Mi s-a întâmplat de multe ori să propun nuanțe de gri pentru zugrăveala pereților interiori, iar privirile să devină ușor încruntate. Da, atunci când nu ești hotărât ce-ți place sau în ce direcție vrei să-ți conturezi amenajarea casei tale, cel mai indicat este să alegi nuanțe neutre pentru suprafețele mari, iar griul cald poate fi exact ce ai avea nevoie. De ce? Pentru că este acel fundal pe care poți contura frumos orice altă culoare. Și nu, nu e deprimant iarna când zilele devin mai scurte și mai mohorâte, mai ales atunci când îl combini cu alte finisaje deschise și luminoase. Și ca să-ți arăt despre ce este vorba m-am oprit la casa decoratoarei spaniole Carmina Sanz, care a ales pentru casa ei tonuri calde de gri și piese în nuanțe pastelate, albe ce amintesc de stilul scandinav și obiecte cu finisaje vintage și împletituri care aduc căldura rusticului la interior. Dar hai să-ți spun mai multe.
Cum îți dorești să te simți acasă? Dacă îți dorești să te debarasezi de probleme, de griji și să te relaxezi puțin, mai ales când ai și copii, păi griul pe pereți poate fi o soluție excelentă. Nu te mai stresezi de urme lăsate de mâini jucăușe și nici de zonele unde trage praful. Dar ce fel de gri? Ei bine, unul cald, care sub influența luminii va avea o tentă către maroniu foarte deschis, o nuanță de cafea cu lapte foarte diluată. Carmina Sanz a decorat această casă pentru ea și familia ei cu gândul la odihnă. În meseria ei vede atât de multe imprimeuri, culori și materiale încât și-a dorit ca aici să aibă un refugiu care să-i liniștească privirea și să-i ofere o stare de calm, de serenitate. Așa că a ales să aibă o zona de zi amplă, lumina să circule natural, iar separarea față de bucătărie să existe, dar una transparentă cu uși duble și geamuri generoase.
Mai mult decât culorile, decoratoareai a ales ca și suprafețele să fie cât mai netede, însă simțul ei artistic a determinat-o să aleagă câteva texturi în zonele care nu solicită privirea și atenția, cum ar fi covoarele și piesele de mobilă împletite. S-a jucat și cu formele și a făcut combinații între stiluri diferite. Dacă pentru culori a ales o gamă aproape de spiritul scandinav, fotoliile cu alură clasică de influență franceză creionează o zonă de relaxare în living, iar pentru zona de masă a ales ceva între clasic și rustic. Culorile mai vibrante le-a lăsat să pătrundă dinspre exterior, respectiv dinspre grădina verde, iar la interior n-a ezitat să folosească flori, obiecte personale, cărți, mici piese din fier vopsite în stil antichizat, fotografii și tablouri alături de țesături naturale.
Să știi că senzația de familiaritate și căldură este aici în mare măsură dată de țesăturile folosite. Privește cu atenție și vei vedea draperiile simple albe, tapițeria în tonuri deschise din stofe, catifele și materiale impermeabile care îmbracă fotoliile, canapelele, scaunele și sofalele. Și da, pleduri și perne decorative aduc acel plus de confort care-ți vorbește despre o casă plăcută, locuită de o familie. Într-un cămin ca acesta orice pată de culoare, oricât de pastelată ar fi, devine un prilej de delectare, se observă imediat, schimbând atmosfera, deci și starea celor care locuiesc aici. Deși îmi plac mult locuințele colorate, cea de față mi-a imprimat o senzație de calm, de relaxare, grație ferestrelor generoase ce lasă verdele vegetație să împrospăteze totul. Sper să te inspire și pe tine!
Eu nu-l vad gri, ci bej 🙂
Pai tocmai de aia am scris asta ca sa va dati seama ca griul cald este altceva decat ne inchipuim 🙂
e frumos , simplu si cu rafinament. imi place
Si mie mi-a placut Mihaela!
Absolut superb!
Ma bucur daca te inspira Mara!
Ehei, se numeste grej, adica o combinatie intre gris si bej. Voila ! E foarte frumos si la moda.
Imi place foarte mult 🙂 Chestia este ca ai scris gri in loc de bej…. si cautam sa vad unde este gri-ul..:))
Pai nu e bej, e gri cald Daniela. Daca as avea un paletar ti-as arata diferenta 🙂
Buna Adela, poti te rog sa imi spui un cod de culoare? http://www.benjaminmoore.com/en-us/for-your-home/color-gallery#&ce_vm=0 . multumesc
Asta ar fi ceva apropiat Maria http://www.benjaminmoore.com/en-us/paint-color/dellwoodsand, dar eu as alege asa ceva, mai deschis http://www.benjaminmoore.com/en-us/paint-color/oldsoul
Buna, pot afla culorile similare de la dulux? Multumesc anticipat
Mirela, eu zic sa vezi paletarul Dulux sau sa vorbesti cu Hermina Simionescu de la magazinul Culori si Idei, tel 0722.661.233
Buna dimineata Adela. La mine e dimineata si o incep cu blogg-ul tau de cand l-am descoperit. Este interesant, cu informatii pretioase si bine documentat. Cat despre gri-urile calde, sunt odihnitoare si moderne. Toata casa mea are tonuri de gri, mai inchise sau mai deschise dar oricum superbe. Toate sunt de la DuLux , cu low VOC.
Multumesc pentru ca existi.
Si eu iti multumesc ca existi Silvia!
E foarte cu gust realizat, culoarea este grej, daca nu chiar un bej
Senzationale sunt ferestrele acelea imense, mai bine zis peretii din sticla care permit luminii sa inunde camera si sufletul si inima 🙂
Foarte frumos totul, inspira calm si autenticitate. In privinta nuantei de vopsea, mi se pare apropiata de ocru sau nisipiu.
Buna Adela, abia acum am vazut acest articol si am fost foarte fericita sa vad ca e despre o culoare pe care am folosit-o in dormitor :-), inspirandu-ma din interioare englezesti. Intr-adevar, vopseaua a fost de la Dulux (marca englezeasca si ea) si am combinat-o cu mobila alba, un perete decorativ cu tapet pe fond ciocolatiu si desene regulate de un bej-rozaliu prafuit, perdea alba cu draperii aurii. Suna bine ?
Imi place enorm site-ul tau, sper s-o tii asa forever 🙂
Cati, daca tie iti place e perfect! Mie imi suna bine 🙂 Ma bucur daca gasesti inspiratie pe blog! Multumesc pentru cuvintele frumoase!