adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (2)

In apartamente, Design Interior

Apartament de 52 mp tineresc amenajat

Când cuplurile tinere își cumpără prima lor locuință, banii rămași pentru amenajarea ei sunt de cele mai multe ori numărați, eforturile fiind direcționate către achiziția casei. Dar ce poți face când bugetul este strâns? Poți opta pentru finisajele de la dezvoltator, dar să te orientezi către parchet deschis la culoare, poți păstra poziția prizelor și să modifici doar amplasarea corpurilor de iluminat, ceea ce e ușor când ai plafon fals, și merită să te concentrezi pe funcționalitate în privința mobilării spațiilor. Și ca să vezi despre ce este vorba, am ales să-ți prezint un apartament de 52 metri pătrați al unor tineri polonezi amenajat de către designerii de la biroul Design my Deer. Totul a pornit de a salva cât mai mult din costuri și a găsi soluții pentru ca amenajarea să se încadreze în suma de 10.000 de euro. După aspectele legate de costuri, designerii au aflat ce culori preferate au tinerii și au făcut o listă cu nevoile lor. Dilemele cele mai mari erau în privința amenajării livingului deschis către bucătărie, ale holului și optimizarea spațiului băii. Dar să afli mai multe.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (13)

Tinerii visau la o locuință cât mai aerisită și luminoasă. Își doreau ceva în stil scandinav, dar cu mai multă culoare. Ei iubesc natura și excursiile, așa că s-au lăsat inspirați de tema propriilor vacanțe. Pe baza acestor preferințe, designerii le-au făcut o propunere cromatică rezumată într-un panou de idei (mood board), după cum vezi mai jos.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (12)

Gama cromatică propusă este inspirată din natură, iar tonurile de culoare relaxante. Rozul le amintește tinerilor de răsăsiturile de soare, dar și de fructele de pădure. Din punct de vedere estetic, rozul se potrivete frumos ca și culoare complementară tonurilor deschise de verde. Dar hai să vezi cum sum combinate aceste nuanțe în amenajarea locuinței.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, plan apartament

Încă din faza de construcție a blocului, tinerii s-au gândit să apeleze la un designer de interior pentru că dezvoltatorul le permitea să facă mici modificări. Norocul a fost că peretele dintre baie și dormitor, fiind prevăzut din gips-carton, a putut fi mutat cu 70 cm mai înspre dormitor, astfel s-a mărit baia la fix pentru un ansamblu de depozitare, care maschează și locul mașinii de spălat.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (6)

De la dezvoltator, tinerii au primit permisiunea să opteze pentru placări ceramice (gresie și faianță), conform unui anumit buget, asta dacă nu voiau să opteze pentru propuneri standard. Cu ajutorul designerilor, tinerii au ales plăci ceramice care seamănă cu cele din ciment, cu un desen atemporal. Le-au găsit în magazinele de bricolaj (vezi model AICI). Ușile interioare alese sunt albe, al fel și plinta, ceea ce conferă un aspect curat, ordonat. Încă de pe hol, designerii au prevăzut un ansamblu generos de depozitare, dulapuri din MDF cu mînere frezate, într-o nuanță plăcută de verde, similară cele de pe pereți.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (5)

Gresia folosită pe hol este prezentă din baie până în bucătărie, și are imaginea unui covor cu imprimeuri mărunte. Mobila de depozitare din hol, realizată evident pe comandă) este continuată cu cea a bucătărie, care este albă, simplă, fără mânere vizibile, ci frezate, pentru un aspect cât mai curat. Colțul acesta alb al mobilierului de bucătărie, aduce un plus de luminozitate în cameră.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (3)

Când bugetul este strâns, cel mai indicat mod de abordare al amenajării este simplitatea. Aici, mobila este foarte simplă ca și aspect, funcțional gândită, iar combinația de materiale și culori plăcută. Dar fără complicații în privința placărilor. O faianță albă, cu plăci de 15 x 15 cm poate fi o alegere foarte bună.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (7)

Modificările față de ceea ce exista inițial sunt la capitolul corpuri de iluminat. Sursele existente au putut fi reconfigurate, grație prezenței plafonului fals. Când acesta lipsește, retrasarea surselor pentru corpurile de iluminat este mai greu de realizat. Aici, conform proiectului designerilor, după ce s-a făcut planul de mobilare, s-au retrasat și corpurile de iluminat, astfel ca deasupra mesei, dar și perimetral în bucătărie iluminatul să fie bine punctat.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (1)

Pe fundalul suprafețelor mobilierului simplu, locul de luat masa este o combinație între masa ce reia nuanțele prezente în bucătărie și scaunele antracit, actuale, asortate cu corpul de iluminat, dar și alte zone închise din zona de zi (de la electrocasnice, la perete tip tablă). Masa este model Oppeby de la IKEA.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (14)

Masa este situată la granița dintre bucătărie și living, astfel făcându-se separarea spațiilor. De asemenea, în dreptul mesei, peretele a fost finisat cu vopsea efect de tablă. Astfel, designerii au mascat forma atipică a spațiului, respectiv fatul că pe aceeași parte, peretele nu era drept. Prin culori și texturi s-au separat vizual funcțiunile, dar toate sunt legate între ele prin piesele de mobilier.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (4)

Livingul este strict necesar mobilat, tot pentru a rămâne în buget, iar schema cromatică completată de perezența canapelei turcoaz. Rozul din propunerile inițiale este pe suprafețe mici, respectiv prin perne și obiecte mici decorative.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (11)

În dormitor mobilarea este și ea strict necesară, dar atmosfera este creată prin culoare, de la nivelul pereților și până la cel al decorațiunilor textile pentru pat. Patul, ales simplu cu o tăblie deschisă la culoare, este pata de contrast în relație cu pereții zugrăviți într-un turcoaz mai închis, odihnitor. Pe fundașul acestuia și aplicele aurii se citesc foarte bine, zone mici de strălucire, care dau un plus de șarm camerei.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (10)

În loc de noptiere măsuțe simple metalice, cu diametrul de 40 cm sunt la fix. Nici nu ocupă spațiu, dar ajută ca lucrurile să fie la îndemână.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (9)

O modificare importantă care s-a putut face încă din faza de construcție a blocului, a fost mărirea suprafeței băii. Practic, peretele către dormitor a fost mutat cu circa 70 cm, astfel ca în baie să poată fi amenajat un loc închis pentru depozitare, inclusiv loc pentru mașina de spălat rufe. Vasul de toaletă și lavoarul nu au putut fi mutate prea mult din cauza traseelor de instalații, așa că rezervorul îngropat (continuat cu o mască la același nivel și în dreptul lavoarului) se oprește direct în ansamblul de mobilier din baie. Și da, aici rozul este foarte prezent prin fețele din MDF ce îmbracă un întreg perete.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (8)

Când pardoseala eare model, iar în ambient mai este introdusă o culoare (aici rozul), restul suprafețelor, mai ales într-o încăpere mică e foarte bine să rămână curate, albe. Așa că aici faianța simplă albă a fost alegerea perfectă. Mobilierul cu lavoar inclus aduce un plus de textură, cea a lemnului și totul e funcțional, plăcut, armonios și conform dorințelor tinerilor.

adelaparvu.com despre amenajare apartament 52 mp, design Design my Deer, Foto Ayuko Studio (2)

O amenajare curată, dar cu combinații de culori odihnitoare, tinerești, un apartament unde spațiile de depozitare sunt prezente din plin și finisajele coerente. Iluminatul vine să asigure scenarii diferite pe timpul serii, iar prin decorațiuni, puține, dar inspirat alese, tema naturii este elocvent sugerată. Al doilea dormitor, deși a fost are proiect de mobilar,e nu a fost încă amenajat, ci lăsat pentru când proprietarii vor deveni părinți. Deci, când știi că bugetul este mic, stabilește-ți o temă de decorare, alege pe baza ei nuanțele preferate, care ai văzut că pot fi mai mult de două, gândește-te puțin și la iluminat și mobilează ceea ce ai cu adevărat nevoie. Astfel, poți ajunge să ai o locuință plăcută unde să te întorci cu drag acasă. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Ajuko Studio

 

Un raspuns pentru Apartament de 52 mp tineresc amenajat

  1. Arata foarte bine, intr-adevar!
    Ideile noi trebuie puse intotdeauna in valoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *