Când vrei să-ți amenajezi locuința contează foarte mult să te gândești la prioritățile tale, ce anume îți dorești pentru că apartamentul perfect nu există. Ăsta e adevărul! De ce nu există? Pentru că și nevoile noastre se schimbă în diferite perioade din viață. Cert este că indiferent de vârstă și preocupări, mai ales la bloc, sunt necesare spațiile de depozitare. Am ales să-ți prezint azi un apartament de 76 de metri pătrați amenajat de designerul Nika Rusanova pentru o familie tânără cu copil, unde două logii (living și domritor matrimonial) au fost înglobate în ansamblul spațiului de locuit și unde s-au creat trei spații generoase de depozitare. Compromisul? O zonă de zi mai restrânsă, respectiv bucătărie deschisă către living, dar totul într-o încăpere mai mică și mai compactă. Dar hai să vezi fiecare cameră în parte, nu înainte de a-ți atașa planul locuinței așa cum arată după renovare.
Structura blocului a permis reorganizarea camerelor, astfel că, după cum se vede în plan au putut fi create 3 dressinguri, unul la intrare, altul în camera copilului și ultimul în dormitorul părinților. Baia de serviciu este și locul mașinii de spălat, renunțându-se la o zonă de duș, iar bucătăria este deschisă către living, spațiul fiind modest pentru ca celelalte camere să fie mai aerisite, dar mai ales cu dressinguri.
Spațiile în prima parte a locuinței au fost deschise, inclusiv către hol, dar o separare s-a simțit necesară. Astfel, între bucătărie și holul de la intrare există un paravan fix cu panouri de sticlă ce delimitează funcțiunile.
Pentru că tânăra familie care locuiește aici gătește des, bucătăria a fost configurată astfel încât spațiile dintre chiuvetă, plită și frigider să fie cât mai generoase. Ca atare s-a organizat bucătăria în U, cu o peninsulă care servește și ca blat de lucru, dar și ca masă de tip bar.
Locul de luat masa există separat la granița dintre bucătărie și canapea. Așezat lângă fereastră și marcat și printr-un corp de iluminat suspendat deasupra acesteia.
Ambientul camerei de zi este creionat pe suprafețe mari în contrast de nuanțe albe cu texturi similare lemnului. Dar în acest ambient orice pată de culoare contează. Fotoliu galben vine să aducă un plus de strălucire și căldură în acest spațiu compact.
Livingul ca spațiu este modest sub aspectul dimensiunilor, dar compromisul făcut a fost pentru crearea spațiilor de depozitare închise din dormitoare. Ca atare, chiar dacă zona de zi este mai mică decât la cumpărarea locuinței, ambientul este aerisit pentru că dulapurile nu sunt la vedere. Culorile alese pentru suprafețele mari sunt simple, neutre, iar petele de culoare sunt aduse prin decorațiuni textile – tapițeria fotoliului, covorul, perne decorative, obiecte mici.
Culoarea închisă și saturată de pe peretele holului, deci pe o suprafață opusă ferestrei, alungă monotonia, dar conferă și senzația de adâncime. În plus pe fundalul ei se văd frumos piesele mari de mobilier albe, dar se creează și un contrast solar cu fotoliul galben. Pentru a face legătura cu peretele turcoaz, designerul a prevăzut ca etajerele de deasupra canapelei să aibă interiorul colorat în aceeași nuanță.
Pardoseala este aceeași peste tot, adică parchet laminat, începînd de pe hol și continuând în bucătărie, living, dormitoare. Ușile albe, la fel și plintele, ceea ce conferă un plus de eleganță și luminozitate într-un apartament funcțional gândit. În hol un tapet cu motive geometrice adaugă un plus de varietate.
Baia de serviciu este și locul mașinii de spălat și al uscătorului. Pentru a fi creat spațiul necesar electrocasnicelor, s-a renunțat la zona de duș. Dar având în vedere că logiile au fost înglobate în spațiul destinat locuirii, uscătorul era necesar.
Camera copilului este mobilată cu strictul necesar, iar canapeaua prezentă aici este extensibilă, încăperea putând fi folosită și pentru oaspeți veniți în vizită. Destinația principală ca și cameră de copil este marcată prin culorile alese la nivelul decorațiunilor textile și prin montarea unui tapet vesel.
Pe peretele ce separă locul de dressing din camera copilului s-a aplicat vopsea cu efect de tablă , loc de joacă pentru copil.
Dormitorul matrimonial este aerisit și luminos, nuanțe neutre, draperii și perdele din in, iar culoarea este prezentă prin decorațiuni textile și obiecte mici. Peretele din dreptul tăbliei este marcat cu o altă nuanță de vopsea.
În dormitorul matrimonial s-a dorit și o masă de toaletă. Aceasta este configurată foarte simplu cu un corp cu sertare suspendat și un scaun în zonă. Simplu, funcțional, dar plăcut estetic.
Baia din locuință, care este doată și cu cadă, nu este foarte mare, dar oglinda generoasă conferă impresia de spațiu luminos și aerisit. Corpurile de iluminat suspendate sunt coborâte în fața oglinzii astfel că atunci când sunt aprinse lumina lor este dublată de reflexia lor în aceasta.
Finisaje simple, neutre ăn baie, dar prezența lemnului la nivelul polițeriși al mobilierului face ca totul să se simtă mai plăcut. Oglinda laterală din stânga este o ușă culisantă de acces către un alt spațiu de depozitare.
Un apartament funcțional gândit, funcțional mobilat și plăcut ambient sub aspectul finisajelor și culorilor folosite. Deși nu e nimic extravagant aici, amenajarea a ajuns la circa 400 de euro pe metru pătrat, în costul acesta fiind incluse toate serviciile (proiectare, manoperă, transport), materialele, mobila pe comandă, corpurile de iluminat și obiectele prezente. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via Nika Rusanova
32
Cat mi-as dori spatii de depozitare facute de renumita Adela Parvu…
Canapeaua din camera copilului este bună pentru uz zilnic si pentru un somn odihnitor fără să creeze probleme la nivelul coloanei vertebrale? Ce model este și unde o putem gasi?
Mulțumesc!😘
Sunteți un dizainer de o calitate superbă!!!Am început și eu o casă cu o amprentă la sol de 96 mp in care include 2 dormit de 4 pe 3.5 O baie de 2.5 cu 2.7 un living in care se include și buc și in fata livingului am o terasă.As vrea dacă se poate sa-mi dati câteva idei pt așezarea mobilierului dacă se poate Mulțumesc! Dacă acceptați vă trimit cateva poze cu interiorul casei.
Perdelele și draperiile unde putem sa le găsim?
In bucatarie faianta este cu model si mobila are o textura de imitatie de lemn, iar apoi parchetul si el laminat…..este cam incarcat….
Mobila cu fronturi albe oferă suficientă luminozitate 🙂
Da, backsplash-ul acela cu anunte de maro si pe mine ma deranjeaza vizual (si patter-ul si culoarea), este pacat caci in rest schema cromatica este destul de odihnitoare si vesela. Dar este o casa reusita, imi place, mai ales zona vitrata din bucatarie!
Unde as putea sa gasesc corpurile de iluminat din baie si bucatarie?
Multumesc.
Poți găsi corpuri similare pe https://www.corpurideiluminat.eu/
Unde gasesc blatul de la mobila din bucatarie si oglinzile in special cea de la intrare? Si as vrea sa stiu si ce marca si modele sunt cuptoarele incorporabil? Multumesc!
Blaturile de mobilă se pot alege din oferta firmelor care fac mobilă pe comandă. Blaturi separate mai găsești și în magazinele de bricolaj.
Buna ziua! Am observat ca in camera copilului este un perete pe post de tabla de scris..Va rog frumos, ma puteti ajuta cu o informatie, si anume: de unde s putea cumpara o tabla de scris pe care sa o pot monta in camera copilului? Va multumesc! Ganduri bune!
Bună Livia, soluția mai la îndemână este să folosești vopsea cu efect de tablă. Am scris despre ea aici https://adelaparvu.com/2014/01/30/vopsea-cu-efect-de-tabla-da-vopsesti-si-ai-tabla-de-scris/
Există și vopsea cu efect de tablă, dar albă, vezi aici https://adelaparvu.com/2015/11/17/vopseaua-cu-efect-de-tabla-alba-potrivita-acasa-la-scoala-sau-in-sali-de-sedinte/
Buna ziua! ce culori ati ales pentru living , crem sau un alb murdar ? Multumesc
de unde au fost cumparate usile? multumesc
Poți găsi uși similare la Dekodoors.ro