Când ai copii, fie ei și la vârsta adolescenței, îți faci griji în privința alegerii finisajelor și mobilierului astfel încât totul să fie rezistent și să poată fi păstrată ușor curățenia în casă. Dar desigur că te gândești și ca ambientul să fie plăcut, cald, primitor și da, poți fi în dubiu ce să alegi și cum să alegi. Ei bine, azi am să-ți prezint o locuință generoasă amenajată și locuită de decoratoarea Adriana Farre, care are trei copii mari, dar care odată ce s-a mutat într-un apartament mai spațios și-a pus problema din punct de vedere al mamei, mai mult decât din perspectiva profesională. Apartamentul avea deja o parte din mobilă, cum ar fi cea din living, dar și uși interioare toate din lemn de culoare închisă (mahon). A transformat însă totul astfel ca imaginea finală să fie actuală, caldă, dar și prietenoasă în contextul unei familii cu trei copii. Sigur ideile ei te vor inspira și pe tine. Dar hai să vezi despre trucurile aplicate aici, precum și paleta cromatică folosită.
Camera de zi este spațioasă, iar aici designerul a avut în vedere să existe mai multe funcțiuni. În spatele canapelelor a folosit spațiul pentru amplasarea unui birou, la care obișnuiește să lucreze acasă. Spațiile au fost deschise unele către altele, înainte ceea ce exista în spatele canapelei fiind o altă cameră. Acum, după ce încăperile au fost unite, desenul ferestrelor se vede că este diferit, însă designerul nu a prevăzut schimbarea lor, ci doar modul de decorare este diferit. Ideea a fost ca în living să pătrundă mai multă lumină pentru că acesta la rândul lui se continuă cu spațiul sufrageriei. Ca atare, a avut grijă la culori, să fie unitare, însă nu a aplicat același mod de decorare al ferestrelor pentru a sublinia funcțiunile variate, pe lângă poziționarea mobilierului.
Inițial șemineul era înbărcat cu cărămidă în nuanță roșiatică, iar mobila era în nuanță închisă de mahon. Pentru că lumina naturală este foarte plăcută și intensă, designerul a ales un gri închis. Ei bine, acest gri este și unul care conferă un aer contemporan, dar este și rezistent din punct de vedere al stilului activ de viață al familiei ei cu trei copii. Cărămida a fost placată cu panouri din MDF vopsite în aceleași nuanțe ca și mobila. Astfel, a fost obținut un ansamblu unitar, care leagă diferite elemente prezente pe același perete. Canapelele au fost alese cu tapițerie gri pentru a se asorta cu mobila, dar și pentru că griurile sunt rezistente la murdărire. În plus, se asortează cu orice altă culoare, așa că sunt suficiente doar câteva perne decorative sau obiecte colorate (aici galbene) pentru ca ambientul să nu fie monoton. De asemenea, griurile pun în evidență suprafețele din lemn auriu. Un contrast elegant, cald, dar și potrivit pentru o familie cu copii.
Majoritatea oamenilor ar alege o canapea colțar, mai ales când e vorba despre o familie cu trei copii, dar adevărul este că e mult mai practic să alegi două canapele pe care le poți repoziționa cum vrei. În plus, când ai două canapele, ele sunt mai ușor de mutat atunci când se face curățenie, comparativ cu un colțar. Sunt aspecte practice până la urmă, de care e bine să ținem cont. Din acest unghi se poate observa cât de mult contează într-o amenajare unitară, în tonuri neutre, câteva pete de culoare și ce odihnitor este contrastul dintre gri și lemn pe suprafețe mari.
Dinspre living se deschide și sufrageria, poziționată între camera de zi și bucătărie (se vede frigiderul din bucătărie accesibil din zona de zi). Este un spațiu ce poate fi separat cu ajutorul ușilor culisante. Inițial aceste uși erau din lemn de mahon, închise la culoare. Designerul a prevăzut vopsirea lor în alb, astfel ca sufrageria să fie mai luminoasă. Legătura de stil a făcut-o prin intermediul scaunelor și mesei cu linii clasice, în ton cu bibliotecile din living și a ales tot tonuri de gri pentru tapițeria scaunelor, care rezistă la murdărire, dar contrastează frumos și cu detaliile din lemn.
Bucătăria este excelent organizată, având în vedere faptul că locul pentru corpuri suspendate era limitat. Inițial exista o singură fereastră, dar designerul a continuat ideea de deschidere a spațiului către hol cu o a doua fereastră falsă pe care a poziționat-o la același nivel cu cea existentă deja în spațiu. Astfel, a creat o bucătărie în U, cu un parapet mic deasupra blatului, dar care ordonează totul. Pe un singur perete a poziționat restul mobilierului înalt în care sunt încastrate electrocasnicele. Frigiderul este amplasat într-o nișă, fața-n față cu masa din bucătărie, aproape de ușa interioară care face legătura cu sufrageria. Blatul alb se continuă cu placarea pe perete și mai departe cu nuanța albă a zugrăvelii pereților, de unde și luminozitatea bucătăriei, chiar dacă mobila la bază este gri. Pardoseala din lemn este cea care aduce un plus de căldură, alături de accesoriile de gătit din lemn.
Într-o bucătărie generoasă e păcat să nu existe o masă pentru familie. Aici designerul a ales o masă rotundă la care să poată sta lejer membrii familiei sale, în special copiii la micul dejun. A punctat zona și cu un corp de iluminat suspendat, iar mobilierul din dreptul mesei este folosit pentru extra depozitare, dar are și blat pentru lucruri necesare a fi la îndemână. Mobilierul alb pentru locul de masă se confundă pe suprafața albă a peretelui și este într-un contrast plăcut cu mobila și pardoseala.
Dormitorul matrimonial nu este mare, dar este armonios decorat. În locul noptierelor este creată un ansamblu fix din gips-carton care formează tăblia patului, prevăzut cu nișe și cu un mic spațiu de depozitare deasupra. De asemenea, tot în acest ansamblu sunt montate și aplicele de perete pentru care s-au tras instalațiile electrice înainte. La capitolul decorare, designerul a ales țesături naturale și o combinație de culori plăcută, odihnitoare.
Da, un dormitor fătă mobilă de depozitare pentru că are dressing separat, așa că spațiul destinat odihnei poate rămâne simplu, curat, chiar dacă este mic, pentru că haosul este întotdeauna în spațiul destinat hainelor. O casă bine organizată, cu finisaje calde, luminoasă, cu griuri care se asortează ușor, dar se și întrețin facil, contraste acolo unde trebuie să fie, decorațiuni textile care imprimă un aer familiar, degajat, dar cu obiecte bine alese și strategic amplasate. Așa că atunci când auzi de griuri, nu te speria. Ele pot fi soluția pe care o căutai pentru amenajarea casei familiei tale. Sper să te inspire și pe tine!
26
Adela, cu ce vopsea a fost schimbata culoarea mobilierului?
Găsești vopseluri potrivite la magazinul Culori și Idei https://www.colormagic.ro/
Buna, Adela! Unde as putea găsi masa pentru living rotundă sau ovala din lemn culoarea natur? Multumesc
Bună Cristian! Poți găsi la Gold House Concept. Am scris despre ei aici https://adelaparvu.com/2016/06/20/sursa-buna-de-mobila-din-lemn-si-mdf-la-crud-plus-manere-picioare-pentru-mobila-panouri-pentru-calorifere-si-rame-pentru-oglinzi/