Când devii părinte, prioritățile în viață se schimbă, iar aceste lucruri se simt și atunci când este vorba despre modul de amenajare al locuinței. Am ales să-ți prezint azi un apartament de circa 51,3 de metri pătrați, cu două camere, care a fost transformat pentru un cuplu de tineri care au un bebeluș. Pentru că oricum ar fi gândit singuri amenajarea nu reușeau să ajungă la o variant bună, tinerii au apelat la biroul de design Tochka Design. Cum au procedat designerii? Au notat nevoile și preferințele proprietarilor și au ajuns la o variantă de organizare a interiorului cât mai aerisită, luminoasă, dar și cu spații de depozitare. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul apartamentului, așa cum arată după renovare.

Designerii au prevăzut desființarea zidului de compartimentare dintre bucătărie și camera de zi, dar și extinderea băii către fosta bucătărie pentru a putea instala în ea cadă și a face loc mașinii de spălat. De asemenea, spațiului holului de la intrare a fost mărit pentru a configura aici așa: un dulap încăpător, un loc de cuier (stânga intrării) și un loc pentru bicicletă (în drepata intrării). Ușa interioară a dormitorului a fost închisă dinspre hol, dar camera dedicate odihnei a fost deschisă cu uși culisante înspre living. Astfel, chiar dacă livingul a fost micșorat, fiind deschis către bucătărie și apoi partial către dormitor, el nu se simte claustrofobic. În plus, pentru bebeluș s-a câștigat un spațiu mai generos în dormitor.
Ce și-au dorit tinerii părinți? Au visat la un apartament cât mai urban, luminos, bine organizat, cu mobilă care să nu iasă în evidență, spații de depozitare și un stil scandinav. De asemenea, și-au dorit să aibă suficiente locuri pe pereți pentru a-și expune în viitor colecția de tablouri. Designerii au gândit totul compact, cu linii simple și nuanțe neutre. Locul de luat masa și o parte a mobilierului bucătăriei sunt cu texturi din lemn, apoi accente de albastru sunt prezente discret la nivelul decorațiunilor textile. Zona de hol este separată, înspre livingul deschis către bucătărie, prin intermediul unui perete fals.

Între bucătărie și ușa de acces în baie, designerii au gândit o bibliotecă îngustă. Un extraloc de depoziatre într-o zonă de circulație, care însă leagă frumos funcțiunile din casă și maschează de la intrarea în casă prezența bucătăriei.

Bucătăria este mică și compactă, cu electrocasnice și dotări încorporate. Spațiile dintre funcțiuni sunt bine gândite, astfel că între plită și chiuvetă să existe loc de blat pentru prepararea alimentelor. Deasupra chiuvetei a fost prevăzută o fereastră interioară pentru a fi asigurată lumină naturală în baie. Pentru ca aspectul bucătăriei să nu fie prea tehnic în loc faianței peretele a fost placat parțial cu material compozit, iar pe perete s-a aplicat o vopsea rezistentă la umezeală și aburi.

Pentru ca dotările și electrocasnicele să fie mai bine camuflate în ansamblul bucătăriei ele au fost alese negre, la fel ca și nuanța blatului.

Legătura dintre bucătărie și zona de living s-a făcut frumos prin intermediul texturilor de lemn. Corpurile suspendate și frigiderul încorporat sunt cu fronturi de mobilă albe pentru a nu încărca spațiul, iar zona de lucru din bucătărie are corpuri cu texturi din lemn. Practic, la nivelul de jos masa de sufragerie continuă texturile din lemn prezente în bucătărie, la fel ca și accentele de negru (prezente în tapițeria scaunelor).

Tinerii nu au televizor, dar priza pentru acesta este prevăzută pe peretele îngust dintre cele două ferestre corespondente sufrageriei. Fiecare funcțiuni din ansamblul zonei de zi este frumos punctată prin intermediul corpurilor de iluminat.

Locul de luat masa este prevăzut în dreptul deschiderii către dormitor, astfel că spațiul se simte mult mai generos atunci când ușile culisante sunt deschise, dar și bebelușul poate fi supravegheat mai bine.

Compartimentarea mobilă dintre living și dormitor permite o flexibilitate mai mare a spațiului pentru ca acest să poată fi folosit așa cum are nevoie familia. Ușile culisante au fost tratate ca și uși de mobilier și ele sunt fixate în parte superioară de o structură fixă, iar în partea de jos, la nivelul pardoselii există o șină discretă glisarea pe roți mici a ușilor.

Chiar dacă în planuri dferite, spațiile de depozitare sunt situate pe aceeași latură în locuintă. În spatele canapelei, după perete există un dulap generos, iar pe un întreg perete din dormitor un alt dulap îmbracă similar unei placări toată zona. Pentru un acces mai facil la dulapul din dormitor, ușile acestuia au fost gândite mai înguste, respectiv cu dimensiunea de 45 cm lățime.

Dormitorul este strict mobilat cu ceea ce trebuie, dar amplasarea mobilierului s-a făcut în așa fel încât patul să nu fie vizibil din camera de zi. Pentru un plus de confort s-a ales un pat tapițat, nuanța țesăturii fiind apropiată de cea a zugrăvelii peretelui de accent.

Locul dedicat bebelușului este în același spațiu al dormitorului. Este un compromis care va funcționa până când cel mic ajunge la vârstă școlară.

Corpurile de iluminat au fost alese și din considerente estetice, ca niște accesorii care să completeze elegant spațiul cu aer scandinav.

Baia este minimalist gîndită cu placări ceramice doar în zonele cele mai expuse la umezeală. În rest, totul este ales simplu în alb și negru pentru un aspect grafic, aerisit, mereu la modă.

Pentru că au copil mic, tinerii proprietari și-au dorit să păstreze cada, pe care au separat-o și cu panou de duș înspre zona de lavoar.

Fereastra interioară dinspre bucătărie contează mult în atmosfera băii pentru că spațiul se simte mult mai generos decât în realitate.
Locuința este strict mobilată și bine organizată, dar finisajele, mobila și dotările sunt de calitate și asta se simte. Ferestrele nu sunt acoperite de perdele și draperii, ci au storuri, ceea ce face ca suprafața liberă a geamurilor să dea impresia de și mai mult spațiu pentru că este foarte luminos totul. Parsoselile sunt cu texturi din lemn peste tot în zona de zi (la baia este gresie care imită lemnul), ceea ce conferă o imagine unitară locuinței. Majoritatea pieselor mari de mobilă sunt albe, coordonate cu zugrăveala pereților și plafoanelor, pentru un plus de luminozitate, iar accentele decorative puține și temperate. Totul simplu, aerisit, luminos pentru o viață de familie cât mai plină de momente memorabile. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Mikhail Stepanov
29
Se vede ca e munca de designeri priceputi.Felicitari designerilor.
Minunat amenajat. Interesant de vazut peste un an, cand copilasul va incepe sa exploreze spatiul, tragand carti, vaze, ghivece, tot ce-i va sta in raza manutelor, inspre el:)
Otilia, nu e ca și cum locuința ar fi ticsită de obiecte. Lucrurile care sunt în partea de jos a bibliotecii pot fi mutate mai sus 🙂
fiica mea, acum..aproape 10ani:)
Buna Adela,
De unde au achizitionat corpurile de iluminat?
Multa inspiratie in continuare!
Multumesc!
Poți încerca la https://www.corpurideiluminat.eu/
Este superb apartamentul ! imi place foarte mult. o singura mentiune : In living nu este/nu incape televizor ? sau nu il vad eu ? multumesc .
Minunat 😍
as vrea si eu asa ceva la mine in apartament 😍