faci când ai o locuință de 42 de metri pătrați, iar ferestrele sunt două la număr situate pe o singură latură a locuinței, deși pare că ai avea sufficient loc pentru un dormitor separat? Musai să faci compromisuri, așa că azi am ales să-ți prezint o garsonieră unde funcțiunile dorite sunte prezente – de la loc de luat masa, living, spații de depozitare la dormitor cu pat dublu. Tinerii care locuiesc aici și-au dorit neapărat și un loc de birou, dar nu știau cum să împartă spațiul astfel ca totul să fie coerent, iar zonele de depozitare generoase. Au apelat la designerii de la biroul Bonhomedesign, care le-au regândit garsoniera, după cum poți vedea în planul de mai jos.

Inițial garsoniera avea bucătăria separată față de cameră, ambele funcțiuni având uși interioare care se deschideau din hol. Designerii au regândit compartimentarea, după expertiza tehnică, și au deschis bucătăria către living, iar în camera garsonierei au acomodat un loc de pat și un spațiu generos pentru un dulap încastrat. De asemenea, în zona de hol au prevăzut un spațiu închis pentru pantofi și cu rol de cuier, astfel ca aspectul locuinței să fie cât mai ordonat și cu cât mai pușine obiecte vestimentare la vedere.

Inițial garsoniera avea bucătăria separată față de cameră, ambele funcțiuni având uși interioare care se deschideau din hol. Designerii au regândit compartimentarea, după expertiza tehnică, și au deschis bucătăria către living, iar în camera garsonierei au acomodat un loc de pat și un spațiu generos pentru un dulap încastrat. De asemenea, în zona de hol au prevăzut un spațiu închis pentru pantofi și cu rol de cuier, astfel ca aspectul locuinței să fie cât mai ordonat și cu cât mai pușine obiecte vestimentare la vedere. Prin această regândire a planului s-a obținut locul de sufragerie, o masă în jurul căreia pot sta lejer șase persoane, dar și un loc de birou, având în vedere că patul este separat de cameră prin mobilier.

La intrarea în locuință prima funcțiune care se vede este locul de masă, ceea ce conferă din start garsonierei un aer primitor, ospitalier.

De la intrarea în locuință, prima funcțiune care se vede este locul de masă, ceea ce conferă din start garsonierei un aer primitor, ospitalier. Designerii au indicat ca peste tot să fie montat parchet pentru ca la nivelul finisajelor să fie cât mai puține fragmentări. La nivelul pereților culoarea dominantă este griul, folosit peste tot pentru a masca prezența stâlpilor și a liniilor apartamentului, dar și pentru a conferi armonie întregului.

Bucătăria are electrocasnice încorporate cu excepția hotei. Designerii au propus un mobilier minimal, cu aspect actual, mânere discrete și corpuri suspendate doar acolo unde era necesar, adică deasupra chiuvetei. În rest s-a încercat ca aspectul general al bucătăriei să fie cât mai puțin tehnic, iar corpul suspendat galben vine să dea o pată de culoare, dar și luminozitate în acest colț al locuinței.

Bucătăria are electrocasnice încorporate cu excepția hotei. Designerii au propus un mobilier minimal, cu aspect actual, mânere discrete și corpuri suspendate doar acolo unde era necesar, adică deasupra chiuvetei. În rest s-a încercat ca aspectul general al bucătăriei să fie cât mai puțin tehnic, iar corpul suspendat galben vine să dea o pată de culoare, dar și luminozitate în acest colț al locuinței. Tabloul dintre hotă și combina frigorifică este strategic poziționat pentru a ordona partea superioară din bucătărie.

Livingul este minimal cu loc de canapea și comodă tv, dar atmosfera este creată cu ajutorul decorațiunilor textile. Draperiile încălzesc atmosfera, iar galbenul lor face încăperea mai luminoasă. De asemenea tapițeria canapelei, ca și nuanțele covorului sunt deschise, ceea ce formează un contrast plăcut cu fundalul gri al pereților.

Livingul este minimal cu loc de canapea și comodă tv, dar atmosfera este creată cu ajutorul decorațiunilor textile. Draperiile (fără perdele) încălzesc atmosfera, iar galbenul lor face încăperea mai luminoasă. De asemenea tapițeria canapelei, ca și nuanțele covorului sunt deschise, ceea ce formează un contrast plăcut cu fundalul gri al pereților. Cele două tablouri de pe peretele cu televizorul, aliniate la partea de sus a ferestrei și în dreptul locului de birou, vin să armonizeze zona având în vedere prezența ecranului negru al televizorului. Ca atare, nu întâmplător ramele lor au fost alese negre. Tabloul din dreptul patului contează și el în ambient, aduce un plus de culoare, dar și conferă un aer uman locuinței.

Locul de pat din garsonieră este separat prin intermediul unei biblioteci configurată până în tavan și vopsită în culoare similară nuanței de pe pereți. În fața bibliotecii a fost gândit locul de birou. Mobila aleasă pentru birou este una cu design grafic, pentru a nu încărca spațiul.

Locul de pat din garsonieră este separat prin intermediul unei biblioteci configurată până în tavan și vopsită în culoare similară nuanței de pe pereți. În fața bibliotecii a fost gândit locul de birou. Mobila aleasă pentru birou este una cu design grafic, pentru a nu încărca spațiul.

Din locul de odihnă se vede lumina naturală, ceea este important. De asemenea această poziționare a patului a permis configurarea unui dulap generos. Ușile dulapului încastrat sunt culisante și au pe față oglinzi, care reflectă lumina naturală și alungă senzația de claustrofobie din zona patului.

Din locul de odihnă se vede lumina naturală, ceea este important. De asemenea această poziționare a patului a permis configurarea unui dulap generos. Ușile dulapului încastrat sunt culisante și au pe față oglinzi, care reflectă lumina naturală și alungă senzația de claustrofobie din zona patului.

Patul a fost așezat cu latura lunigimii la perete, compromisul necesar pentru ca într-o locuință mică să beneficiezi de un pat dublu.

Patul a fost așezat cu una dintre laturile lungimii la perete, compromisul necesar pentru ca într-o locuință mică să beneficiezi de un pat dublu.

Din holul garsonierei se face accesul către baie, evident complet separată. Nuanța de gri folosită peste tot pentru pereți contrastează plăcut cu pardoseala din cu textură din lemn și ușile albe. De asemenea este o nuanță rezistentă la murdărire, inevitabilă în mediu urban.

Din holul garsonierei se face accesul către baie, evident complet separată. Nuanța de gri folosită aici este mai închisă pentru a da senzația de profunzime, o culoare ce contrastează plăcut cu pardoseala din cu textură din lemn și ușile albe. De asemenea, griul închis este o nuanță rezistentă la murdărire, inevitabilă în mediu urban.

Baia este simplu amenajată și cu fainață doar în zona căzii, în rest atât plafonul, cât și pereți au fost vopsiți cu vopsea lavabilă pentru spații umede.

Baia este simplu amenajată și cu fainață doar în zona căzii, în rest atât plafonul, cât și pereți au fost vopsiți cu vopsea lavabilă pentru spații umede. Spațiile de depozitare sunt la nivelul mobilierului de sub lavoar și în corpul suspendat cu oglindă. Totul ordonat și minimal pentru a fi întreținut ușor. Locuința este armonioasă în ansamblul ei și cu aspect urban, unde accente de galben vin să învioreze atmosfera, iar decorațiunile textile să o încălzească. Funcțiuni clar conturate prin mobilier și toate cele dorite de către proprietari sunt prezente pentru ca stilul lor de viață să fie susținut prin ambientare. Sper să te inspire și pe tine!

Foto via bonhomedesign

8 raspunsuri pentru Garsonieră cu dormitorul separat prin mobilă

  1. Eli spune:

    Buna. Imi puteti spune va rog de unde sunt draperiile galbene?
    Multumesc anticipat.

  2. Georgeta spune:

    Adela, din ce material e cada de la baie? Care ar fi cel mai recomandat material? Dar pentru usa de la baie daca e chiar langa cada?
    Multumesc,

    • Adela Parvu spune:

      Bună Georgeta! Depinde de bugetul și situația fiecăruia. Cada este din ceramică și placată la față cu gips-carton rezistent la umezeală peste care s-a venit cu faianță. Ușa de la baie diresct lângă cadă? S-ar putea proteja zona cu un panou de sticlă montat pe cadă ca să nu mai ai probleme cu stropii pe ușă. Altfel, o uță specială pentru așa ceva nu am auzit 🙂

  3. L. spune:

    Buna ziua,
    Ati putea sa-mi spuneti va rog din ce material este facuta biblioteca?
    Multumesc.

  4. Sincer sa iti spun, am fost dat pe spate cu totul! Spune-mi si mie insa: pozele din articol sunt pe bune sau sunt randari? Pentru ca daca sunt randari, pe mine unul m-au pacalit cu totul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *