adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (356)

In Cum sa..., Idei pentru acasa

Cum amenajezi camera unui bebeluș?

Am primit mai multe întrebări pe acest subiect, așa că e momentul să îți ofer câteva indicii legate de amenajarea unei camere de bebeluș. Dilemele sunt legate nu doar de culori, cât și de organizare, de tipul mobilierul ales, mai ales că majoritatea părinților se gândesc la viitor, adică dacă tot amenajează camera aceasta să fie în regulă și peste câțiva ani de zile. Ideea este așa: bebelușul va fi bebeluș până merge la grădiniță, deci atunci va mai fi nevoie de o reorganizare a camerei și mai departe când va merge la școală din nou se impune o rearanjare. Dar până atunci o cameră de bebeluș trebuie să fie în primul rând bine ventilată (fereastră care se deschide), bine încălzită (temepratură constantă de 20 de grade Celsius) și cu un pat confortabil, dotat cu o saltea potrivită. Deci, primele criterii trebuie să fie cele ce țin de igienă și sănătate – aer curat din plin și saltea, lenjerii, țesături fără acarieni, cât mai puțin praf. Mai departe, hai să-ți detailez, dar să-ți postez o imagine înainte.

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (7)

Pe parcursul vieții bebelușul trece prin etape diferite. Între 0 și 6 luni are nevoie de un mediu foarte intim, cât mai protector și să-i aibă pe părinți aproape, apoi, între 6 și 12 luni, se acomodează cu ritmul familiei și începe să-și regleze propriul ritm (somn, hrană, activitate), ca mai departe până la 3 ani de zile să înceapă să exploreze totul în jur. Deci, până la un an de zile bebelușul este dependent de părinți în mare parte pentru a se putea mișca și deplasa. Ca atare, organizarea camerei va trebui gândită și în funcție de nevoile părinților. Pe lângă pătuțul bebelușului va fi nevoie de cel puțin un fotoliu comod, cu spătar ce va fi loc de alăptat. E și mai sigur să ai și un pat de o persoană, care va deveni ulterior pătuțul copilului, când va mai crește, dar până atunci e la fix pentru odihna ta ca părinte alături de el. Și da, spații de depozitare pentru a avea totul la îndemână, dar și pentru a le putea folosi ulterior pentru copilul în devenire.

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (13)

Acum, în privința mobilierului, dacă stai să te gândești bine, ceea ce va dispărea cel mai repede dintr-o cameră de bebeluș va fi pătuțul. Așa că atunci când vrei să faci rafturi sau să ai corpuri suspendate, gândește-te că locul pătuțului poate fi luat de viitorul birou. Patul de o persoană și dulapul ori comoda (care poate fi transformată din masa de înfășat) vor rămâne pe poziții. Centrul camerei trebuie să ai în vedere să fie liber, pentru că va fi viitorul loc de joacă, restul așezat perimetral și dacă sunt ascunse și protejate prizele cu atât mai bine. Într-o cameră de tineret, deci de copil există trei zone funcționale clare – cea de dormit, cea de depozitare (haine și jucării), cea de joacă și cea de studiu (birou). Încearcă să alegi mobilă sau să comanzi una care va face față acestor cerințe viitoare.

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (7)

În privința culorilor și amodului de decorare cel mai mai sigur este să adopți o paletă neutră de griuri calde, de bejuri calde în combinație cu tonuri de alb (mobilă și textile albe). De ce spun asta? Pentru că în general toată lucrurile destinate copiilor sunt foarte colorate. Așa, într-o cameră decorată neutru jucăriile sunt observate mai bine, atrag mai mult atenția, dar și devin parte din decor. Pe de altă parte culorile neutre lasă suficient loc pentru redecorare ulterioară. Când bebelușul crește e mult mai ușor să aplici stickere, să alegi o draperie, covor, lenjerii colorate, decât să schimbi ceea ce ai colorat din start (pereți, mobilă). De asemenea, dacă dorești să decorezi, ia în calcul partea superioară a camerei. De ce? Pentru că din perpectiva bebelușului întins pe spate este cea mai vizibilă zonă.

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (6)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (4)

O atenție deosebită trebuie acordată iluminatului camerei. Ai grijă să ai lămpi, lampadare și nu doar lumina generală din tavan. Gândește-te că ai sta pe spate, ca și bebelușul tău, și lumina aceea s-ar aprinde pe neașteptate. E clar că ar fi neplăcut. Așa că o lumină care este blândă, care bate din lateral e mult mai plăcută. De asemenea, pe timpul nopții e bine să ai o lumină de veghe. Și nu atât pentru bebeluș, cât pentru tine ca părinte pentru că te vei trezi brusc și îți va fi mai ușor să fii ghidat și de lumină. Pe parcusul zilei, ai grijă ca și lumina naturală să fie plăcut filtrată. Cel mai comod este să ai storuri și eventual draperii în lateral. De ce? Pentru că perdelele sunt mai greu de manevrat, mai ales dacă ai și copilul în brațe. Pe de altă parte, când crește nu ajunge la storuri, față de o perdea pe care o poate trage.

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (8)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (5)

Unde pui pătuțul? Poți alege orice loc care să devină ca un culcuș. Poate fi pus chiar și pe centrul camerei dacă-ți este mai ușor așa, nu e musai să fie lipit de perete. Asta îi oferă copilului posibilitatea să exploreze spațiul de ambele părinți atunci când e în pătuț, deci nu e nimic greșit în asta. De asemenea, așază totul și în funcție de cum îți este mai comod ție ca părinte. Dacă te vei lovi de lucruri sau nu-ți sunt la îndemână vei fi un părinte nervos și nu de asta are nevoie un bebeluș, nu-i așa? Ca să-ți fie mai ușor, ți-am făcut o selecție de imagini cu variante de amenajare pentru camere de bebeluși. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (2)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (3)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (1)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (1)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (15)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (14)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (6)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (4)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (10)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (3)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (2)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului, Foto Casa Abril (9)

adelaparvu.com despre amenajarea camerei bebelusului Foto ElMueble (11)Foto: CasaAbril/ ElMueble

3 raspunsuri pentru Cum amenajezi camera unui bebeluș?

  1. Cred ca ar fi interesant de vazut cum se transforma o camera de bebe intr-o camera de adolescent, prin ce schimbari trec peretii si mobilele odata cu cupchilu 🙂

  2. Ligia Muresan spune:

    Buna fetelor,
    Eu am gasit o serie de produse foarte dragute pentru camera bebelusului meu pe site-ul https://legogo.ro/ro/catalog/4-accesorii/35-camera-bebelusului/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *