adelaparvu.com despre bucatarie cu tapet cu flori, designer Iulia Sheypunas, foto Vladimir Barabash (13)

In Design Interior, Idei pentru acasa

Flori supradimensionate în zona de zi

Când îți place foarte mult un motiv floral, ai putea foarte bine să-l folosești ca accent într-o zonă vizibilă, cum ar fi cea din living. Da, ideea este să nu fie prezent pentru tot, ci doar să punctezi o suprafață al cărei impact să fie unul de efect, dar în rest să lași totul cât mai simplu, tocmai pentru a-i oferi acestui decor loc să respire, să iasă în evidență. Și ca să vezi despre ce vorbesc, am ales să-ți prezint azi un exemplu spectaculos pus în practic într-un apartament din perioada comunistă din Moscova, o locuință modificată astfel ca bucătăria să comunice deschis cu livingul. Proiectul, gândit de designerul Iulia Sheypunas, este unul îndrăzneț, cu flori supradimensionate într-o parte a locuinței la care nu te-ai fi gândit: bucătăria. Dar hai să vezi cum a ieșit proiectul și care sunt tructurile aplicate aici.

adelaparvu.com despre bucatarie cu tapet cu flori, designer Iulia Sheypunas, foto Vladimir Barabash (1)

Apartamentul de circa 55 de metri pătrați, semidecomandat, cu două camere, avea inițial un hol lung de-a lungul camerelor. Designerul a intervenit prin recompartimentarea spațiilor, astfel ca la final numărul ușilor interioare să fie mai mic, iar circulația mai bună, lumina naturală ajungând acum și pe holul de la intrare. Aici, a fost configurată o nișă pentru un dulap generos, care are rolul de cuier și de pantofar.

adelaparvu.com despre bucatarie cu tapet cu flori, designer Iulia Sheypunas, foto Vladimir Barabash (6)

Golul dintre hol și spațiul de zi, care include livingul deschis către bucătărie, nu a mai fost separat cu ușă interioară, ca atare, decorul din hol a fost coordonat cu cel din camera de zi. Chiar dacă la nivelul pardoselii suprafețele sunt diferite (plăcile ceramice de la Estima), zugrăveala pereților este tratată unitar, iar un profil decorativ stabilește un nivel vizual, care ordonează privirea și aduce totul la scară umană.

adelaparvu.com despre bucatarie cu tapet cu flori, designer Iulia Sheypunas, foto Vladimir Barabash (7)

Zona de tv este imediat la intrarea în spațiul zonei de zi, ca atare, pentru a nu aglomera această parte a încăperii, totul este tratat simplu, cu o mobilă strict necesară. Și totuși, prin culorile folosite, prin modul de amplasare al corpurilor de iluminat, amenajarea iese din anonimat. De asemenea, profilul decorativ vine să lege spațiile ca o linie de creion, preluată și în modelul draperiilor realizate pe comandă.

adelaparvu.com despre bucatarie cu tapet cu flori, designer Iulia Sheypunas, foto Vladimir Barabash (5)

Dacă suprafața pereților este tratată în nuanțe pastelate, odihnitoare, culorile mai aprinse și motivele decorative sunt la niveluri vizuale mai joase. Tapițeria canapelei și covorul vin să aducă un plus de culoare și textură în ambient.

adelaparvu.com despre bucatarie cu tapet cu flori, designer Iulia Sheypunas, foto Vladimir Barabash (2)

După recompartimentare, grinda dintre fosta cameră și bucătărie a rămas vizibilă. Designerul a decis ca această grindă să rămână rugoasă, cu aspectul ei de beton, o textură în contrast cu suprafețele lise ale zugrăvelii și cu linia delicată ce unifică ambientul. Fiind un spațiu lung și îngust, funcțiunile sunt înșiruite, astfel că locul canapelei este pe mijlocul spațiului, după ea fiind sufrageria în relație directă cu bucătăria.

adelaparvu.com despre bucatarie cu tapet cu flori, designer Iulia Sheypunas, foto Vladimir Barabash (3)

Pentru un aspect armonios, pardoseala din parchet este montată peste tot, inclusiv în spațiul bucătăriei. Combina frigorifică este singura care trădează funcțiunea de bucătărie, pentru că în rest totul este gândit elegant, dotările bucătăriei fiind grupate la nivelul blatului. Accentele aurite de la nivelul plintei sunt prezente și la nivelul picioarelor scaunelor, dar și în finisajul aplicelor de perete. Corpurile de iluminat sunt de la Arte Lamp.

adelaparvu.com despre bucatarie cu tapet cu flori, designer Iulia Sheypunas, foto Vladimir Barabash (4)

Toată bucătăria este grupată într-un corpuri joase, sub blat, astfel ca deasupra tapetul cu flori supradimensionate să iasă în evidență. Mai mult, ușa de acces către dormitor este gândită de tip filo muro, cu tocuri ascunse, suprafața ei fiind și ea îmbrăcată cu tapet (de la Affresco). Astfel, motivul floral pare să umple tot spațiul zonei de zi, deci absolut suficient prezența lui aici, în rest fiind suprafețe în nuanțe uni, interesant combinate. Fiind un spațiu cu funcțiunile înșiruite, canapeaua este gândită în relație cromatică cu tapetul din bucătărie. Cert este că efectul decorativ este de mare impact, mai ales că acest perete se poate observa încă de la intrarea în apartament, are adâncime, fiind gândit ca un capăt de perspectivă. Un astfel de tapet are nevoie de un spațiu mai amplu, efectul nefiind același într-o cameră mică. Deci, te-ai prins cum a procedat designerul? A ales cea mai vizibilă zonă din spațiul de zi și a accentua-o pe aceasta, lăsând în rest amenajarea cât mai simplă, fără alte motive florale. O amenajare îndrăzneață și ieșită din tipare. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Vladimir Barabash

 

18 raspunsuri pentru Flori supradimensionate în zona de zi

 1. Carmen Popa spune:

  va urmaresc, si sunteti o sursa de inspiratie pentru mine.
  multumesc

 2. Aura spune:

  Absolut superb!

 3. mirela spune:

  din nou se vede calitatea din alta tara a finisajelor, a conceptului, a obiectelor de decor/iluminat/mobilier!! ufff

 4. Marina Coman spune:

  Bună Adela! Ma intereseaza sa stiu unde a fost facut dulapul din hol. Multumesc

 5. Mala spune:

  Cu toate ca verdele si linia peretelui imi aminteste de holul unui spital, tot ansamblul m-a lăsat fara respiratie. Exceptional!

 6. Anca spune:

  Buna Adela,

  As dori sa stiu unde gasesc astfel de draperii ,jumatate o culoare si jumatate alta culoare.Caut de mult timp prin magazine insa nu am gasit.

  Multumesc ptr raspuns

 7. Marina spune:

  Multumesc Adela. In Bucuresti ne poti recomanda o firmă care ar putea face ceva asemănător?

 8. Maria spune:

  Buna Adela .Cum se poate lua legătura cu tine pentru decorarea unui apartament ?

 9. Simona spune:

  Bună Adela! Te rog sa îmi spui de unde a fost achiziționată măsuța de pe hol. Mulțumesc!

 10. Mariana spune:

  Bună Adela,

  De unde a fost achiziționat covorul? Mulțumesc!

 11. Adina spune:

  Bună dimineața!
  Cum se numește brâul acela gri de deasupra mobilei de bucătărie?
  Se găsește și la noi? I locuiește faianța?
  Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *