Când tema de amenajare este clară și se cunosc preferințele, dar și nevoile proprietarului, soluțiile de ambientare vin mult mai ușor. Și da, viziunea unui designer ajută pentru că, prin simple propuneri și modificări, spațiul locuinței devine mult mai plăcut și optim organizat, comparativ cu modalitatea văzută în mod obișnuit de către majoritatea oamenilor. Ca să vezi ce înseamnă o altă optică pentru o bună organizare, am ales să-ți prezint azi o locuință de două camere cu suprafața de circa 44 metri pătrați. Unul dintre atuurile locuinței era prezența a două băi, una de serviciu și una standard și posibilitatea de a amenaja bucătăria în orice dintre cele două camere. Proprietarul, un tânăr, care studiază muzica, și-a dorit un spațiu de zi cât mai spațios, neapărat loc de birou și un dormitor aerisit. Nu se putea decide cum să procedeze, mai ales în privința biroului, dar nici a organizării bucătăriei, așa că a apelat la designerul Julia Kaufeldt, care a gândit pentru stilul de viață al beneficiarul fiecare încăpere. Dar hai să afli despre ce este vorba.
Tânărul proprietar și-a dorit o amenajare masculină, dar nu sobră, ci cu accente de culoare care să înveselească ambianța. Ca atare, designerul i-a propus o schemă cromatică de griuri și nuanțe de lemn cu accente de galben și turcoaz. Suprafețele mari sunt finisate în tonuri neutre, placări de lemn, iar ușile interioare, realizate pe comandă, sunt în nuanță de gri.
Inițial, toate spațiile erau separate cu uși, care se deschideau către hol. Ceea ce a propus din start designerul a fost ca cea mai mare încăpere să devină dormitor cu loc de birou și loc de dressing, iar camera mai mică să fie cea de zi, cu bucătăria inclusă. În mod normal, toți s-ar gândi invers, adică cea mai mare cameră să fie livingul. Dar ceea ce a contat a fost locul de depozitare și în funcție de acesta s-a decis care cameră devine dormitor. Locuința avea două băi, una mare și una de serviciu. Designerul a propus ca una dintre băi, cea de serviciu să devină dressing, iar deschiderea să fie către dormitor și nu către hol. O altă modificare a fost desființarea ușii livingului, astfel ca lumina naturală să pătrundă și către hol, iar senzația de spațiu să fie amplificată.
Bucătăria este minimală, conform stilului de viață al proprietarului, care gătește foarte rar. Frigiderul este sub blat, de aceea corpurile inferioare ale bucătăriei sunt puțin mai înalte. Deasupra locului de frigider este amplasat cuptorul cu microunde, iar plita este de două ochiuri, pe inducție, ocupând mai puțin spațiu.
Între bucătărie și locul de canapea este prevăzută o masă de tip bar, realizată pe comandă, cu laterala gândită pentru depozitarea obiectelor mici (pahare). Locul este marcat și prin corpul de iluminat. Fața-n față cu masa bar a fost ales un fototapet pentru ca atunci când se stă la masă perspectiva să fie una plăcută.
A fost aleasă o canapea de două locuri, extensibilă, care ocupă mai puțin spațiu, dar care îndeplinește toate cerințele proprietarului. Tapițeria galbenă este un accent de culoare binevenit în living. Parchetul este de la Quick Step.
O plantă verde, un raft-cub galben decorează colțul camerei și distrag atenția de la calorifer.
Locul de tv este simplu mobilat, cu o comodă din PAL și fier de la IKEA. Pardoseala livingului este lăsată liberă, fără covor pentru senzația de mai mult spațiu.
Dormitorul, cea mai mare cameră, s-a dorit a fi amenajat cât mai aerisit. Biroul este organizat în fața ferestrei, iar zona patului marcată printr-o placare cu parchet montată pe verticală.
Patul este încadrat de etajere, dar care nu au toate rafturile la vedere, astfel ca ele să nu devină aglomerate. Un truc decorativ de efect este placarea peretelui din dreptul corpului de iluminat suspendat cu PAL lucios. Măsuțele pe post de noptiere au fost realizate pe comandă, la fel ca și etajere încastrate în perete.
Pentru a corecta vizual spațiul care pe colțuri avea stâlpi, designerul a prevăzut ca tăblia patului să apară încadrată într-o nișă, flancată de etajere.
Dacă într-o parte a patului există un corp de iluminat suspendat, în cealaltă parte este o aplică reglabilă pentru lectură în pat. Un joc asimetric ce conferă varietate în cadrul simetric al nișei.
Fosta toaletă de serviciu a fost trasnformată în dressing cu acces direct din actualul dormitor. Necesarul de depozitare nefiind mare, spațiul a putut fi bine organizat pentru o singură persoană. Pentru a camufla conținutul dressingului, ușile culisante metalice realizate pe comandă au geamuri fumurii.
Baia este organizată cu loc de duș ridicat pe un postament pentru a masca țevile și rigola. Plăci ceramice cu aspect de lemn (de la Vallelunga) sunt folosite aici pentru a continua abordarea din restul spațiilor.
Blatul pentru lavoar este montat mai sus pentru ca sub el să fie loc pentru mașina de spălat rufe. Ca atare, s-a placat cu faianță tot peretele din zonă. Obiecte mici, de accente sunt negre, de la corpul de iluminat, baterie, accesorii de baie și până la sifonul lavoarului.
Locuință mică, de tip studio, dar cu multe funcțiuni, coerent amenajate și clar punctate. Și da, o lecție de reținut din amenajarea de față: când vrei multe lucruri, multe funcțiuni, poți schimba destinația camerelor, astfel încât cea mai mare dintre ele să fie alocată odihnei și depozitării hainelor, adică fix acelor lucruri care au ocupă volume mari. Un apartament perfect pentru o persoană singură sau un cuplu tânăr. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Ivan Sorokin
14
De unde sunt scaunele inalte de la bucatarie si patul?
Buna ziua. Imi puteti spune va rog de unde poate fi achizitionata canapeaua extensibila galbena? Va multumesc!
Modelul Bari de pe favi.ro nu mai este disponibil, de aceea nu am mai menționat canapeaua 🙂
Buna ziua,
De unde este achizitionata canapeaua?
Multumesc!
Bună Mari! Modelul Bari de pe favi.ro nu mai este disponibil, din păcate.
Faianta din bucătărie este superbă. De unde se poate cumpara?