KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
Pentru ca spațiul să nu se simtă mic, arhitecții au prevăzut în zona dedicată locului de tv placări diferite, respectiv PAL și sticlă. Panourile de sticlă dau impresia de continuare a spațiului și de mai multă luminozitate.

In apartamente, Design Interior

Apartament actual, de 59 mp, cu trei camere

Deseori cei care cumpără un apartament se uită la numărul camerelor și la suprafața totală în metri pătrați, dar sunt foarte importante formele camerelor și de asemenea locul unde sunt situate ferestrele și ușile. De ce? Pentru că în funcție de goluri, dar și de forma camerelor sunt posibile doar anumite poziționări ale mobilierului. Și ca să-ți exemplific despre ce este vorba, am ales să-ți prezint azi un apartament cu 3 camere, care măsoară mai puțin de 60 de metri pătrați. Proprietarii, o familie cu copil mic, au fost încântați când au văzut locuința goală pentru că spațiul era luminos din living, dar nu au băgat de seama dimensiunile mici ale dormitoarelor sau ale bucătăriei. După ce l-au cumpărat au realizat că nu știu cum să-l mobileze pentru că livingul era deschis către hol și destul de îngust, bucătăria era mai mult o chicinetă, iar dulapurile nu prea încăpeau în dormitoare. Au apelat la arhitecții de la biroul Modelarnia, care au avut în vedere o delimitare și o poziționare cât mai clară a mobilierului diverselor funcțiuni, desigur ținând cont de cee ace-și doreau proprietarii, respectiv un ambient actual, cât mai luminous și cald. Dar hai să afli mai multe.

Intrarea în locuință se face pe un hol mic din care se vede direct livingul. Proprietarii și-au dorit mai multă intimitate, așa că arhitecții au prevăzut o delimitare parțială cu un ansamblu de riflaje, realizate pe comandă, în dreptul canapelei.

Intrarea în locuință se face pe un hol mic din care se vede direct livingul. Proprietarii și-au dorit mai multă intimitate, așa că arhitecții au prevăzut o delimitare parțială cu un ansamblu de riflaje, realizate pe comandă, în dreptul canapelei.

Spațiul zonei de zi s-a dovedit că nu era prea generos în momentul când mobila a fost configurată în plan. Cum proprietarii și-au dorit ca locuința să fie luminoasă, dar să aibă și un loc de luat masa, singura varianta pentru canapea a fost ca aceasta să fie poziționată de-a lungul unui perete.

Spațiul zonei de zi s-a dovedit că nu era prea generos în momentul când mobila a fost configurată în plan. Cum proprietarii și-au dorit ca locuința să fie luminoasă, dar să aibă și un loc de luat masa, singura variantă pentru canapea a fost ca aceasta să fie poziționată de-a lungul unui perete.

Pentru ca spațiul să nu se simtă mic, arhitecții au prevăzut în zona dedicată locului de tv placări diferite, respectiv PAL și sticlă. Panourile de sticlă dau impresia de continuare a spațiului și de mai multă luminozitate.

Pentru ca spațiul să nu se simtă mic, arhitecții au prevăzut în zona dedicată locului de tv placări diferite, respectiv cu parchet (același care este pe pardoseală) și oglinzi colorate. Panourile cu oglinzi dau impresia de continuare a spațiului și de mai multă luminozitate. Tot ansamblul zonei de tv este tratat simplu, cu sertare de depozitare în partea inferioară pentru ca spațiul să nu fie aglomerat. De remarcat însă faptul că poziția canapelei este în lateral (perpendicular) față de ecranul televizorului, dar în acest living era singura posibilitate de amplasare a mobilierului astfel încât să încapă și o masă.

Când spațiul este mic, mobila e bine să fie configurată cu sertare care se pot accesa mult mai ușor. De asemenea, în loc de corpuri de bibliotecă masive, pot fi realizate rafturi cu structură metalică, care este mai subțire, mai fină. Placările cu sticlă ajută mult în spațiile mici, grație efectului de oglindă pe care-l pot oferi.

Când spațiul este mic, mobila e bine să fie configurată cu sertare care se pot accesa mult mai ușor decât ușile de dulap. De asemenea, în loc de corpuri de bibliotecă masive, pot fi realizate rafturi cu structură metalică, care este mai subțire, mai fină. Placările cu oglinzi ajută mult în spațiile mici, grație efectului de oglindă pe care-l pot oferi. Deși totul este coerent în zona ansamblului tv pentru arhitecți a fost greu să găsească trei furnizori diferiți pentru ca ceea ce au prevăzut în proiect să poată deveni realitate. Numai pentru această parte a livingului au apelat la trei firme diferite: una de mobilier care a realizat pe comandă corpurile din MDF cu mânere frezate și placarea cu parchet, o altă firmă care să facă partea de metal și o altă firmă pentur placarea cu oglinzi.

Încă din faza de proiect, arhitecții au avut în vedere ca suprafața ferestrei să nu fie acoperită de mobilă.

Încă din faza de proiect, arhitecții au avut în vedere ca suprafața ferestrei să nu fie acoperită de mobilă. Acest lucru conferă mai multă lumină naturală în cameră, dar asigură și accesul pe balcon, ușile fiind late. În rest, mobila aflată de-a lungul traseului de circulație a fost aleasă cât mai grafic posibil – măsuța de cafea și scaunele având suporturi metalice, subțiri, care nu aglomerează spațiul.

Bucătăria a fost deschisă către living și ușor către holul de la intrare. Astfel suprafața de blat a fost mărită și către fereastră, iar către hol a fost configurată mobilă înaltă.

Bucătăria a fost deschisă către living și delimitată către holul de la intrare. Astfel suprafața de blat a fost mărită și către fereastră, iar către hol a fost configurată mobilă înaltă. În locul faianței, arhitecții au prevăzut placare cu sticlă pentru un aspect mai ordonat, curat, dar și în acord cu livingul. Corpurile suspendate sunt deschise la culoare și configurate pânâ în tavan astfel ca fragmentările să nu existe. În partea de jos și în lateral, corpurile de mobilă sunt similare nuanței parchetului pentru a aduce doza de căldură dorită de către proprietari.

Din hol se face accesul către toate încăperile casei.

Din hol se face accesul către toate încăperile locuinței. Încă de la intrarea în apartament, prima zonă care se vede direct este cea a locului de luat masa, ceea ce dă impresia unei case primitoare. Imediat lângă ușa de la intrare a fost configurat un mic cuier cu banchetă. Pentru ca întregul apartament să fie perceput unitar ca ambient, pardoseala este îmbrăcată cu același parchet și în hol și se continuă fără întreruperi în zona de zi.

Spațul holului a fost exploatat pentru amplasarea dulapurilor. În capătul holului este baia, tratată actual în nuanțe neutre, deschise.

Spațiul holului a fost exploatat pentru amplasarea dulapurilor. În capătul holului este baia, tratată actual în nuanțe neutre, deschise și cu un vas de toaletă cu rezervor încastrat Geberit.

Baia este mică și în locul căzii s-a montat o cabină de duș. Pentru ca ambientul să nu se simtă monoton, plăcile ceramice au fost montate pentru a fi create zone cu dungi, care dau impresia de tapet, dar care și accentuează verticala spațiului mic.

Baia este mică și în locul căzii s-a montat o cabină de duș. Pentru ca ambientul să nu se simtă monoton, plăcile ceramice au fost montate pentru a fi create zone cu dungi, care dau impresia de tapet, dar care și accentuează verticala spațiului mic. Mașina de spălat rufe este mascată în mobila de sub lavoar, ca atare aceasta a fost comandată mai înaltă decât în mod obișnuit (la circa 100 cm înălțime).

Dormitorul copilului mic este amenajat cu o canapea alături de pătuțul bebelușului. Astfel, ocazional, camera poate fi folosită și pentru oaspeți, dar totodată canapeaua asigură un loc de dormit unuia dintre părinți când aceștia vor să supravegheze copilul.

Camera copilului mic este amenajat cu o canapea alături de pătuțul bebelușului. Astfel, ocazional, camera poate fi folosită și pentru oaspeți, dar totodată canapeaua asigură un loc de dormit unuia dintre părinți când aceștia vor să supravegheze copilul.

Dormitorul matrimonial este foarte mic,așa că patul a fost poziționat cu tăblia către fereastra, astfel ca în fața lui să poată fi pus un dulap. Lățimea camerei nu permite așezarea patului pe centrul ei pentru că lățimea este mică. Deci a fost compromisul necesar pentru ca patul ales să poată fi accesat din ambele părți.

Dormitorul matrimonial este foarte mic, așa că patul a fost poziționat cu tăblia către fereastra, astfel ca în fața lui să poată fi pus un dulap. Lățimea camerei nu permite așezarea patului pe centrul ei pentru că lățimea este mică. Deci a fost compromisul necesar pentru ca patul ales să poată fi accesat din ambele părți.

Locuința deși părea generoasă s-a dovedit a fi destul de dificil de amenajat din cauza spațiilor mici, dar și a poziție golurilor (uși și ferestre). Abordarea arhitecților a fost una actuală, un strict necesar configurat elegant în zona de zi prin placări lucioasă și piese de mobilă mici cu accente metalice, iar în restul totul redus la nevoi, dar cu o imagine plăcută, de la finisaje la iluminat. Așadar, înainte de achiziționarea unei locuințe, sfatul meu este să deschideți toate ușile și ferestrele la vizionare și să vă închipuiți spațiul ce poate fi mobilat, conform spațiului disponibil între aceste suprafețe.

Locuința, deși părea generoasă, s-a dovedit a fi destul de dificil de amenajat din cauza spațiilor mici, dar și din cauza poziției golurilor (uși și ferestre). Abordarea arhitecților a fost una actuală, un strict necesar configurat elegant în zona de zi prin placări lucioasă și piese de mobilă mici cu accente metalice, iar în restul totul redus la nevoi, dar cu o imagine plăcută, de la finisaje la iluminat. Așadar, înainte de achiziționarea unei locuințe, sfatul meu este să deschideți toate ușile și ferestrele la vizionare și să vă închipuiți spațiul ce poate fi mobilat conform spațiului disponibil între aceste suprafețe, practic de la ferestre și uși către centrul camerelor. Altfel, nu vă rămâne decât să faceți compromisuri cum e și în cazul locuinței de față. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Ossowscy 

 

5 raspunsuri pentru Apartament actual, de 59 mp, cu trei camere

 1. Turica Craita spune:

  Curat, culori neutre dar ne personalizat pana la asemanarea cu un apartament de hotel.

 2. maria spune:

  draga Adela
  te apreciez mult si urmaresc toate postarile tale
  esti un om sufletist in tot ce faci,asa te percep eu..
  te rog sa-mi spui ce sistem de prindere este pentru parchetul cu care este decorat peretele
  amenajez un spatiu,mult spus living(datorita dimensiunilor mici 5,3/3,8)si imi place ideea cu parchet pe perete
  o zi frumoasa si spor in toate!

 3. Ana Maria spune:

  Mă interesează dacă într-o camera,de exemplu cum ar fi living-ul..se pot afla o masă alb lucios și o comodă TV albă?Se pot combina in acest fel,sau se merge pe aceeași „tematică”.M-ai salva enorm cu răspunsul tău ☺️.
  Mulțumesc tare,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *