De foarte multe ori oamenii nu știu să formuleze ceea ce-și doresc în privința locuițelor lor, așa că atunci când apelează la specialiști, cu ajutorul acestora ajung să aibă acasă atmosfera visată, chiar dacă designul interior capătă o altă interpretare vizuală decât și-ar fi putut imagina proprietarii. Uite, spre exemplu în cazul de față, locuința de 51 mp ce aparține unei proprietare poloneze, s-a dorit inițial, conform preferințelor locatarei, să fie în stil baroc. Designerul la care a apelat, Marta Patejuk, a chestionat-o însă pe clienta ei ca să afle de ce i-ar plăcea barocul și a aflat că de fapt îi plac mult florile, combinația de verde smarald cu auriu și că și-ar dori neapărat o bibliotecă vizibilă pentru cărți. Cum barocul la bloc este prea mult și deloc potrivit, designerul a propus cu totul altceva, într-un registru mai actual, ținând cont de preferințele inițiale vizavi de motivele florale și culori, dar ambientul este contemporan, original și mult mai adecvat pentru o locuință de bloc. De fapt, designerul a făcut ceea ce n-ar fi putut face clienta ei: să-și imagineze apartamentul într-un stil unic, dar totodată funcțional, luminos și suprinzător. Dar hai să afli și să vezi mai multe.
Încă de la intrarea în locuință lucrurile nu mai sunt conform ceea ce s-ar fi văzut până atunci. Ușa de la intrare este camuflată fiind placată la interior cu oglindă. În jurul ușii a fost gândit un ansamblu de depozitare, dulapuri care maschează totul, de la panoul electric la spațiile de depozitare. Locuința fiind cu două camere, unite între ele prin intermediul unui hol, nu avea suficient spațiu în camere pentru depozitare, așa că toate dulapurile pentru haine și obiecte sunt prevăzute în hol.
Părți de tapet cu motive vegetale în culorile preferate de către proprietară, respectiv tonurile de verde, sunt prevăzute în zone strategice, de la banchetă la capătul de perspectivă, aproape de intrarea în dormitor. Ansamblul dulapurilor este prevăzut în aceeași nuanță ca și zugrăveala și ușile interioare, astfel încât fragmentările cromatice să fie cît mai puține. Pardoseala din plăci ceramice, ce imită marmura, vine să dea un aer mai luminos, dar și mai elegant holului, alături de accentele metalice de la nivelul butonilor și corpurilor de iluminat.
Inițial spațiul era compartimentat, fiecare cameră având ușă interioară, dar designerul a prevăzut deschiderea bucătăriei către living și a livingului către hol. Însă aceste deschideri sunt interesant marcate. Biblioteca mult dorită de către proprietară este gândită parțial deschisă către hol pentru a lăsa lumina naturală să treacă către zona de intrare în casă, dar și pentru a aduce în prim plan cărțile. Apoi, bucătăria, deși deschisă este marcată de tâmplărie metalică care subliniază golul și aduce un element interior suplimentar în amenajare, unul actual.
Pardoseala bucătăriei este similară cu cea a holului, iar structura metalică fină, neagră ce marchează spațiul de gătit face ca întreruperile de la nivel inferior între finisaje să nu fie deranjante. În plus, finisajul metalic negru al tâmplăriei este coordonat cu abajurul spectaculos al corpului de iluminat din living, dar și cu alte piese negre, cum ar fi suportul mesei, electrocasnicele sau locul de birou.
Verdele smarald și accentele de auriu se regăsesc și în spațiul bucătăriei, dar altfel decât și-ar fi imaginat proprietara. Albastrul intens practic pune în evidență nuanța de verde a plăcilor ceramice, dar și accentele finisajelor metalice de la nivelul suporturilor de scaune și ale corpurilor de iluminat.
Fronturile frezate ale mobilierului dau senzația de clasic, dar alăturările de piese, contrastul de culori aduc tot ambientul în actualitate. Și da, chiar dacă pentru o tușă clasică ar părea obligatorie îmbrăcarea ferestrelor, ei bine, bucătăria este lăsată cu suprafețele de geam neacoperite, pentru un plus de lumină și de senzație de spațiu.
Verdele intens este în relație cu albastrul intens, desigerul gândind totul în ansamblu. De aceea a propus ca verdele să fie mai prezent în zona de zi, dar prin alăturarea cu albastrul acesta să iasă în evidență. Altfel, dacă totul ar fi fost în tonuri de verde smarald, ambientul ar fi putut risca să pară mai puțin sofisticat și poate chiar prea asortat. Materialele sunt și ele coordonate, astfel că tapițeria scaunelor este din velur, similară cu țesătura draperiilor. Fătă perdele, așa că designerul a avut în vedere ca radiatorul să fie vopsit în aceeași nuanță cu peretele.
Zona de birou este la granița dintre living și bucătărie, o altă piesă actuală, dar o nouă funcțiune mult dorită de către proprietară. Ce vede de la acest nivel? Ei bine, exact verdele plăcilor ceramice, nuanța preferată de ea.
Da, tapetul floral din spatele canapelei conferă spectaculozitate prin textura lui similară unei pânze, dar și prin florile supradimensionate. Verdele de la nivelul tapițeriei combinat cu piese mici, cu elemente aurii, vin să confere exact nota elegantă visată de către proprietară. Departe de baroc, dar mult mai aproape de actualitate, o formulă vizuală mult mai reușită prin care clasicul este doar sugerat.
Tapet floral evident și în dormitor, unde spațiul mic este tratat ca un budoar, lipsit de dulapuri, dar cu multe țesături care conferă o stare de bine și de confort. Suprafețele mari sunt neutre, griuri care lasă loc nuanțelor prezente să iasă în evidență, aici preponderent rozurile.
Bucăți de tapet floral sunt prevăzute și pe peretele din fața patului, încadrate în chenare conturate de baghete decorative.
Accentele metalice sunt prezente și în dormitor, dar foarte discret la nivelul decorului de mobilier și al butonilor. dar și prin obiectele decorative. Iluminatul deasupra tăbliei patului se face cu ajutorul unor aplice reglabile, dar alese de mărimi mici ca și cum ar fi pete de lumină pe suprafața înflorată a tapetului.
Baia s-a dorit echipată cu cadă, așa că totul a fost tratat simplu, pentru ca acest obiect sanitar să nu iasă în evidență. Combinația de verde smarald și auriu este prezentă aici într-un mod inedit: plăci de faianță colorate și baghete decorative vopsite în cupru metalic, aplicate pe pereți și pe mobilă. Dar trebuie remarcat faptul că cele mai multe suprafețe sunt albe, cele care conferă multă lumină, eleganță și senzație de spațiu.
Locuință cu aer contemporan, o combinație interesantă, de-a dreptul scenografică de elemente, unde tapetele florale adăugă spectacol și personalizează ambientul. Nimic nu este prea feminin sau prea dulce, în ciuda florilor supradimensionate, ci totul este echilibrat de suprafețe albe, de griuri neutre, dar elegante și tușe metalice pentru un plus de strălucire. Da, acum la final proprietara chiar se întreabă cum de i-a trecut prin cap stilul baroc, când iată, un ambient actual poate să o caracterizeze mult mai bine. Secretul a fost încrederea pe care ea, ca beneficiar, a acordat-o designerului, faptul că s-a lăsat pe mâna specialistei, care a știut să reinterpreze într-o altă formă vizuală toate preferiențele ei. Așa a ajuns să se bucure acum de o locuință deosebită. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Ajuko Studio
20
Mie imi place foarte mult. Si combinația de culori: albastru intens si verde intens. Frumos.
foarte frumos! as face o completare: pe grilajul metalic ce separa bucataria de restul casei, as pune o planta catratoare care infloreste.
Buna Adela!!
Santem la a doua casa a noastră (în construire).Prima casa fiind un apartament de 64 de m ,a fost chiar sa zic ușor și economic în al mobila(rezidență in Spania)
Dar acum e diferit ptr că a doua casa e chiar o casa(aprox 100 m casa fiin in Romania-Tgv).Grija mea este că, știi cum e ,se cheltuiesc multi bani mai ales pe mana de lucru și parcă mă vad în aceeași situație ca și la apart.cu puțin buget ptr a mobila căsuța!!!Te pup draga mea.Multumesc in numele tuturor celor abonați și celor care apreciază și iubesc munca ta!!!
Bună Adela . Am o bucătărie si as vrea sa pun si eu pe perete tapet dar nu stiu pe care . As vrea sa iti trimit o poza sa ma poti îndrumă. Asta daca se poate.
Bună Nicoleta! Ca și material este potrivit cel vinilic. Da, poți trimite pa adresa de mail adelaparvu@gmail.com poze, dar cu toată bucătăria, nu doar cu peretele în cauză 🙂
Multumim pentru toate modelele si ideile care sunt foarte reusite., Draga Adela ai facut niste lucruri f. frumoase cu echipa Visuri la cheie. Ai avut niste satifactii extraordinare vazand oamenii care s-au bucurat si care nu mai sperau ca vor avea niste conditii de neinchipuit.
Am o intrebare, daca nu te deranjeaza, am mostenit o casa la Breaza si trebuia renovata s-au rezolvat unele probleme, s-a inaltat casa cu un metru jumate si s-a facut si acoperisul. Echipa de la visuri la cheie lucreaza si in afara acestui program pe bani. Nu mai gasesti oameni in care sa ai incredere ca lucreaza bine. Iti multumesc anticipat pentru raspuns daca se poate.
Bună Veronica! Cred că te referi la echipa de meșteri. Eu știu că n-au timp să colaboreze nici cu mine pentru clienții mei, dar cel mai bine este să-l întrebi direct pe domnul inginer Florin Brînzan. Uite aici site-ul lui și datele de contact http://www.albring.ro/#footer
Multumesc foarte mult. Am sa incerc.
Buna ziua! Caut de mult un astfel de tapet pentru dormitor, oare de unde e procurat?
Multumesc!
Faceti o treaba minunata ❤️
Bună Maria! Este de la https://www.eijffinger.com/en-ro colectia Masterpiece
Buna Adela,
Doresc sa te felicit pentru articolele tale si sa-ti spun ca apartamentul de mai sus este in totalitate pe gustul meu, amenajat.
Dispun de o locuinta de 56 m patrati ( locuibili ) si doresc sa amenajez cam in acelasi stil .
Intrebarea mea este de unde este mozaicul acesta hexagonal din bucatarie si unde a fost facut mobilierul acesteia .
Multumesc !
Bună Carmen! La orice showroom cu gresie și faianță pe comandă poți găsi modele dde plăci frumoase, similare, iar mobila de acest gen se face pe comandă la firme care se ocupă cu așa ceva. De regulă, tot ce este mai frumos se aduce pe comandă sau se execută pe comandă, deci nu le găsești ca atare în stocuri, în magazine.
Buna Adela,
În primul rând as dori sa te felicit pt articol.
Recent am luat în calcul tapetul pt cativa pereti din apartament. Din pacate, construcția este pe stâlpi și grinzi iar peretii unde imi doresc sa aplic tapetul au in partea de sus o grindă. (Este vorba de peretele unde e tablia patului). Nu stiu daca este o idee bună să pun tapet sau sa il las alb. Dacă pun tapet..imi recomanzi sa pun doar pana la grindă sau sa acopăr si grinda cu tapet? Imi doresc un tapet discret, deschis pt ca imi plac camere luminoase. Mi-ai recomanda sa pun tapet pe un alt perete Si sa renunț la ideea de mai sus? M-ar ajuta mult sfatul tau.
Asta este peretele cu grinda
Buna Adela,
Cum se numeste lustra metalica, neagra din zona de living? Se poate gasi in Romania?
Multumesc
Bună Roxana! Se numește Vertigo lamp, designer Constance Guisset. Se găsește sigur la Atelier Anda Roman.
Buna Adela. Îți mulțumim pentru articolele inspirate și pentru ideile pe care le împărtășești cu noi. Personal mi-aș dori tapet in baie chiar în zona de cada. In cazul acesta probabil va fi nevoie sa dau cu soluție epoxidica peste tapet. Ce părere ai? Ar fi o idee buna?
Bună Florina! Găsești la SSAB Impex tapet special pentru zona umedă din baie. Uite aici linkul https://ssabimpex.ro/product-category/bai/tapet-calitativ-de-lux/