Cu ajutorul specialiștilor poți ajunge la locuința mult visată, dar și să te pregătești pentru viitorul apropiat. În cazul de față este vorba despre un apartament de trei camere care aparține unui cuplu tânăr ce se pregătește să aibă primul copil. Au achiziționat o locuință într-un bloc nou, în care livingul foarte generos comunica deschis cu bucătăria și avea separate două dormitoare și două băi. Forma atipică a planului, precum și dorința de-a avea cât mai puține dulapuri în camere, i-a pus în încurcătură. Practic, și-ar fi dorit ca unul din cele două dormitoare să fie transformat în dressing, dar astfel ar fi sacrificat spațiul unei camere ce ar fi putut să fie una de oaspeți și apoi cea destinată copilului. Și pentru că nu știau cum să procedeze au apelat la biroul Enjoy Home. Designerii și arhitecții de aici le-a reconfigurat planul locuinței și i-a ajutat cu proiectul de amenajare al apartamentului. Mai jos vezi planul actual al locuinței de 75 metri pătrați.
Deși sunt tineri, iar apartamentul este situat într-un bloc nou, proprietarii și-au dorit un ambient cu accente atemporale, confortabil și cât mai luminos cu putință. Cu un aer clasic, dar nu bătrânesc, cu un aer eclectic, dar temperat, fără combinații de obiecte extravagante. După ce i-au ascultat foarte bine ce-și doresc, specialiștii ruși de la Enjoy Home, au propus pentru celor doi tineri căsătoriți, care locuiesc în Moscova, o amenajare cu aer provensal, combinații de nuanțe ce migrează de la albastru deschis în zona de zi către liliachiul pastelat, prudrat în restul camerelor. După ce stilul a fost agreat și au semnat contractul, specialiștii au venit și cu propunerea de recompartimentare. Respectiv au împărțit spațiul generos al livingului în două. Într-o parte au lăsat bucătăria deschisă către micul living, spațiu care adăpostește și o masă pentru șase persoane, iar în partea cealaltă au creat o cameră de oaspeți, de relaxare, care poate deveni fără probleme camera copilului.
Provocarea cea mai mare pentru arhitecți și designeri a fost comprimarea a trei funcțiuni într-un singur spațiu, mai ales că acesta avea și o formă atipică. În plus, primiseră indicații din partea clienților pentru a configura în plan cât mai puțină mobilă. Astfel, au grupat bucătăria într-un colț al spațiului, unde se regăsește cea mai mare parte a mobilei, iar înspre ferestre au lăsat încăperea aerisită, cu mobila strict necesară. De asemenea, au creat o legătură între cele două camere nou obținute în urma împărțirii livingului, respectiv un oficiu închis cu obloane. Acest oficiu permite vizionarea tv și din cea de-a doua cameră, dar și senzația de spațiu mai amplu atunci când cei doi tineri au musafiri care se răspândesc în ambele camere. În plus, când vor avea copil, acest oficiu îi va ajuta să-și poată supraveghea mai ușor bebelușul. O idee interesantă, care decorativ arată plăcut.
La bucătărie designerii au prevăzut în locul faianței o placare cu sticlă peste zugrăveala cu vopsea lavabilă albastră. Motivul a fost acela de-a obține un ambient cât mai puțin fragmentat, ușor de întreținut și cu reflexii care să aducă un plus de luminozitate în zona de gătit.
Pentru că mobilierul realizat la comandă pe suprafețele cele mai mari este alb, iar pereții din living sunt într-o nuanță deschisă de albastru, se simțea nevoia de accente și texturi care să încălzească spațiul. Așa că designerii au propus o masă cu aspect rustic din lemn masiv, iar scaunele moderne, model Eames DSW de la Vitra într-o nuanță vivace de roșu. Astfel, s-au creat contraste tari, dar plăcute. Un alt truc pentru a da senzația de spațiu mai amplu a fost lipsa covoarelor din living, lăsând parchetul la vedere, care are o textură naturală și o nuanță caldă, ce conferă un aer atemporal camerei de zi. Senzația de confort este dată prin folosirea decorațiunilor textile, respectiv tapițeria canapelei de la BoConcept, fotoliului realizat la comandă și a storurilor romane realizate tot la comandă.
În camera de oaspeți tonurile preponderente sunt cremuri și bejuri pe suprafețele mari (tapet), respectiv parchet la nivelul pardoselii. Un strict necesar, dar plăcut configurat, unde legătura cu ambientul zonei de zi s-a făcut doar la nivelul pardoselii și prin decorațiunile textile albastre (storuri, perne decorative). În rest, tapițeria mov pudrat a canapelei face legătura cu movul de pe pereții dormitorului matrimonial.
În dormitor cei doi tineri și-ar fi dorit un șemineu, dar fiind o construcție nouă fără coș de fum, acesta a fost configurat doar ca formă. Deasupra lui sunt expuse tablouri, care oferă momente de meditație atunci când sunt privite din pat, iar pentru ambient ele sunt tratate ca decorațiuni ce aduc o pată de culoare într-o cameră amenajată în tonuri cuminți, relaxante.
Și băile sunt amenajate cu un aer atemporal, cu mobilă cu alură clasică, plăci ceramice simple (găsești plăci similare la Leroy Merlin model Metro), folosite doar unde a fost nevoie, și cu o pardoseală placată cu un model care să imprime senzația de covor.
Balconul închis este folosit ca și loc pentru birou, acesta fiind la vedere pe fereastra din lateralul canapelei din living. Mobila de aici este și ea cu un aer provensal, având deasupra biroului o fotografie cu cei doi tineri imprimată pe pânză de tablou în nuanțe de alb și negru.
Cei doi tineri au practic, după reamenajare, o cameră în plus, iar cea destinată dressingului ascunde toate cele necesare activităților casnice, de la depozitarea hainelor la locul pentru masa de călcat, suportul pentru uscarea hainelor, loc pentru depozitarea schiurilor etc. Baia mică este cea care adăpostește mașina de spălat rufe. Este o locuință pe placul celor doi tineri, una în care ambientul nu trădează actualitatea clădirii, un aer atemporal creionat în nuanțe pastelate și unde mobila nu sufocă spațiile, iar lumina naturală este lăsată să circule din plin pe ferestrele încadrate frumos de storuri și draperii. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Enjoy Home
7
Fotoliul este adorabil. De unde este?
Buna ziua! Canapeaua din camera de oaspeti unde o pot gasi?
Teofora, este făcută la comandă. O poți avea și tu la comandă de la Ever Art http://everart.ro/
Multumesc mult!
Buna,
Poti sa-mi spui, te rog, unde sunt facute obloanele albe prin care se separa bucataria de living?
Multumesc frumos!
Sunt făcute la o firmă specializată în tăiere cu laser. La noi poți apela pentru așa ceva la firma Vision Design Deco http://vdd.ro/
scuza-ma, obloanele care separa living-ul de camera am vrut sa zic 🙂
vreau si eu un fotoliu exact asa…de unde e?